icon

Ako si poradiť s problematickým dieťaťom v rodine?

agnesaviraghova
6. dec 2013

Milé Mamičke. Nechcem aby ste ma pokladali sa mrchu. Ale musím sa vám priznať že zo srdca neznášam syna svojej švagrinej. Asi je to tým že ho považujem za jedného rozmaznaného, ukričaného a nevychovaného chlapca. Má iba štyri roky a už má slovník ako dospelý a myslím pod tým tie štiplavé slovíčka. Ktoré keď mu tak povediac prepne rozkrikuje po každom jedna radosť. V skutočnosti sa bojím že týmto správaním nakazí aj moju teraz dvojročnú dcérku. Švagrinej sa bojím zveriť pretože ja na syna sama a niekedy je na tom psychicky dosť (labilná)zle a malý jej to niekedy sťažuje. Ale mňa trápi že ten malý si robí čo sa mu zachce a všetko sa mu prepečie, pretože je prvorodený vnúčik a odmalička ho vychovávali v duchu že bude jediné dieťa v rodine. Teraz však vidí v mojej malej konkurenciu a robí všetko preto aby sa pozornosť zamerala na neho. A už to presahuje hlášky typu je to iba detská žiarlivosť atď. Prosím poradte my ako sa vysporiadať s touto situáciou?

mimake
7. dec 2013

@agnesaviraghova pokial ste vy na navsteve u nich tak tam nemas pravo nieco riesit: vzdy sa mozes postavit a odist. Proste doma su jej pravidla take ake si ich ona nastavi.... Pokial je ale na navsteve ona u teba tak tam by som kludne na toho chlapca aj nakricala ( napr. Nebud drzi takto sa u nas doma spravat nebudes, inak odtial velmi rychlo pojdes domov) tot moj nazor a je uplne jedno co si o tom ona pomysli, je u teba doma tak bude respektovat tvoje " pravidla"

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba Ahoj .Napriek tomu že sa mi od teba dostalo iba kritiky na moju osobu a to ma ani nepoznáš. Si niečo s toho čo si napísala zoberiem k srdcu. Nie som bezcitná mrcha ako si asi myslíš. Proste sú veci s ktorými sa neviem stotožniť v svojej novej rodine. Ja som vyrastala ako najmladšia z piatich súrodencov a u nás takéto pomery nikdy neboli. A to mám 9 synovcov! a ani jeden nebol takýto. Ale ako sa vraví iná rodina iný mrav. Aj zlá kritika vie byť poučná. Budem sa snažiť odložiť moju hrdosť bokom a správať sa k malému normálne. A nie som pichlavá kvetinka ako píšeš iba som si pýtala radu a dostalo sa my kritiky .Každý to vníma inak. A ak to chceš tak veľmi počuť nežiarlim na toho malého ako to tu niekto písal. Proste ma bolí ako matku to že mojej dcére venujú menej pozornosti iba preto že ona je prítulná,tichá,vie sa zahrať s hocikým.Nejde my ani o darčeky ani o nič čo sa váži v peniazoch proste si myslím že aj moje dieťa si zaslúži rovnakú pozornosť ako ten malý aj keď nevyvádza. Bolí ma že ich neustále porovnávajú pritom sama viem že žiadne dieťa nie je rovnaké. Každé dieťa má osobnosť, ktorá sa formuje v prostredí v ktorom vyrastá.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba A ešte k tomu čo som písala o tej labilite. Áno považujem ju za labilnú lebo vždy keď sa na malého hnevá alebo ju rozčúli okolitý svet tak prvé čo povie je že radšej by som sa zabila alebo že dá malého do ústavu lebo už to sním nevládze. Aj keď viem že to nemyslí vážne proste si myslím že žena ktorá sa rozhodla mať dieťa. Nech ju už v živote postretne hocičo, nech je to dieťa hocijaké. Nemala by vysloviť podobné slová. Aj ja mám doma problémy. Podľa mňa každý ich má a predsa takéto slová nepúštam z úst. Už keď na dcérku zdvihnem hlas tak sa jej ospravedlním a poviem jej že ju ľúbim a že my je ľúto. Ale nikdy by som jej nepovedal že ju dám do ústavu. A to moja švagriná povedala malému v spoločnosti viackrát. S týmto ho stašila aby sa správal slušne.(ja by som mu povedala že keď nebude dobrý tak ho nezoberem von alebo do detského kútika ale toto je aj pre mňa novinka) Ale asi som zase ja tá zlá že si myslím že keď niečo nezvláda psychicky nemala by to riešiť zastrašovaním.

