Ako sa správať k otcovi, ktorý podvádza mamu?
Ahojte, prevalila sa nám v rodine zložitejšia situácia. Mama prišla na to, že ju otec podvádza, s vydatou ženou a ďalšími.. Otec je vzorný katolík, každú nedeľu chodí do kostola, mesačne na spoveď, každého by rád moralizoval a potom zistíme toto, nečakali sme to vôbec. Ale toto nie je problém. Problém je ten, že sa o tom nerozprávajú. Mama sa ho na to opýtala, on zaprel a akoby je téma uzavreta. Nič si nevyjadrili. O rozvode nechce hovoriť ani ona. Je na ňom finančné závislá a nechce to meniť.
A teraz otázka: ako sa k tomu máme postaviť ako deti? Taktiež sa tváriť že sa nič nestalo alebo žiadať aspoň nejaké vysvetlenie?
Ich vzťah je dlhodobo nefunkčný, takže sa mu ani nečudujem. Myslím že sú spolu z otcovej strany len preto aby okolie nepovedalo že sa rozvádzajú, aby hanba nebola, keďže sú katolíci a z maminej zase tie financie. Píšem ako anonym lebo ma tu mnoho ľudí pozná. Ďakujem za rady. Vôbec neviem ako sa k tomu postaviť. Nie som na neho za to ani nahnevaná, len by som chcela počuť pravdu z jeho úst. Dôkazy som už videla a sú jasné.
@anjelicek26 V ich regióne ponúkajú 2€/hod v čistom za upratovanie. Našli sme aj ponuku 2,1€ ale skôr to chodí okolo 1,5-1,7€ na hodinu. Je to zapadakov na východe.
Deti by jej nikto doucovat nedal lebo bola už pár krát na psychiatrii. 😞
@tncka No ver mi bolo to trápne od mamy počúvať mena, veky, rozpoloženia všetkých tých mileniek, koľko rokov to s nimi ťahá čo im vypisuje.. ja som mala a mám len jedného muža. Nikdy som nebola s iným a aj tak sa mi do toho staral, dokonca sa pár mesiacov so mnou preto nerozprával a odmietal mi dávať peniaze na ubytovanie počas univerzity (preto, že som so svojím mužom žila na internáte) kvôli čomu som musela popri škole pracovať a nie vždy som všetko stíhala ako som chcela, pritom peniaze mal. Len chcel mi ukázať že robím niečo nemorálne.
Ahoj, ja by som sa nepýtala či mamu podvádza. Ale v momente ako by znovu začal kazania na tému morálky by som mu povedala oči mám ťa rada, ale kým si nevyberies brvno z vlastného oka, nehladaj ho v mojom...
Inak mi je divné že chodí do kostola, predpokladám že aj na spoveď a prijímanie a nie je mu trápne spovedať sa z toho že podvádza svoju manželku..... Si si istá, že sú dôkazy jasné? Že je to naozaj tak?
@martina1201 Dôkazy sú jasné. Mama ma celé konverzácie z jeho mobilu, kde riešil aj to, či je milenka veriaca katolíčka, alebo či milenka nie je tehotná alebo ďalšia s ním riešila, že či to nie je zle ak podvádzajú jeho manželku načo odpovedal že ona sa o tom nikdy nedozvie a také veci. Horšie už ani nepíšem.
mňa by to veľmi trápilo. aj by som sa hanbila. S otcom by som hodila reč nech mi vysvetlí ako to v skutočnosti ozaj je....
jeden známy pracoval so svojim otcom v jednej fy. a tiež zistil že ocinko má frajerku. Chvíľu držal v sebe, ale potom povedal matke. Nasledoval rozvod, ocko sa od nich odsťahoval a ako mi povedal jemu sa uľavilo. Nevedel strpieť otcove klamstvá
Podla mna sa opytat kludne mozes.maximalne ti neodpovie a sa nic nezmeni.
Ale to usudzujem,asi ani neocakavas.
