Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?
mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!
My sme preč z Sk už vyše 15 rokov. Minuly rok sme zvažovali vrátiť sa a začať tam podnikať, ale nie neprosím si. Radšej fakt ostanem v zahraničí, kde síce pečene holuby do huby nepadajú len tak ale mame kvalitný zdravotný systém a naše dieťa dobrú školu. A nechápem čo stále niektoré píšete že chodia ľudia na Sk k doktorovi. Ja si platím zdravotne poistenie tu v zahraničí a ani by ma vo sne nenapadlo ist k dr na Sk 🙈 bola by som blázon 😅 u nás zdravotný systém funguje 100x lepšie ako na Sk. Moja krstná čakala na Slovesnku na termin na CT 6mesiacov!!!! Môj manžel v zahraničí 3dni!
@alazala akože nerozumiem už,každá druhá téma a každá ako vajce k vajcu. Je super,že más deti na zahraničných školách. Že tam zostávajú. A? Predpokladám,žeby tam zostali tak ,či tak. MK je o čom? Ja už fakt nerozumiem. Nakoniec to bolo vzrušujúcejšie keď sa točilo o ocikanych testoch. Toto je už cez ciaru. Tak na sk nebude asi žiť už nikto len svoloc....🤷zober sa aj ty a choď. Zahraničie bude plne slovenských top intelektuálov,s dokonalým vzdelaním, z najvyššej spoločnosti,sa môžu tešiť.
@konikmodry111 ja chodím s radosťou na sk.a poviem ti,termíny sú skôr,úroveň je absolútne iná. Skús v at nájsť pediatra. Dobrého,nepíšem o Viedni,ale.nakoniec aj tam.Skús si dať termín k endo....,magnetickú atď.... O Tom,že ta odpinknu ani nehovorím. Je zvláštne,že na sk pediater sám,že môj syn je drobec,treba prešetriť,v at mávol rukou,uvidíme po prázdninách. Hmm. No veď každý nech chodí kam chce.
@konikmodry111 ja som čakala na mr presne 10 dní ...v at mi ho ani nechceli dať robiť,vieš čo stojí oohoped v at nakoľko dostaneš preplatenie,ak máš šťastie? Koľko stoja terapeuti,toľko tu odporúčaní?
@beronsche " ja mam taky pocit, ze slovakov ide slak trafit, ked ich GP pri chripke, ci nachladnuti "odbije" s paralenom.. myslim, ze odtial pochadza ten urban myth, ze UK zdravotnictvo je horsie ako nase"
UK zdravotníctvo je fakt bieda - v porovnaní s Fínskom, Nemeckom, Švajčiarskom, Kanadou, Novým Zélandom, Austráliou, Izraelom, Taiwanom, Simgapurom.... vyvodzovať z toho, že Slovensko je na tom lepšie je ale absurdné. Osobne si neviem predstaviť ženu, čo príde zo západu rodiť na Slovensko. Jedine ak má pocit, že nezvláda jazyk danej krajiny, alebo sa v danej krajine vôbec neadaptovala a nevie, ako to tam reálne chodí. Možno ešte ak má pocit, že starostlivosť o novorodenca nezvládne a potrebuje porodiť niekde, kde bude mať nablízku mamu, sestru, svokru, čo jej hneď po pôrode budú pomáhať.
@annm81 vieš ,ja sa úprimne vravím,keď vidím tie témy .... Veľa Sloveniek z AT ide rodiť napríklad do kocha. Hainburg je v NO všeobecne známy ako nemocnica ,kde sa končí. Tá nemocnica nemá pre rizikového novorodenca nič... Automatický hi berie buď sanitka,alebo heli do st.poltenu, Viedne. Ako super,nie? To,že tam majú príbor a wc papier,je super,že dajú menu a tak. Ale tam to končí.z okolia brucku nepoznám jednu rakusanku,čo by tam išla dobrovoľne rodiť. Myslím,že aj to zdravotníctvo nie je až také zle,ako niekde inde. Služby a úroveň a mentalita je problém. a nedocenenie , finančné. Žial. Inak to podľa mňa nemá zlý smer.uznavam,že píšem o Bratislave.
