Ako sa vyrovnať s darovaním majetku v rodine?
Zdravim. Mám dve dcéry, ktoré nadovšetko ľúbim. Ide o to, že som rozčarovaná, sklamaná a prekvapená z jednania mojej mamy. Po smrti mojej sestry (20 rokov dozadu) chce rodinný dom darovať jednej mojej dcére. Akoby som ja ani neexistovala. Otec s tým nesúhlasí, majú bezpodielové spoluvlastníctvo. Doma spustila peklo. Vždy robila medzi nami rozdiel. Robí aj medzi vnučkami. Žijem riadnym životom, starám sa o rodinu a snažím sa pomáhať aj rodičom. Mne nejde o majetok, veď by ostal mojej dcére. Ale ide o vzťah mamy a mňa. Je mi z toho psychicky dosť zle. Prečo ma takto chce vynechať, vydediť? Ako by ste sa vy zachovali? Ako sa s tým zmieriť?
No, vacsi problem vidim v tom, ze mas nefunkcne manzelstvo a preto sa bojis, ze nemas nic. Ano, neprijemne. Na dedenie sa nikdy nespoliehaj, spoliehat si sa mala na svoju rodinu, co ste s muzom vybudovali, ako sa dohodli atd... (To ze je to zle, je druha vec), ale s majetkom mozu nalozit ako chcu.
Druhy problem vidim v tom, ze ked uz vnucke, preco len jednej? A nie obom na polovicu? Toto je dalsia vec, ktora by ma viac trapila, ze to moze narusit ich sesterske vztahy. Jedna dostane nehnutelnost a druha nic.
Nikde som nepostrehla - kolko rokov mas Ty a kolko Tvoje dcery?
Viac nez to, ze ja ako dcera nedostanem nic, by ma trapilo to, ze dostane len jedna vnucka. Kaslala by som na seba, ale ze chce takto okato rozdelit vnucky, z toho by som bola smutna a sklamana a snazila by som sa jej to vyhovorit.
Moji starý rodičia ešte žijú, no už majú napísaný závet kde nechávajú veľké dedičstvo trom vnučkam, čiže mne, sestre a sesternici. A pri tom majú dve dcéry (mamu a tetu).
Jediny problém co vidím u vás je ten, že vynecháva tvoju druhu dcéru.. Keby sa to stane u nás, že chcú aby som dedila len ja, odmietnem. Bolo by mi veľmi blbé voči sestre a sesternici.
@lucia13022023 Prečo starí rodičia vynechali svoje deti?
Mozno mama zastava nazor, ze mas za manzela debila, tak Ti to dava vyzrat… to, ze mas holy zadok a byvas u manzela bolo a je tvoje vlastne rozhodnutie … nikto nepozna situaciu. Zaroven je otazka, preco len 1 vnucka … v com je rozdiel? Nie je to len nahrada … bude toho viac. To. Ze si sa prilepila na debila a spolahla si sa na to, ze on ma atd … je len tvoja zalezitost.
pravda je ze tvoji rodicia mozu robit s majetkom co chcu ale na druhej strane by mali pouzit rozum. To co robia nie je ok ani vo vztahu k Tebe a ani vo vztahu k druhej vnucke. Podla mna, v poriadku by bolo keby ho darovali obidvom vnuckam, ak ked chapem tvoje rozcarovanie, ze ta z toho vynechali. Nie je to pekne od nich a ani budujuce vztahy. Citis sa pravom ukrivdena, este aj v suvislosti s tym ze si cely zivot citila ze maju radsej tvoju sestru, teraz ti to sj dokazuju. Aj ked chapem ze jedno dieta im moze byt blizsie, sympatickejsie…..rodicia by mali davat kazdemu dietatu rovnako.
@jana26125 hm, takze ty si sa za cely svoj zivot nijako nedokazala postarat o vlastne byvanie a teraz zistujes, ze vlastne mas holu prdel a mozu za to vsetci ostatni okrem teba…
Tvoji rodicia si mozu so svojim majetkom robit za zivota co chcu, kludne mozu dom predat a ist peniaze rozflakat do Las Vegas a ty nemas ziadne pravo im do toho hovorit ani sa pohorsovat.
Ano, je smutne, ze mama robi rozdiely medzi detmi / vnucatami, ale s tym nenarobis nic, mozes to len akceptovat. Tvoji rodicia sa musia dohodnut, ako s domom nalozia, ak sa nedohodnu, tak prebehne po ich smrti standardne dedicske konanie.
@gribka1 to snáď nemusím vysvetľovať zvedavej cudzej žene na fóre ci? Nie je to ze deti "serkaju" na rodičov 🙂 dosť jednostranny pohľad..
