Ako sa vyrovnávate s kritikou a ako odpúšťate?
Zabudnúť a nespomínať viac... Som zástankyňou odpustenia, niekedy to ide ťažko, ale si to tak má byť. Mám svokra, ktorý je nespokojný typ, asi puntičkár. Ale zas aj pracovitý atď. Momentálne sa lieči na onkologickú chorobu a čaká na výsledky, je veľmi nervózny a okolie zraňuje hlavne rečami. Manželovi stále telefonuje a spomína milión vecí, ktoré by mi ani na um nezišli, čo sa mu nepáčia a stále sa sťažuje. Má predstavu, že by chcel ísť s nami na dovolenku, resp. ukázať nám pre neho neobyčajné miesto. No my máme iné predstavy a iné požiadavky potrebujú deti. Tak mu manžel slušne povedal, že nie. No nevie to pochopiť a stále mu to vyhadzuje na oči, že nechceme ísť. Ja by som to určite dokázala, no nebola by to pre mňa dovolenka stále sa prispôsobovať iným. Máme 2 malé deti, každý uspáva večer 1 a zaspia po 22:00. Som už nešťastná, že s manželom nemáme takmer žiadny spoločný večer, tak sa veľmi teším na dovolenku, kde budeme mať na seba viac času. Aj manžel to potrebuje a teší sa na to. Ani on nechce ísť s otcom, hovorí, že mu to stačí cez rok. Snaží sa ho vypočuť aj tie sťažnosti v telefonátoch, berie ohľad na zdravotný stav a že tá nálada prejde a nejako sa to utrasie. Manžel mi prezradil, že sa na mňa svokor sťažuje, že nie som schopná navariť a prečo on robí večeru... Je to tak, že cez týždeň nám nosia obedy, večere - polievku a druhé jedlo varím, keď dcérka spí. Polievku uvarím na 2 večere a druhé jedlo varím každý deň. Syn je tento rok v škôlke a s dcérkou som doma. Máme rodinný dom, od rána upratujem, periem, suším, sama sa starám o záhradu - sadím, plejem, okopávam, zberám úrodu. Dcérka vydrží krátko pri mojej práci, niekedy dlhšie. No pri varení nie, tak ju nestresujem tým, že vydrž, vydrž... Ale varím, keď spí, v pokoji a bez stresu. Obed má zabezpečený. Svokrovi to vadí, že míňame peniaze. Je to podľa Vás taká neschopnosť a lenivosť maminy na rodičovskej? Áno, snažím sa tie reči vypustiť, ale nejde mi to úplne ľahko. Ako sa stým vyrovnávate Vy?
@mima4 človek nie je až tak ľahko zmanipulovateľný, ako si myslíš. Hovorila som o tom s pani, ktorá sa venuje hypnoterpii, ktorá má zhodou okolností veĺmi zaujíma...Áno, máme v podvedomí "programy", ale v tomto prípade svokor asi dotyčnej žiadny program nevložil. Skôr to bude tak, že na nejaký svojou kritikou narazil...ale už sme dosť off topic.
@alaguema Ja to úplne chápem. My napríklad ako rodina trávime cez rok tak málo času spolu, že dovolenka väčšinou len raz do roka (a manžel pre pracovné povinnosti nechce ísť na dlhšie než na týždeň) je výnimočný čas, ktorý si môžeme užiť spolu. Takže by som nebola nadšená, keby som mala tento čas stráviť s niekým, s kým ho stráviť nechcem. Ale podobne ako zakladateľku fóra by ma trápilo, že som nevyhovela blízkemu človeku, možno ho aj zranila. Sú ľudia z rodiny plus priatelia, s ktorými by som tú dovolenku rada strávila. Ale sú aj ľudia v manželovej i mojej rodine, v prípade ktorých by som sa usilovala zo spoločnej dovolenky všetkými silami vykrútiť (slušne a v ideálnom prípade tak, aby sa nikto neurazil). Pritom ich mám rada.
@rakywanda Veď tá strava je normálne varené klasické jedlo, určite kvalitnejšie ako rožok s maslom.
@martinkaadominik je to diskutabilné, nevieš odkiaľ nakupujú potraviny, nevidíš hygienické podmienky...atď. nehovorím, aj ja občas vybehnem do reštiky, ale do práce si jedlo radšej nosím, a takáto pravidelná reštauračná strava u ani nie trojročného dieťaťa? ber to ako čisto môj názor.
