icon

Ako si zvyknúť na bývanie na dedine?

28. jan 2025

Kupili sme dom, aj sme ho pekne zrenovovali, stym ani nemam problem. No prave ma chytil zachvat placu z okolia. Zila som totizto na kludnom sidlisku ktory je uz stary, obyvany, obcianska vybavenost super, centrum mesta v pohode 10 min peso. Malo aut, ihrisko pre deti.... Teraz byvam na malej dedine, kde furt fuka vietor. Velke priestory, luky, za domom pole otvorim dvere a ide ma odfuknut, je tu obchod ktory je rano otvoreny 2 hodiny. Dokonca dom je na celkom rusnej ulici, doteraz som byvala v kludnej jednosmerke.
Ako si mam natoto zvyknut? Reagujem na kazde auto, na vsetko co vonku odfukuje vietor. Olutovala som aj ked dom je super, viem ze je nas, je pekny. Ale mohol by byt na inej ulici.

Strana
z3
nevenka
29. jan 2025

@scila minule sa ma suseda pytala, ze kde sme boli, absolutne ma cez cestu nepocula, museli sme pockat a potom si prehodit par slov alebo prejst na druhu stranu cesty. A sused nam vravel, ze ked on vyrastal, tak cez cestu mali natiahnutu siet a hrali volejbal, jak iny svet proste. A bude len horsie.
Ja stale obzeram daco ine. Nemozem si pomoct. Len tie moznosti su tu obmedzene. Ci uz aj lokality, alebo potom financie. Pytaju tu aj tolko, co v Prahe, napriklad a porovnat BB a Prahu, co sa napriklad aj pracovnych prilezitosti tyka.....🙄🤪 Ale nakoniec asi skoncim v rodicovskom dome, ked deti vyrastu.

hanaxxx
29. jan 2025

@marsmykkok nasa dedina ma okolo 2 tis obyvatelov, je tam plna obcianska vybavenost za 5 min autom si v meste. Pravdaze aj u nas je hlavna ulica, ktora je rusna a par ulic, ktore privadzaju ludi do stvrte,kde je dalsich 10 ulic, takze logicky takato cesta je viac vytazena a rusnejsia (ale stale sa to ani nahodou neda porovnavat s mestom) Vacsina ulic, ale nema ziadny problem s rusnou premavkou. Zavisi to velmi od toho ako je obec vybudovana. A to, aki su susedia, no to je uz loteria, tak isto ako aj v panelaku.

petronelag
29. jan 2025

To je dôležité, akí sú susedia, ale na dedine v rod.dome aspoň nie je všetko počuť, raz som bola na návšteve v novej bytovke, tak mali susedov vietnamcov a hlasnejšie sa rozprávali alebo hádali, tak všetko bolo počuť, niektorým by zase mohlo vadiť, keď plače dieťa alebo behá, všetko má svoje výhody a aj nevýhody.

hankab
29. jan 2025

@h2 vstup mame tiez vydlazdeny zamkovkou (mame iba 1). Ale napr. prejdem ku komposteru vyhodit bio odpad na konci dvora a uz si nosim dnu blato. Ked prsi, tak topanky mam mokre a kvapka mi z nich voda. A hlavne mame psy (vonkajsie), ale po prechadzke chodim domov zablatena az za usami 😅 ale ano, aj cez leto nam nafuka prach dnu, cez terasu hore-dole prejdeme 100x denne. No ten prach mi az tak nevadi ako voda a blato.

marsmykkok
29. jan 2025

@h2 No väčšina čo poznám áno, nechodia nikam, len na dvore sedia... Alebo sa starajú o záhradu. Celkovo ľudia na vidieku sú viac izolovaní ako v meste, presne ako sa tu píše, veľmi veľa ani na ulici nevyjde, nie ešte mimo obce ísť niekde do kina, na výlet a tak. Samozrejme sú výnimky, ale väčšina je ako vo väzení vo svojom dvore.