Úplne pragmaticky, rodičia sa rozvedu a komu asi zostane na starosti mama co nepracuje a ešte je aj psychiatrická pac.? Vám deťom, takto sa aspoň otec postará. Prečo otec vyhľadáva iné ženy asi nie je ťažké si domyslieť, keby nebol tak veľmi veriaci, tak je dávno za horami dolami podľa mna. Neschvaľujem neveru, ale ani zotrvávanie v roky nefunkcnom vzťahu. Chápem ze ta štve ze ti zakazoval to a ono, ale ved ako vysokoškolák si bola dospelá a nebola si povinná poslúchať na slovo ak si to cítila inak.
Ja by som to nechala na nich, ako sa rozhodnú vo vzťahu k sebe, tak to bude ich rozhodnutie.. tvárila by som sa normálne, ak by niekto z nich chcel počuť môj názor, povedala by som ho (neveru odsudzujem) ale inak by som to nijako neriešila..
Pokiaľ viem, môj otec moju mamu podvádzal, nie raz..neviem podrobnosti, nikdy som ich vedieť nechcela a mama nás (aspoň teda mňa, neviem ako ostatných súrodencov) do toho nezatahovala, nikdy sa mi nezverila, len pár krát v nastvanosti jej niečo uniklo, z toho som si poskladala..
Nevravím že ma to veľmi nemrzí, lebo viem že sa brali z lásky, ale myslím že to bola ich zalezitost.. otec ako 45r dostal mozgovú porážku a mama sa o neho 11r starala až do svojej smrti.. nemala to ľahké, bola veľmi nešťastná a ja som jej vlastné nevedela pomôcť.. ale stále si myslím že všetko čo sa medzi nimi udialo boli ich záležitosti a rozhodnutia..
dnes otec úplne ležiaci pacient občas zaspomína na nejakú svoju milenku kde ju stretol a tak.. je mi z toho zle, ale prejdem to len mlcanim, zmením tému radšej na mamu.. už poriadne o sebe ani nevie, tak zbytočne by som niečo riešila..
Tým chcem povedať, že chápem aké je nepríjemne z pohľadu dieťaťa toto vidieť a vnimat, ale stále si myslím že je lepšie sa do toho nestarat a nechať to na nich.. nech už je tvoj otec akýkoľvek a akokoľvek ti v minulosti kázal,.. nechala by som to tak..
Mňa nevera vo vzťahu mojich rodičov ovplyvnila tak, že mám na ňu veľmi vyhranený názor a netolerujem ju.. môj manžel to vie, vie že ak by zašiel priďaleko, netolerujem.. hoci raz prekročil hranice, len písaním si s inou ženou, uvedomuje si ako veľmi pochybil a bola z toho veľka kriza..
Keby to urobí môj otec mame tak otec/neotec neskutočne by som ho dohukala. Ale u nás je iná situácia. Naši sa majú radi a majú pekný vzťah takže by to bol šok a viem že by som sa neudržala. Skrátka viem že nemajú žiadny problém a teda na neveru nie je dôvod. Toto je trošku iná vec. Do vzťahu by som sa im nemontovala ale skúsila by som nenápadne mamu posmeliť aby sa začala osamostatňovať lebo evidentne to neurobil poslednýkrát. Toto je dôvod prečo nechcem byť nikdy závislá na nejakom chlapovi lebo sa niečo stane a ja budem musieť držať hubu a trpieť to. Jediné voči čomu by som sa do budúcna ohradila na tvojom mieste je to, keby ti začal zase nejako moralisticky dávať návody ako fungovať vo vzťahu alebo vychovávať dieťa. Vtedy by som sa ja osobne dosť výrazne ozvala. To že je veľký kresťan a robí toto ma neprekvapuje. Keď idem náhodou okolo kostola a vidím akí tam chodia ľudia tak sa čudujem že tam ešte neudrel blesk a všetci nezhoreli. 80% zlí ľudia čo sa len tvária a tým že sa vyspovedajú majú svedomie čisté. Toto je presne ten prípad a je to úprimne na smiech. Vodu káže, víno pije. A tak by som sa k nemu aj chovala. Stále to bude tvoj otec ale vo vzťahu k tebe sa podľa toho čo píšeš tiež nechoval fér.
