Ako sa vyrovnať s nízkou inteligenciou dieťaťa?
Ano, viem, znie to hrozne, ale kazdy ma niekde v hlbke ukryte nejake svoje temne stranky. Mame syna nadovsetko radi, ale predsa nas s muzom skrie, ze je menej inteligentny ako by sme cakali. Je v tretej triede. Skola mu velmi nejde. Nosi dvojky stale, ked sa s nim ucime, vidime, ze pomaly chape. Logicke myslenie nema vrodene. My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho. Znie to hrozne snobsky a povrchne, ale som uprimna, je to tak, niekedy som z toho ozaj sklamana. Vam sa niekedy stalo, ze ste nejaki s muzom a dieta nepodedilo z vas nic? Napriklad ste obaja sportovo nadani, kedysi ste pretekali a dieta je uplne nemotoricke? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@deedol ale musim povedat, iniciativa ide od nas, lebo ma len 14🫣, v takomto veku nebeha hlava automaticky o buducom povolani (a ani nema prehlad, co by mohla a nemohla robit) a zase na druhu stranu tiez chcem, aby aj dokoncila to, co zacala a aby ju dana praca vedela uzivit casom. Lebo v tomto veku, ked dietatu nadiktujes "pracu", velmi lahko si postavi hlavu a odide...
Autorka,, toto myslis vazne??? U tretiaka Ta trapia dvojky a ze mu to nemysli ultra super skvele dokonale bezchybne? Zbytocne vyvijate na syna doma tlak. A zbytocne je v strese aj v skole potom. Co by za dvojky dali rodicia deti s poruchami ucenia alebo s ADD, ADHD, mentalnym postihmutim? Mam syna prvaka na ZS, Asperger. Jediny z ich triedy nemal odklad, lebo pamat ma velmi dobru, od styroch rokov cita plynule sam, pocita, nosil zo zaciatku same jednotky, neskor sa pridali aj dvojky a trojka z nepozornosti. Ale nerobili sme z toho ziadnu tragediu. Bud rada, ze Tvoj syn nie je samy jednotkar a privelky perfekcionista. Ved nie je ani nejak vyrazne slabsi v uceni, nema stvorky, patky. Nie je v tomto smere taky puntickar ako vy rodicia. Moj je velmi velky perfekcionista, musi byt stale v skole prvy, zjest doma musi prvy, v sutaziach, v spolocenskych hrach, na navsteve musi byt prvy. Inak sa psychicky ruca, ublizuje sebe, nam alebo inym ludom na blizku a berie to ako svoje zlyhanie. Pokial si chcete s manzelom vychovat sebavedome dieta, netlacte doma na syna so skolou a nedavajte mu najavo, ze dvojky su zlyhanim, ze je to nieco zle. Lebo prave takto pojde jeho sebavedomie do haja a moze sa Ti casom dieta uplne zrutit.
@kiki68
Inteligencia má xyz zložiek, dá sa povedať, že existuje xy typov inteligencií. To, čo sa všeobecne považuje za inteligenciu, je len schopnosť čítať a rozumieť textu z rôznych kníh, spájať si tie súvislosti. Koooopa ľudí toto nevie, ale majú úplne iný typ inteligencie. Problém je, že v našom školskom systéme sa hlavný dôraz kladie práve na tú verbálnu, kognitívnu inteligenciu - schopnosť čosi sa naučiť, čítať, písať, chápať. Keď toto dieťa nevie, je považované za hlúpejšie. Dám ti ale pár príkladov ľudí, ktorí mali vyvinutý práve iný typ inteligencie, preto v škole moc neoslnili, ale v reálnom živote to bola iná káva. 1. Spolužiak zo strednej. Moc sa učiť nevedel, aj ho vyrazili zo školy, jemu mnohé tie veci vôbec nedávali zmysel. Na druhej strane, mal BRUTÁLNE organizačné schopnosti a mega charizmu. On veľa vecí robiť nevedel, ale na všetko vedel zohnať ľudí, všetko vedel vykomunikovať a postupne sa zameral na túto svoju silnú stránku. Školu skončil tak, aby sa nepovedalo a potom sa vrhol na kariéru, kde využíval tieto svoje schopnosti. On nemá vysokú, nemá nejaké brutal školy, nemá 5 titulov. Naučil sa anglicky a spravilo si jednu 3 ročnú školu menežmentu v zahraničí. Dnes riadi medzinárodnú firmu! 