Ako sa vyrovnať s nízkou inteligenciou dieťaťa?
Ano, viem, znie to hrozne, ale kazdy ma niekde v hlbke ukryte nejake svoje temne stranky. Mame syna nadovsetko radi, ale predsa nas s muzom skrie, ze je menej inteligentny ako by sme cakali. Je v tretej triede. Skola mu velmi nejde. Nosi dvojky stale, ked sa s nim ucime, vidime, ze pomaly chape. Logicke myslenie nema vrodene. My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho. Znie to hrozne snobsky a povrchne, ale som uprimna, je to tak, niekedy som z toho ozaj sklamana. Vam sa niekedy stalo, ze ste nejaki s muzom a dieta nepodedilo z vas nic? Napriklad ste obaja sportovo nadani, kedysi ste pretekali a dieta je uplne nemotoricke? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@sun_shine_2020 vieš aké ťažké je dnes dostať sa na OA aj s jednotkami ? Ja ti to všetko verím, ale doba je taká, že bez dobrých známok nevyštuduješ ani OA...aspoň teda v BA je to tak
@sun_shine_2020 vysveDčenie
Autorka - podľa reakcii mám pocit, že veľa žien ťa absolútne mepochopilo a chytilo sa tých dvojok, ktoré si dala len ako príklad, kde vidno, že mu to až tak nemyslí. Ináč dvojky sú super známky, to by mňa osobne vôbec netrápilo, ale ak ich má vydreté, tak vidíš ten rozdiel.
Moja staršia dcéra je inteligentná - základná, stredná škola bez problémov, doma sa vôbec neučila až na výške, od mala bolo vidno, že sa ľahko učí, pamätá si na prvé počutie, má logické myslenie… mladší syn od mala veľký rozdiel, už v 4 rokoch bolo jasné, že má úplne iné myslenie a nižšie IQ ako jeho sestra - problém zložiť náročnejšie puzzle, dlhšie mu trvalo naučiť sa čítať, náročnejšie pochopiť textu a vybrať podstatné, neschopnost logických záverov pri matematike, “krátka” pamäť… odzrkadľovali a odzrkadľujú to aj známky. Z dlhodobého hľadiska to beriem len ako obmedzenie pri vybere povolania, ktoré bude samozrejme limitované jeho mentalnymi schopnosťami, ale nevidím to vôbec čierne, keďže remeselníci si v dnešnej dobe, ak sú šikovní, dokážu veľmi dobre zarobiť.
Ja si myslím, že je prirodzené, že rodič chce bystré dieťa, ktoremu to myslí a musí prejsť istým obdobím zmierenia sa, že jeho dieťa je menej inteligentné ako on sám. Môj syn má už 16, takže to dávno berieme tak ako je.
Mne osobne skôr vadí, keď si ľudia myslia, že všetko je len lenivosť, alebo rôzne “dis” (s ktorými sa dá pracovať), pričom to IQ spektrum je naozaj široké… Aj tu to vidno často v reakciách - mala sa lepšie učiť, má si dorobiť školy, urobiť si VŠ… ako keby nechápali, že ľudia musia vychádzať z IQ, ake majú, ktoré sa dá len mierne ovplyvniť a jednoducho aj keby neviem ako chceli lekári, právnici, vedeckí pracovnici z nich nikdy nebudú. Potom sa takýto ľudia pozerajú na ľudí v manuálnych profesiách s dešpektom, akoby sme mali všetci IQ 130, len niektorí koli lenivosti robia predavačov, klampiarov, murárov …
Skusila by som diagnostiku, ci je to nizsi intelekt alebo nejaka porucha ucenia. Vyssie vzdelanie neznamena, ze bude v zivote stastny.
Poznam rodicov ako ste vy, ktori sa nezmieria a vydru s nim VS. Mozno bude za to stastny a vy s nim. A mozno by z neho bol stastny napr. Instalater. Poznam jedneho, dobry prospech na gympli, prijaty na VS. Potom ho sused zobral na par fusiek, lebo mu zomrel partak. Chalan sa v tom zbadal a vyucil sa. Krasne s tym zivi rodinu, 3 tyzdne apartman pri mori, tyzden Dubaj v zime. Mali velku zakazku v nemocnici, privody vody, odtoky, geberity, prietokove bojlery.. A doktor im pobavene hovori-chlapi, vy na tym musite aj rozmyslat..... - no vsak si to spravte bez rozmyslania... 😂
vysoka škola je dobra vec, ale taki inštalateri, elektrikari maju zlatu baňu dnes..doslova za 5 minut roboty 55 - 70 eur vypytaju
Mať teba za matku, tak si to hodím 🤦🏻♀️.
