icon

Ako si poradiť s problematickým dieťaťom v rodine?

agnesaviraghova
6. dec 2013

Milé Mamičke. Nechcem aby ste ma pokladali sa mrchu. Ale musím sa vám priznať že zo srdca neznášam syna svojej švagrinej. Asi je to tým že ho považujem za jedného rozmaznaného, ukričaného a nevychovaného chlapca. Má iba štyri roky a už má slovník ako dospelý a myslím pod tým tie štiplavé slovíčka. Ktoré keď mu tak povediac prepne rozkrikuje po každom jedna radosť. V skutočnosti sa bojím že týmto správaním nakazí aj moju teraz dvojročnú dcérku. Švagrinej sa bojím zveriť pretože ja na syna sama a niekedy je na tom psychicky dosť (labilná)zle a malý jej to niekedy sťažuje. Ale mňa trápi že ten malý si robí čo sa mu zachce a všetko sa mu prepečie, pretože je prvorodený vnúčik a odmalička ho vychovávali v duchu že bude jediné dieťa v rodine. Teraz však vidí v mojej malej konkurenciu a robí všetko preto aby sa pozornosť zamerala na neho. A už to presahuje hlášky typu je to iba detská žiarlivosť atď. Prosím poradte my ako sa vysporiadať s touto situáciou?

zuzanockamt
7. dec 2013

@mimake ja mojho trojrocneho stale upozornujem, aby sa pozdravil, no aj tak sa nepozdravi 🙂 ... ked prideme do skolky, tak kym vojdeme do triedy, este mi nezabudne pripomenut, ze aby som sa aj ja pozdravila 😀 , ale on to neurobi ... ucitelka v skolke mi vravela, ze z tohoto si vobec nemam robit tazku hlavu 🙂 🙂 😉 - ani si nerobim, poznam ho, aky je ... je velmi divoky a temperamentny, ale nema rad na seba sustredenu pozornost neznamych ludi, tak sa proste nezdravi, hoci vie, ze sa to ma ... pozdravi len ludi, ktori su mu dlhodobo znami a ma k nim vztah ... hoci pozna vsetky ucitelky a personal v skolke, blizka mu je len jeho konkretna ucitelka ... a preto este nemusi byt nevychovany 🙂

zuzkaanicka
7. dec 2013

@mimake vies, ked som mala iba starsiu dceru a bola vo veku tej Tvojej, tak som si tiez kadeco myslela ... druha dcera ma z toho vyliecila ... a uplne suhlasim so @zuzanockamt ohladom toho zdravenia ... nie na kazde dieta funguje, ked ho upozornis-moja mladsia dcera sa presne zatne a nepozdravi ... a niekedy prekvapi a pozdravi sa ... ma 4 roky a ma svoje muchy, podla toho, co pises, tak je asi nevychovana, ale podla mna nie je 😉

zuzanockamt
7. dec 2013

@zuzkaanicka nechcela som to ja pisat, ze ked som mala 10-mesacne dieta, tiez som mala trosku ine predstavy a nazory na niektore veci ... ja to tvrdim stale, ze aj deti nas ucia 😀 ... dieta do roka je bezproblemove, takze na idealy o vychove je casu dost 😀

zuzkaanicka
7. dec 2013

@zuzanockamt Zuzka, ja som pri prvej dcere mala tooolko predstav 😅 ... lenze jednak aj ona sa casom zmenila-take dvojrocne vzdorovite dietatko-to je taka fajna zivotna skusenost 😉 ... navyse mladsia ma "zaskolila" dokonale 😅 ... od istej doby sa riadim tym starym znamym: Nikdy nehovor nikdy a ja len dodam, ze specialne, co sa vychovy deti tyka 😉

mimake
7. dec 2013

@zuzanockamt ale ved jasneeee to je nieco ine , ty ho upozornis - vychovavas, ine by bolo keby si ho neupozornila popripade sa nepozdravila ani ty, tym by si v podstate suhlasila s jeho spravanim..... Joj to fakt nechapete jak to myslim?

zuzanockamt
7. dec 2013

@zuzkaanicka ja som mala tiez ine predstavy ... moj je vzdorovity dost, ale uz je to ovela lepsie ... uz si da vysvetlit a obcas aj pochopi a suhlasi 😀 ... uvidim, co ma este caka neskor v puberte 😝