@mawka Mne nejde do hlavy ten časový rozvrh. Navarí zelerovú polievku, to je záležitosť tak 10 minút do hrnca + trošku postriehnuť. Uprace, ok, keď sa upratuje priebežne tak hádam neumýva okná každý deň, perie práčka, žehliť sa dnes už nenosí, ja teda žehlím, ale keď nemám čas alebo nechcem mať čas tak nežehlím. Chápem má malé deti, však ok, neviem čo robia, majú záhradu? Prečo nevarí, keď má záhradu, kde to dáva. V tomto by som bola asi aj ja pindavá svokra. šak ale ok. So svokrom sa majú radi, ale božechráň ísť na dovolenku, no však ok robte ako myslíte. 😉
@natalym ja zehlim priebezne. ale niekedy ma chyti taky zachvat, ze 3-5 varok naraz 😀 sak jasne, ze to je o organizacii casu. vzdy si spomeniem na maminy tu, co stihaju aj pri 4 detoch, aj maju navarene, aj zahradu obriadenu, aj v dome cisto, oprate, ozehlene a este aj na konika maju cas uplne v pohode. tomu hovorim super organizacia casu. potom je tiez pre mna nepochopitelne, ze s jednym dietatom doma, druhe v skolke, muz v praci a niekto nestiha. ja praveze neskutocne take maminy obdivujem, co maju vaic deti a po sebe a stihaju vsetko. pri dvoch detoch brnkacka. viac by som nedala 😀
vcera som pozerala archiv ceskej zameny manzeliek, tam rodina so 4 detmi, mali hospodarstvo, krcmu pri dome a neskutocne slapali a zohrati boli. pacilo sa mi to.
@mawka No tak tento level ja nedosiahnem. Obdivujem veľmi a ešte poväčšine pekne vyzerajú a sú veselé. Tak ja už mám level, robota neutečie nie je zajac a za mladi som tiež kadečo nestíhala, ale aby som varila jedlá ktoré navarí aj moja 12 ročná dcéra??? Skrátka nečuduj sa, že svokor sem tam hodí poznámočku.
Ale pohoda, ak im to pasuje, len stále nechápem kde je problemos. 😀
@natalym ja som predovsetkym clovek. takze ak sa v zivote vyskytnu nejake nepriaznive situacie, vtedy davam antipatie bokom a dokazem vyhoviet aj cloveku, ktoreho mam v zuboch. lebo podla mna je nepekneho okolo nas az prilis a ak clovek moze urobit nejaku malu radost niekomu, je to pekne. a az v takych situaciach sa ukaze ci je clovek clovekom. ja aj ked sa s niekym posekam, nemam problem ist s tym clovekom na kavu. a nech by som bola urazena akokolvek na kohokolvek a jeho zelanim v case onkologickej choroby by bolo ist na nejaky vylet, tak by som sla. 🙂
@mawka Však to je normálka, nie? Veď ale ona ho má rada a rozmýšľa nad tým. Asi sem tam hodí poznámočku, dedo. 😠 A ja mám takého svokra, sem tam dačo zabije, ma dobre nasere, lenže mňa naserie len tým, že hľa kresťan a aký vie byť. Keď som bola mladšia tiež ma to vedelo rozhasiť, ale už teraz nie. Sa na neho usmejem ako prihoretá a som taká milučká. A myslím si svoje.
@natalym moja babka a dedo boli par rokov dozadu taki. sme sa pohorsovali, ze to co toto... nakoniec sa z toho "vyklubala" zacinajuca demencia. dnes ju maju natvrdo diagnostikovanu ako stredne tazky stupen. este vnimaju ludi okolo seba, ale je to z mesiaca na mesiac horsie a horsie. tak ich nechame, nech melu svoje, nech rypu a rozculuju sa. je to nieco, co nevedia ovplyvnit, zastavit, bohuzial. je mi ich luto, ale aj keby mi dedo pyskoval od rana do vecera do ucha ako je vsetko naprd a ako sa o nich nestarame /denne tam je mamka alebo ujo alebo ja, ked som doma, pomahame, starame sa o nich a aj tak problem/, tak ho chcem do toho francuzska zobrat proste. sak je to moj dedo, preboha...
