Ako slušne odmietnuť požičiavanie peňazí kámoške s deťmi?
Neviem ci sa to na tuto stranku hodi, ale skusim to.
sme kamaratky uz od zakladnej, teda cely zivot. Ona ma tri male deti, ktore mam velmi rada, od narodenia som jej s nimi pomahala, maju ma radi, proste vsetko je ok. Lenze jej sa velmi nedari s peniazmi. Jej chlap sice nieco zarobi, ale malo, je to taka pomocna praca, ona ma obcas brigadu, ale len obcas. Nedari sa jej najst pracu. A zvykla si odo mna poziciavat peniaze. Kym ich vracala, neriesila som to, ale uz asi rok a pol nevracia a nabalil sa mi u nej pekny dlh :( A pyta dalej. Lenze ja jej uz nechcem nic davat. Prednedavnom som sa vydala, zaciname s manzelom platit hypoteku, opravu bytu, energie... ved viete. Jej argumenty su take, ze "ja mam tri deti a nemam pracu. Ty nemas deti a mas pracu, tak urcite mas viac penazi". No to je pravda, zarabam {aj ked nic moc, ale zarobim si na seba}, ale chceli by sme si s manzelom aj nieoc usetrit, lebo tiez zaciname pracovat na dietati.
Aj s telefonovanim. Ked nieco chce, stale dookola prezvana {nema samozrejme kredit} az kym jej nezavolam. Pritom mna to tiez cosi stoji.
Ja viem, ze by som jej rovno mala povedat, ze jej uz nic davat nebudem, ale ked jej to takto priamo povedali jej svokra aj jej sestra, velmi sa na nich urazila a prakticky sa s nimi uz nebavi. A ja nechcem, aby nase kamaratstvo dopadlo rovnako :(
Inac parkrat som jej skusala vysvetlit, ze jej nemozem tolko poziciavat, ale stale argumentuje tym, ze ona ma tri deti a ze to je pre deti na jedlo a na oblecenie...atd...
Ako sa z toho dostat?
povedz ze nemas. vypocitaj ze hypoteka stoji tolko jedlo tolko oblecko tolko a tvoje buduce mimco tolko. sice aaj to je diskutabilne co ty mas co ,,cudziemu,, cloveku skladat ucty ale ked ju nechces stratit..inak je to riadna vyciciavacka
@erika04 ty uz si sa rozhodla - a myslim, ze dobre 😉 ..s poziciavanim je koniec, prerabame byt, planujeme rodinu, nemame nazvys. a ano, o mojich peniazoch rozhoduje aj mm, a ja o jeho, mame totiz BSM. takto jej to aj povedz, ved je to pravda.
o kamaratku bohuzial prides, to je iste..zachova sa k tebe rovnako ako k svojej rodine, ktora jej tiez dalej odmietla poziciavat. ale naco ti je taka kamoska, co ta len vyuziva? bohuzial stale nepochopila, ze chyba nie je v tych ostatnych, ale v nej samej..ked chce mat deti, mala mat na to podmienky-predsa nemoze cakat, ze ich niekto iny bude zivit! a ked uz ma deti a podmienky sa zhorsili, treba sa snazit a zlepsit ich. teraz sa sprava ako pijavica a myslim, ze to ani neplanuje zmenit, pokial tu bude niekto, kto jej poziciava 😒
jej argumenty, ze je to pre deti na jedlo, su velmi ucinne (aj mne je luto hladnych deti), ale za tie deti su zodpovedni ich rodicia, nie ty a tvoj manzel, tak sa uz nenechaj citovo vydierat. tiez som dost citliva povaha, ale poviem ti, ze odkedy mam sama deti, tak som voci takymto poziadavkam viac imunna, pretoze si vzdy predstavim, ze v prvom rade potrebujem dat svojim detom - a mne tiez nikto neda nic zadarmo..teraz ti to velmi nepomoze, ale uvidis, ze to pride 😉 . skus uz teraz "trenovat", predstav si, kolko nakladov budete mat, a uvidids, ze to "nie" z tvojich ust pojde lahsie.
pocuj, hlavne si treba uvedomit jednu vec. Ty ked povies na nieco podobne "NIE", tak absolutne nie si povinna zdovodnovat preco, zaco, naco, ani "ospravedlnovat" svoje konanie. Tym len otvaras cestu pre vyjednavaciu a presviedcaciu taktiku supera. Jednoducho povedz "NIE" a pokracuj v normalnom rozhovore o niecom inom.