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Potrebujem sa vám zveriť že si aj môj manžel v mojej rodine vytipoval pre neho nesympatického člena v podobe syna mojej sestry. Je to môj krtsný syn a podľa môjho muža je ženštilí. A myslí si že z neho vyrastie homosexuál.Musím priznať že sa správa trochu dievčnsky. chce sa malovať,chce byť kaderník,módny návrhár atď.Ale my sme si už zvykli nám to nepripadá čudné. Má osem rokov a detská psychologička sestru ubezpečila že z toho vyrastie. Ale aj keby bol iný. Myslím v dospelosti pre mňa by to bol vždy môj krtsný syn a syn mojej sestry. Ale môj muž sa vyjadril že keby bol v dospelosti homosexuál nechcel by aby bol v blízkom kontakte s našou dcérou.Môj manžel môjho švagra nemusí a tak chodíme k mojej sestre iba cez sviatky a narodeniny ale bo tam idem sama. Lebo manžela rozčuluje môj podľa neho ženštilí krtsný syn.

zuzkaanicka
7. dec 2013

@zuzanockamt ja mam tiez tu malu vzdorovitu, ale tiez sa to zlepsuje ... trpezlivost ruze prinasa 😉 ... niekedy mam dojem, ze ma skusa kolko vydrzim 😅

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Asi ho tie babské veci bavia preto že odmalička ho sestra brala zo sebou na zrazy Tupperware,potom robila Avon,Oriflame a Yves Rocher tak to malého tak fascinuje tá móda a tak ale ja v tom nevidím problém. Veď dnes je už tak veľa známych mužov čo sa tým živia.

zuzkaanicka
7. dec 2013

@agnesaviraghova tak k tomuto len tolko-najlepsie je, ked sa kazdy stara o svoje vlastne dieta a to vychovava tak, ako najlepsie vie ... neposudzovat, neporovnavat 😝 ... a teda toto plati nielen pre Tvojho manzela, ale aj pre Teba 😖

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Poradte my prosím ako zorganizovať narodeninovú oslavu k spokojnosti každého?

jabadaba
7. dec 2013

@mimake tak ja za ovela neprijatelnejsie povazujem ked sa nevedia pozdravit dospely ludia! A ze ich stretavam viac ako je slusne...trojrocne nezdraviace dieta ma nedokaze rozhadzat. Ono zdravit zacne, ak to vidi doma ako priklad. Deti casto nefunguju na povel ako papagaje. Nechapem doteraz preco to ludia od deti ocakvaju. Zaspievaj, zatancuj, povedz basnicku, pozdrav....ale voci dospelym taketo naroky akosi uz nemaju. Tusim zacnem od seba a najblizsie susedovi dospelemu poviem zretelne buuuuu. Aj pred detmi.

jabadaba
7. dec 2013

@agnesaviraghova ach jo, vy ste mi teda podarena dvojka. Tak manzel ma protajsok k 4 rocnemu problematickemu dietatu.... 😝 No chudata deti. Obe, z oboch stran. Alebo si to len navzajom vraciate takto nevhodne? Cez deti? 🤐

jabadaba
7. dec 2013

@agnesaviraghova co kde, aky masaker? Klidek. To sa stava, ze sa tu dozeru. Aj v mojem teme ma bili.A nielen mna 😀

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba Môj krstný syn bude mať budúci rok 8.A manželovi sa už vtedy nepáčil keď sme iba randili.Takže tak 😒

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Preto so mnou nechodí k mojej sestre pretože sa mu nepáči aký je chlapec ženštilí a nepáči sa mu že si môj švagor sem tam vypije.Tak ich obchádza ako najlepšie vie.Fakt sa stretnú iba na sviatky.(Vianoce,a narodeniny)

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba Cez deti si to nevraciame bolo by to podlé. Proste aj manžel má svoje muchy. Podľa neho moja sestra vedome vychováva syna v ženskom duchu atď.Nech už moja sestra robí čokoľvek je to jej dieťa jej výchova.Ak stým ona nemá problém tak ani ja. Podľa mňa je krstný syn až príliš dobre vychovaný.Každému sa na ulici zraví, pri každom sa zastaví na pár slov.Mne sa dokonca pár krát ponúkol keď sa my malá narodila že my ju pokočíkuje na dvore.Pretože má doma väčšinou Barbie babiky necháva malú pohra´t sa s nimi 😉

zuzanockamt
7. dec 2013

@agnesaviraghova to, ze sa kazdemu zdravi a prihovori sa nie je este znakom prilis dobrej vychovy 😉 - je to v jeho povahe - je spolocensky 😉 🙂

jabadaba
7. dec 2013

@agnesaviraghova a podvedome to muzovi nevracias? Ak nie tak prepac. Len mi to prislo take prepojene, ze muz nema rad tvojho synovca a ci potom Ty nehladas chyby na tom jeho. Kazdopadne tvom muz ma problem s chapanim zasadnych veci ako je to, ze k homosexualite sa nevychovava. Treba sa dovzdelat, by som mu ja odporucila. Ako aj zaujmy, ktore tvoj synovec ma nemusia vobec nic vypovedat o jeho buducej sexualnej orientacii. A keby aj bol inak orientovany, je smutne ako by ho tvoj muz vypoklonkoval z rodiny. 😝