@kkovacovak No a ešte pracuje aj v cirkevnej organizácií. 🙄 Keby sa rozviedol, ktovie či by ho aj nevyhodili.
Všetci sa tvária, že je všetko v poriadku tak sa tvár aj ty. Keď to nechce mama riešiť sama, niet pomoci. Aj keď teda pri dospelých deťoch (predpokladám) by ich rozviedli na prvý šup. Ale peniaze a čo povedia ľudia.
...tak potom to je to s čím on počíta. Ak je mama kresťansky založená tiež tak on má možno istotu že sa s ním nerozvedie aj keď robí to čo robí 🤷♀️ Vlastne zneužíva kresťanstvo vo svoj prospech. Teraz je to už len na tvojej mame
Pokiaľ sa tvoja mama nechce zamestnať a nechce nič meniť na svojom živote, tak bohužiaľ ty s tým nič aj tak neurobíš. Tvoj otec veľmi dobre vie, čo si môže dovoliť, vie, že ona je na ňom finančné závislá a že sa nerozvedie. Môžeš byť máme oporou, ale to je asi tak všetko.
ti katolici, to su uplne cukriky a ty tiez. s mamou si rozpravala: neda sa, nechce, bla bla... OK. Otec sa tvari ze neexistuje a este do teba prudi? By som mu velmi rychlo ukazala kde je sever, ked chce sukat po celom valale tak nech ma tolko chochmesu, ze sa to manzelka nedozvie a nech nemeria usta na zvysok rodiny. a ty si tiez cela vyplasena. Pridem oznamim ze viem, ze mi je z neho na grc a nech sa neopovazuje komentovat uz nikdy nic v mojom zivote. a este by som dodala ze sa usmazi v pekle :D ( prepac , nepomozem si)
@tncka otcovi nikto nedal právo na to, aby riešil život svojej dospelej dcéry, Povedať jej svoj názor na to, prečo dieťa nie je pokrstené môže, tak, ako dcéra môže povedať jemu, že sám nežije podľa pravidiel cirkvi, tak by bolo vhodné, aby život svojho vnúčaťa nechal na jeho rodičov
@anjelicek26 prosim Ta ved ty si dost realne zmyslajuca zena ako to mozes napisat?ked ma niekto 26 r ID paranoje, depresie nikdy do prace nepojde.
Autorka, ked sa Ti otec staral do partnerov a inych veci povedala by som mu to...druha vec je, ze s mamou nechcem, aby to vyznelo zle asi nemal dobry manzelsky zivot a vyriesil to po svojom.
Mame tieto hadky neprospeju.A k tomu, ze je v kostole a zije takyto zivot sa nevyjadrujem stacila mi vcera diskusia kde so kazdy Boha a zivot predstavuje po svojom a ma pravidla ake mu vyhovuju
Aj u nás také nastalo,otec podvádzal mamu,no ich vzťah bol v mojich očiach super,mala som asi 20-22r keď to mama povedala a aj že ktovie či nemám ďalšieho súrodenca,odpustila mu nik iní zo súrodencov to nevie,nikdy sme sa o Tom s mamou viac nebavili,len raz keď sa na oca.hnevala tak to predo mnou spomenula,prešlo 10rokov a rodičia spolu žijú,sú ok ... Ja som sa nikdy na nič oca nepýtala a ani nič nechcem vedieť
Mozno by som aktivne nezacala rozhovor s otcom, ale pri kazdej poznamke na moju adresu ci navsteve kostola by som si pravdepodobne neodpustila poznamku... Este by som mu povedala, ze tolerovat hriech ineho je tiez hriech, ze ci je s tym v pohide, takto pokrytecky sa chodit spovedat.
@luccija presne to som chcela napísať, keď má niekto 26 rokov ID na psychické ochorenie, tak to musí byť niečo vážnejšie, a teda vôbec sa nečudujem jej otcovi, asi aj on túži po normálnom partnerovi, ale viera ho drží pri manželke. Ja by som sa nestarala do toho, lebo najhoršie by dopadla práveže tá manželka, on by si raz dva vedel zariadiť lepší život, ona by bola závislá na dospelých deťoch
Nemusis mi nadavat do naivnych, to uz davno nie som, ani som nepisala, ze otec sa pod vplyvom rozhovoru a dcerou rozide s milenkou. Precitaj este raz a potom komentuj.