mimake
7. dec 2013

@agnesaviraghova neries to ( myslim prispevky) proste ten maly je neslusny nevychovany spratek a jedine matky s podobnymi detmi budu branit tvoju svagrinu. Matka ktora bude svoje dieta vychovavat v urcitych medziach, co sa smie a co nie, proste v slusnom spravani ti da za pravdu 😉

kaktusik007
7. dec 2013

@mimake nie - nemozes o 4 rocnom dietati povedat ze je maly neslusny a nevychovany spratek.

to on nie je, ma 4 roky!!!!

toto mozes povedat o dietati, ktore ma aspon 7 - 8 rokov, aj tam je to tak na vazkach, ale OK

4 rocne dieta je moc male na to, aby chapalo vsetky suvislosti a dovod, pre ktory sa tak chova, treba hladat jednoznacne v jeho rodine, matke, starych rodicoch.. proste tam, kde je denne.... tomuto dietatu chyba laska, a slova
@agnesaviraghova o zastrasovani a dani maleho do ustavu to len potvrdzuju...

to dieta chce byt milovane, a nie je.... a nerozumie tomu, preco tomu takto je... a to ze je nepodareny, to je prave ten krik o pomoc....

boze baby, ved z tohto chlapceka vyrastie psychopat.... ma idealne predispozicie sa nim v dospelosti stat... ☹ ☹ ☹ ☹

kaktusik007
7. dec 2013

@maminuska aaano... ale aj tak ta rodina nie je v poriadku...

no nic.. akoby som citala svoje kvazi trapenia tri roky dozadu.... este ze uz je aj svokra ex 😀

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@maminuska Ahoj. Vidím že budeš tretí krát mamička.Gratulujem 🙂 So srdca vám obom aj tebe aj bábatku želám všetko dobré. Nepovažuj ma prosím sa zlého človeka. Prosím nemysli si že nejako xtra toho spomínaného malého ignorujem. Ak je to zverstvo že sa postavím a odvediem malú z izby aby nebola svedkom jeho výbuchov hnevu, Tak sa ospravedľňujem. Iba si myslím že čakať nato aby s toho vyrástol je pomalý cyklus nič viac. Podľa mňa ak by bol správne navádzaný ako sa má správať tak by sa to určite zlepšilo. A nemyslím tým biť ho alebo tak. To striktne odsudzujem. Iba si myslím že by sa ho dalo usmerniť správnym smerom. A čo sa týka toho článku čím som prispela o svojej svokre. Áno je pravda že to s ňou nie je ružové už od začiatku.A áno má to dočinenia aj s jej vnukom. Napr: Moja maminak má s mojou dcérou dokopy 10 vnúčat(z toho je 9 chlapcov). Z toho v 5 prípadoch sa aktívne zapájala do starostlivosti o malých.A sama vie najlepšie že žiadne dieta nie je rovnaké a každé potrebuje iný prístup.Fotku každého jedného má vyvesenú u nich v dome .Aby sa mohla pochváliť aké má krásne vnúčatá a vždy sama povie že je rada že má v rodine toľko odlišných detičiek.Aj moja svokra má kopu fotiek mojej dcéry ale iba jednu vyloženú. A fotku vnúčika ma zvačnenú na hrnčeku,vankúši na magnetkách a veľa ich má vyložených po byte, A teraz nedávno ich fotila mobilom obidvoch spolu. Ja som si naivne myslela že si ho dá na displej aby ich tam mala spolu. Ale ona tam má doteraz iba jeho fotku. Asi som blázon že si namýšlam že ho már radšej ako malú však?o už nehovorím o neustálom porovnávaní od narodenia v čom je malá pozadšie ako chlapec atď. Ja sama viem že každé dieťa je lepšie,šikovnejšie v niečom inom. Ale asi to nedochádza jej.Nech je to už akokoľvek je mám tiež doma fotku malého čo fotili v škôlke. A keby som ho nemala nejakým spôsobom rada ako si to myslíte tak by som ho nemala doteraz vyložený v peknom detskom rámiku. Asi moja nesympatia spočíva voči malému v tom že ma hnevá že ho majú radšej .Ale nemyslím si že je správne mojej dcére venovať menej pozornosti a lásku kompenzovať darčekmy iba preto že ich druhý vnúčik vyrastá bez otca. Áno je to smutné že tým musí prejsť ale ja som toho názoru že každé dieťa si zaslúži rovnakú pozornosť a rovnako veľa lásky. Ale asi som zase na omyle. Nepovažujem sa za zviera a už vonkoncom nie za zlého človeka. Ale máš právo podľa napísaného vytvoriť si o mne svoj názor.Aj zo strany svokry som mimochodom považovaná za zlú matku keď som nebežala pri každom novom zube alebo horúčke na pohotovosť a nechala som dcérku trápiť sa. Lebo oni s chlapcom idú pri všetko na pohotovosť.A tiež ma nemá rada že neuznávam antibiotiká alebo uprednostňujem Homeopatiká. Proste ona vie vždy všetko lepšie lebo ona vychováva svojho vnuka podľa seba a je zo sebou spokojná. A ja ako novopečená mamička si môžem svoje názory strčiť viete kam.