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba neviem či niečo také riešim podvedome alebo nie. Párkrát som mu síce vykričala že my to vadí že ho pokladá za ženštilého. Ale potom som si uvedomila že ako sa malý bude časom menit zmení sa aj jeho správanie.A potom aj môjmu mužovi dojde že sa asi mylil.To isté mám na rozume aj pri švagrininom chlapcovi pevne verím že časom sa to zlepši.

sandracs
7. dec 2013

@agnesaviraghova "zo srdca neznášať" 4 ročné dieťa je silné kafe, ale na mňa to pôsobí skôr ako výkrik zúfalstva nad situáciou v ktorej si sa ocitla -vzťahy ty, muž a jeho rodina. Nemyslím si ani, že si mrcha, tu v príspevkoch Ťa baby niekoľkokrát napadli a podrobili tvrdej kritike, ale ty sa neurážaš, neútočíš späť, nechytáš a neprekrúcaš slovíčka -naopak snažíš sa vysvetľovať a to sa MK vidí málokedy v prípade rozdielnych názorov, tak za to klobúk dole.
Tvoj problém podľa mňa spočíva v tom, že máš rada svojho muža a preto Ti veľmi záleží na tom, aby Ťa svokra brala a aby mala rovnako rada ako vnuka aj tvoju malú. To, že ťa tak neberú ťa bolí ako aj porovnávanie vašich detí-zvlášť, keď je malá taká dobrá a synovec taký neposlušný. To, že muž nestojí na tvojej strane berieš ako krivdu. Ak Ti môžem poradiť nerieš ich. Ži si svoj život, nestaraj sa o fotky ani o ich reči. Navštív ich na sviatky, alebo keď vás pozvú, pomôž im ak ťa poprosia a nič viac nič menej. Ani tebe nebude ľúto, že ťa neocenili a uvidíš, že aj vaše vzťahy s mužom sa zlepšia. Moja svokra sa celý život snažila aby ju mala rada mužova babka (jej svokra). nakupovala jej, prala, žehlila, keď bola po úraze kúpala a chodila s ňou aj na WC. Výsledkom je, že teraz ju jej svokra ani nepozdraví. Láska a sympatie sú nevyslytateľné a nedajú sa získať za zásluhy, bez ohľadu, či je to spravodlivé. Viem, že ťa to bolí, ale čím skôr sa cez to prenesieš tým lepšie pre teba aj ostatných.

ivkake
7. dec 2013

@agnesaviraghova ahoj teraz tu uz nebudem riesit príspevky len si mihla skusit vziat synovca tvojej svagr, na víkend k vam 😉 aby si ho bližšie spoznala. Ono sa to zda tazke ale ja som napr. v auguste vzala sestrine deti chlapcov vek 8 a 11 a svoju 5 rocnu dceru na cely den zajazdom na kupko do madarska 😀 kazdy ma upozornoval ze to nezvladnem lebo oni sa nevedia chovat nepocuvaju a to nie len chalani ale aj moja dcera 🙂 a ked sme dorazili 8 20:20 a rano sme cestovali uz o 6:30 tak kazdy ze aka strhaná budem a poviem vam ja som si tak super oddýchla 🙂 aj som sa poopalovala a aj sme sa kupali a aj na tobogán sme isli proste skvely den . Skus si ho vziat k vam alebo aspon na jeden den urob detomm program potom budes mozno ta najnajnaj teta na svete ako som ja pre deti mojej sestry. za skusku niic nedas ked len na vychadzku pojdete tak prenho to bude nieco nove

mimake
7. dec 2013

@jabadaba v tomto s tebou maximalne suhlasim, o tom celom som v podstate pisala, ze pokial my dospeli ( rodicia) nepojdeme prikladom tak sa potom necudujme ze dieta v 10tich rokoch posle ucitelku do p.... Kto ho to ma naucit ked nie rodicia, presne na to je dobre stanovit si mantineli aby dieta vedelo rozlisit co je a co nie je spravne. A to sa vie naucit jedine od dospelych ludi ktori onho maju zaujem a neprivieraju oci hned nad zarodkami nespravneho chovania.

barnica
7. dec 2013

Nemusíš to s ňou rozoberať nejakou násilnou formou skús len tak medzi rečou sa zmieniť že sa bojíš aby sa neobjavilo aj u dcérky toto chovanie že si ochotná ju podržať v jej snažení o zmenu jeho správanie a skús ju presvedčiť že to bude prospešné pre všetkých. Postupuj opatrne v tomto rozhovore keďže každá matka si bráni podvedome dieťa j keď vie že nieje anjelik, Držím palce

jurly
8. dec 2013

@agnesaviraghova porozpravaj sa s jeho mamou, pretoze za to ake su deti, mozu rodicia a nik iny. ak to nepomoze, odid.

