Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu
Ahojte,
už päť rokov nie som v kontakte s mamou a stále ma trápi, ako sa medzi nami všetko pokazilo.
Rodičovský dom prepísala bratovi. Viem, že bol jej a mohla s ním naložiť, ako uznala za vhodné. To nespochybňujem. Čo ma však bolí, je pocit nespravodlivosti.
Nikdy som nebola problémové dieťa. Vyštudovala som, postavila sa na vlastné nohy, vzala si hypotéku a celé roky si poctivo splácam vlastné bývanie. Brat naopak dlho nebol schopný zabezpečiť si bývanie sám a nakoniec získal celý dom.
Nejde mi ani tak o samotný majetok. Skôr ma trápi pocit, že som bola potrestaná za svoju samostatnosť, zatiaľ čo brat bol odmenený za to, že sa o seba nevedel postarať. Čím som staršia, tým viac sa snažím pochopiť a pustiť to, ale stále sa mi to nedarí.
Dá sa niečo spraviť s tým pocitom krivdy voči mame, keď už na minulosť nedá zmeniť?
A mama co na to, ze nie ste v kontakte?
A brat sa aspon spamatal a teraz je uz zodpovedny? Alebo sa aspon stara mamu za to?
Veľa rodičov to má tak, že pomáhajú tomu menej schopnému, alebo neschopnému. Myslia si, že veď ten schopný má, nepotrebuje, on sa vie zariadiť sám.
Nie, nie je to správne, ale určite nie si sama, kto takto dopadol. Môžeš sa na tom len poučiť a vidieť, že takáto matka nikdy nechceš byť a nebudeš.
Tú krivdu je zbytočné živiť, nebavíte sa s mamou z tvojej iniciatívy, či ste sa kvôli tomu domu pohádali? A ona v tom dome býva spolu s bratom?
Chápem že máš pocit krívdy. Tiež by som to tak vnímala. Ty si samostatná, nedostala si nič. Brat nerobil nič a majetok mu spadol do náručia len tak
Ja nepoviem aby mu niečo dala, aby sa zobudil, alw dať pár tisíc a dať dom je sakra rozdeľ a chcela by som vidieť tie mudrlantky čo tu píšu ako by sa tvárili ak by sa ich rodičia takto zachovali
Mame nechýbal? Nesnaží sa o kontakt?
@pytame_sa_za_teba áno, áno, presne takto to rodičia robia, si schopná -, postaráš sa.... si neschopný, bože čo s tebou bude - pomôžeme....🙂👀
Poznám taký istý prípad. Neschopnému, lenivému a problemovému dom a druhému sikovnemu, samostatnému a uctivemu k rodičom, nič.
Tieto pocity krivdy sú opodstatnené, len s nimi treba pracovať, aby človeka ten hnev neovládol úplne.
@pytame_sa_za_teba Rodič vidí veci niekedy inak.Kym teba považuje za samostatnú, životaschopnú,na brata má asi iný názor,a preto sa mu snažila pomôcť.Prosim,nedaj si pokaziť vzťah s mamou,lebo raz ti príde ľúto, že už jej nemôžeš povedať nič...
Zabudla by som na matku aj na brata a nikdy v živote by som s nimi neprehovorila. A nikdy by som im nepomohla, ani keby im šlo o život, najmä takejto matke.
moja mama vymenila s bratom 2-izbový byt za garsónku. s tým, že garsónka bude už len moja. nevadilo mi to, vtedy som to nepotrebovala… ale asi by ma mrzelo ak by mi nenechala vôbec nič 😒 ale bolo to dávno. ja by som sa cez to preniesla. moja mama nám naozaj pomáhala obom..
Ja to mám presne rovnako, lebo v opačnom garde. Všetko má sestra, zmanipulovala rodičov... ja som si kúpil byt, sestra dostala všetko. Ako vyššie píše, kašlem na nich, nech si majú. Prestal som tam chodiť, volať, stretávať sa. Cut-off. Keď sú oni s tým takto spokojní, ja tiež...
Jasné,že je to veľmi nespravodlivé a aj nefér. Rodič by v žiadnom prípade nemal robiť žiadne rozdiely medzi deťmi. Tie čo tu píšu, že veď o nič nejde a bla bla, tak sú asi tiež matky typu.. jednému dám a druhý sa sám o seba postará. 👎👎👎👎. Vraví sa, karma je zdarma...a je možné, že keď mama bude potrebovať skutočnú pomoc,syn sa jej otočí chrbtom.