zuzanockamt
7. dec 2013

@agnesaviraghova ked ti vadi a bojis sa, ze "nakazi" tvoje dieta, tak sa s nim nestretavaj 😝

maminuska
7. dec 2013

@mimake je skutočne zaujímavé aké máš životné skusensti s výchovou detí 🙂 . 🙂 Tvoja malá nemá ani kritický vek , nemáš ani viac detí , takže nevieš nič o tom že hranice môžu byť nastavené jedny ale deti rôzne a to aj v jednej rodine.

@agnesaviraghova tvoj problém nie je ani to malé chlapča, ale celkovo vzťahy aké máš v manželovej rodine. Nemáš rada svokru , nemáš rada švagrinu a aj keby to chlapča bolo absolutne super , tak ho mať rada nebudeš už len z dôodu že je uprednosťnovaný pred tvojou dcérou .

mimake
7. dec 2013

@kaktusik007 ja som nikde nenapisala ze za to moze ten chlapec. Samozrejme za to moze matka a rodina, Deti sa zle a nevychovane nerodia.

mimake
7. dec 2013

@maminuska je uplne jedno kolko mam s detmi skusenosti, tu neide o dieta tu ide o vychovu. A kedze pracujem s detmi tak ten prehlad trosku mam.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@maminuska Mimochodom moja švagrina je super keď neprepadne depresií.Má super život lebo jej svokrovci vo všetkom pomôžu. Ale ona aj napriek tomu považuje svoj život za prázdny.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@maminuska A ešte raz píšem ja toho chlapca mám rada.Ale neverím že by sa to nedal zvládnuť nejako s tým správaním. Sama som mu kúpila farbičky omalovávanky aby sme sa zblížili pretože ho k takýmto veciam neviedli.A dala som nám šancu. Videla som na ňom že by sa vedel zamestanť aj takýmito vecami.Ale nemá sa mu kto venovať. švagriná je v práci od rána do večera .A svokra len malélmu zapne telku. A ona od rána do večera upratuje byt každý boží deň.

maminuska
7. dec 2013

@agnesaviraghova ja som nenapísala že sa chováš ako zver ale že ignorovat tak malého chlapca považujem za zverstvo a to ti tu niekto myslím doporučil. Ja osobne ti to nedoporučujem.
Nečakám tretie ale štvrté bábätko a teda môžem povedat že každé z mojich zatiaľ troch detí je uplne iné .