agnesaviraghova
autor
9. dec 2013

ďakujem každej z vás či už za kritiku či pozitívne slová 🙂 Myslím že tomu dám trochu času a nechám to všetko trochu uležať. Budem sa snažiť zamestnať sa niečim aby som veci tak nebrala k srdcu ako my poradila sandracs .A možno sa pokúsim s k malému nájsť si cestu ako my poradila ivkake. Nech to dopadne už akokoľvek či zlyhám alebo sa to zmení k lepšiemu. Vždy si budem stáť za tým že najlepšie je keď medzi sebou ľudia komunikujú. Nech sú tie rozhovory hociaké. Mňa dusí už len pocit že sa nemám v rodine právo k ničomu sa vyjadriť lebo moje slovo sa nepočíta .Proste ma trápi že som v rodine obklopená ľudmi čo vždy vedia všetko najlepšie ☹

klincek
9. dec 2013

@agnesaviraghova pekny zaver🙂
co sa tyka celkovych vztahov s rodinou, mozno je nacase dat im najavo, ze tvoje stastie od nich nezavisi (a naozaj si to zacat mysliet 😉 ). poriadky by si mal urobit tvoj manzel, je to jeho rodina. hlavne vo vztahu s matkou..ty sa drz trosku stranou, a ak z toho aj tak nakoniec vyjdes ako ta zla (co je dost mozne), kasli na to. mas svoj zivot a urcite aj dost vlastnych starosti na to, aby si sa este silou-mocou mala snazit niekomu zapacit. chapem, ze je zly pocit vidiet, ak babka neberie vnucata rovnako, ale to je jej chyba. skoda len, ze tym robi rozbroje v celej rodine..vztahy totiz musi zacat budovat ten starsi a skusenejsi (a to sa tyka aj teba vo vztahu k synovcovi). no slusne vychadzanie s ludmi-ci sa to tu niekomu paci alebo nie-ma aj iste pravidla, a to aj pokial ide o deti.. 😉

agnesaviraghova
autor
9. dec 2013

@klincek Dávam ti za pravdu a viem kam tým mieriš. Ale toho že by môj manžel robil poriadky so svojou mamou to sa určite nestane. Je súčasťou jeho života ochraňovať svoju mamu aj keď vie že nemá pravdu. Ako dieťa videl ako sa jeho rodičia často hádali pretože mal svokor sem tam nejaké známosti. Manžel videl že tým jeho mama trpela skoro sa aj rozviedli ale svokor potom prehodnotil situáciu a včas sa spamatal. Ale jeho deti a žena už nezabudli. Doteraz svokra pred každým otvorene aj pred svokrom rozoberá jeho neveru. A aj môj manžel ho trestá tým že dáva za každým pravdu svojej mame aj keď ako píšem nemá vždy pravdu.Proste u nás to funguje tak že aj keď možno v srdci vie že mám v niečom pravdu nepovie to lebo tým by zradil mamu a svoju lojalitu k nej,

klincek
9. dec 2013

@agnesaviraghova ja to chapem, v zivote mame tendeciu ochranovat svojich najblizsich aj nadmieru..proste je tam rodinne puto a logika ide bokom. len skoda, ze pritom neberie dost ohladu na vasu spolocnu rodinu. lebo manzelske problemy svokrovcov su jedna vec, ale aby to poznacilo aj vas, je nieco ine. bola by skoda znicit si kvoli tomu vlastne manzelstvo.
a neda sa ti nejako obmedzit kontakty s jeho rodinou? zeby ste ich menej navstevovali a trosku viac zili len pre seba. mozno by tie vzajomne nedobre vztahy trocha vychladli. ale asi by to chcelo velku davku diplomacie-nie rovno povedat manzelovi, ze tam nebudete chodit, ale proste si budete robit samostatny program, aby ste boli viac spolu..vies, co myslim 😉. zeby si ho trosku od jeho rodiny "odtiahla".

agnesaviraghova
autor
9. dec 2013

@klincek Možno keď sa od januára vrátim znovu do práce a iba víkendy budeme mať pre seba možno vtedy sa to prejaví. Mám na mysli že popri práci a tom všetkom zhone si uvedomý že by sme víkendy mali tráviť spoločne a nie u jeho rodičov. Ja chápem že chcú vidieť malú. Ale nemyslím si že by sme práve my mali chodiť k nim každý víkend. Mohli by k nám zavítať aj oni s času na čas. Ale moja svokra má rada svoje pohodlie. A čo sa týka ich súkromia. Mňa trochu znechutilo ako pred každým rozoberá ich prekonanú manželskú krízu. Myslím tým že keby som takým niečim prešla ja určite by som si to nechala pre seba. A nešírila by som to ďalej aby som šírila svoju aj manželovu hanbu ďalej.