@mawka No ja nemám starých svokrovcov, ale to sú prípady tiež, furt sa im nepáči, človek by sa im mohol aj po samé špičky do riti zaryť a furt len zle. Našťastie s nimi nebývame, pár rázy vydržím, vypijem zo tri hneď na úvod a len sa usmievam ako pridrbkaná. Môj muž má z nich nervy, lebo sám vidí akí sú. Ja len, že byť sirotou má svoje výhody, nemusím riešiť. 😀
Ale keď treba pomôžem, samozrejme, však mi vychovali muža. Nie je to síce bohviečo, no ale čo už. 😀
K dovolenke so svokrom...nechapem preco sa take daco pytas na fore? Ved nik nevidi priamo do vasich vztahov, su ludia s ktorymi by som nesla na dovolenku ani keby mi to zlatom vyvazili...napr. tiez moj svokor. 😉
ale pises, ze nemate az take zle vztahy a ak mate pocit ze dedo nemusi dalsie leto dozit a fakt vam chce naposledy nieco ukazat a tiez sa trosku mozno povytahovat 😅 😅 tak by som isla. Ved je to len raz, prilezitost sa nemusi opakovat a ked si to dopredu budete zhnusovat a predpokladat zle scenare, tak aj bude. 😉 A mozno keby ste sli, by ste mu urobili taku radost, ze by to bolo nakoniec pekne a netradicne pre vsetkych 🙂
CO sa tyka varenia..uz toho baby popisali dost . Ja som napr. doma sama, mam male hospodarstvo a teple vecere VOBEC nevarim 😀 😀 😀 A preco? nie pre lenivost... ale tak si nasa rodina aj deti a muz zvykol. Nevidim dovod mat dalsie kompletne teple jedlo /akoby obed/ este raz, ked vsetci clenovia rodiny uz raz obedovali. Na zapade je zvyk teple vecere, lebo mavaju casto na obed sendvice, aj sucha vecera moze byt lahka a zdrava, detto tepla vecera nevhodna a tazka. 😉
My mame zahradu, sme na juhu, od marca do novembra, cerstva zelenina a ovocie, robim salaty, zeleniny pojeme na kvanta, hlavkovy salat, redkvicka, zelena cibulka...to bolo donedavna, teraz uhorky, paprika, struhany jemny kalerab, mrkva...ktomu chlebik s pravym maslom, nie je to ani drahe ani pracne ani nezdrave. 😉 😉
tvoje Deti a muz preto vyzaduju teple jedlo lebo je to zvyk od mala. Ine si nevedia predstavit. Moja svokra sa povazovala aj povazuje za hyperobetavu matku lebo varila 3x denne teple jedlo v presvedceni ze jedine toto rodina chce a potrebuje, a s tvarou panny mucenice rano vstavala pred vsetkymi a varila v maxi hrnci rozvarenu papriku a paradajky na leco s klobasou, alebo pecen s cibulou 😝 😝 a podobne ranne pochutky, samozrejme obed mal tri chody, vsetko mastne presolene prekorenene /madarska kuchyna/ , este nezabudla do zemiakov vyliat prepaleny olej, v ktorom prazila fasirky ...brrrrr 😠 😠 😠 a na veceru opat nejaka mastna smotanova polievka a nokerle s masom..
Uchch... no ale ja mrcha leniva nevesta som odmietala od nej sa ucit varit a "trapim" rodinu suchymi vecerami. A kazala mi aspon muzovi dat teplu veceru ked ja nechcem / a muz mi za jej chrbtom robil znamenie ze, NIEEEEEE 😀 😀 😀 😀 /
Nehovorim, obcas v zime tak raz do tyzdna mame jednoduchu varenu veceru typu halusky, rizoto /ked ostalo z obeda/ ale zeby som planovite denne vyvarala kompletne teple vecere a potom nestihala ine 🙄 🙄 Nevidim v tom vyznam, jedine ze z nejakeho "gazdinkovskeho samoutrpitelskeho syndromu " 😝 😝 😝 ktorym teda netrpim...
@jolinka pises o mojej byvalej svokre? 😀 😀 ale zase no, nebyt juhu, tak nezazijem najlepsie melony na svete, najkrajsiu a najchutnejsiu zeleninu na svete, nezazila by som tu nebesku chut domacej slepacej polievky aku robia na "madaroch" a aj ten nebesky segedin. ano, aj u nej tieklo mastne potokom a solilo a vsetko bolo "čípéš", ale sakra, niektore veci stade by som nevymenila ani za svet 😀
ale driny tam bola plna ona, foliovniky, zahrada, vysadenych 1500 hlavok salatu, o 50 kusoch kuriat, ktore bolo treba zarezat ani nevravim, makacka nenormalna. sak preto som tam za sebou zavrela dvere a sli sme byvat sami. teda ex nemal na vyber vtedy 😀 😀
dnes ked tam pridu deti, vari rovnako. stara skola. ale zase ako pises, maju tam tolko kvalitnej zeleniny a ovocia, ze sa tomu vyrovna maloco. nehovoriac o mega melonoch, ze by jednym clovek nakrmil somalsku dedinu 🙂
@mawka vis co...keby sme z tej kvalitnej zeleniny a ovocia nieco mali. 🙄 🙄 🙄 ako domov nam nabalili...ale pytam na ranajky surovu papriku sak mate celu foliu...tak ze nie, oni to nejedia to sa zle hryzie 😀 😀 😀 pytam si uhorku, doniesli mi z pivnice zmaknutu obratu pred 3 dnami, ze musi sa zjest najprv stara, potom novu oberu, to iste stare 3 rocne kompoty a lekvare ze musime brat, nebudu nam z novyh davat, kym sa stare nepojedia 🙄 🙄 🙄 pytam pre deti novy mlady kalerabik, ze lubia chrumat, tak nie, lebo je este primaly , dali az ked bol stary resetavy, ze mam varit polievku ...atd atd.