marsmykkok
29. jan 2025

@hanaxxx Tak mne prekáža napríklad v lete ak susedia začnú kosiť o 19tej alebo 20tej večer, okná mám otvorené, chcem vetrať a kosia denne a nemôžem pozerať v kľude tv. To inak tiež je otras teraz, že kosia ľudia nonstop aby mali anglický trávnik a hluk každý deň. Premávka čo sa týka hluku, ja som si na autá zvykla, jediné čo mi prekáža je ak je mokrá cesta, to taký pre mňa nepríjemný zvuk ide spod tých mokrých kolies čo dosť vnímam. A hlavne to nebezpečie pre deti, psov, mačky, že tá hustá premávka prináša väčšie riziko nešťastia, hlavne ak veľmi veľa ľudí nejde 40 alebo 50, ale aj 70tkou. A psiská, rozbreše sa jeden na konci ulice a rozbrešú sa všetky a brešú aj 10 minút kým to do čoho brechali prejde celou ulicou, A o minútu znova, A do toho v každom druhom dome ako bonus moderný Husky, čo nielen breše, ale zavíja hlasno ak je sám zavíja ak brešú iné psy a tak.

nelili1978
29. jan 2025

No ja som prišla na dedinu, hoci som 38 rokov žila v meste. Nebudem klamať, že som nelutovala. Zrazu nikde ľudia, len stekot psov, na ulici ani živá duša. Dom pri poli. Jedina podmienka ktorú som mala, bolo dostupnosť do mesta pešo. Zimy boli najťažšie. Dcéra tu nikoho nepoznala, rýchlo tma. Ale zvykla som si. Pole využívam na prechádzky so psom, chodím pešo do mesta koli kondičke. Skús si nájsť nejaké záujmy.

mantilka
30. jan 2025

Vysadiť stromy nebude tak fúkať a materská netrvá večne, pôjdeš do práce a práve potom ocenis relax v dome. Zasa až taký hluk tam nebude...zvyknes si časom. Teraz si mladá, po štyridsiatke to ešte ocenis....meni sa vnímanie potrieb.
Neviem prečo také negatívne komenty od žien
Zasadsi pekne kvietky, bio zeleninku, postavte bazén v lete, k tomu zmrzlina, miešaný nápoj, pusti si hudbu....a hneď uvidíš rozdiel medzi bytovkou a relaxom v dome. 🌻

mantilka
Autor odpoveď zmazal
mantilka
30. jan 2025

@hankab dajte si nášľapy až ku komposteru.

lujza123
30. jan 2025

U teba sa spojili rovno dve veci, obidve som zažila takže ich chapem. Našťastie ide fakt o dočasné záležitosti, pominie to a keby nie, vzdy to viete predat

- zima na materskej v malej dedinke. Po rozchode s ex som takto skončila u rodičov. Doslova ako ty, mala dedinka s jednym obchodom otvoreným pár hodín denne kde nic nebolo. Jedno mini ihrisko v strede - staré rozpadnute hojdačky. Vietor ako na divokom západe. Okolo polia, luky, nejaký les ale každá úniková cestička bola rozbahnena a do kopca, ani s offroad kocarom neprejazdná …. Nuda znásobená tisíc krát, pre mňa aj pre dieťa co sa naučilo chodiť a chcelo objavovať svet.. Ono sa to fakt zlepšilo na jar ked sa dalo byt viac vonku, malej spraviť pieskovisko na dvore, poľné cesty vyschli, kúpila som si auto tak aj do mesta skočiť…

