icon

Ako si nájsť čas pre seba?

olivka84
4. jan 2020

Ahojte poraďte mi ako zvládnuť prácu starostlivosť o domácnosť čas pre deti a čas pre seba. Mam pocit ze to vôbec nestíham. Do práce vstávam o 4 ráno chodím pre malého do školy o 15 30 prídeme domov. Spať idem o 9 tej a som KO. Doma mi všetko padá na hlavu. Muž je v práci do 6 večer. Pomôže mi s umývaním riadu a vysáva. Inak nula bodov... Ako to zvládate vy

Strana
z2
37373
5. jan 2020

@olivka84 Kto nevstaval o 4 ráno, ti tu ťažko môže poradiť a vžiť sa do tvojej koze. Máš to zle s tým vstavanim, ja tiež vstávam do prace tak skoro a ak máš ešte dieťa a domácnosť, tak máš čo robiť.
Už len zmeniť prácu.

saluda
5. jan 2020

@ledgerka to máš tak, s jedným netreba takmer nič, časom poriadne ani nevieš, čo preberajú, úlohy si urobia v škole. S druhým súrodencom to môže byť úplne inak. Prežila som si obidve varianty, nesud, kým nezazijes. Ak prvacikovi nejde čítanie, písanie, matematika, môže byť aj bystrý, šikovný, ale ak má nejaké tie dys-, alebo aj keď nemá, tak ho nenechas napospas a budeš mu pomáhať, učiť sa s ním, písať diktáty, trénovať to, s čím má problém.

saluda
5. jan 2020

@janinka007 prečítaj si môj dnešný príspevok vyššie. Ja som ani nepísala, že má nechať všetko učenie na manžela, ale čosi by zvládnuť mohol. A asi je jedno, či to ona zvláda sama, alebo nie. Ty asi nevstavas o 4h ráno, tak sa ti behá po práci ako rakete. Ja som tak vstávala vyše roka a to som ešte deti nemala, no bol to zaberajú, ranné vtáča teda nie som. Neviem si predstaviť potom ešte zvládať deti a domácnosť.

olivka84
autor
5. jan 2020

@ledgerka on ma slabú motoriku takže problém s písaním preto to trvá dlho aj keď toho není veľa

matabb73
5. jan 2020

@olivka84 vôbec sa tým netráp. Ja mám dcéru šiestačku a tiež sa z ňou učím skoro každý deň. Nie je študijný typ a musím byť pri nej, vraj sa jej tak učí lepšie. Tiež kvôli tomu nemám voľný čas. Lenže deti raz vyrastú a treba sa im venovať teraz , ak je to treba. Ja chodím aj z roboty dosť unavená, takže večer som už hotová. Nemam obedy, takze tiez mysim aj varit. Ale beriem to tak, ze toto obdobie raz prejde a potom ten voľný čas zas budem mať.

olivka84
autor
5. jan 2020

@kittykat22 ďakujem za povzbudivé slová.

girlie_konik
5. jan 2020

@ledgerka ty ako prvacka si si sama robila ulohy este pocas skoly, hej? Doma s tebou nikto nic neprecvicil, necitali ste, vobec? Si si ista, xe to nebolo az neskor, vo vyssich rocnikoch?

ledgerka
5. jan 2020

@girlie_konik som si tym 100% ista. Nikdy si rodicia s nami ulohy nerobili. Skor sme behali za nimi im ukazovat ze je vsetko hotove. Diktaty sme doma nikdy nepisali ani necitali nejake texty dookola. Hned po skole sme so sestrou chodili na treningy gymnastiky kde sme boli do 6. Ulohy sme robili cez prestavky ci uz v skole alebo na treningu, dokoncovali sme doma. Mali sme jednotky az do nejakej 7-8 triedy ked prisli aj neoblubene veci ako fyzika. Ale ani to sa so mnou nikto nikdy neucil. Boli sme naucene ze skola je nasa zispovednost a praca.

olivka84
autor
5. jan 2020

@ledgerka u nás sa s nami v prvej triede učila mama vo vyšších triedach sme sa už učili samy a teda ja so sestrou som nemala problém zato brat potreboval určite aby sa mu niekto venoval. Je to asi iné u dievčat a iné u chlapcov alebo možno aj u každého dieťaťa individuálne.

maja1982
5. jan 2020

Ja ta uplne chapem, som na tom rovnako, vstavam 4:15, do roboty dochadzam 40km, pridem domov o 16 a zacina druhy kolotoc, ja sa este staram o svojich rodicov ale urcila som si priotity ako vravia baby... Vlani som mala prvacku, pisali sme ulohy doma ale rak 2-3 mesiace, potom si vela urobila v druzine, aspon citanie a diktat, doma sme uz len raz precitali, skontrolovali a napisali pisanie... Varim na viac dni - varim v nedelu, utorok a stvrtok. Neperiem kazdy den - sme 4, kazdy den mame ciste veci, ale ked som prala kazdy den, zaberalo mi to ovela viac casu... Po debate s kamoskami, ze ani ony to tak nerobia, som prestala zehlit vsetky veci (no zabite ma 😂), snazim sa malym kupovat materialy ktore sa menej krcia, tricka poriadne vytrasiem, leginky ani teplaciky nezehlim, zehlim iba v sobotu a to tak hodinku (najcastejsie kym su deti vo vani, mam zehliaren hned pri kupelni), a vecer detom pustim rozpravku a za tych 15 min im nachystam oblecenie na druhy den, poskladam nejake pradlo, potom ich uspim ... To mi trva tak do 21, potom este sprcha, manzel, kniha... Spat chodim okolo 22, skor mi nevychadza 😂
Drzim palce, urcite si poradis, a ako pisu baby, domacnost nemusi byt tiptop, inak sa z toho zblaznis...

