Ako si zvyknúť na bývanie na dedine?
Kupili sme dom, aj sme ho pekne zrenovovali, stym ani nemam problem. No prave ma chytil zachvat placu z okolia. Zila som totizto na kludnom sidlisku ktory je uz stary, obyvany, obcianska vybavenost super, centrum mesta v pohode 10 min peso. Malo aut, ihrisko pre deti.... Teraz byvam na malej dedine, kde furt fuka vietor. Velke priestory, luky, za domom pole otvorim dvere a ide ma odfuknut, je tu obchod ktory je rano otvoreny 2 hodiny. Dokonca dom je na celkom rusnej ulici, doteraz som byvala v kludnej jednosmerke.
Ako si mam natoto zvyknut? Reagujem na kazde auto, na vsetko co vonku odfukuje vietor. Olutovala som aj ked dom je super, viem ze je nas, je pekny. Ale mohol by byt na inej ulici.
No škoda.ta občianska vybavenosť by ma zaujímala ako prvá.
Mohol byť na inej ulici...mohol...buď si zvykneš príde jar, leto a začneš si užívať dom, alebo predáte a pôjdete inam.Velka chyba bola stavať dom, kde nie sú normálne potraviny a nejaká občianska vybavenosť.Mozno to pociťujes, lebo si veľa doma asi ešte nemáš nejakú kamarátku atď...zatiaľ ti nikto nebucha na radiátor, že ti dieťa plače, nesmrdi ti cigareta od suseda čo fajčí na balkone do bytu...určite to má viac pozitív najhorší čas sťahovať sa do domu je zima.
kludne sidlisko? take aj existuje? 😕
@balerina2025 existuje a nie jedno
Každému vyhovuje niečo iné. Ja si napríklad neviem predstaviť žiť v byte medzi "4" stenami. Stále počuť susedov, výťah, byt potichu, nedupotat, nemôct upratovať kedy chcem, a hlavne nemoct vybehnúť na dvor. Toto je pre mňa nočná mora. Bývame v dome na hlavnej ulici, chodí tu aj dosť kamiónov, aj spálňu mame pri hlavnej ceste, no nevadí mi to. Som zvyknutá. Milujem keď v lete vyvesiam von prádlo, grilujeme na záhrade, sadím kvety. Mala ma na dvore domček, pieskovisko... chodíme na bike, prechadzky v zime sa sankovat... Počas materskej som chodila s kocikom na dlhé prechádzky mimo dediny... MUDr., tesco, a mesto mame cca 20 minút cesty autom.
Skus dat tomu šancu. Určite nebude tak fúkať celý rok. Aký máte plot? Dajte na neho tieniacu sieť, to spraví dosť, výsadte tuje, živý plot. V lete sadneš do auta, nákup spravíš v meste, cestou si dáte zmrzlinu...
Skús v tom nájsť pozitíva 😊
@hankab no presne.Dom je viac taký že stále treba pretierať dačo,chodbičku keď prší alebo sneží.Ja som to vyriešila tak, že mám jednu rohožku pred dverami a druhú hneď za dverami a tam sa okamžite vyzúva aby sa to nenosilo ďalej do domu.A je to teda omnoho lepšie🙂 ja tiež neznášam bordel,stopy, blato a tak.A išlo ma z toho rozthať od jedu🙂
@balerina2025 kde? :D
@marsmykkok ja som z dediny, poznam aj okolite dediny a nikde to nie je takto ako ai opisala
@balerina2025 no napriklad my sme byvali v Sasovej v BB, na okraji a z 1 strany tam bol taky klud, co nemam na dedine ani v zahrade, lebo z druhej strany mas dalsich susedov na kopci, takze Ti vidia do zahrady, aj okien. Vpredu hlavna cesta a auta v 1 kuse jazdia. Na sidlisku hednosmerka, rano a poobede spicka a potom klud. Zavrela som okna a bolo ticho a tu aj cez kvalitne okna tie auta z cesty priamo pod domom proste pocujes. Nie je to tak na celom sidlisku, ale este aj kludnejsie casti tam poznam.
@balerina2025 Dokonca aj v takej Petrzalke najdes miesta kde je ticho a klud. Zalezi len od tvojho rozpoctu lebo za take miesta si treba priplatit.
@beata_k to su ake miesta , myslis staru Petrzalku?
@hanaxxx ja tiež bývam na dedine a je to tak ako píšem... Aspoň teda na tých dedinách do 10-15 minút od mesta. Možno niekde na lazoch v kopcoch kde je na 1km2 5 domov je to iné, ale v tých dedinách bližšie väčších miest čím dalej tým horšie.