2. Kamoška tiež v škole nevynikala, ale vždy mala super nápady a vždy vedela vybaviť veci, ktoré sa zdali nevybaviteľné. Školou tiež preliezala len tak tak, spravila si aj vysokú, ale už popri tej začala rozmýšľať nad vlastným biznisom. Začala s upratovacou firmou. Najskôr sama, chodila upratovať a postupne jej to rástlo. Časom to bolo tak veľké, že upratovaciu firmu prebral jej muž a ona si založila škôlku, pričom prišla s úplne novým konceptom. Dnes majú aj upratovanciu firmu a sieť škôlok. 3. Neviem, či poznáš Mariána Vargu. Poznám sa s rodinnou známou jeho rodiny. Marián že bol totálne nepoužiteľný pre normálny život. Keby nemal ženu, nedokázal by fungovať. Vypočuj si jeho skladby. Je to hudobný GÉNIUS. 😉
inak práve vysiel tento super podcast 🙂
Rodičovstvo je ťažké aj preto, že zrkadlí naše vlastné potlačené emócie (Ľudskosť)
@zuzinabila ano, mas pravdu, vela ludi ma nepochopilo, ale aj napriek tomu ocenujem rozne nazory. Nejde mi ani tak o znamky, tie som pouzila len na dokreslenie, ako rychlo chape a uci sa. Skor som bola prekvapena ( a aj sklamana), ze nie je tak bystry, logicky, rychly. Ked donesie dvojku, nehresime ho, ani ma to vnutorne nezasiahne. Ale psychicky som na dne, ked vidim, ako mu to uz pol hodinu vysvetlujem a on nechape. A to skoro zakazdym. A myslim, ze si vystihla, ako viacere zeny, ze mam problem s prijatim a musim na tom popracovat.
inak, vela zien ti pisalo z pohladu rodica, ze je to na nas prijat take dieta, akoby si bola egoista. ale to je velmi obmedzeny pohlad. rodic to vnima aj zo strany dietata.ked vidim, aky je svet dravy, zamerany na vykon, tak prirodzene mam obavu aj s tym, ako sa dieta uchyti, ako bude v zivote spokojne a naplnene. teda trapi ma hlavne stastie mojho dietata, nie moje vlastne. ja uz nejako dozijem😂
Primarne ma netrapia znamky a vobec neriesim, co z neho bude, kam to dotiahne, lebo zivot ma svoje vlastne cesticky a vidim aj na sebe, ze jednotkarka, ale nic specialne nerobim, ale ani som nikdy nemala ambicie dostat sa na nejake vrcholove pozicie. Ale som velmi frustrovana, ked sa s nim ucim, vysvetlujem mu a on to nechape. Aj si dost nepamata. Pisete spravne, ze sa musim naucit prijat a neocakavat, vykrystalizuje sa, zaujmy pridu.
@shee11 tam bude tiez pes zakopany zrejme. Vypocujem si, dakujem.
Keď má také problémy, neboli ste u špeciálnej pedagogičky ? Nemá poruchy učenia ?
Každopádne aj keby mal, tak aj ľudia a takými problémami sa vedia uplatniť.
Vies co autorka, sama na sebe vidis, ze “mame vyssie vzdelanie” vam ani jednemu nedalo vseobecny rozhlad. Co su to dvojky? Ja som nosila stvorky a dnes mam doktorat, firmu a mesacny cisty prijem nad 3000€, co nemoze povedat ani vela jednotkarov. Logicke myslenie nie je vrodene, je naucene. Zakladnu matiku mi bolo treba vysvetlovat aj 10x, dnes sa venujem vedeckej statistike a mam aj jednu publikaciu v tomto odbore. Podla vsetkeho je tvoj syn uplne v norme a bude sa este formovat. Ak vsak uz teraz k bemu pristupujes ako k menej inteligentnemu a ides sa s tym nejak zmierovat, uskodis mu viac, nez si myslis.