Samozrejme sa ta spyta "Preco?".
Tam zase cim kratsie odpovies napr. "Lebo nemam teraz". A dost, nic neozrejmuj, ze preco nemas. Zase plynule pokracuj v niecom inom.
Predpokladam ze sa ta opyta dalsiu doplnujucu otazku. Na tu zase co najstrucnejsiu a nejvseobecnejsiu odpoved a hotovo. Ziadne zdovodnovanie. V tejto faze to bud prestane bavit ju, alebo pokial teba, tak ju jednoducho utni "proste NIE, nemam a hotovo. Inak to mi pripomina, ze este si mi nevratila nejake peniaze z minula, by sa mi teray velmi hodili. Kedy mozes zacat splacat? Vies, chceme kupovat zaclony, take pekne kvetinkove ....." - tak a presne tu zase zacni hyrit detailami a podrobnostami podla svojej chuti 😀
@erika04 sa čudujem, že si jej požičala ešte potom, ako ti prvý krát nevrátila... a ešte ty sa teraz cítiš trapne a hľadáš slušnú výhovorku, ako jej nepožičať? ešte ty máš výčitky? ja som tiež dobrák od kosti, ale zametať so mnou nebude ani vlastné dieťa a nie je ešte cudzí človek... normálne jej povedz, koľko ti dlží a či nemá kožu na hube pýtať ďalšie, to predsa nie je tvoj problém, že si spravili tri deti a nie sú schopní ich uživiť...
Povedz jednoducho:
"Sorry uz nemam-nedam, hypoteka, ceny rastu, musim mysliet aj na buducnost, verim ze ked mas tri deti tak sa veru musite inak obracat aby ste ich uzivili, preto ja deti este nemam az ked si cosi nasetrime. Btw mas u mna dlh XXX€, uz mi tie peniaze zacinaju chybat, ako to vidis so splatenim?"
Par krat zopakujes to o splacani a ver mi ze kamoska uz o peniazoch ani necekne. Teda ak este ostanete kamosky. Vlastne az potom uvidis ci je to kamaratstvo vzajomne alebo len z tvojej strany.
Nechapem preco ta stavia do pozicie, ze si povinna jej pomahat financne, ked nema pracu a ma 3 deti. Normalne ta tym vydiera. Je to jej zivot, nie tvoj. Chapem, ste kamaratky, je dobre spolahnut sa na priatela, ked si v nudzi, ale tym jej zivot nezmenis. Skus jej pomoct inak, postrazit deti ak mas cas, kym si ona bude hladat pracu alebo mozno dohodit aspon nejaku brigadu, nieco, kde si moze aspon privyrobit. Alebo nech niekomu ona strazi deti. Ak je doma na materskej, jedno uz hore dole postrazi za par eur na den. Dajte niekam inzerat, opytajte sa, ci niekto nepotrebuje s niecim pomoct - upratat, postarat sa o starsieho cloveka, nakupit mu... v case ked bude jej manzel s ich detmi alebo ak mozes, postraz ich ty. Ale zase sa nenechaj vydierat, nerob jej opatrovatelku, obcas ano, stale nie...
Jednoducho, ked pride za tebou s prosbou o peniaze, skus jej ponuknut inu pomoc. Nie financnu a sama uvidis, ci chce pracovat alebo je pre nu jednoduchsie takto vydierat rodinu, znamych a priatelov.
mimochodom, tym ze jej poziciavas, nielen ze seba ukracujes (kedze ti nic nevracia), ale ani jej nepomahas, pretoze nic ju nenuti aby s manzelom vzali zodpovednost do vlastnych ruk a peniaze si zarobili. neverim, ze su taki bezmocni, ako ti to predklada. bud si najde inu obet, alebo sa pozbiera a nieco s tym spravi. takto si len zvyka na zavislost od druhych ludi, ktorych tym navyse vydiera. to je nieco celkom ine ako poziadat o pomoc v nudzi. toto je uz zneuzivanie.
myslim, ze poziciavat, ak ti nevracia, je velmi nerozumne. mas vsak v ruke argument. nie nemas peniaze, pretoze ona ti ich nevratila. tym padom sa nemozes spolahnut, ze ich vrati ked jej zas pozicias. odmietnut je tazke, aj ja s takym mam problemy, ale nemas inu moznost.
moze sa ti stat, ze o ten vztah prides. ale ma pre teba nejaky prinos este? lebo toto sa zvykne premenit na cisto jednostranne vyuzivanie a vyuzivana strana z toho uz ziaden prospech nema. vtedy uz priatelstvo davno umrelo.