pytam mladu cibulku, svokra predo mnou otrhla to zelene a smarila na hnoj...ja ze nieeee, toto zelene mi najviac lubime jest. 🙄
Alebo nezabudnem ako sme raz dosli v horuci julovy den, zahrada praskala od ovociia a zeleniny, a nase denne menu, skoro ma prevratilo...na ranajky, prosim pekne "kocona" studenina ci jak sa to inde vola 🙄 🙄 🙄, na obed mliecna polievka so zavaranej minulorocnej fazulky, nokerle s masom a ako mucnik to bol goool...kremese, kriste v tej horucave, 😠 😠 😠 take daco ako bublanina z ovocia, ci len same ovocie do misy. oni boli schopni nam ponuknut v juni prezrete banany.
No ale museli sme byt spokojni, vsak sme dostali peniazky do obalky, co vsetko svokra vyvliekla na trh a predala 😕 😕 😕 No ale aby som nebola nevdacna...na zimu sme dostali zemiaky cibulu, aj korenovu zeleninu a leco vo flasiach.
A ja nemám také. 😢
@jolinka tak to nie, svokra moja vzdy to najcerstvejsie. ale ked sa spytala, co chceme pre deti, reku trochu od kazdeho. trochu v jej ponimani bolo ze kazdy druh v 15 kg bednicke 😀 ale fakt ze zemiaky, cibula, mrkva atd, toho bolo na zimu a ostatne sme zavarali, aj nasim sme dali. my sme jej kolkokrat uz hovorili, nech prenajme grunt susedom, nech si necha len trochu, ale kdeze. to je ten typ, co umrie pre svoju mega zahradu, do skonania tam bude makat. nuz co uz s nou.
@martinkaadominik inak ma v podstate pravdu si cele dni doma, amala by si všetko sthinut a nestihaš v prvom rade lebo uspavaš, ja som nikdy moje neuspavala aj ked som mala niekedy nutkanie a teraz som rada večeri su naše. ale z druhej strany Vaš svokor neumre lebo zla burina nevyhynie 😉
@martinkaadominik pises, ze podla teba je normalne jest aj polievku aj druhe na veceru, lebo su hladní a ci ich mas ukracovať...
Podla mna to vela je. Vecera ma byt lahka a to nepredstavuje polievku a druhe... To ma byt na obed.
Je to len zvyk... ak aj políevka by bola, tak uz potom po nej len nieco lahke ... nie dalsie hlavne jedlo.... to je mooooooc. Bud jedno, alebo druhe...
a hlad? skus im davat jest radsej castejsie, mensie porcie.. olovrant vacsi apod....
momentalne su skor rozjedene, ako hladne.... pises, ze dokonca dcera velky jedak nie je, ale " potrebuje polievku aj druhe".. tak to sa nejako vylucuje, nie? Moja dcera nebola velky jedak a bola som rada, ak som do nej dostala nejaky chlebik, alebo spagety na veceru 😀
Podla mna to s tym varenim trochu prehanate... neviem, ale tolko sa naucit jest, to moze neskor viest aj k obezite deti, ked sa nebudu tolko casom hybat, ako ked maju 2-4 roky. 😉
@katrin21 To, že dcérka nie je veľký jedák som myslela tak, že cez deň skôr zobká, všetko dlho papá. Ale polievku má rada, dá si aj druhé, len to dlho trvá. Preto je dobre, že tú večeru má takú, akú má. Z toho, čo varím, nie sme ani obézni, ani rozjedení.
No už to s jedlom uzavriem. Rozhodla som sa, že nebudem už jedlo na obed objednávať. Len to, čo uvarím poposúvam - na večeru a na druhý deň na obed. Potom znovu uvarím, tak ako doteraz.
Ďakujem všetkým za príspevky.
@brady1 Ahoj, s tým uspávaním máš pravdu. Jój, bolo by to super, keby sme uspávať nemuseli. Dcérka by to už zvládla, je prístupná argumentom. Tak to skúsim napevno s ňou. So synom to bude ťažšie. Nie je prístupný vysvetľovaniu ani rozumným dôvodom. Ale poobede na neho platí, že manžel ide kúpiť do obchodu špekáčiky na opekanie... Odídeme von z domu (lebo je ochotný spať poobede len v obývačke) a počkáme, kým zaspí. Ak zaspí, tak v priebehu 30-40 minút. Stane sa, že nezaspí vôbec. Tak to musíme skúsiť aj večer. Bolo by to supeer. Vďaka za radu.

@alaguema v tomto smere mas pravdu. U nas nebyvala tepla vecera, v manzelovej rodine a v rodinach jeho surodencov tepla vecera musi byt maso a ryza, maso a zemiaky.... grilovana zelenina by neuspela 😀