@nevenka nad vami susedia pod vami, nic nepocut? zila som na viacerych miestach a co novostavba ci stare vzdy som pocula.
@balerina2025 Ani nie, aj ked pri cintorine kde su domy je isto klud. Aj cast Starhradskej s vyhladom na les je tiche miesto.
@hankab To je sranda, ja by som zase povedala, že máme väčší bordel v lete, keď sa oveľa viac chodí dnu-von-dnu... Dvor pred domom (medzi bránou a domom) mám vydláždený, čiže žiadne blato. A ak by aj bolo, vždy sa môžem vyzuť pred vstupom dnu. Do domu máme 3 vstupy a každý je pod strechou, čiže žiadny problém.
@nevenka no presne, sestra býva v Sasovej v BB a pohodička, ticho, len autá čo idú ku blokom, žiadne hlavne ťahy.Ja bývam v dedine a teda je to hnus, počujem kohúta susedovho od 4:30, najradšej by som ho zabila a tie psiská, čo niekedy aj celú nič na mesiac stekajú, či na čo. Cez víkend, keď chcem pospať tak v lete kosačky v jednom kuse, od jesene zase píli, cirkularky, brúsky a Boh vie čo ešte. Najväčší hnus, keď sused páli trávu, alebo v zime ani vetrať sa nedá smrad z komínov ☹️. Zlaté mesto, kľudne.
podla mna si nezvyknes, ale vies to skusit .... ja som ta co chcela ostat v byte, pretoze vsetko som mala po ruke a moj manzel chcel dom na dedine...kompromis - hladala som domy len v dedinach co mali kompletnu obciansku vybavenost aby som si aj v nedelu o 8mej vecer mohla zmysliet, ze skocim na peso do obchodu pre vajicka lebo mi dosli(nerobim to nikdy u mna ide o pocit, ze mozem) a nonstop spojenie do mesta pre deti busom, pretoze nebudu vecne male a ja nechcem byt vecne taxikar aj pocas strednej skoly...zakladku mame za domom...
s cim ale bojovat vies je vietor, som z kosic 😂 vzdy vies nieco vystavat, posadit, jednoducho dat do cesty vetru, aby si si vedela dat v klude na zahrade kavu 😉 a nepoholo ti ani s casopisom na stole
@beata_k tak asi tam prevladaju starousadlici a nie rodiny s malymi detmi.
@fairyy To isté som si povedala aj ja, keď som si prečítala o tom vetrisku... že ak to uteší, niekde aj v meste máme taký vietor, že je to na zbláznenie. Ja som už minule zo zúfalstva mala teóriu, že našu bytovku konkrétne postavili na mieste, kde vyslovene hľadali, z ktorej strany je najväčší prievan :D malého mi raz doslova odfúklo bokom z chodníka na trávu, ja som bola naraz v šoku a zároveň trošku mi aj bolo do smiechu :D
Autorka, ja si myslím, že sa zvyknúť dá, len možno ty musíš zmeniť tvoj pohľad a nastavenie.. možno... ja som z dediny pôvodom, dokonca z takej, do ktorej aj vtáci len omylom zavítajú, čiže mimo hlavných ťahov, ale keď som u našich, tak mi veľmi vadí jednak štekot psov (na zbláznenie), kosačky a píly by som ešte aj prežila, aj dym z komínov (v meste to tiež nie je nič extra, my bývame v centre a akurát dnes ráno ako som vetrala, tak akurát som urobila v byte väčší smrad :/ ), ale tá zaizolovanosť ľudí... všetci sú zalezení za plotom, ja vôbec nevidím žiadne decká na ceste, po dedine. Všetci majú svoje súkromie, svoj priestor, na každom dvore aký taký bazén, mini ihrisko... minule snežilo konečne po rokoch aj u nich a okrem mňa a môjho syna NIKTO nebol vonku, neťahal sánky, len a len naša stopa v snehu. V bytovke stretnem skôr suseda, ako tam, a dieťa má paradoxne viac kamošov na ihrisku pri bloku, ako tam. Vadila by mi aj tá (ne)dostupnosť, chodenie autom - toto absolútne vylučujem ja musím mať všetko po ruke, v najhoršom s alternatívou rýchlej dostupnosti MHD. Čiže ťa chápem. Otázka je, či s tým teraz viete niečo urobiť? Má zmysel sa sťahovať? Oplatí sa? Nie je lepšie si počkať a skúsiť si zvyknúť?
@balerina2025 Preco? Ide o rozpocet a nie o vek. Su ludia, co proste zarabaju dost. Ako som uz pisala, ak mas rozpocet tak aj Petrzalke mas ticho a klud.