- zisťujes nevýhody miesta kde je dom. A tie sú úplne vzdy, ver mi. Bývam v dome ktorý som tri roky hľadala a zozaciatku sa lokalita zdala úplne terno. Ticha slepá ulička, dedina ale už mestská časť, mhd do mesta každých 20 min, proste ideál… Ale veci sa zmenili, pripadne vynorili po čase
Dedina je dedinou, mestská časť je to len na papiery , stekajúce psy, kosačky, píly, prerábky domov, dedinský rozhlas co každú chvilu oznamuje ze súkromný podnikateľ čosi predáva, tradiční kožkári amplión na dodávke “občaňá vykupujém”, v lete všetci grilujú záhradné párty, v zime kúria drevom občas sa to tu zadymí.
Mesto hučí, niekedy ticho a niekedy jak továreň, hlavná cesta, vlaky, ruch, diskotéky, festivaly … všetko je to vzdialene ale zvuk sa občas vie záhadne šíriť tam kam nemá
Grafikon mhd zmenili, polka autobusov už nejde.
Kusok od nás je školský dvor, je tu také malé ihrisko, žiaci tam mávajú hodiny telesnej, decka hrávajú futbal, občas večer sa tam združujú pubertaci, skratka taký ihriskovy ruch a krik, nevadí mi to však deti … Ale obcas v nedelu ráno o 7, áno čítaš dobre o SIEDMEJ RÁNO tam chodí hrať futbal partia dospelých chlapov a oni sú jak orangutáni. Ja neviem či si pichajú nejaké testosteronove inekcie alebo rovno šňupu kokaín, ale čo oni predvádzajú pri hraní … toto by deti nenapadlo … proste všetci ručia, ale ze doslova ručia co im hlasivky dovolia … Uaaaaaa huaaa davaaaaj ideeees ideees goooooooool!!!!! uaaaaaa!!! davaaaaj ty kokot uaaaaaa!!!!
Dospelí muži, v nedelu skoro ráno uprostred obytnej štvrte 🤦‍♀️🤦‍♀️ Ešte je na nich zima, ale na jar tu budú znova

Sťahovať sa koli tomu nebudem, ale proste nevýhody každého miesta sa vynoria až po čase, alebo proste nejako vzniknú ako ten náš opičí futbalový klub. A nevieš s tým spraviť nic

siegi
30. jan 2025

Zijeme 7 rokov na dedine a nezvykla som si. Dokonca tu ani nemam kamaratov nikoho, susedia nic extra. Mame dve male deti, nie je tu ihrisko, skolka otrasna takze ich nosime do najblizsieho mesta. Hned by som odtial odisla

samik88
30. jan 2025

No na to si bohužiaľ mala myslieť skôr. Ale ja vravím,že človek si zvykne na všetko. Vy máte aspoň obchod ,buď rada. My nie . Ale sme ďaleko od hlavnej cesty ,okolo nás občas chodia len traktory a v čase sejby a žatvy kombajny. Sme na kopci a tak aj u nás zvykne fúkať vietor, ale máme záveternú stranu. Časom niečo vymyslíte a na hluk si zvyknete.

fairyy
30. jan 2025

@lujza123 oh s tym futbalom si to trafila 😂😂😂 v byte som mala.v sobotu rano vrtanie susedom do panelu a druhu susedu co mu davala vediet trieskanim do radiatora ze prestan.... teraz mam v dome v sobotu suseda co presne o osmej rano pusta na celu dedinu ludovky 😂😂 v nedelu som v byte mala doobeda klepanie reznov dolby surround system ...v dome mame futbal dedinsky a dceru co sa pyta a mami co je to slepy retardovany k...t 🤦🤣🤣

h2
30. jan 2025
oblecenie99
30. jan 2025

@fairyy Ja som sa nahlas zasmiala 😅

cukroska
31. jan 2025

Je to o celkovom nastavení a treba zmeniť uhol pohľadu. Ver je to pravda. Ak sa príliš sústredíš na negatíva tak si nezvykneš..ale zvyknúť sa dá ak človek naozaj chce .My sme prišli z dediny naopak do mesta. Vieš si predstaviť (nepíšem za seba ja som mala 16.r) ako to muselo byť aj pre moju mamu? Išla do mesta napriek tomu, že nechcela. Ale v tom čase iné východisko nebolo. Pokojnú dedinku sme vymenili za malý panelákový byt,bez balkónu a na tak rušnej hlavnej ulici, že sme mali pocit,že bývame priamo na ulici. Navyše slnečná strana.V lete doslova peklo! Ale zvykli sme si.Ja s toho traumy nemám a mama...hmm ťažko povedať, keďže aj po vyše tridsiatich rokoch,by išla na dedinu aj hneď.Keďze je to stará škola a vyrastala na dedine.
Ale zmieriť sa musela. Keďže život to zariadil takto...Niekedy to jednoducho život zariadi po svojom a niekedy si ho skomplikujeme aj sami. Držím palce. Nebojte sa bude to fajn. A pamätajte dom je vždy dom a svoje je svoje. Zvykneš si.

Strana
z3