@luccija ja by som to bohuzial aj otocila - preco má paranoje, prečo má depresie, kedy to začalo. Či nie odkedy máva muž romaniky (a nemôže sa o tom s nikým porozprávať a drží pred všetkými fasádu šťastnej rodiny) ,drží ju v zlatej klietke, zobral jej úplne samostatnosť finančnú a každý deň jej na novo dokazuje, že bez neho by to nezvládla? Stačí mať predispoziciu a okolnosti a dopadne to takto.
A co robi ta tvoja mamina cele dni doma? Tak aspon ma nejake aktivity? Chodi na jogu, stretava sa s niekym? 50 rokov este nie je tak vela...
Veľmi ťažká téma. Nemyslím si, že sa dá ľahko a prvoplánovo odpovedať. Prvá vec je choroba tvojej mamy. Ako vznikala, ako sa vyvíjala? Snažila sa nejako svoje psychické problémy riešiť? Možno je to tak, ako napísala anjeliček26 a možno presne naopak. Z toho vyplýva aj pohľad na tvojho otca. Terorizuje mamu doma a tým zhoršuje jej problémy, alebo po rokoch neuspokojivého manželstva to nezvládol a hľadá si milenky? Ak to prvé, posmelovala by som ju k osamostatneniu, ale uvedolm si, že tým na vás padne oveľa viac problémov. Ak to druhé a mama nie je schopná zmeniť svoj život, nechala by som ju tak. Otec je ochotný sa o ňu starať a dopriať jej kludnú starobu. Ak by sa rozviedol a znovu oženil, bola by na tom pravdepodobne horšie. Na manželstvo sa treba pozerať aj pragmaticky. Aká je šanca, že psychicky chorá staršia žena začne nový život? To my nevieme, to vieš len ty. A čo sa týka pretvárky...ja som aktívna katolíčka. Nemyslite si, že o podvádzaní nikto nevie. Teda nerozvádzať sa, aby neboli reči, to bolo na dedine možno 50 rokov dozadu. Je to pokrytec. Ak si nevie pomôcť, nech aspoň nechodí na prímanie. Je to svätokrádež. Nestačí sa vyspovedať, vyžaduje sa aj záväzok viac nehrešiť. Teda z cirkevného pohľadu pácha smrteľný hriech. Kľudne mu to povedz, keď príde na to reč.
@anjelicek26 psychické problémy má sčasti vrodené (predispozícia v rodine) a rozvinuli sa po zdravotných ťažkostiach súrodenca a otcovom pravidelnom popíjaní.
@number19 Je doma, poprace, nakŕmiť psa a sliepky, pozerá tv a internet. Kamarátky nemá. Záľuby nemá. Prácu nemá. Má kilá navyše a aj fyzické zdravotné problémy. Je veľmi ťažké ju do niečoho motivovať.
autorka - otca chytila kriza stredneho veku a potrebuje si nieco dokazovat ci co? lebo s ohladom na to, ze zije z jeho pohladu v nekvalitnom manzelstve by bolo este pochopitelne, ak by si nasiel MILENKU, ale MILENKY a vo veku dcery je uz - mierne povedane - chore. a teda ja by som mu to urcite povedala, mierne, ale v style, ze nech nerobi celej rodine hanbu. lebo ak sa pretrtkava celym okresom v takomto veku, ked uz ma dospele dcery, je sumafuk, ci je krestan, ci moslim, je to ubohe a trapne.
@matkahelka Našťastie tie milenky nie sú z nášho okresu. Dosť cestuje aj do zahraničia a práve odtiaľ minimálne jedna z nich, taká ktorú už mal pred mojou svadbou (čo už je viac než 4r späť).
Dodám ešte, že mama ho s tým celým že to vie konfrontovala v sms, zaprel a už sa o tom s ním nerozprávala. Obaja sa tvária ako by sa nič nedialo.