icon

Ako sa zmieriť s opustením partnera v tehotenstve?

kisska158
6. júl 2011

ahojte som v osmom mesiaci tehotenstva a momentalne som zostala sama... s partnerom a so mnou to islo dole vodou......najskor sme sa velmi tesili a bolo wsetko v poriadku ale prestal ma chapat stale mi vsetko vycital dokonca aj spanok v tehotenstve , bolesti - tvrdil ze som citlivka ze neviem zniest ziadnu bolest.....zacal ma urazat, ponizovat a nadavat mi tak som sa rozhodla toto trapenie ukoncit......je mi to luto lebo ho stale milujem.......a predsa je to otec mojho dietata - co dokonca zacal pochybovat ci je to jeho a to ma trapilo najviac.......bojim sa ze moje dietatko ma raz bude obvinovat z toho ze nema pri sebe otca a nezijeme ako kompletna rodina......neviem ako mam zniest toto trapenie

sarzan
10. júl 2011

@pici sa to zvrhlo-ja som jej najskor radil,ale zacali ste sa do mna o5 obuvat

sarzan
10. júl 2011

@miminkad najväčšši asi nie to bol jej byvali ktorí jej doteraz nevratil peniaze

kisska158
autor
11. júl 2011

@jarus1 mate pravdu ten spravny tatino by nepochyvoval a teil by sa na dietatko ☹

jarus1
11. júl 2011

@kisska158 nevybíjaj sa už na nepodstatných veciach, všetku svoju energiu venuj svojmu dieťaťu...v ňom je Tvoja sila a Tvoja budúcnosť 🙂
Viem,že je to ťažké, ale mysli iba na seba a dieťa...Ty si preňho celý svet a preto potrebuješ byť silná.
Viem o čom píšem 😔

kisska158
autor
11. júl 2011

@martinka17 ja viem martinka ....je to tazke ale pokial ho nevidim je to ok ......jaj najradcej by som ho uz nikdy nevidela a neukazala mu ani synceka keby je to na mne ale kedze bude sud ohladne vyzivneho nemozem nic pravit navstevovat ho bude moct......inak on byva v hroznych podmienkach kde nie je wc ani tepla voda netecie a vzduch je tam taktiez hrozny kedze sa tam moc nevetralo a tak proste tam chcel so mnou a s dietatkom zit....

martinka17
11. júl 2011

@kisska158 ja som sa preto vzdala výživného, aby som ho nikdy nemusela vidieť a hlavne, aby nikdy neublížil malému tak, ako mne. Al eneboj, bude dobre, všetko raz prebolí, teda skoro všetko,ale toto nie je tragédia, to je len zlý koniec jednej kapitoly tvojho života🙂

hajanka
11. júl 2011

@kisska158 urcite je to tazke, ale musis byt silna a nepoddavat sa, stat si za svojim...
Mas na vyber z dvoch moznosti, bud ho uznas za otca a zapises do RL alebo nie.
- Ak ho uznas za otca, potom mozes podat na sud navrh na urcenie vyzivneho na dieta (zo zakona ako otec musi prispievat na starostlivost), na seba, aj podat navrh na upravu rodicovskych prav (stretavania sa s dietatom).
- Ak ho za otca neuznas, sice prides o povinne prispevky na dieta a seba, ale nebudes povinna mu dieta ukazat ani dat, dietatko bude cisto v tvojej starostlivosti a on nebude mat na neho ziadne pravo.
To su dve veci dolezite rozhodnutia, medzi kt. sa budes musiet rozhodnut.

kisska158
autor
11. júl 2011

@martinka17 tak ja sa nemozem vzdat vyzivneho lebo financne by to vsetko urcite nevychadzalo.... 😢 ale aj tak nechcem aby ho moc vydaval.....najradcej by om bola keby ho moj syncek ani nepoznal

kisska158
autor
11. júl 2011

@hajanka tak este ked sme boli spolu a polu sa aj tesili na dietatko uznali sme otcocstvo uz je nekoro nad tym premyslat....inak ked je to uz na papieri priezvisko musi mat po otcovi ze?uz sa to zmenit neda ze by som mu dala moje priezvisko?