@yoxinka ano, chapem. Mariana Vargu poznam a mam rada, vzdy za klavesami vyzeral, ze je v realite menej pouzitelny 🙂))
Nuž vy máte úžasne nadanie a nedotiahli ste to neviem kde, vás “hlúpy” syn bude raz možno bohatý a úspešný podnikateľ…. K čomu sú známky? Dôležité hádam je aký život bude žiť a kam to dotiahne. Nie každý je nadaný na tlačenie učiva do hlavy. Mala som na ss o rok staršieho spolužiaka, ktorý ledva zmaturoval, zato urobil taký projekt na fiktívnu firmu, že sa s ním dostali až do Bruselu. Dnes je úspešný podnikateľ…. Máš to celé úplne zle v hlave nastavené.
@stanielka17 ja tomu rozumiem, ved nejde o znamky. Ja som mala 1tky a prijem 3000 isto nemam. V norme syn je, to ano, len sme cakali, ze mu to pojde lepsie. To je vsetko. Som frustrovana a nie som dokonala matka ani zena, preto sem pisem, chcem nieco zmenit. Logika je vrodena, vidno to na matematike, priklady sa daju naucit, ale das ziakovi iny typ prikladu a uz ho nevie vyriesit, ked na to nema bunky.
Ale co mu akoze ma ist lepsie? Nosi DVOJKY. Niektoru latku chape lepsie, niektoru menej. Ako kazde normalne decko. Respektive si myslis, ze kazde 9-rocne dieta doma recituje Krebsov cyklus a teoriu relativity odpredu odzadu? Zabudni.
Nechaj syna, nech si užíva detstvo a začni pracovať na sebe, lebo problém nebude tvoje dieťa ale ty. Máš zjavne v sebe niečo dosť zásadne nespracované z detstva a tá tvoja frustrácia a očakávania synovej bystrosti sú toho dôkazom. Daj si pokec s psychológom a dojdi tomu na koreň, lebo ti to bude robiť zle celý čas ako budeš dieťa vychovávať. Môj muž bol VŽDY jednotkár. Dodnes sa mu sníva, že píše písomku a niečo nevie. Toto je výsledkom výchovy jeho mamy. Ona s mužom boli obyčajní robotníci bez nejakých škôl a ona si povedala, že jej deti budú mať vzdelanie, aby sa mali lepšie a teda škola a známky boli u nich najdôležitejšie!!! Obe deti sú úspešné, takže misia splnená, ale muž musel na sebe veľmi pracovať, aby tento typ tlaku nevyvíjal na naše deti. Veľa si o tom študoval, mali sme xy rozhovorov, kým došiel do bodu, že jednotky v škole sú fakt blbosť a nie sú vôbec potrebné pre život. Jedna z vecí, ktorá môjmu mužovi pomohla, je kniha, ktorú ti tu tretíkrát spomínam 😉.
Ten odbor z ktoreho mam doktorat je neurogenetika. Ver mi, ze ziadne “bunky” na matematicke priklady neexistuju. Daju sa natrenovat, co je otazka vela faktorov, a IQ je len jeden z nich. Pysis sa tu nejakym svojim ultravzelanim a pritom trieskas o veciach, o ktorych nic nevies.
Milá autorka, ja ťa tak cháápem, akokeby si písala o mojom synovi. Mne sa toto nezdalo od začiatku a navštívili sme CPPPa P. okrem dysfunkcii som si prečítala, že je ťažkopádnejší, logika je slabšia, čiže aj to pochopenie je zĺhavejšie, pamäť zlyháva , v sociálnych zručnostiach zas nadpriemer. Ťažko sa mi to čítalo, dcéra je pravý opak, logika vycibrená, študijný typ, premiantka... a zrazu toto, no aj som si poplakala, nejde o to mať jednotkára, ale človek si uvedomuje, že ten človiečik má isté hranice, ktoré hoc sa bude snažiť a učiť aj 6h denne to nedá, prichádza frustrácia rodiča, dieťaťa a otázka čo ďalej na sš? Je to ťažké, ale pokiaľ sú naše deti zdravé a môžu fungovať v bežnom živote je to všetko v poriadku, bude vás to stáť veľa úsilia a obety, aby ste ho posúvali vpred. Ale je to vaše milované dieťa, budete ho ľúbiť a ľúbite taký aký je a ešte vôbec neviete kam ho osud zaveje a v čom sa nájde. Nepotrebujeme mať miolóny vš vzdelaných , ale dobrých a slušných ľudí 🙂 Stojte pri ňom a posúvajte ho vpred. P.S. možno ešte dozreje a zlomí sa to celé alebo skočte do CPPP a formou testu vám povadia ako je na tom. Ale tešte sa, že máte úplne normálne a zdravé dieťa.
