icon

Ako sa vyrovnávate so starnutím?

21. nov 2019

Ako sa s ním vyrovnávate? Ja mám 40 a často bilancujem svoj život. Hlavne uvažujem, čo všetko sa mi "nepodarilo", čo som mohla spraviť inak všetko (od vzťahov, štúdia, práce a pod.). Zisťujem, že som vlastne nič nedosiahla a najlepšie roky a mladosť dávno za mnou. Už len čakať na choroby a starobu (aj keď sa jej pravdepodobne nedožijem vzhľadom k dedič. chorobám v rodine). Len tak si žijem každodenný život ako kolotoč a často sa vraciam do minulosti, spomínam na lásky, krásne okamihy, mladosť a krásu. A čím ďalej, tým častejšie, ba denne. Ani sa nečudujem modelkám, herečkám, ktoré robia všetko preto, aby vyzerali čo najdlhšie mladé. Dnes je taký svet, kde krása sa stavia do popredia. Už nemám šance ako za mlada (ktoré som prepásla). A hlavne takto na jeseň, ma chytá depres. nálada.

limetka69
21. nov 2019

@kittykat22 presne pre take veci (chvalabohu poznam to len z modreho neba) milujem zivot a k spokojnosti potrebujem iba zdravie, nie je to klise, je to holy fakt. ale malo ludi si to uvedomuje

autor
21. nov 2019

@kittykat22 Ano, toto je to. Preto sa nad tým starnutím zamýšľam denne. Už som písala, že veľa ľudí v mojom okolí zomrelo alebo ochorelo v tomto veku. Pred 10 rokmi som vôbec takto neuvažovala. Teraz mám pocit, že všetko dole vodou ide od vzhľadu, fyzického stavu, zdravia

autor
21. nov 2019

Vyšší vek si automaticky spájam s chorobami a viem, že to bude len horšie a horšie a keď budem na smrtelnej posteli bilancovať život, zistím, že nie je čo. Proste inak, ako ľudia čo toho veľa prežili, dosiahli (nemyslím v mater. rovine). Napr. Gott a podobne, že jednoducho si mohli povedať, že ten život stál za to a ostane nekonečne v dušiach ostatných.

autor
21. nov 2019

@denisa098 To sú🙂 len potom to ide z kopca.

evittam
21. nov 2019

Ide z teba strašná negativita. To treba zmenit. Mas vobec preco zit pre koho....A hlavne pre seba....Aj ja mam dni ze by "som to zabalila" ale to len kvoli tomu ze sa nieco "nakopi"-praca, doma,atd....A vlastne to je nakoniec len k dobru.. Treba mat zmysel života a nie hladat v zrkadle vrasky a choroby ktoré nemas lebo ich maju ini...
A u teba je vyšší vek v 40?! 😀😀😀😀 Ja som teda v najlepšom veku. Cítim sa perfektne.

nnnuuunnn
21. nov 2019

A ty nemas ani rodinu ani pracu? A co si vystudovala? Spoluziakov, ktorych myslis, tych co maju dobru pracu, su zo zakladky, strednej, vysokej...?

autor
21. nov 2019

@nnnuuunnn mám prácu, myslela som zo strednej školy.

luccija
21. nov 2019

Preco by to malo byt horsie a horsie?Vela ludi okolo mna ma po 50, 60 tke a su zdravi.Prave preto sportuj, zdravo sa stravuj, citaj, cibri mysel, aby si bola dlho fit.
A hlavne pozitivni ludia co stale nieco robia, venuju sa niecomu, niekomu sa maju fajn.Milujem stare zosuverene babky a dedkov, ktori sukaju vtipy ako z rukava a bavi ich zivot.

autor
21. nov 2019

@luccija Ono záleží aj na genetike s tým zdravím.☹

kittykat22
21. nov 2019

ty mas regularne depresiu. Aky mas vlastne zivot? Co doma? Manzel? Deti? Sirsia rodina? Mas zaujmy? Co kamaratky? Chodis na dovolenky?

wena
21. nov 2019

Ja mám teda len 30, ale zarazilo ma, že píšeš, že v 40 už len čakať na choroby a starobu. Preboha, veď 40 ročný človek môže mať pred sebou ešte kľudne ďalších 40 rokov života, to je more času plniť si sny, užívať si život, robiť si radosť, tešiť sa, využívať čas zmysluplne a ako len chceš. My s mužom sme si minule povedali, že sa už mega tešíme na dôchodok, veď to bude super. A ani tie choroby nie sú také isté keď sa o seba človek stará.

luccija
21. nov 2019

Urcite, ale ani to neznamena, ze to musi byt zle a uz v 40 tke.U muza v rodine su mozgove porazky a vysoky tlak ma teraz truchlit kedy ho to postihne?

autor
21. nov 2019

@kittykat22 Mám rodinu, ale riešime väčšinou len choroby, onkol. aj iné. Na dovolenky chodím, ale raz do roka mi je málo a viac sa nedá. Kamarátky mám, ale tie nezaťažujem a tvárim sa veselo. Ja sa vlastne tvárim veselo vždy v spoločnosti ľudí, len keď som sama premýšľam takto. Ale nemôžem sedieť 24 hod. denne na káve a byť veselá (aj keď by sa mi to páčilo)

autor
21. nov 2019

Chodím aj plávať, aj na turistiku.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2019