hajanka
11. júl 2011

@kisska158 no to som si nie ista, ak uznal otcovstvo ci musi byt zakonite aj v RL.
Ale aj ked je otcovstvo uznane a otec bude v RL, dieta nemusi mat priezvisko po nom, no viem, ze ked uz raz bude mat otcove priezvisko, nebude take lahke ho zmenit (s tym som sa uz stretla). Ak s tym otec nebude suhlasit. A na matrike nam povedali, ze ak otec nesuhlasi so zmenou, mozme este podat navrh na sud, ale takemu malickemu sud tak lahko nepovoli zmenu, ze v takych pripadoch nevyhovie, tak s tym treba zacat tak v 2-3och rokoch, vtedy to vraj uz nebyva problem. Neviem preco to je tak, ale tak nam to bolo povedana na matrike.
Ak uz uznal otcovstvo a bude v RL na vyzivne od neho mas narok zo zakona pre seba (dva roky + prispevok na vybavu pre dieta + nejaky prispevok v tehotenstve) aj pre dieta, o styku dietata s otcom rozhodne sud, do 3 rokov veku styk byva len v pritomnosti matky, potom si moze dieta brat aj bez pritomnosti, zalezi ako presne sud rozhodne. Ine by bolo, ak by o styk s dietatom zaujem nemal.

jarus1
11. júl 2011

súhlasím s hajankou, v podstate budete rovnocenní rodičia, jeho podiel "zodpovednosti" budeš môcť len minimálne korigovať ☹
povinnosť platiť=plné právo na všetko

martinka17
11. júl 2011

@kisska158 no ak žije na socialnom dne, čo myslíš, koľko ti súd prisúdi? 20 EUR? Stoja tie peniaze za to? 😲

cecil36
12. júl 2011

@kisska158 moze mat tvoje priezvisko aj ked je uznany tvoj ex ako otec, je to na tvojom rozhodnuti. Nikdy, naozaj nikdy by som nedala priezvisko po exovi, lebo to su len same zbytocne problemy. Navyse, dieta sa casom zacne pytat, preco mate rozdielne priezviska a preco nemoze mat take ako ty. Budu s tym problemy v skolke, skole atd. Co sa tyka vyzivneho, neviem , ci ti bude platit tak, aby ti to velmi financen pomohlo. Ak ti prestane platit a ty ho budes nahanat po sudoch, exekutoroch ci dokonca bude mat prokuratora na neplatenie vyzovneho, napriek tomu mu musis zabezpecit stretavanie sa s dietatom, ak uz je vedeny ako otec. Je to chore, ale je to tak.

sarzan
12. júl 2011

@kisska158 priezvisko je na jednom papieri s priznanim otcovstva cize ten kto ta opelil po nom by malo mat priezvisko,teda ak ta neopelil brat,malo by sa volat po ex...matka je vzdy ista-je to ta co porodi a to si ty ,to už je len špekulovanie matiek nedat priezvisko po ex aby to mali lahsie,sumár-ak chces papieroveho ocina mala by si mu dat aj jeho priezvisko ak nie a nechces ani vyzivne-nedavaj

ela2710
12. júl 2011

@sarzan nie je pravda co si napisal- resp. toto, citujem: ,, priezvisko je na jednom papieri s priznanim otcovstva cize ten kto ta opelil po nom by malo mat priezvisko,teda ak ta neopelil brat,malo by sa volat po ex"