@erika04 uplne suhlasim s @viera27 žiadne vysvetlovanie prečo nepožičiaš. Jednoducho povedať NIE a tym debata končí. Ty jej to nemusíš vysvetlovať, nakoľko to bola len tvoja dobrá vôla, že si jej bola ochotná požičať.
Možno by som ju len skúsila "oklamať" ? alebo ako by som to napísala, aby vrátila peniaze čo dlží. A to spôsobom, že ak mi ich vráti tak jej potom požičiam. No žiadne potom by nebolo a bolo by mi srdečne jedno, či sa so mnou prestane baviť. Toto totižto NIEJE kamarátka!!!
uplne jednoducho jej povedz, ze je ti to luto, ale viac jej poziciavat nemozes. Sice pracujes a nemas deti, ale uz platite hypoteku a chcete babatko takze si musis aj nieco usetrit. Prave naopak teraz by si potrebovala, aby ti vratila dlh pretoze tie peniaze s manzelom potrebujete. A rovno by som sa jej opytala kedy tak urobi. Nic viac. A ak sa sa vas vztah potom zmeni, tak to nie je naozajstna priatelka, ak by bola , tak by sa ti po tom snazila peniaze vratit a do smrti by ti bola vdacna za to, ako si jej pomohla.
@erika04 Toto už nie je kamarátka, ale pijavica!!! Až ma dvihlo, ked som čítala ten argument, že ty nemáš dieťa, určite máš viac peňazí. Nuž, zrejme sa rozlúčiš s kamarátstvom. Ja osobne v tomto na city nehľadím. Nepoviem, ked by si ju ťahala na kávičky do drahých podnikov, ale že ked niečo chce, tak doslova otravne prezváňa. Vezmem deti a idem za tebou, či? Toto bez rázneho rezu nevyriešiš.
Bud sa necháš aj dalej vyciciavať a zničí ti to manželstvo (teraz vážne, mužovi to neprekáža?) ale budeš mať kamošku, alebo jej povieš, že pokiaľ dlh nesplatí, už jej viac nedáš. Manželstvo je viac a toto čo robí kamoška, už nie je kamarátstvo. Pospomínaj si na spoločné zážitky, či si náhodou niekedy nemala pocit, že ťa zneužíva na balenie chlapcov (si krajšia, prilákaš chalanov a ona sa nejak zvezie), či si jej pomáhala s úlohami (resp. ich za ňu písala).
Povedz, že jej už viac nedáš. Nie si povinná vysvetľovať, že prečo (hypotéka, plánovanie dieťaťa, ju do toho veľký prd). Ona si pýta od teba, tak čo by ti ona mala hovoriť, že dajme tomu sa práve ty máš v niečom uskromňovať.
Ak sa bojíš reakcie, nech to vybaví muž .. a zmeň si číslo. Drsné, ale pijavice sa inak nezbavíš. Predstav si, že ona je tvoj otravný ctiteľ, možno by si tiež došla na to, že treba zmeniť číslo. Jej číslo si nechaj zablokovať, proste sa ti už nedovolá.
@erika04 "to si nechas, aby ti muz hovoril, kde mozes a kde nemozes minat svoje peniaze?"
čiže ked muž tvoj prepije celú výplatu, teda svoje peniaze, z čoho zaplatíte hypotéku za svoj SPOLOČNÝ byt?
Ona ťa postupne ťahá ku dnu, budeš mať svoje vlastné tri deti a muž si bude logicky za svoje peniaze robiť, čo sa mu zachce, ved ty predsa dostávaš rodičák, musíš predsa z toho vyžiť
Ked ti toto sama povedala, asi to tak má ona sama, muž jej zrejme nedáva peniaze na domácnosť.