@maciatkolulu a v Kochu keď sa narodí rizikový novorodenec, tak ho neprevážajú? 🙂) prevážajú, ako zo všetkých malých nemocníc, kde na to nemajú oddelenie
Veď Koch je presne ten príklad, kde človek síce dostane peknú izbu, ale to je tak všetko
@maciatkolulu so zdravotnou starostlivosťou v At mám tiež skúsenosť, zili sme tam pár rokov. A veru manžel mal zapálený nerv v zube, opuch, veľké bolesti a oni mu dali termin o mesiac 🙈 samozrejme potom našiel druhého zubára ale aj tam čakal tuším 3 dni. My sme teraz vo Svajci a nesťažujem sa aj keď platíš nemalé peniaze mesiacmi za poistku, a potom si este priplatis keď ideš k dr ale máš všetko a hneď
@maciatkolulu To, že má krajina cielene rôzne úrovne nemocníc je predsa štandardné a má logické dôvody. Nechodia ani všetky Slovenky ani všetky Rakúšanky rodiť do nemocníc so špecializovanou JIS-kou pre novorodenca, že? Pretože naozaj nie je nutné, aby sa neriziková pacientka ubytovala týždne pred očakávaným pôrodom v blízkosti takej nemocnice a je nezmyselné (a nereálne) aby vysoko špecializované pracoviská boli v každom mestečku s 50 000 obyvateľmi.
Bohužiaľ, to nie je len o chýbajucom toaleťáku a plesnivých sprchách. A nie je to len o príšerne nedôstojnom prístupe k pacientom. Je to aj o dostupnosti liekov, výskume, štandardizovaných postupoch, modernosti liečby. Stačí sa pozrieť na štatistiky prežitia rôznych druhov rakoviny, na očakávanú dĺžku dožitia, na dĺžku života - vo všetkom zostávame za západom.
@maciatkolulu
Tak nám vozia pacientov z Hainburgu na dialýzu, párkrát sme prebrali niekoho z intenzívky a vždy boli skvele zaliečení, takže by som asi nepaušalizovala, že sa tam chodí "končiť".
To, že chodia Slovenky z AT rodiť do Kocha, sa mi nechce veriť. To by som ja ako lekárka a matka naozaj nikdy v živote neurobila
@jaaankaaaa jasné,pár km do kopca na Kramáre.... Mala ako bábätko s diagnózou sa narodila na Šulekovej,ako čisto ženskej nemocnici ,išla sanitkou na konzulárne vyšetrenie,za hodinu bola späť. Myslíš,že prevoz gélu,plus vzdialenosť matky hianburg-st.pilten,Viedeň je to isté? Tak ok. Nehovoriac o povesti dnaej nemocnice. Nie u slovenských rodičiek,ale echt rakúšanov.
Ja som u kocha mala manžela pri sekcii,total pohoda, väčší luxus zaručene ako Hainburg.
@annm81 píšeš už o extremoch,ale klasické,základné zdravotníctvo je na sk ok. Lieky neboli a dokonca ani nie sú rovnako odstupné ani v at,ani v de. Slovensko má reálne odborníkov,šikovných lekárov,
@sss777 no a robia,ja by som tam napríklad neslamrodit,tak ako tam miestne ani nechodia. Ono asi tu žiješ,poznáš miestnych ,ktorí robia možné a nemožné,aby sa tam nedostali. Ale nakoniec to je jedno. Môj pocit je takúto,na sk som dostala to čo napríklad tu nie. Tu sa serkaju tri roky so štítnou a nie a nie nastaviť. Cysta? Má šesť CM a? Žiaden problém,hormóny sú ok,krámy nikde,smola,že som si JA ako 46 ročná musela pýtať cyto po troch rokoch je tiež mimo.toboz pri problémoch,ale našťastie človek má možnosť výberu. Netvrdím,že všetko je top,ale ani nehaním. Keďže mám reálne skúsenosti s oboma systémami. Našťastie nic vážne. Píšem o bežnom zdravotníctve relatívne zdravého človeka
@annm81 "Bohužiaľ, to nie je len o chýbajucom toaleťáku a plesnivých sprchách. A nie je to len o príšerne nedôstojnom prístupe k pacientom. Je to aj o dostupnosti liekov, výskume, štandardizovaných postupoch, modernosti liečby. Stačí sa pozrieť na štatistiky prežitia rôznych druhov rakoviny, na očakávanú dĺžku dožitia, na dĺžku života - vo všetkom zostávame za západom."