Ahoj, ešte raz sa pripájam do diskusie, lebo ti chcem odporučiť jednu knihu, ktorá by ti mohla pomôcť lepšie spracovať tvoju situáciu - Být sám sebou.
https://knihobot.sk/g/140672
Dvojkar nie je inteligentny? To mi nejako nevychadza. Kebyze prepadal tak by som chapala,ze ta to trapi,ale takto?! Podla mna ta sklamali tvoje ocakavania a nie syn. Mozno nebude mat v zivote cerveny diplom,to vsak ale neznamena,ze nemoze byt uspesny v inych oblastiach.
@jana_eyre_2 Ako by si sama k sebe pristupovala keby si bola dieta? Mam jedno extra hypersenzitivne. A tiez som z neho pozvolna v koncoch.
Nečítala som všetky príspevky a možno sa budem opakovať.
Dieťa môže byť pomalšie alebo možno ešte nedozrelo a nevie to ešte pochopiť lebo potrebuje čas. Nie každý to naprogramované že to musí vedieť hneď vtedy lebo to tak vyžaduje systém. Sú deti kt.sa naučia čítať až v 12 roku a čítajú potom ostošesť. Možno by stálo za zamyslenie že keď mu to vysvetľujes či je to pre neho práve ten spôsob akým to vie vôbec pochopiť.ja som osobne mala problem na základnej škole s matematikou a mama nadomnou až zúrila že aká som hlúpa až nakoniec prišiel môj ujo a začal ma on učiť a ako to on vysvetľoval som to pochopila.
A taktiež by bolo na zváženie prečo ho nedat do inej školy, napr.montessori? Kde proste tie deti sa učia svojim tempom a napredujú a nie sú oklieštené týmto starodávnym zle nastavením školským systémom.
Aj ja ti rozumiem, tiež to tak mám. Ale 2 sú podľa mňa úplne ok známky. Vlastne pre mňa je to pri mojej dcére výborná známka. On sa ešte kľudne môže zmeniť, objaviť čo ho bude baviť a tak....ja za seba vravim ze toto mam za trest ze som skolu flakala a odpisovala, proste sa mi nechcelo a teraz som si to vsetko s dcerou musela dostudovat a odmakat s bonusovym predmetom japoncina.
@blanblan 😅
my sme mali spolužiačku, ta sedela nad knihami a ako sa dostala pred tabulu, uplne vypla, nedostala z nej ani slovo, päťku za päťkou, ale asi bola tremistka, a učitelia tam robili chybu možno, že jej nedali pisomne skušky..každé dieťa môže inak reagovať pred publikom
Aj ja prispejem.Mam sikovne umelecky nadane 2starsie dcery.Sme na ne hrdí s manželom.Tretia dcerka má mentalne postihnutie.Vživote ma nenapadlo,ze toto je možne ,ale dcera nerozprava a ,ze sa nauči pisať a počitat tak tejto nadeje som sa už vzdala.Je plienkovaná a starostlivosť 24/7bude potrebovať celý život.Ma zachviľu 10 rokov.Ten cas kym som sa stym ako tak dokazala vžiť bol strašný.Od pocitu väzenia cez hanbu ked kazdy na nás pozerá ,ako na mimozemšťanov,lebo dcera ma svojský hlasový prejav.Trvalo to cca 8rokov.Teraz uz mi nič z toho nevadi túžim,len potom ,aby viac chápala a aby sme mali kludný život,lebo ma obdibia ked niči všetko čo jej pride pod ruku.Takže to,ze tvoj syn menej chápe či sa musi viac učiť je z mojho pohľadu výhra.
@indiankaindi poznam ludi, co im to v skole velmi nepalilo a su uspesni. Napriklad moj ujo. Mal len ucnovku nejaku, po skole sa zamestnal v energetike, kde robi doteraz. Bol sikovny, robil majstra/veduceho, v 40tke si urobil maturitu. VS nema. Teraz uz robi vylucne na zahranicnych projektoch (z SK firmy), zarobi velmi slusne.
Mám to isté, opakujem dookola, pritakáva, že už chápe a potom boom odpovie mi takú volovinu, že končím.
Zvyknete si na to postupne, skúste sa zamerať na to, v čom vyniká, tešiť sa snim z maličkostí. Možno má umelecké nadanie, možno ešte len nájde činnosť, v ktorej bude jedinečný a excelovat.
A skúste pedagogické poradenstvo, či nemá poruchy učenia a poradiť sa, ako prispôsobiť učenie tak, aby vyhovovalo jemu.