saluda
5. jan 2020

@girlie_konik môže byť, so mnou sa tiež nikto neučil už od prvého ročníka, ledva mi skontrolovali úlohy. So synom som sa učila iba asi prvé 3 mesiace, kým sa učil písať. Matika nič, ani čítanie. S každým je to inak, niekto potrebuje aj 2-3 hodiny denne, iný nic

sense
5. jan 2020

Tiez vstavam o 4 niekedy aj skor... cas pre seba na ukor niecoho... bemzsi byt kazdy den tepla vecera ani komplet vydrhnuty byt...

olivka84
autor
5. jan 2020

@maja1982 a manžel ti pomáha s deťmi s domácnosťou? Ja neviem ci chcem od neho veľa keď príde večer aby sa venoval malému aspoň hodinku veľa krát sme sa pohádali koli tomu. Ze na neho ani na mňa nemá čas.

girlie_konik
5. jan 2020

@ledgerka super, a teraz myslis ze vsetky deti su take? Tomu ani sama neveris ze vsetkym to ide jednoduxho a ako po masle, ze vobec nepotrebuju rodicov?

girlie_konik
5. jan 2020

@olivka84 mas toho vela, ved realne vsetko robis ty, mal by sa urcite aj muz zacat viac podielat.

olivka84
autor
5. jan 2020

@girlie_konik áno teraz keď to tu po sebe čítam vidím to.

saluda
5. jan 2020

@olivka84 a on vyslovene odmieta viac pomáhať, alebo to od neho nikto nechce? Čo robí, keď nie je v práci?

olivka84
autor
5. jan 2020

@saluda asi oboje.on sa tak asi nejak sám rozhodol kym som bola na materskej asi to bral ako hotovú vec ze starosť o malého mam ja. Ako umýva každý deň riad po večeri a každý deň vysáva co teda nemusí neviem prečo to robí každý deň . Väčšinou sedí v kresle a niečo si číta bud v mobile alebo casak ide si zacvičiť.chysta si veci do prace tak nejak

eliska13
5. jan 2020

@olivka84 no veď to, keď príde o 18 asi sa naje, umyje riad, povysáva a už syn ide asi do sprchy a spať čo sa mu cez týždeň povenuje?Z pohľadu tvojho muža je všetko ok umyje riad, povysáva sú chlapi čo to robia raz týždenne.Mozno musíš po lopate mohol by si s ním to a to....u nás je to podobne.Nema problém spraviť len nevie čo .....
Ak si není ranný typ skovranok, ale skôr sova, tak o 13 poobede už musís byť z toho vstávania a práce unavena

evula214
5. jan 2020

@ledgerka ja mám 3deti, a až pri tejto tretej som pochopila čo je sedieť 1az1,5hod. pri učení,

lenkakravcova
5. jan 2020

@olivka84 Ja tiež vysávam každý deň skoro. Lebo neznášam vlasy a prach na podlahe.

Vy by ste sa ale asi mali porozprávať a rozdeliť si spravodlivejšie domáce práce. Nech robí polku z toho co treba a ty budeš mať tým pádom viac času.

saluda
5. jan 2020

@olivka84 no tak to by ste si mali sadnúť a vytiahnuť karty na stôl, že si vyčerpaná a musíte to poriešiť. Ale nie, že ti má viac pomáhať, lebo by to vyznelo, že ti robí láskavosť. Pekne, že aj ty potrebuješ čas na oddych a on sa má aspoň vtedy venovať synovi. Ale aj inokedy, namiesto toho každodenného vysávania, veď to naozaj nie je potrebne. Väčšinu dňa nie ste doma, asi pravidelne nevaris a za tých pár hodín sa taký bordel nestihne urobiť. Ak má on čas oddýchnuť si pri čítaní a cvičení, aj ty máš na to nárok. Ak ti ten čas nedáva sám, tak si ho musíš jednoducho zobrat 😜

olivka84
autor
5. jan 2020

Ďakujem vám za milé slová a rady určite sa nad tým zamyslím a dúfam ze nezostaneme len pri tom.

olivka84
autor
5. jan 2020

@eliska13 áno to je pravda keď mu poviem väčšinou spraví. Len fakt nikdy nie sám od seba

maja1982
5. jan 2020

@olivka84 nie nepomaha. S domacnostou vobec, s detmi chodi rano do skoly a skolky, inak nic

olivka84
autor
5. jan 2020

@maja1982 a ty si sa stým zmierila mňa to príšerne hnevá. Hlavne koli malému

maja1982
7. jan 2020

@olivka84 jasne, ze ma to hneva, uplne by mi stacilo, ak by zobral deti von... ale oplati sa robit veci pod nátlakom? ak to on sam nechce, budem spokojna, ked ho donutim? niekto by mozno bol, ja to nanestastie nemam v povahe... deti su cim dalej sebestacnejsie, dufam, ze to bude uz iba lepsie... zapis malého na nejaky kruzok a ten cas venuj sebe, my sme s dcérkou zacali spolu chodit na zumbu, obe sa vyskaceme, maly je zatial u babky a velmi si to uzivam...

Strana
z2