Uplne suhlasim!!
Toto je fakt velka pravda.
Este pred pandemiou mal clovek na slovensku vacsiu sancu, ze pri mrtvici alebo infakte zomrie, z dovodu, ze sa mu nedostane vcas adekvatna zdr.starostlivost, Ako v krajinach zap.europy.
@maciatkolulu To nie sú extrémy- liečba, ktorá je na západe bežne dostupná, u nás bežne dostupná nie je. Postupy, ktoré sú u nás štandardné, sú bežne na západe zastaralé. Už len hoci aj Česko je na tom s modernosťou liečby lepšie ako Slovensko.
@maciatkolulu
No veď poznám, žijem 30 km od Hainburgu a všetky rakúske susedky tam rodili.
Ok, máš iné skúsenosti ako pacient, ja ako lekár, ktorý má skúsenosti so slovenským aj rakúskym zdravotníctvom si myslím, že to rakúske je na tom omnoho lepšie.
@beronsche ibaže na fóre sa vyjadrujú z 90% ľudia, ktorí nemajú reálne skúsenosti zo zahraničia,ale iba voľačo niekde počuli... náhodne pospájané slová, nanešťastie ešte prifarbené a už vedia, že jedine ich "pravda" je tá jediná...za hranicami tráva zelenšia nie je,ale faktom je, že ak sa nám tu v našej krajine nepodarí udržať mladých, vzdelaných, inteligentných a empatických ľudí, nečakajme, že do budúcna príde progres v oblasti ako je zdravotníctvo, školstvo, hospodárstvo... najväčšie škody napáchal komunizmus v hlavách občanov a je to bohužiaľ silno cítiť ešte aj dnes. Pokiaľ si ľudia neosvoja vlastností REŠPEKT, ÚCTA A POKORA, táto krajina bude smerovať na smetisko dejín...
@annm81 pizri bola si tu,skúsila si? Na tej bežnej,dostupnej liečbe? Ci zase sesternicinho bratranca žena?
Inak ,dievčence,sme v eú,kľudne môžete ísť do at na bežné vyšetrenia,nikto vám nebráni,tak ako ja viem ísť na sk. Tak ako chodia rodiť. Nikto vám nebráni,vyskúšajte,porovnajte a potom píšte. Ale nie súkromné zariadenia,normálne,bežné,pre smrteľníkov😉aj také UK ma dobre referencie. Veď treba vyskúšať,porovnať a potom súdiť. Ale na základe vlastnej skúsenosti. Áno reálne úroveň služieb je neporovnateľne vyššia. Ale aj na sk išla vyššie. Ostatné je podľa mňa lepšie na sk. Hlavne ten prvý kontakt. Odraz,že áno je mi niečo a áno potrebujem niečo. Ale zase na sk je vkuse niekomu niečo 🤣🤣🤣🤣takže ťažko toto,no. Základ je treba vyskúšať.
@bambulka79 plne súhlasím....
@beronsche myslím si, že ľudia nie sú ochotní prijať pravdu,ani keď by Ježiš Kristus zišiel z kríža, pokľakol... celé Slovensko malo možnosť vidieť realitu pri pánovi (zo slušnosti ho tak oslovím, aj keď pre mňa je to len obyčajný zlodej) PAŠKOVI, ktorý okradol pol Slovenska a pocítil realitu Slovenského zdravotníctva...