U nas bola podobna nespravodlivost a pristup, ja co sa snazim nemusim dostat, brat ktory bol cely zivot neschopny tak dostal vsetku starostlivost. Kym to bolo iba voci mne tak som neako prezila, ked uz sa to prenieslo aj na deti tak som ostala nekompromisna, ok v poriadku starajte sa o brata, ale ten nech vas dochova to ako ste vy jemu piplali rodinu a deti nech on piple na stare kolena vas. Co sa stalo, nasi potrebuju uz intenzivnu pomoc a brat si zbalil caky paky a odisiel prec, nasim ostal rozpadnuty doma a choroby s ktorymi nevedia co skorej. Moj postoj ale ostal, nech sa paci starajte sa a mna do toho netahajte. Sme v kontakte, bavime sa normalne ale pomoc im dam len taku co ja uznam za vhodne co je teda minimalna. A teda rodicovsky dom je teda zatial nasich a co sa s nim stane neviem toto sa u nas neriesilo, ale ak by ho prepisali na brata verim tomu ze by som s nimi prestala komunikovat uplne lebo to uz by bol strop pre mna. A teda to nie je kvoli majetku ale kvoli principu.
Aj ja to mám podobne. Len s tým, že ja som si kúpila sama byt, lebo som roky pracovala v zahraničí. Moja sestra sa vydala do rodičovského domu jej manžela. A po smrti svokrovcov, dom zdedil len jej manžel. Tak moji rodičia sa rozhodli, že prepíšu ich veľký byť s garážou v okresnom meste na ňu, že keby sa náhodou niečo stalo (rozvod), tak aby ona neostala bez strechy nad hlavou. Lebo však ja byt vlastný mám. Tak nech byt má aj ona. Veľmi ma to bolelo. Rok som im to nedokázala odpustiť. Ona je už vyše 20 rokov vydatá. Rozvod u nich nehrozí. Čiže nakoniec ona žije v dome, má byt aj s garážou a ešte v tom rodičovskom doma majú mega veľký pozemok, Čiže aj dom sa tam dá stavať. A ja som makala tvrdo a ťažko v zahraničí na málo kvalifikovanej pozícii, aby som si kúpila 2-izbový byt v horšej lokalite bez úveru. Čiže kde je spravodlivosť? Sestra vysmiata, spokojná. Má dve deti, už má poriešené, že jeden syn pôjde do bytu po starých rodičoch a druhý bude stavať u nich v záhrade.
U nas bola podobna nespravodlivost a pristup, ja co sa snazim nemusim dostat, brat ktory bol cely zivot neschopny tak dostal vsetku starostlivost. Kym to bolo iba voci mne tak som neako prezila, ked uz sa to prenieslo aj na deti tak som ostala nekompromisna, ok v poriadku starajte sa o brata, ale ten nech vas dochova to ako ste vy jemu piplali rodinu a deti nech on piple na stare kolena vas. Co sa stalo, nasi potrebuju uz intenzivnu pomoc a brat si zbalil caky paky a odisiel prec, nasim ostal rozpadnuty doma a choroby s ktorymi nevedia co skorej. Moj postoj ale ostal, nech sa paci starajte sa a mna do toho netahajte. Sme v kontakte, bavime sa normalne ale pomoc im dam len taku co ja uznam za vhodne co je teda minimalna. A teda rodicovsky dom je teda zatial nasich a co sa s nim stane neviem toto sa u nas neriesilo, ale ak by ho prepisali na brata verim tomu ze by som s nimi prestala komunikovat uplne lebo to uz by bol strop pre mna. A teda to nie je kvoli majetku ale kvoli principu.
@lusilla akú starostlivosť dostával dospelý brat?
Toto sa deje v generácií našich rodičov, všade je táto krivda. Dajú / pomáhajú tým, čo sú neschopný sa postaviť na vlastné nohy. Alebo aj takto pekne využijú situáciu.
Aj u nás v rodine toto je, manžel obišiel najhoršie a keď trebalo pomôcť, mužova sestra sa zbalila a žiadne staranie. Preto nech sa starajú, ako chcú, od nás tiež dostanú len pomoc v rámci našich možností. Bohužiaľ rodičia si stále neuvedomujú však raz budú starý, budú potrebovať pomoc a 90% sa im otočia chrbtom, čo " dostali" dom, lebo im treba pomôcť
Neviem ci sa da autorke napisat komentar ale mna by zaujimalo ci toto je dôvod pre ktory sa nerozpravaju cele tie roky a ci mame povedala aj to, ako velmi ju to ranilo a sklamalo.
