icon

Ako sa vyrovnať s krivdou v rodine?

3. aug 2024

Už sa s tým borím 5 rokov.Tu na MK som dlho a poviem narovinu, je to stále pre mňa citlivá vec a nepotrebujem také to typické odsúdenie,o ktoré tu nie je núdza. Zrejme vyhľadám aj psychológa, lebo ma táto krivda bolí stále. Zaujímali by ma skutočne názory iba tých, ktorí niečím podobným v rodine prešli, alebo ma aspoň dokážu pochopiť. Rozumiem, že niekto by to videl inak a že by mu to žily netrhalo tak ako mne.K veci: Sme dvaja súrodenci. Starý otec -má väčší majeto a má iba nás dvoch. Starý otec má na mňa ťažké srdce ohľadom chybného kroku v dávnej minulosti Svoju chybu som napravila, oĺutovala, splatila a žijem najlepšie ako viem ,slušne, som už roky vydatá a nemáme žiadne problémy. Nešlo o alkohol, drogy, hazard, ani nič pod. Bol v tom muž, ktorý ma dostal do problémov a je už dávno minulosťou. Keď sme si s mojim terajším mužom kupovali byt, požičal mi starý otec peniaze. Neochotne .Do posledného haliera sme mu to splatili-rýchlejšie o niekoĺko rokov oproti dohode. Brat, ktorý neurobil v živote žiaden chybný krok, starý otec ho podporoval počas štúdia a po jeho ukončení sa rozhodol si kúpiť dom, tak mu starý otec nepožical, ale dal obrovskú sumu peňazí...a odvtedy sú vzťahy s ním aj s bratom na bode mrazu. So starým otcom som sa odvtedy nevidela. Myslela som si, že nás má rovnako rád a bolí ma to stále. S bratom sa snažím komunikovať, ale už to nie je také ako pred tým. Uvedomujem si, že sme dospelí ľudia a že starý otec nie je povinný nám ,ani nikomu dať ani deravý groš, ale bolí ma, že jednému áno a druhému nie. Sú to jeho úspory, jeho vec, komu sa ich rozhodne dať-tomu všetkému rozumiem, ale naozaj sa s niečím takýmto dať prejsť a zároveň mať dobré a srdečné vzťahy aj so súrodencom? Vedeli by ste niečím takým prejsť naozaj bez toho, aby vám to bolo ľúto a aby ostali vzťahy v poriadku, či len ja som taká slabá?

Strana
z4
tramtada31
3. aug 2024

Chapem na jednej strane krivdu, na druhej strane mi je luto toho deda. Lebo vám obom pomohol. Ja som mala nevlastnú starku. Tá robila rozdiel medzi nami a “pokrvnými vnucatami”. Oni vzdy dostali sladkosti a hracky, ktoré sme my nedostali. Po smrti dedka sme pre ňu asi 10 rokov neexistovali, ešte aj po starkom všetko chcela dedit len ona a mala problem sa rozdelit s mamou a jej súrodencom, museli ju vyplácať zo záhrady, ktorú mame starký daroval, ale nebolo to na papieri. Potom jej jedno pokrvne vnuca umrelo na rakovinu a už sme jej boli aj my dobre, keď už sme boli skoro dospelé. Akože zijeme s tou krivdou obaja súrodenci, ale normálne sa s nou stretávame, volame jej, zaujimame sa a paradoxne zostala našim jediným žijúcim starym rodičom práve ona. Aj keď tiež to nie je jednoduchá povaha a tá komunikácia s nou je narocna skrz milion nevyziadanych rad, ktoré rada dostava. Inak tiež je majetná, keď som si cez kataster hľadala jej adresu, aby som jej postou poslala fotky deti, nasla som, že par rokov dozadu kupila v danej bytovke dalsi byt tak v hodnote 250tisic, ale ani sa nám nepriznala, ani mi napriklad k narodeniu druhého “nepokrvneho vnucata” nič nedala. Nie, že by som si niečo nárokovala, len to tak na ilustráciu, že niektorí stari rodičia aj majú majetky a ani sa nimi nepochvália, aby im nevznikla povinnosť niekomu niečo podarovať. Takže na tvojom mieste by som sa cez to preniesla ako my a bola veľkorysá a dedovi sa ozvala. Vám aspoň pomohol, keď ste to potrebovali a podľa mna to bola obrovska pomoc

xenia65
3. aug 2024

@sasa1310 neochotne požičal.