@beata_k stale nechapem ako to suvisi s rozpoctom. ? ved aj drahy byt mozes mat v hlucnej lokalite
Proste dom na dedine na to musí byť človek dedinský typ, čo ho baví pestovanie, nepotrebuje nikam chodiť a presedí celú jar, leto, jeseň spokojne na dvore. Ja na sadenie nie som a ani na sedenie/ležanie na dvore celý deň, pre mňa je to za trest. Pre mňa jediné plus dediny je viac prírody. Ale inak beriem všetko ostatné ako mínus a taký človek na dedine nebude nikdy spokojný ako ja. Iná šálka kávy by bol dom v meste, to by som brala. Ale nechápem ani tie ponosy na byt ako napríklad že človek nemôže upratovať kedy chce. Teda ja ani v dome nevysávam ráno o piatej alebo v noci o jedenástej a myslím že nik, tak aké obmedzovanie? A že všetko počuť? To musia byť bud extrémne hluční susedia, zlá izolácia alebo extrémne citlivý človek čo sa sťažuje. Ja mám rodinu v troch bytoch, 2 paneláky a 1 tehlovka a ked som tam na návšteve alebo aj prespím nikdy nepočujem nejako susedov. Jedine výťah ráno som trocha vnímala, ale na to sa dá zvyknúť.
@marsmykkok Človek, ktorý býva na dedine, je k tomu domu pripútaný reťazou? Či prečo má podľa teba sedieť stále len na dvore? Ja tiež nepíšem o ľuďoch z bytov, že sedia celé dni zavretí v byte, lebo nemajú záhradu. Človek, čo žije na dedine, môže pokojne tráviť viac času medzi ľuďmi (či už v dedine, alebo v blízkom meste), než ten, čo býva v byte. To je o povahe, nie o mieste bydliska.
@hanaxxx musím súhlasiť s @marsmykkok - opis úplne sedí na mnohé dediny tu v okolí. Už som v niekoľkých bývala. A ešte pridávam pravidelný hluk a smrad z motorových postrekovačiek, ktorými striekajú susedia stromy a benzínové fukáre na lístie.
Tam kde bývam teraz sused v nedeľu ráno pravidelne zapína cirkulárku... paráda.
Pred domom mojich starých rodičov v Ivanke pri Dunaji prejsť cez cestu je umenie. Nieje dedina ako dedina.
@balerina2025 tak mali sme nad nami istu dobu rodinu s malymi detmi, kym sa rano vychystali, hruza, des. Aj my sme boli hruza, ale suseda sa nestazovala, ze jej to nevadi, ze aj ona mala deti, ze to chape. Ale tak vecer bol klud.
Inak mne toto nevadilo, tie bezne prevadzkove hluky. Mne vadi ta premavka teda ovela viac.
@rejka7 no to palenie je hrozne, to ano, aj kominy. Ale ja som aj na toto zvyknuta, tie dedinske hluky, ja som vyrastala na riadnej dedine. A akosi automaticky som predpokladala, ze aspon vecer budem mat od aut pokoj a prd makovy, mne hlavne tie vadia.
No kazdy je iny. Tak my sme radsej aj s prerabkou dali postupne 250-300 za dom, ako 200 za stary byt, naozaj uz so 4 detmi v byte, je to ako za trest. Na novostavbu 5-6 izbovu tu v okoli sme naozaj nemali. Takto sme kupili za cca 140 stary dom v uplne povodnom stave a postupne prerobili. A to este dobre, lebo teraz aj stare neprerobene tu idu po 200. Prakticky mame vsetko nove. A na skok do BB, sice sem uz nechodi mhd, ale aj skola je tu az do 9.rocnika, obchody, posta a do mesta za 10 min. busom. Malo to tie vyhody, len o ulicu vyssie by som brala, byvat 🙃.

15 rokov som byvala v dome, potom dlho dlho v roznych bytoch a po 15 rokoch som sa vratila do domu. Milujem tu to ticho, aj ked auta pod oknami chodia, aj ludia, bicykle, psy stekaju. V byte som vzdy mala zlych susedov, ktori robili ramus. Tu je oproti tomu svaty pokoj.
Ale poviem ti, zima v dome je 100x horsia ako v byte. Tu omnoho viac vnimam to zle pocasie, ked vela prsi mame rozmoceny dvor, v byte sme nikdy nemali taky bordel vo vstupnej chodbe, lebo clovek kym prisiel po vchodove dvere bytu uz mal topanky ciste 😅 a ta depka z toho, ze sice mame dvor a terasu, ale nemozem tam polroka sediet, lebo prsi/snezi/fuka/zima je. Neviem si na to zvyknut.