icon

Ako si zvyknúť na dôchodok manžela?

Dnes o 14:06

odkedy je manžel doma, je to pre nás oboch dosť zmena. on bol zvyknutý mať celý deň svoj pracovný režim a teraz sa trochu motá od jedného k druhému, ja som zase nebola zvyknutá, že sme spolu od rána do večera.
našli ste si po odchode partnera do dôchodku nejaký nový systém, aby ste si navzájom neliezli na nervy?

Strana
z2
anonym_e4ea96
Dnes o 14:08

brigáda? aspoň občas. Moji svokrovci tak chodili do najbližšej fabriky.

anonym_93f9f9
Dnes o 14:09

Ak je vitálny a nemá zdrav.,problemy tak nejaká brigáda? Part time job?

billy_jean
Dnes o 14:20

A nechcel zostať ešte pracovať? Popri dôchodku kľudne mohol zostať. Ty si tiež už na starobnom?

petronelag
Dnes o 14:21
@anonym_93f9f9

Ak je vitálny a nemá zdrav.,problemy tak nejaká brigáda? Part time job?

@anonym_93f9f9 Aj naša rodina, keď už obaja odišli do dôchodku, tak že doma sa im to nepozdávalo, nakoniec si obaja našli brigádu a šetria si, keď už nebudú môcť robiť.

anonym_e8b64d
Dnes o 14:22

@anonym_autor odchod do dochodku bol nahly? Vy ste sa nerozpravali ako bude on a ako budete vy dvaja spolu travit cas v tejto ziv etape?
Uz len sadnut si spolu a prebrat ake su moznosti.

anonym_6239c1
Dnes o 14:30

Urcite by som ho nenutila ist do prace, alebo si hladat pracu 🫣🫣 skor nejaku zalubu koniček , nech si užije zaslúžený dôchodok ... my to už máme horšie 🤣 do 67 rokoch pracovať ak vobec dožijeme

anonym_3400e6
Dnes o 14:34

U našich priateľov toto nastalo teraz v auguste, začali viac chodiť na turistiku, keď sa im dá, tak spolu, ale žena ešte pracuje, tak občas chodí muž sám, alebo so švagrom.

anonym_9403a0
Dnes o 14:49

Mali ste kedysi koníčky?Ak áno, začnite sa im venovať,ak nie, nájdite si nejaké.Moja bývala kolegyňa pred nejakou dobou odišla do predčasného dôchodku aj preto,lebo jej manžel už bol na starobnom dôchodku a bolo im ľúto, že nemôžu cestovať, chodiť na hokej a spoločne pracovať v záhradke.Kolegyna a jej manžel našli takú zdravú rovnováhu,aby si neliezli na nervy.Ona občas vyrazí na kávu/obed s kamarátkami a on chodí na futbal a po ňom na pivo s kamarátmi

anonym_7a5fde
Dnes o 15:07

Ty si tiez na dochodku, ze musite byt obaja doma naraz ..?

anonym_3f5f11
Dnes o 15:13

Môj otec odchádzal do dôchodku keď mal 62 rokov, pracoval do 70tky, keď skončil, išiel zdravotne dole vodou. Moja mamina išla do SD keď mala 54 rokov, bola doma 2m a našla si hneď prácu. Robila do 74r, zastavil ju až covid. Posledné dva, tri roky už nerobila každý deň 8h, ale 3x do týždňa po 6-7h. Tiež tým, že prišiel covid, zatvorili sa reštauurácie a ona ostala doma. Išla rapídne dole vodou a počas covidu zomrela.

anonym_d94987
Dnes o 15:30
@anonym_3f5f11

Môj otec odchádzal do dôchodku keď mal 62 rokov, pracoval do 70tky, keď skončil, išiel zdravotne dole vodou. Moja mamina išla do SD keď mala 54 rokov, bola doma 2m a našla si hneď prácu. Robila do 74r, zastavil ju až covid. Posledné dva, tri roky už nerobila každý deň 8h, ale 3x do týždňa po 6-7h. Tiež tým, že prišiel covid, zatvorili sa reštauurácie a ona ostala doma. Išla rapídne dole vodou a počas covidu zomrela.