....vobec nemusi mat dieta otcove priezvisko po priznani otcovstva, moj priatel priznal otcovstvo, je zapisany v rodnom liste a vsak priezvisko sme malemu nechali moje...lebo aj po svadbe chceme moje priezvisko, s priatelovou rodinou nemame dobre vztahy a preto nechceme ani nosit ich priezviska, takze len na upresnenie, to ze otec prizna otcovstvo, a ze je zapisany v RL neznamena automaticky aj rovnake priezvisko prenho a pre dieta 😉

a este ak by bol otec zapisany v RL a dieta by nemalo jeho priezvisko (ako napr. nas pripad) ma dieta rovnake pravo na vyzivne pri rozchode rodicov, je jedno ci ma dieta take alebo onake priezvisko ak je otec zapisany v RL platit vyzivne musi!!!

cecil36
12. júl 2011

@sarzan jezisi sarzan zasa sa zapajas. Preco kissku158 zavadzas? Ved to vobec nie je pravda co pises. Moja sesternica ma dcerku, priezvisko ma po nej, otec dietata je zapisany normalne v rodnom liste a palti vyzivne. A k tomu, ze to chce mat zena lahsie. Jasne, ze chce. Jednak preto, ze slobodna matka ma dost svojich problemov na to aby si pridavala dalsie a jednak neviem, naco by kvoli nejakemu kretenovi komplikovala zivot sebe aj dietatu.

ttrrinitty
12. júl 2011

presne tak kisska ešte malej može kludne priezvisko zmenit,stačí podat návrh na súd,a jej ex by mal aj tak platit výživné,pokým je uvedený v rodnom liste dietata,priezvisko na tom že on je otec nič nemení,a ak by kisska nechcela od neho nič teda žiadne výživné,musel by si dieta osvojit dajme tomu jej priatel,alebo budúci manžel,ale to kisska nechce,kedže už je otec dietatka uvedený v RL,a sama vraví že potrebuje finančne vypomoct aj od ex,len neviem či jej to fakt vypomože ak je na tom aj on finančne tak zle ako kisska vraví 😖

@kisska158 neviem nečítala som celú diskuciu,ale vy asi nie ste zobratí,však?nič po zlom,ja len niekedy nechápem niektoré baby,prečo dajú aj tak priezvisko po otcovi,iné je ked ste zobratí,ale takto by som aspon ja dala priezvisko po sebe,matka je vždy tá ktoré rieši vela vecí okolo dietata,či už je s partnerom alebo nieje,túto chybu urobila aj moja známa,ked som ju vtedy odhovárala od priatelovho priezviska pre malú,tak si nedala poradit a teraz to lutuje ako najviac može,pretože aj oni nežijú už spolu a vyplývajú jej z toho iba samé problémy
😢
určite je to pre teba teraz velmi tažké,ale neboj zvládneš to a bude zasa fajn,prajem vela síl a trpezlivosti,bábenko ti to všetko isto raz oplatí,radčšej byt sama ako s nejakým hulvátom 🙂

ttrrinitty
12. júl 2011

@sarzan ty máš teda divné názory....ale že odkial to berieš 😝 😀

hajanka
12. júl 2011

@ttrrinitty on este nie je zapisany v RL lebo dietatko sa este nanarodilo, iba uznal otcovstvo. Ale vsetko ostatne co pises je pravda 🙂
Tiez mam niekoho blizkeho kto spravil takuto chybu a ako som pisala vyssie, je s tym teraz problem, chce zmenit priezvisko na svoje no on nesuhlasi ale na sud moze podat navrh, no sud vyhovie az ked bude dieta starsie, take 2-3 roky, neviem ci je to vsade takto alebo to len nam tak povedali na matrike... kto vie?

