Ako si zvyknúť na dôchodok manžela?
odkedy je manžel doma, je to pre nás oboch dosť zmena. on bol zvyknutý mať celý deň svoj pracovný režim a teraz sa trochu motá od jedného k druhému, ja som zase nebola zvyknutá, že sme spolu od rána do večera.
našli ste si po odchode partnera do dôchodku nejaký nový systém, aby ste si navzájom neliezli na nervy?
Autorka najdi si brigádu alebo nejaké záľuby a nie sledovat muža co robi nerobi
@anonym_autor Autorka nedaj sa zahnať do kúta moralistkami a pošli muža na brigádu. On má živiť rodinu.
@anonym_autor Autorka nedaj sa zahnať do kúta moralistkami a pošli muža na brigádu. On má živiť rodinu.
@anonym_cfc1bc a mas pocit, ze dochodca ma nejaku rodinu, voci ktorej ma vyzivovaciu povinnost?
@anonym_b7e084 literatúra - aj populárnovedecká, možno aj odborná, film, aj dokumentárny, internet - diskusné fóra v oblasti jeho koníčkov, kultúrne prenosy (koncerty, divadlo, galérie a múzeá...), virtuálne prehliadky všetkého možného, skúsiť sa učiť nejaký jazyk, skúsiť sa na youtube naučiť hrať na nejakom nástroji, varenie, pečenie, resp. učenie sa tomu, skúsiť niečo tvoriť, hoci napísať, fotenie hoci aj z bytu, spracovanie foto na počítači...
@anonym_311db2
Ďakujem za rady, vidíš, mne AI radila inú alternatívu – že takýto život nemá zmysel, radšej nech kontaktujem Dignitas. Ja skôr súhlasím s touto alternatívou.
Môj otec odchádzal do dôchodku keď mal 62 rokov, pracoval do 70tky, keď skončil, išiel zdravotne dole vodou. Moja mamina išla do SD keď mala 54 rokov, bola doma 2m a našla si hneď prácu. Robila do 74r, zastavil ju až covid. Posledné dva, tri roky už nerobila každý deň 8h, ale 3x do týždňa po 6-7h. Tiež tým, že prišiel covid, zatvorili sa reštauurácie a ona ostala doma. Išla rapídne dole vodou a počas covidu zomrela.
@anonym_3f5f11 no vidis a ako sa dnesna mlada generacia ohradzuje proti predlzeniu veku odchodu do dochodku. A pritom vacsina dochodcov robi dalej. Ved aj preto predlzuju vek odchodu.
. Moj muz isiel do predcasneho 2 roky skor, ja do starobneho ako 60 rocna. Nepracovali sme viac, uzivame "ficodochodok" .
@anonym_autor. Ja som sa tesila ze budeme konecne spolu cele dni. Viac zazitkov a nerhovorenia o praci. Bola som rada. Ved uz nemame zivot pred sebou da sa povedat a preto si ho treba este uzit spolu kym sa da. Vydavam rozne babicky uz bez muzov vzdy mi je z toho smutno
@anonym_autor zaujímavé. ty si jemu nevadila, keď si bola doma, ale on tebe vadí. že sa motá, odpadnem. pekná láska toto 😀
@doux tak žije 80 percent párov.Kým vychovávajú deti točia sa v kolotoči povinností okolo rodiny, tak ich niečo stále zamestnáva. Ale akonáhle deti odrastú a majú žiť sami so sebou a partnerom, zistia, že ich nič nespája a čistá ponorka a utrpenie. Až do smrti.
@anonym_autor dôchodcovia majú na SK zľavy na dopravu prečo to nevyužijete a necestujete po výletoch, turistika...
@anonym_2b03d5 mohli by to využiť, ale dnešná populácia dôchodcov nevie žiť a užiť života.
tento problém majú páry ktoré nežijú spolu, ale vedľa seba… takže čo? pekne sa to naučte odznova - pekne spolu…
@anonym_b7e084 literatúra - aj populárnovedecká, možno aj odborná, film, aj dokumentárny, internet - diskusné fóra v oblasti jeho koníčkov, kultúrne prenosy (koncerty, divadlo, galérie a múzeá...), virtuálne prehliadky všetkého možného, skúsiť sa učiť nejaký jazyk, skúsiť sa na youtube naučiť hrať na nejakom nástroji, varenie, pečenie, resp. učenie sa tomu, skúsiť niečo tvoriť, hoci napísať, fotenie hoci aj z bytu, spracovanie foto na počítači...
@anonym_311db2 ešte tu napíš 1860 aktivít. Aj 2000. Na jedno si zabudla. Senior musí hlavne chcieť. A väčšinou nechce. Stagnujú, spomínanú na zlatý komunizmus, všetko dnešné ohundrú. Preto skončia ako skončia. Nervózny a protivný. Žiadna chuť do života, žiadny zmysel života. Samozrejme, že výnimka sú ťažko chorí seniori
Mna prekvapuje, kolko ludi odporuca, aby si nasiel znova nejaku pracu/brigadu 😱. Ja si to neviem predstavit, samozrejme pokial praca nebola aj konickom pre niekoho, to je troska ine (ale zial aj ojedinele 😔). Ved snad ma zivot zmysel aj bez prace. Praca nas ma iba zivit, nic viac!
@oceanahory táto diskusia krásne ukazuje na to, že mimo pracovnej povinnosti a vychodených chodníčkov nevedia žiť sami so sebou. Nechapem, ako sa môže niekto po nástupe do dôchodku cítiť nepotrebný? Kurňa však ži sám pre seba, užívaj.
@anonym_311db2 ešte tu napíš 1860 aktivít. Aj 2000. Na jedno si zabudla. Senior musí hlavne chcieť. A väčšinou nechce. Stagnujú, spomínanú na zlatý komunizmus, všetko dnešné ohundrú. Preto skončia ako skončia. Nervózny a protivný. Žiadna chuť do života, žiadny zmysel života. Samozrejme, že výnimka sú ťažko chorí seniori
@anonym_59afe9
Vidíš, ja som tá výnimka v roku 1984 v ČSSR odsúdený disident.😎

Mna prekvapuje, kolko ludi odporuca, aby si nasiel znova nejaku pracu/brigadu 😱. Ja si to neviem predstavit, samozrejme pokial praca nebola aj konickom pre niekoho, to je troska ine (ale zial aj ojedinele 😔). Ved snad ma zivot zmysel aj bez prace. Praca nas ma iba zivit, nic viac!
@oceanahory to odporúčajú tie mladé, zdravé, 100% fungujúce ženy, ktoré nie sú ešte unavené zo života, a nikdy ich ešte nič nebolelo. Neboj, aj na nich raz príde 🤫