@annm81
Máš bohužiaľ úplnú pravdu. Za posledný mesiac som zachytila 2 verejné zbierky na isté chemoterapeutikum na rakovinu prsníka. Vraj slovenská poisťovňa nepreplatila. V Rakúsku to funguje tak, že sa ako lekár prihlásiš do systému, ako prílohu prihodíš pacientove nálezy, odošleš a o 10 minút je to povolené.
My tú konkrétnu chemoterapiu pacientom dávame bežne a vždy je mi ľúto, že nejaká matka troch malých detí ju proste nedostane, lebo sa narodila na menej výhodnej strane hranice
@sss777 Toto je práca Smeru, Pašku, Rašiho. Nikde na svete nie je zdravotníctvo ziskové, všade je nedostatok personálu. Ale málokde vo vyspelom svete (kam sa asi chceme radiť), je to až také zlé. V našom zdravotníctve sa rozkradli také miliardy, že to už nie je o zbierkach na najmodernejšiu liečbu extrémne zriedkavého ochorenia v US alebo v Izraeli, ktoré majú špičkový výskum, ale o zbierkach na liečbu, ktorá sa široko využíva hneď za našimi hranicami - a to pritom Rakúsko nepatrí k žiadnej špičke.
@alickapusinka hneď prvý komentár a aký hnus! Presne to ste vy Ficovci.Drzost, sebeckost...veď počkaj príde čas...ale čo! Aj tak si budete gániť svoje hlúpe názory.
@maciatkolulu Nie, v Rakúsku som nežila. Viac rokov som žila v Nemecku a potom v niekoľkých ďalších krajinách kade-tade po svete. Z mojich skúseností to nikde nebolo tak zlé ako na Slovensku (samozrejme si uvedomujem, že sme vyspelá európska krajina, preto nás neporovnávam s Afrikou, časťami Ázie alebo Južnej Ameriky). Ale toto sú len osobné skúsenosti jednotlivca, ktorý môže mať veľké šťastie alebi aj veľkú smolu. Ale pozri na štatistiky - nájdeš mi takú, ktorá ukáže, že výsledky slovenského zdravotníctva sú uspokojivé v porovnaní s inými krajinami? Dĺžka dožitia, dĺžka života v zdraví, vyliečitelnosť rôznych chorôb, odvrátiteľné úmrtia, prevencia, dostupnosť terapii...?
@annm81 píšem ...príď,skús a budeš vedieť. Môžeš sem reálne prísť a skúsiť to,nemecký predpokladám,že vieš,poistená na sk si. Môžeš skúsiť,ale bacha ,daj si na čas. Lebo cakas na bežné odborné vyšetrenia dlhšie ako na sk. A pochybujem ,že som jediná.
@maciatkolulu Ako vravím, štatistiky hovoria niečo iné.
@annm81 len tak som mrkla endo v brucku....a nedostaneš skôr ani keby čo bolo. Na sk som dostala 🤷. A to nepíšem o Tom,že tri roky nevedia nastaviť liečbu. A presviedčajú ma,že problémy s menštruáciou nemajú súvis so štítnou. No dobre. Gynekológ tiež povedal,že všetko ok. Tsh mám nulový....ale nemôže to robiť nič. Skoro tri roky. Hej....
@maciatkolulu ....len tak zo zvedavosti.Kolko čakáš u vás napr na sono prsníka?
@doriiis tam som nebola,ale u neurológa si niekedy počkáš aj tri hodinky

@darina77 ...ale to na Slovensku nepôjde.Slovaci sú strašne na peniaze.Ved práve to je jeden z hlavných dôvodov prečo idú von. Lebo chcú lepšie zarábať.Co potom,že nevidíš svojich rodičov niekedy celé roky a že im absolútne nepomahas?Hlavne,že sú peniaze