@sarzan ty tu nezavadzaj, v kazdej teme tvrdis nieco ine a vzdy uplny opak ako v tej predchadzajucej! Tak sa zobud uz konecne.

jarus1
12. júl 2011

baby Vy to nechápete? tým,že naňho reagujete, vyprovokovávate ho k ešte intenzívnejšej diskusii!!! skúste ho ignorovať, ved nie ste tu preňho, ale pre to, aby ste poradili zúfalým mamám 😔

hajanka
12. júl 2011

@jarus1 mas pravdu 😔 no lezie to nervy 😠

jarus1
12. júl 2011

@hajanka to veľmi dobre viem 😠 😠 😠

ttrrinitty
12. júl 2011

@hajanka ups pardon,máš pravdu,sekla som sa 🙂
takisto aj moja známa podala návrh na zmenu priezviska malej na súd,mali už nejaké pojednávania,dokonca aj jej malá bola u detskej psychologičky,ale nakolko on nesúhlasí a ani sa na pojednávanie nedostavil,nakolko sedí v lochu,tak to len natahujú a natahujú,ale už známej bolo tiež povedané,aby to nateraz nechala tak,že ked malá bude staršia nech skúsi návrh podat znova,takže....preto som toho názoru,aký som písala vyššie,vyplývajú z toho len samé problémy a komplikácie neskor aj pre to dieta 😝
@kisska158 nie som si už istá ako to presne je,ak sú tu baby ktoré sa vyznajú,nech ma opravia 🙂 ale na tvojom mieste,priezvisko by som dala po sebe,aj ked je otec zapísaný v RL,teda ak sa to ozaj dá,ale mám taký pocit že hej,nakolko kamošova ex chcela malej zmenit priezvisko po jej terajšom manželovi,ale s tým aby výživné na malú platil nadalej,tak si myslím,že asi tým pádom zostáva aj uvedený v RL dietata aj platit musí na malú,akurát že priezvisko by nemala jeho 😕 a ešte,po porode sa ta budú pýtat ako sa bude volat dietatko priezviskom,takže ked povieš po sebe,tak ju aj zapíšu 🙂

sarzan
13. júl 2011

@ela2710 priznal ti otcovstvo pred matrikou alebo sudom? myslím,že si pochopila ten princip aj tak 🙂, to by mala byt volba otca ci chce dat svoje priezvisko lebo matka je ista,tam je zakon aký? nedokonaly...
@cecil36 ale tam ide o predsa o ine-cie je to dieta? chapes podstatu tej veci? kto jej spravil dieta? nie,že chce to mat lahssie

ela2710
13. júl 2011

@sarzan na matrike, kedze nie sme zobrati, tak priznal takto. a dalsia vec, preco by malo byt priezvisko dietat volbou otca? sa pocuvas? ci je to dieta? v prvom rade ma dieta rodicov dvoch a aj matka ma co do toho povedat, je ovela jednoduchsie pri slobodnych maminkach aby dietatku dali svoje priezvisko, nevidim na to nic zle, ked si zena nezela otcovo priezvisko, tak ma na to zrejme dovody

ela2710
13. júl 2011

@sarzan a myslim, ze v normalnych paroch nie je ista len matka, ale aj otec 😉

sarzan
13. júl 2011

@ttrrinitty tak ked plati vyzivne a otcovstvo uznava ty by si chcela aby malo tvoje priezvisko? tvoje priezvisko by malo mat podla mna len vtedy keby si sa dala sama oplodnit alebo ked otec dietata nepriznvava otcovstvo
@martinka17 radsej by som teda nechcel vyzivne v jej pripade,že?

sarzan
13. júl 2011

@ela2710 jaj pockaj tak,ale to už zas iny priklad 🙂

vierka0
13. júl 2011

@sarzan si myslis, ze priezvisko ma dieta take, kto je jeho otec? to si teda riadne vedla 😀 ak je matka slobodna, dieta dostava automaticky meno po matke, v pripade, ze chce aby malo dieta priezvisko po otcovi, je potrebny jeho suhlas.

elise
13. júl 2011

@sarzan čo sa týka priezviska ak je žena slobodná a otec ide uznať na matriku otcovstvo tam sa dohodnu na priezvisku dieťaťa a je možne aby bol zapísaný otec v rodnom liste a dieťa malo priezvisko po matke.