Teda, ja ked som mala 40, tak taketo myslienky mi ani nenapadli-absolutne som sa necitila stara, mala som 2-rocne dieta a citila som sa na 20😉Teraz sa blizi pomaly 50-tka a sice si musim farbit vlasy, ale to je tak vsetko. Uz som to na MK pisala viackrat-su ludia, ktori sa nevedia tesit z malickosti, tak potom sa im vsetko zda zle. Ak mas privela volneho casu, tak zacni nieco robit-najdi si konicka a uvidis, ze budes premyslat plne inak. Zaklad je zahnat nudu.

autor
21. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Mám aj koníčky aj psa, a času mám málo. Ale ja dokážem aj v práci rozmýšľať nad týmito hlúposťami, hlavne keď mám stres a nedarí sa.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2019

ja teda neviem, ale ja v praci musim na plne obratky mysliet a na taketo myslienky tam nemam vobec cas, takze mozno mas nejaku hodne nudnu pracu, ked tam mas tolko casu.

kittykat22
21. nov 2019

a preco nepovies kamaratkam co ta trapi? Ja mam 2 kamaratky a 1 kamarata a teda denne riesime starosti a co nas trapi. Neviem si predstavit, ze by som sa pred nimi usmievala - doma by ma zozrali pocity smutku.

evittam
21. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Evidentne ma dievca celkovo nudny život.

kittykat22
21. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl ja som clovek nastaveny tak, ze ked mam depresiu, tak mam depresiu. Je jedno co robim, nerobim, pracujem, sportujem, pocuvam hudbu - som v depresii. Je to ako zadna nadcha. Sice fungujem, riesim, rozpravam - ale je to stale tam. Myslim, ze tento stav je neprenosna skusenost - to by si musela zazit aby si to poznala. Velmi neprijemny stav.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2019

@kittykat22 ak ma clovek depresiu, tak to ma riesit, ak to nevie sam, tak treba navstivit lekara.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2019

@kittykat22 Inak, myslim, ze kazdy clovek zazije nejaku depresiu, mne na taketo stavy najviac pomaha, ked robim nieco co ma bavi. Samozrejme, ak je to uz vazne, tak si s tym asi clovek sam neporadi, ale take bezne depky sa daju zvladnut. A napr. ja v praci zvycajne nemam cas na premyslanie o niecom inom, ja proste musim na 150% fungovat.

autor
21. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Aj ja musím naplno pracovať, ale kvôli myšlienkam potom robím chyby. Preto som v jednej práci dala aj výpoveď. Proste som nedokázala robiť, čo som mala.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2019

Tak potom to uz treba riesit s psychiatrom.

autor
21. nov 2019

@kittykat22 majú svoje starosti a aj tak myslím, že by nerozumeli tomu, čo pociťujem. Skôr by možno pomohol psycholog.

vilma7
21. nov 2019

Mám 43 a dvoch malých drobcov, kt.sa mi narodili tesne pred 41 a v 43.jke, takže som zamestnaná psychicky a fyzicky viac než dosť. Neriešim budúcnosť, minulosť, ale teším sa z prítomnosti. To že sme tu dnes, neznamená že budeme aj zajtra. Asi si stratila zmysel svojej cesty, tak ho najdi alebo sa vyber inou cestou. Mne sa môj život behom 4 rokov zmenil totálne.

autor
21. nov 2019

@vilma7 To blahoželám k detičkám🙂 A prajem veľa radosti a síl. Ja by som na svojom mieste hneď rozmýšľala, čo budú robiť také malé deti, keď ochoriem alebo zomriem. Asi fakt potrebujem minimálne psychológa. Proste som prehnane opatrná a tak to so mnou aj vyzerá.

hivanik
21. nov 2019

....Ked uz si spominala Gotta, tak keby tak napr.on rozmyslal tak v zivote nedosiahne to co dosiahol a nikto by si na neho teraz nezpomenul. Takze prestan mat negativne myslienky a nieco urob zo svojim zivotom. Nepises ci mas manzela, deti....Tiez sa niekedy zamyslam, ze zivot po 40-tke a tak. Ale ti nezmenis len premrhas cas trapenim.

aniele
21. nov 2019

Neviem, akú máš prácu, či máš rodinu, a akú. Aj ja som si párkrát povedala, že keby som sa v minulosti rozhodla inak... Poznáš to, tie roky a tento rozum... Ale to je nanič. Kedysi som sa v takej chvíli pýtala mojej mamy, v podstate pôvodom jednoduchého (ale nie hlúpeho) dievčaťa z dediny, či nechcela v živote dosiahnuť niečo viac. A ona bola, napriek všetkým problémom v živote a v manželstve, spokojná. Lebo dobre vychovala tri deti. Vtedy som žasla, ako málo jej stačí. Čím som staršia, tým ju viac chápem. Kedysi bolo u mňa podozrenie na dg, s ktorou by som mala pred sebou 1- 4 roky. Nebola by som sa dožila ani nástupu na strednú u našej treťorodenej. Našťastie mám len príbuzné ochorenie, všetky dcéry majú vysokú, sú vydaté, najstaršia vnučka má 9. Aj choroby majú svoje plus. Ukážu, čo má akú cenu. Krása je naozaj relatívny pojem.

moonlight1210
21. nov 2019

zacni malymi vecami, cielmi. lahsie sa plnia a to cloveku dava dobry pocit zo seba a chut skusat viac.
ked si niekto povie, ze mu usiel vlak a chce si este rychlo naraz ukusnut vela, tak si zaroven uvedomuje, ze uz na to nema (alebo nema odvahu.)
a nasledne je ako v zacarovanom kruhu. vsetko sa mu zda nedosiahnutelne a stratene.