@anonym_3f5f11 ako konkrétne išli obaja po nástupe na dôchodok dole vodou? Menej pohybu alebo čo sa dialo vlastne že to tak bolo?

anonym_3f5f11
Dnes o 15:35
@anonym_d94987

@anonym_3f5f11 ako konkrétne išli obaja po nástupe na dôchodok dole vodou? Menej pohybu alebo čo sa dialo vlastne že to tak bolo?

@anonym_d94987 otec išiel dole psychicky, mama fyzicky. Kým pracovali, bolo všetko ok. Žiadne vážne zdravotné problémy. Doma si liezli na nervy, čistá ponorka.

anonym_311db2
Dnes o 15:37

@anonym_autor asi bývate v byte a manžel nemá žiadne koníčky? Ale ak aj nie, strata potrebnosti človeka v práci môže mať naňho zo začiatku depresívny vplyv. Záhradka? Chatka niekde? Autokaravan resp. obytná dodávka a cestovať po okolí? Elektrobicykel? Skúter? Rybárčenie?

anonym_2b03d5
Dnes o 15:41

@anonym_autor dôchodcovia majú na SK zľavy na dopravu prečo to nevyužijete a necestujete po výletoch, turistika...

doux
Dnes o 16:12

@anonym_autor zaujímavé. ty si jemu nevadila, keď si bola doma, ale on tebe vadí. že sa motá, odpadnem. pekná láska toto 😀

sense
Dnes o 16:21

Moja mama chodí na polovičný úväzok do práce, a robí v záhrade, chodí na vylety, jej partner si užíva dôchodok na gauči a motanim sa.
Môžeš to aj ty tak robiť , on nech sa motá a ty sa venuje sebe ak neviete byť spolu. Určite by som ho neposielala do práce, keď tak by som šla ja

anonym_032cac
Dnes o 16:21
@anonym_d94987

Bohužiaľ, budete sa musieť naučiť nejako spolu fungovať. Ja čo vidím v okolí staré páry, lezu si celé dni na nervy a žeru sa. Doslova sa nenávidia.
@anonym_d94987 je to úplne bežný jav, že po odchode na dôchodok začnú ľudia blbnúť, pretože nechodia medzi ľudí, mozog si uz tak necvicia, aj fyzicky idu dolu.

anonym_cfc1bc
Dnes o 16:38

@anonym_autor Však ho vyšli nech robí ďalej brigádne. Ty budeš mať od chlapa pokoj a nech zarába do domácnosti. Isto ti tam chlemce pivo.

anonym_d074e8
Dnes o 16:46

Vsak nemusite byt cele dni doma, chodte na vylety, do prirody, cestujte, najdite si konicky. Uzite si ten cas kym este nie ste odkazani na to ostavat doma a vladzete. 40 rokov ste sa stretavali len po robote, s vyplazenym jazykom dobiehali domace povinnosti. Tak teraz sa venujte jeden druhemu alebo sa venujte niecomu co vas naplni kazdy sam, ale nesedte doma ako take kvargle a necakajte na smrt. Mate este +/-10 rokov na to aby ste dobehli to co ste pocas pracovneho zivota nestihli. Venujte sa vnucatam ak ich mate, ked ich nemate tak si zariadte cas inac len nesedte doma lebo sa z toho scvoknete. Obidvaja.
Nechapem tych co vyhanaju dochodcov do prace aby sa doma nenudili. Oni sa uz napracovali dost, uz maju narok nepracovat a uzivat si.

anonym_b7e084
Dnes o 16:50
@anonym_311db2

@anonym_autor asi bývate v byte a manžel nemá žiadne koníčky? Ale ak aj nie, strata potrebnosti človeka v práci môže mať naňho zo začiatku depresívny vplyv. Záhradka? Chatka niekde? Autokaravan resp. obytná dodávka a cestovať po okolí? Elektrobicykel? Skúter? Rybárčenie?