@lucia13022023 Nevysvetľuj, ale ak je to vecou dohody, samozrejme nikto z toho nemá šok, tak ako autorka. Tu sa predsa nebavíme o normálnych vzťahoch v rodine, kde sa všetci rozumne dohodnú.
Kolko mas rokov ? Sestra je mŕtva uz 20r a ty sa stále v tom hrabes ze bola oblubenejsia? Pre pána a co jej to pomohlo keď žila tak krátko ? Ty si utried priority a porozpravaj sa s dcérami co si o tom myslia.Mozno ani nechcú takéto dedenie. Aspon uvidis ako si ich vychovala 🙂 Navyše ved rodicia ešte žijú ,tak aj tak by to tvojej situácii s mužom nepomohlo,to musíš vyriešiť ináč ako spoliehanim sa na zdedeny dom.
@jana26125 moja mama tiez prepisala byt na moju najstarsiu dceru s pravom dozitia.
No priznaj sa,ze ty nemas pri muzovi nic,tak si ratala s tym domom, ze aspon nieco budes vlastnit..lenze tvoja mama to prespekulovala a teba to skrie..no bohuzial,ked sa tak ona rozhodla..ty si zacni riesit nieco svoje,nie ze ta kopne muz do zadku a ty skoncis na ulici
Ja to nevidím vôbec tak ako ty, autorka. Tvoji rodičia žijú, aj tak by si tam nebývala. Tvoja mama možno uvažuje tak, že jedna dostane ich dom a druhá dostane dom po otcovi. Ale však jeho užívanie je v nedohľadne kým žijú tvoji rodičia.
Len nerozumiem prečo si sa o tom neporozpravala s mamou. Mama ti povie rovno ako to myslela.
@jana26125 investovala si do cudzieho majetku, bohužiaľ. Keď si tam vrazila aj svoje €, dobre ťa odrbkali, dom darovali výlučne mužovi. Tak sa snaž odložiť si, aj keď na tajnáša nejakú rezervu pre seba.
Druhá vec - pohovor si dcérami, aky majú názor a ako to chcú riešiť, aby to bolo spravodlivé.
Lebo ak dom patrí do BSM rodičov, tak mama nemôže prepísať nič, ani svoju časť.
Ak sú tvoje dcéry neplnoleté, ani nemôžu prijať majetok bez teba. Nepíšeš ich vek
Je to jej rozhodnutie,ktoré musíš akurát tak rešpektovať,nič viac. Mne osobne by bolo úplne jedno,komu čo rodičia odkazu,hoci aj darujú majetok cirkvi,je to ich rozhodnutie. Bodka. Mňa udivuje,že sa niekto nad tým vôbec pozastavuje a nebodaj ešte trápi. Nechápem.
Mozno sa mylim, ale ak zije tvoj otec, tak mama sama neurobi nic s domom bez jeho suhlasu.
A vie mama že máte problémy v manželstve? Lebo ak nie tak možno to berie tak že si teda dospela osoba mala si celý život na to si zabezpečiť niečo vlastne a v prípade tvojich dcér to bude s možnosťou mať dom, byt len ťažšie a drahšie tak jej to chcela uľahčiť a možno len jednej pretože druha nemá plány ostať v mieste kde sa nachádza spomínaný dom 🤷🏻♀️
Dolezite je, aby tatko neustupil. Je onicom aby sa majetky prepisovali este za zivota, naco je to dobre. Keby si viedla neusporiadany zivot a rodicia by sa bali ze majetok prehajdakas, tak to pochopim. Sle taketo rozdiely s este ze 1 vnucke, to akurat rozbroje v rodine urobi. Tvoja mama musi byt skvely unikat 🙄
@jana26125 takze problem nie je len v mame, ale vo vasom pokazenom vztahu a v tom, ze ty nemas nic. Akosi si s rodicovskym domom ratala ako so zadnymi vratkami a myslis si, ze sa pred tebou zatvaraju. Mama moze darovat len svoju polovicu domu, druhu vlastni este stale otec, kdeze zije.
Ja to milujem, ako je každý v diskusiách v pohode s takýmto delením majetku, ale keď sa reálne stane, že niekto v rodine získa hojno a druhý hovno, tak s tým je už v pohodičke absolútne minimum ľudí. 😄

@jana26125 ako ti tu napisu (podľa iných diskusii co tu su)... si jedna zavistliva a hamizna osoba, ako ta vôbec napadlo, že by si mala niečo dostať? Véd matka si môže robiť čo chce so svojim majetkom. Spoliehaj sa na seba, staraj sa o seba, zarob si a druhým nezávidím! (samozrejme myslene ironicky). Nejaká spravodlivost tu absolútne nehrá žiadnu úlohu (zial).