aandrea9
3. aug 2024

Ty sa vysporiadavas s tým, s cim by sa mal tvoj starý otec. Preco jednému áno a druhému nie. Bud rada, že si mu nezostala nič dlžná. Nehlad do minulosti, to už nezmeníš.

sasa1310
4. aug 2024

@xenia65 no treba čítať ďalej

marca12
4. aug 2024

Brat nemoze za to,ze ho stary otec ochotne dotuje. A ako si pisala,je to na rozhodnuti stareho otca. Ja by som sa snazila mat pekny vztah aj s bratom,aj starym otcom. U nas je to nieco podobne. Moja mama sa ide pre druheho surodenca roztrhat. Dostane casto navarene,napecene,pomoc a podobne. Ja som nikdy nic nedostala,nikdy mi mama nepomohla. Beriem to tak ako to je. Necitim krivdu. Niekedy mi to pride luto,ale nenarobim s tym nic.

tiezjedna
4. aug 2024

praj a bude ti dopriate...

ahhola
4. aug 2024

@tiezjedna iste, jednemu 0,nic a druhemu 100 000. Praj a bude ti dopriate😅

tiezjedna
4. aug 2024

@ahhola nepochopila si… nevadí😉

candii
4. aug 2024

Prečo by mala byť otrasná? Mňa by to tiež mrzelo ale nie kvôli peniazom ale evidentne má brata radšej. Oni sú dvaja súrodenci a každému by mal dať rovným dielom a keď nie , tak potom ani jednému. Je to smutné. Autorka ja ťa chápem, že nejde o peniaze ale o to, že ti tým ukazuje že ťa tak nemá rád ako brata ale brat za to nemôže. Porozprávaj sa so starým otcom, nie o peniazoch samozrejme ale o vzťahu medzi vami dvoma a úprimne mu povedz čo ťa trápi.

hendikep
4. aug 2024

ja neviem, ale podla mna by si mala byt rada ze dedovi nic nedlhujes, na mieste Tvojho brata by som z toho daru ani nemala radost, a nechapem preco to pokazilo vztah medzi Tebou a bratom? ved to nebolo jeho rozhodnutie Ti takto ukrivdit

maciatkolulu
4. aug 2024

@sasa1310 čítaj poriadne. A skús vnímať aj diakritiku....potom možno pochopíš to slovo neochotne.

saraxyz
4. aug 2024

Nečítala som radšej komentáre, ale z môjho pohľadu je dobré, že chceš poriesit. Chod psychologickou, nech ti poradí, ako toto spracovať. Verím, že to v sebe poriesis 😉

maminkadeticiek
4. aug 2024

Na zaklade coho si narokujes cudzie peniaze?Cim si sa o ne pricinila?Ze si sa vyhodne narodila?Si zavistliva.Mam z teba hrozne zly pocit.

marianeta
5. aug 2024

@maminkadeticiek ty si aj čítala? Na nič si nenarokuje. A jej brat sa potom narodil ešte výhodnejšie? On sa o ne ako pričinil? Ona si požičala a aj vrátila.

vivien75
8. aug 2024

@jamimo velmi krasni pribeh. Takto by to malo byt.a vstahy by neboli narusene.raz rodicia sa poberu na druhu stranu ,ale mi tu ostavame z narusenimy surideneckymi vstahmy. A ani nechapeme co sa deje. Bohuzial presla som si stym.

Strana
z4