Ja si nedovolím ťa považovať za zlého človkea, len si myslím že si neobjektívna a tvoj pohľad na toho malého je skreslený tvojimi zlými vzťahmi a určitou formou žiarlivosti na neho .
Máš len jedno dieťa, počkaj na ďaľšie a možno práve to ti dá tak zabrať že budeš rada že si rada. Aj moja najstaršia dcéra bola pohodová a kludná a to čo mi potom nadelil osud v podobe môjho syna som dostala asi ako príučku. 🙂. Okrem toho nie je možné zrovnávať dievčatá a chlapcov, kde ten tenperament je jednoducho odlišný .

kaktusik007
7. dec 2013

@agnesaviraghova ty mas problem.
nie to dieta. ten problem je v tebe vnutri - ako
@maminuska vystihla - stve ta, ze tvoj manzel je mamickin manznacik a pre mamicku spravi vsetko, jej potreby uprednostnuje pred potreby vlastnej rodiny... ale toto je chyba TVOJHO MANZELA - nie svokry, nie svagrinej... ale iba a iba JEHO.

Viem ake pocity v tebe sa biju, hovorim, toto som si zazila tak tri roky dozadu.... je to cesta, ktoru ked si s manzelom nevydiskutujes, a nebude to napravovat (typu naozaj obmedzene navstevy jeho matky - ale s tym, ze to chce aj ON ) tak do 3 rokov budes riesit rozvod. Ak sa teda nieco nezmeni (mamicka neumrie, a podobne). Takyto vztah, ako ho mas teraz, je neudrzatelny.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@maminuska ja by som aj chcela dalšie bábatko lebo sama pochádzam z veľkej rodiny. A opakujem nie je vtom žiarlivosť voči malému je v tom niečo iné čo si neviem vysvetliť.Ale prepáč čo sa týka mojej svokry stojím si za tým že to sňou neni ružové. Minule som pred ňou rozoberal ako rada by som mala ešte jedno dieťa a ona my povedala že vraj načo lebo mám už svoj vek. A že ona by dalšie vnúča nezvládla. A ja mám iba 27!

maminuska
7. dec 2013

@mimake pracovat s detmi a mat vlastné deti je podstatný rozdiel. To snáď chápeš.
Ale zrejme nerozumieš tomu že hranice môžu byt len jedny a temperament detí rôzny. Ja napríklad sa neviem vynadívat na deti , ktoré ked prídu niekam s rodičmi , tak tie stoja vedla nich a a ni nepípnu 🙂. Tak o tomto ja môžem akurát tak snívat, teda mohla som pri synovi a teraz pri dcére sa to opakuje. 🙂.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@kaktusik007 Viem že aj my s manželom máme problém. Chcela som aby sme išli do poradne ale on striktne odmieta.Chcela som zostať s malou doma do troch rokov ale teraz som sa rozhodla že znova nastúpim do práce od januára. Lebo už neznesiem že si na mne vybíja zlosť slovne pre nedostatok peňazí atď.A možno sa aj pre nedostatok času kvôli práci zmení aj môj vzťah zo svokrou.

mimake
7. dec 2013

@maminuska ale temperament dietata a nevychovanost a neslusne spravanie je tiez rozdiel....

zuzkaanicka
7. dec 2013

@agnesaviraghova v idealnom pripade by stara mama mala mat rovnako rada vsetky svoje vnucata, v idealnom pripade by Tvoj synovec mal vyrastat v kompletnej harmonickej rodine ... v idealnom pripade by ... jednoducho nie je vzdy vsetko tak, ako si prajeme ... Ty nemas sancu donutit svokru, aby Tvoje dieta mala rovnako rada,, ako synovca ... uplne zbytocne si tym zatazujes svoju mladu hlavu ... a mam dojem (mozno sa mylim), dosledky toho vztahu so svokrou sa prejavuju na Tvojom vztahu k synovcovi ... keby mne vadili synovcove vulgarizmy, tak obmedzim kontakt ... ale aj tak nezabezpecis, ze Tvoja dcerka k takym vulgarizmom pride ... staci vojst do MHD, prejst sa po ulici a tolko novych slovicok sa dieta dozvie a este ako rychlo sa ich nauci 😉 ... a potom mozno niekto o Tebe povie, ze si ju zle vychovala, lebo deti maju taku zazracnu schopnost-vypustit taketo perlicky v uplne najlepsej situacii 😅 ... a posudzovat 4-rocne dieta, to je dost odvazne ... kazdy clovek ma inu povahu, iny temperament a inak to dokaze zvladat ... ja uplne milujem, ked sa moja mala dcera zacne niekde na ulici vzpierat a vrestat a nejaka prijemna babka mi zacne vysvetlovat, co mam s nou robit 😝 ... tiez moze na niekoho posobit ako nevychovane dieta-proste ma obcas svoje dni, alebo minuty 😝