Autorka plne Ta chapem, neviem ci Ti nieco dokaze s tym pomôct 😔
bolo by dobre sa o tom porozpravat s mamou, kym je cas... nevycitat len jej povedat, ako sa citis, a opytat sa, ako sa citi ona... aj ked mozno odpovede nedostanes, ae urobila si krok a nebudes si vycitat, ze ste to neprebrali
No je to nepríjemné a zažila som niečo podobné
Ale určite nikdy! by som kvôli tomu neodvrhla rodinu,lebo sú to len peniaze
@anonym_c4b626 a nie je toto sposob ako rodicia odvrhli dieta? Podla mna je.
My sa tiež už určitý čas nebavíme. Dosť dlho mi trvalo, kým so toto vôbec predýchal. Aj som predýchal, zabudol na to. Ale zase sa zo strany rodičov našla nejaká zádrapka, prečo hento, prečo toto a vykrikovačky a výčitky. Tak som aj ja vykričal, že sa stala krivda, s ktorou som dovtedy žil. A veru sme sa nerozlúčli v dobrom. Je mi jedno, čo sa stane s ich majetkom. Nepotrebujem od nikoho nič. A ich mám v paži, nech sa postará kto chce. Mal by sa starať ten, čo dostal...
@anonym_c4b626 a nie je toto sposob ako rodicia odvrhli dieta? Podla mna je.
@katkazatka odvhli?😅😅😅😅ako?ze dom da niekomu inemu?a čo vzťah je podmieneny domom? isteže pre takých co peniaze su viac ako ľudia
ries to s odbornikom, taketo krivdy utocia na tvoju sebahodnotu lebo nie je lahke byt odmietnuta takto rodicom
Mama by tiez mohla podnikat kroky k zmiereniu ale chapem ze zjavne si to vysporiadala tak v sebe ze nic nespravodlive neurobila, co nie je pravda
@anonym_c4b626 to nie sú len peniaze. Je to poriadny podraz.
U nas to bolo podobne, brat bol hnily nemal nikdy poriadnu robotu...ja skola, uspesna práca, hypotéka, milujuci manzel... a jemu sa VŽDY strkalo. Od detstva. Asi za to nerobil lebo vedel ze jemu chudacikovi sa pomôže. Ja som si vreckove musela odrobit, on ne. Jedine na co to je dobre na nenavist medzi surodencami. Nie sme v kontakte ani s bratom ani matkou.
@katkazatka odvhli?😅😅😅😅ako?ze dom da niekomu inemu?a čo vzťah je podmieneny domom? isteže pre takých co peniaze su viac ako ľudia
@anonym_c4b626 je to pomyselne odvrhnutie. Nestojis rodicovi za to, aby s tebou jednal fer a prejavil ti rovnaku lasku/pomoc ako druhemu dietatu. Samozrejme, ak ste to nemali dopredu z nejakeho dovodu takto vykomunikovane.
So svojím majetkom si za života môže každý slobodne nakladať, ale mal by si uvedomiť, že keď to delenie nie je spravodlivé napr. medzi súrodencov, môžu vzniknúť trenice... Potom by si mal každý znášať aj dôsledky svojich činov.
Mám to podobne. Otec daroval dvojdom bratovi. Dodatočne mi to bolo oznámené. Mama videla že sa mi to nepáči a chcela si vziať úver aby ma ako tak kompenzovala. Hoc sa mi to stále nepači že má obišli, odmietla som mamin návrh, nechcem aby sa na staré kolená zadlžila. Pravdepodobne by jej ani takú čiastku nedali. Brat je nepoučiteľný nebudem sa čudovať ak mu raz exekútor zoberie rodičovský dom. Ale som v kontakte aj s rodičmi aj s bratom. Ľahšie by sa mi dýchalo s nejakým tým dedičstvom ale peniaze boli a budú, toto mi nestojí za nevraživosť a nenávisť v rodine.
@katkazatka
@kocuris
Rodinné vzťahy nie sú obchod, že keď z neho nič nemám,tak cúvam
A keď pre niekoho su, aspoň sa vycisti pole
Za mňa Ťa chápem.Ja by som to tiež nedokáza la len tak hodiť za hlavu.Za mňa obom mojim deťom vždy rovnako.To či už by boli jeden šikovnejší a druhy menej je už ich plus či mínus.Ja obom rovnako.Jedine ak by bola medzi nimi dohoda ze ten čo má viac prenechá druhému tak je to ich vec a rešpektovala by som.to.

@pytame_sa_za_teba treba sa na to pozrieť tak, že brat to potreboval, a ty si to nepotrebovala. Možno mal problémy a keby mu matka dom neposkytla bol by bezdomovec. Tak je postarané o obe deti z jej pohľadu. Aj dcéra má bývanie a nie je na ulici a aj syn má bývanie. Majetky nie sú všetko. Máš svoje deti? Skús sa pozrieť nato tak, že keby si mala dieťa, čo nie je schopné sa o seba postarať, tak ho necháš na ulici?