Dúfam,že mu to aspoň nedávate najavo🤦aj tak z neho môže vyrásť šikovný a životaschopný muž,ak bude mať správnu podporu,vysoká škola nie je všetko😉.Bez syna ako jedinečnú osobnosť,nie nesplnené vaše sny.
@autorka úplne ťa chápem, tvoj opis syna je akoby si písala o mojej mladšej dcére. Logické myslenie nemá žiadne, má problém s pamäťou a nevie si dávať veci do súvislostí, čo začína byť problém nielen v škole, ale aj v bežnom živote. Oproti staršej dcére, ktorá za celú ZŠ držala učebnicu v rukách asi 2x a nosí jednotky od hora dole, chodí na súťaže a je umelecky nadaná, sa to nedá porovnať. Tiež pociťujem zúfalstvo, najmä pri učení. Učíme sa hodiny denne, ale stále mám pocit, že na druhý deň môžme začať od začiatku. Ale snažím sa pracovať na sebe, motivovať ju, aby ju drina a následne neúspech nedemotivovali a hlavne si stále hovorím, že tí rodičia, ktorí sedia pri svojom dieťati na onkológii by dali celý svet za to, aby ich dieťa bolo “len menej šikovné”. Ale určite sa časom v nejakej oblasti zlepší a budem vám robiť radosť.
@indiankaindi Je smutne, ze dnesna spolocnost je tak prisne orientovana na uspech. Drzim palce, aby dcerka bola stastna a spokojna, to je najdolezitejsie
OMG,mas dieta,ktore sa musi viac ucit,aby malo dobre znamky. Je to stale zdrave dieta,nie mentalne retardovane,ako vyznelo z nadpisu. Ja mam 2 deti,jedno sa uci rovno na hodinach,doma vobec,ma 1-2, druha ma v 4. triede uz aj 3,4...,lebo je menej chapava a co teraz mam robit? Zato krasne kresli a tvori zaujimave veci. Vobec netrvam na tom aby mali VS,naopak,nech hlavne vystuduju to,co ich bavi a uzivi ich to.
No tak to ešte nemôžeš dopredu vedieť ako sa dieťa neskôr prejaví vo vývoji a čo ho bude baviť a len známky a len škola úspešný život nezaručia môže mať napr horšie známky a byť veľmi manuálne zručný a šikovný napríklad
@dadis smutne je to najmä z toho pohľadu, že dnešné deti vynikajú v mnohých iných oblastiach, ako je ten akademický stred, ale aj keď je dieťa napríklad nadané športovo, po skončení ZŠ so zlými známkami môže ísť jedine na učňovku, lebo aj športovo zamerané školy majú nejaké požiadavky na prospech. Čiže bez lepších známok nemá do budúcnosti nejaké extra šance. A len tak mimochodom, ktorá doba v histórii ľudstva sa zameriavala na neúspech? Keď sa čuduješ, že je táto doba zameraná len na úspech.
inak toto tlačenie vysokoškolakov deti na vš som nikdy nechapala, ..je dobre, ked rodičia maju otvorenu možnost podporovat deti na škole, ale vyslovene to po nich vyžadovat a nutit ich do toho..
a dvojky na to, že podla teba nechape, su velmi dobre znamky,,keby bol uplne mimo, nosti štvorky a päťky
navštivte lekara, nech ho skontroluje a skôr by som sa zamerala na jeho silne stranky, čo ho bavi, v čom je dobry , hudba, šport, umenie, jazyky, technicke veci - a v tom by som ho podporila

celkovo si myslím, že vela ludi ta tu nepochopilo..podla mna je to proces prijat dieta, ktore sa "vymyká". vcera som videla jedno video o prijati queer deti rodicmi. aj ked ti rodicia prijimaju dieta ake je , tak ked o tom hovorili, bolo im do placu. mozno sa to niekomu zle pocuva alebo cita, ale je to tak. casto su reci pekne a odvazne ako by som zareagovala, prijala,pochopila, aká by som bola hrdinka , ale ked to clovek preziva na vlastnej kozi ( a to je jedno v akej oblasti, ale proste ak je dieta niecim ine, mozno aj tym IQ.), tak luskom prsta v sebe to prijatie neobjavis, chce to neraz prejst tou cestou- procesom.