jabadaba
7. dec 2013

@agnesaviraghova ze si bezcitna mrcha by som ja nepovedala, ani som to nepovedala. Napriek mojej kritike. Len ma tvoj prispevok vazne rozladil. Nedobre sa citalo o tvojich pocitoch voci tomu dietatku. Nezabudaj naozaj na fakt, ze to dieta je len 4 rocne. Je to este velmi male dieta. Na jednej strane sa tu podaktore busili do hrude ako 9 rocny chlapec nema ani potuchy chudacik co za krivda sa mu ide diat u lekarky, ktorej takmer oko vypichne, na strane druhej sa tu ocakava od 4 rocneho dietata spravanie tip top. Zvlastna optika. To len na margo rozneho posudzovania veku deti.

Pozri, moze byt dieta nevychovane, moze byt zboznovane starymi rodicmi. Je toto dovod ho neznasat a nazvat ho problematickym? No tak ho miluju. Asi mu chceli kompenzovat neuplnu rodinu. Nahradzaju mu laskou nieco co mu nevedia zaobstarat. Funkcnu rodinku - mama, tata, syn.

Z niecoho labilna ta tvoja svagrina asi bude. To ako sa vyjadruje nie je na opovrhovanie. Empatia nic? Co Ty vies co ju trapi, cim sa uziera, ako by ona chcela viest svoj zivot a nevedie? Co vies co ma za sebou? Zaujimala si sa? Jej vyjadrenia su vyjadrenia zraneneho cloveka. Zufalstvo. Netreba hned ludi zavrhovat, ale obcas je fajn ak sa aj zamyslime a empaticky vcitime do tych druhych. Vsetko ma totiz nejake suvislosti a inteligentny clovek ich zohladnuje. Plytky clovek unahlene vytvara zavery bez akychkolvek ohladov. Kam patris Ty vies sama. Mne neprislucha Ta niekam radit. Len je naozaj treba okolie vnimat komplexnejsie. Lebo lahko mozes niekomu ukrivdit a velmi skaredo.

Pozri, mna tiez ma sused asi za nejaku chuderu, ked som jeden neskory vecer nezvladla diagnozu, o ktorej som sa dozvedela a polozila som sa s totalnym revom. Hned tu plieskala susedka na dvere co je u nas krik. Myslis, ze domyslela, ze ma niekto neskutocne trapenie? Nie. Ona chcela chrapat a ja primitiv som kricala. Bodka. Zaver hotovy. To, ze ona s prepacenim blvala po nejakej party az do rana, obtazovala nielen negustioznymi zvukmi cely barak, ale aj splachovala tristoraz do hodiny, to uz ako je v poriadku. Mala som jej zrejme aj ja zvonit. Na porod som totiz sla kvoli nej totalne na srot z nevyspatia. A temer skolabovala na porodnej sale. Od unavy! To len na margo, ze vsetko ma svoje priciny, kazdy ma nejake trapenie a je na nas, aby sme nevyhodnocovali povrchne a sebecky.

Nuz a svojim porovnavanim kolko sa dostava pozornosti tvojej malej a tomu dietu tiez nic nedosiahnes. Nema vyznam merat ci nahodou sa na tvoju malu usmialo o dvanast krat menej ako na chlapca. K comu je toto dobre? 😉

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Uvedomujem si že v tomto svete nič ideálne neexistuje.

maminuska
7. dec 2013

@agnesaviraghova len problém je ten že ti tie zlé vztahy s manželovou rodinou prenášaš aj do vzťahu s tým chlapcom . Keď to nie je žiarlivosť čo to potom je ?
Príliš berieš ohľad na to čo povie svokra, moc si pripúšťaš jej reči k srdcu. Príliš riešiš čo povedala a ako urobila... skús sa od tohto odosobniť , ale chápem že ešte si vo veku kedy ti na tom záleží .
Keby si mala 39 ako ja , tak by si sa na tom aj možno pousmiala.
Ale v čom súhlasím s
@kaktusik007 je to že by si si mala porobit " poriadky " doma s manželom .

jabadaba
7. dec 2013

@agnesaviraghova veru nie, nic nie je idealne a aj ked sa tak nieco javi, vzdy sa najde cosi co Ti to pokazi. Zial, takto to funguje. Holt, svet nie je ani spravodlivym miestom a ani zdaleka tym idealnym. Preto je dolezite, aby si ludia vedeli byt oporou a nie sa podrazat.