@anonym_311db2
Záhradka? Chatka niekde na samote? Autokaravan, resp. obytná dodávka a cestovať po okolí? Elektrobicykel? Skúter? Rybárčenie?
Čo poradíte človeku, ktorý od marca minulého roka nemôže prakticky nič – ani cestovať, ani chodiť na túry, ani medzi ľudí, pretože má nulovú imunitu?

thirstymonk
Dnes o 16:52

Moj dedo sa po rannej omši zobere, sadne na bicykel, kruti do lesa a vrati sa o štvrtej poobede. :D

valria
Dnes o 16:57

@anonym_autor Ty nechodíš do práce?

anonym_7a5fde
Dnes o 16:57
@thirstymonk

Moj dedo sa po rannej omši zobere, sadne na bicykel, kruti do lesa a vrati sa o štvrtej poobede. :D

@thirstymonk pasuje na ukrajinskej hranici?

anonym_311db2
Dnes o 17:02
@anonym_b7e084

@anonym_311db2
Záhradka? Chatka niekde na samote? Autokaravan, resp. obytná dodávka a cestovať po okolí? Elektrobicykel? Skúter? Rybárčenie?
Čo poradíte človeku, ktorý od marca minulého roka nemôže prakticky nič – ani cestovať, ani chodiť na túry, ani medzi ľudí, pretože má nulovú imunitu?

@anonym_b7e084 literatúra - aj populárnovedecká, možno aj odborná, film, aj dokumentárny, internet - diskusné fóra v oblasti jeho koníčkov, kultúrne prenosy (koncerty, divadlo, galérie a múzeá...), virtuálne prehliadky všetkého možného, skúsiť sa učiť nejaký jazyk, skúsiť sa na youtube naučiť hrať na nejakom nástroji, varenie, pečenie, resp. učenie sa tomu, skúsiť niečo tvoriť, hoci napísať, fotenie hoci aj z bytu, spracovanie foto na počítači...

anonym_5afbf0
Dnes o 17:05
@anonym_d94987

@anonym_d94987 Toto boli podla mna take natury, ze treba celu zivot robit. Niektori ludia proste nevedia zit inak. Ked nepracuju, tak sa nudia.

arek00
Dnes o 17:12

Tak ty si doma cely čas a on ti doma vadí, keď je zrazu aj on doma cely deň? Čo keby si sa odpratala ty a jemu nechala domácnosť, nech si dôchodok užije aj on sám doma. Napríklad môžeš sedieť na lavičke pred domom, alebo byť pol dňa u susedy a debatiť o zmysle života.

64jarka64
Dnes o 17:21

@anonym_autor nahodou mne sa to paci,chodime na vylety ale zial aj po lekaroch

oceanahory
Dnes o 17:26

Mna prekvapuje, kolko ludi odporuca, aby si nasiel znova nejaku pracu/brigadu 😱. Ja si to neviem predstavit, samozrejme pokial praca nebola aj konickom pre niekoho, to je troska ine (ale zial aj ojedinele 😔). Ved snad ma zivot zmysel aj bez prace. Praca nas ma iba zivit, nic viac!

marsmykkok
Dnes o 17:38
@anonym_d94987

@anonym_d94987 Ono to všetko so všetkým súvisí, ostaneš doma, prestaneš sa o seba starať, menej pohybu, menej socializácie a už to ide. Ak človek vládze tak je dobré mať nejakú brigádu, nemusí robiť 40 alebo 50 hodín týždenne a doma nič nestíhať, ale stačí aj 2 dni do týždňa po 6 hodín alebo 5 dní po 2 hodiny, ale veľmi to pomôže niečo robiť a byť medzi ľudmi...

anonym_f10cb6
Dnes o 18:34
@oceanahory

Mna prekvapuje, kolko ludi odporuca, aby si nasiel znova nejaku pracu/brigadu 😱. Ja si to neviem predstavit, samozrejme pokial praca nebola aj konickom pre niekoho, to je troska ine (ale zial aj ojedinele 😔). Ved snad ma zivot zmysel aj bez prace. Praca nas ma iba zivit, nic viac!

@anonym_032cac úplne si to vystihla.Len sa hádajú kto čo robí, prečo druhý nerobí a musí ten prvý.Este horšie, keď jeden je aktívny a druhý pasívny zrazu chce meniť človeka v 65 tke
@oceanahory takto žije veľa ľudí pre mňa to je nepochopiteľné.Praca, najesť sa, TV obchod a znova spat a práca a človek zistí, že bez roboty je hotový a nemá čo s časom a potom si robia prieky..Ziadne koníčky, kamaráti nic.Urcite by som nešla znova do práce, ale užila si jesen života a robila čo ma baví.Ak nie je workoholik a doma sa cíti nevyužitý a v depresii.Muzi to zvládajú horšie žena si vždy niečo nájde čo ju baví

Strana
z2