@beata_k chápem to, mám po mne hypersenzitivne dieťa, dcéru..
neviem to nejako dobre a zrozumitelne zhrnúť do prispevku, ale asi by mi pomohlo keby sa somnou rodičia viac rozprávali a viac mi vysvetľovali skôr bežné témy sveta a nie gramatiku a nespochybňovali ma, moje myšlienky, nápady..
my sa doma s deťmi veľa rozprávame o mnohých témach, snažím sa ich počúvať a nepodceňovať žiadnu vec čo ich trápi a pozerať sa na to hlavne ich očami.. hlavne sa snažím ich nespochybňovat a pomenovať ich trapenia..
mňa doma najviac frustrovalo podľa mňa to, že som pre všetkých bola tá krpata čo nikdy nič nevedela, každú moju poznámku, či myšlienku niekto spochybnil, či sa vysmial.. a dosť ma ovplyvňovali súrodenci, ako dospelá si uvedomujem že ich prístup ma ovplyvnil asi najviac, najmä brat ktorý nebol zrovna citlivý.. nie je to zlý človek ale jednoducho je a bol tvrdý.. aj preto sa stále snažím deťom vysvetľovať ako sa asi druhí cítia.. lebo dcéra tá vie najviac vycítiť, ale potrebuje akoby vysvetliť príčiny správania rôznych ľudí, uistiť že jej pocity sú normálne.. to ju zväčša ukludni
Tešte sa, že máte zdravé dieťa. Kto nemá, želá si len jedno a toto by pre neho bola malichernosť. Dvojky sú OK. V živote neplatí, že jednotkári sú automaticky úspesni a iní nie. Nepokazte si vzťah so synom kvôli blbej škole. Nepotrebujete, aby mal nejaké psychické problémy z toho. O tom život nie je. Tešte sa spolu, robte spolu aktivity, dôležitá je snaha a ak urobí, koľko vládze v škole, to stačí. Zamerajte sa na to, čo je skutočne dôležité. Pre vaše dobro, aj to jeho.
@jana_eyre_2 dakujem za odpoved
Možno dieťa je inteligentné dosť len ty nie si schopná jednoducho veci podať . Je to dieťa. Určite je v niečom dieťa šikovné. Ja som takéto veci neriešila. Dcéra tiež vyzerala že asi bude problém a veci zle chape. Teraz je v 3. ročníku a učí sa super. Dieťa sa vyvíja. A aj keby ma nižšie IQ musíš sa s tým zmieriť čo o e ti ostáva. Ja som sa musela zmieriť s tým že mám syna s postihnutím . Jeho stav sa nám potvrdil vyšetreniami keď mal 3,5 roka. A áno človek je nastavený na iný život. Ale čo narobia je to ako to je . Podporuj ho. Možno ťa ozaj raz prekvapí. A ozaj to že má niekto VŠ nie je podľa mňa zárukou že je nadpriemerne inteligentny.
Síce máte s mužom vysokoškolské vzdelanie, ale nie ste veľmi bystrí..
Autorka, ja ťa chápem, chce to čas a zvykneš si. My s mužom obidvaja VŠ, dcéra študuje tiež na VŠ a potom je tu náš syn, s ktorým sa učím celú ZŠ. Tiež má poruchy učenia, škola ho nebaví, je to ako za trest. Väčšinou je dvojkár, sem tam aj horšie sa pritrafí, keď zatají úlohy a učenie, ale ja hovorím, že to sú moje dvojky, lebo chápe iba hovorenému učivu, sám sa nenaučí nič a na veľkú písomku sa učíme po častiach týždeň. Rokmi mi to už vôbec nepríde čudné, neriešim. Má síce nadpriemerné IQ ale asi iba v technickej oblasti, tam je macher a na základke mu to netreba, tak sa trápime. Technika, programovanie to je jeho len sa dostať na školu s tými jeho známkami a môžem sa s ním učiť aj na strednej. Povaha tiež nič moc, protivný až hrôza, ale je náš. Hovorím si, vyrastie z toho. Hlavne, že je zdravý aj keď lenivý ale na somariny by ho bolo.
Ja som na základnej škole ledva prechádzal z ročníka do ročníka. Nebol som hlúpy, skôr naopak. Ale bol som živé dieťa a už sa to so mnou tak vlieklo, že ma učitelia podceňovali. Na strednú som šiel s tým, že začnem od nuly. Strednú som skončil s čistým maturitným s vyznamenaním. Nakoniec som skončil ak ťažkú vysokú (strojnícka fakulta TUKE). Ja čo som mal na základnej štvorky z matematiky mám Ing titul postavený na matfyze a premiantky našej triedy zo ZŠ majú dnes akurát tak maturitu. Prví budú poslední a poslední budú prví (naplnilo sa do bodky)

Ahoj, ja som mala na ZS v 4.rocniku na vysvecku same dvojky. Moja mama zhrozena lebo starsia sestra mala vzdy same jednotky, z kazdej pisomky atd...mama mi stale hovorila, ze pojdem ulice zametat, riady umyvat a bla bla.....zmaturovala som na Obchodnej akademi, mam vystudovanu VŠ, pred MD som mala super pracu 🙂 takze nie je to vzdy o jednotkach na vysvecku 😁