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

@jabadaba Ja viem veľmi dobre čo moju švagrinú trápi. Bolo by to nadlho sem to napísať. Rozprávali sme sa o tom už veľakrát. Snažíme sa jej pomocť ale čím viac sa snažíš tým viac si robí podľa seba. A keď to nevíde tak ako plánovala. Zase ju podržíme ,zase sa rozprávame a tak dookola. (mimochodom jej priateľ ju opustil v lete) takže do leta vyrastal chlapec s otcom. Proste sú tam veci ktoré jej nezazlievam nemám právo. Ale vždy si pýta radu ktorú potom odignoruje.

mimake
7. dec 2013

@maminuska aby som to cele vysvetlila a uviedla na pravu mieru (zvyknem sa vyjadrovat dost strucne a nie kazdy to pochopi) uvediem priklad : mam dve neterky (5 a 8 ) som s nimi v dennom kontakte a tie su teda zive striebra, nepostoja vkuse musia nieco robit, salia sa pistia atd. Pre mna nic zvlastne ale niekto by povedal ze su jak z divych vajec, ale akonahle sa hoc aj v zapale hry zacnu spravat neslusne a napr. udru mamku po hlave ( darmo ze to mysleli zo srandy) okamzite sa hra konci a jasne sa im vysvetli (podla vaznosti "priestupku" ) ako sa maju spravat.... Ale pokial matka nereaguje nijak na neslusne spravanie dietata tak to uz nie je o jeho temperamente ale o vychove a vtedy bohuzial aj ked za to dieta nemoze neda sa o nom povedat nic ine len ze je nevychovany ( a ja k tomu dodavam tak po mojom ze spratek )

maminuska
7. dec 2013

@mimake obidve dobre vieme že temperamentnejšie dieta je ťažšie zvládnutelné , povieš mu sadni si a ono skáče, poviešmu bud troška ticho a ono si melie svoje - je toto nevychovanosť ? Ak nebudeme hovoriť o temperamente , tak hovorme o povahových črtách - svojhlavost , tvrdohlavosť, neustupčivost, bitkárstvo .... časté znaky chlapcov, dokonca by som povedala že pre ich život aj žiadané 🙂 . Aj toto su nevychované deti ?
Čo je podľa teba byť vychovaný ?

agnesaviraghova
autor
7. dec 2013

Baby už sa prosím kvôli môjmu príspevku nehádajte, Už ľutujem že som sem napísala.Rozpútala som masaker ☹

maminuska
7. dec 2013

@mimake myslím že deti posudzuješ príliš prísne.
Ale aby to nevyznelo že som príliš liberálna vo výchove , nie som. Ja dokonca dieťa nepovažujem ani za partnera ale za bytosť ktoru musím viest do určitého veku . Ale skutočne sa snažím rešpektovat zvláštnosti svojich detí , a ked jednoducho dcéra nepozdraví p.doktorku , alebo susedku , alebo ked ma v zápale hry pošticuje, nerobím z toho drámu .

mimake
7. dec 2013

@maminuska tak keby nepozdravila mna ( napr. Ked vojde do brany) tak by som jej hned povedala ze sa treba pozdravit ( aj keby sme sa nepoznali) urobili sme tak s muzom raz ( ze sme upozornili dieta ze sa treba pozdravit) matka sa sice urazila ale cuduj sa svete to dieta sa nam potom zacalo zdravit same. A ano mozno posudzujem deti prilis prisne, ja som bola tiez takto vychovavana a nijak mi to neublizilo. Napr. Ked som prisla k mame do robity a pozdravila som potichu mama ma upozornila ze sa treba pozdravit tak aby ma bolo pocut, ano liezlo mi to na nervy ale ziadnu traumu ani nic podobne to vo mne nezanechali. Rodicia ma v zivote neudreli a aj napriek tomu som vedela co sa slusi a patri