Neviem ako ti vysvetliť, že skutočná kamarátka si nemá čo dovoľovať takto reagovať na to, že si to tvoj muž nepraje. Ja by som sa jej na oplátku spýtala, či to nie jej mužovi trápne, že jedáva chlieb kúpený za požičané peniaze, ktoré nie sú splatené?
@erika04 tiez si myslim ze to priatelstvo co medzi vami bolo, uz davno je len jedostranne. a z jej strany je to len o vypocitavosti. najlepsie je jej povedat ze peniaze jej uz davat nebudes, pretoze potrebujes na svoje veci. ak sa necitis na to tak moze to urobit manzel za teba. v kazdom pripade sa priprav na to ze ty budes ta najhorsia lebo si jej odmietla pomoc ked ona najviac potrebovala a take podobne reci. ked nema peniaze, nieje schopna zabezpecit svoju rodinu, nech si najde nejaku pracu navyse, pripadne nech ide robit kurvu do rakuska ked uz nema z coho zit. kolke to tak poriesili a ani o tom nikto nevie...
a ona ti aj tie peniaze je schopna vratit? alebo uz ma u teba poriadny dlh, ja si myslim tak, ze kamarati budme, dlhy si platme, lebo prave peniaze dokazu rozhnevat nielen kamaratky ale aj surodencov, je to citliva zalezitost, je na to naucena, tak to asi nepochopi, ja by som peniaze nepozicala, lebo viem, aky je problem ich vratit, no a neostava ti nic ine, len jej povedat, daky argument, preco jej uz nebudes poziciavat, ktory nech by bol akykolvek by mala respektovat a ked sa urazi a skonci vase kamaratstvo tak kasli na to, najdes si inu kamosku najlepsie na tvojej urovni a bude po probleme, asi ti to bude luto, ale dokedy sa chces nechat vyuzivat?
@erika04 poznám takých ludí, 😝 musíš jednoducho povedať nie, ak to nepochopí tak to podla mna nie je pravá kamarátka. máš svoje starosti a máš kam dávať peniaze,
s tým telefonovaním, ja nikomu nevolám spať. ak niekto niečo chce, nech si to zariadi a zavolá.
Ja dokonca ani rodine nepožičiavam. mm chodí do práce, ja tiež, naháňame sa aby sme mali pre seba a pre malého a nebudem ja nikoho podporovať.
s kamarátkou si tak maximálne požičiavame peniaze na kávu z automatu. 😀
Nečítala som všetky reakcie a tak sa môžem opakovať, ale ja osobne či kamarátka, nekamarátka povedala jasné nie, lebo kamarátka bude iba dovtedy, čo jej budeš niečo dávať, uvidíš, že pokiaľ je naozaj kamarátka ako sa pri tvojom odmietnutí zachová, ale pokiaľ sa urazí a nebude sa s tebou baviť, tak je to nakoniec možno lepšie, aj keď v tvojom prípade je minulosť krásna, ale z tej sa večne žiť nedá. Tie argumenty, že robiť a nemáš dieťa je dosť chabé, raz aj ty budeš mať rodinu a preto sa chceš už teraz predsa zabezpečiť a tvoja povinnosť to nie je aby si ju sponzorovala, lebo máš to čo ona nie. Ak by silou mocou chcela požičať, tak až keď vráti svoj dlh a to sa asi tak skoro nestane, ak vôbec. Mám kamošku, ktorá mala resp. má, ale už ju inak berie, kamošku, tá bola presne taká, vyplakávala, že nemajú peniaze, lebo ona je na materskej, manžel síce zarába, ale málo a tak sa kamoška v podstate obetovala, chodila pre ňu do jej rodného mesta autom, vozila ju do BA a opäť späť, ak boli hladné, tak zahlásila kamoške, že ona teraz nemá ako zaplatiť, ale že nabudúce jej dá a takto sa to opakovalo viackrát až došli kamoške nervy a obmedzila na minimum stretnutia a jej žiadosti o vrátanie peňazí skončili asi tak, že odkiaľ ich mám zobrať. Je ľahšie sa na niekoho prisať a pýtať ako situácia začať riešiť zodpovedne.
ja som mala tiež takú kamarátku, tiež ma po určitom čase prestalo baviť počúvať, že sa mám lepšie ako ona, že si môžem hocičo kúpiť a kamkoľvek ísť.... tak som všetko a všade aj za ňu platila, jej malému nakupovala ... časom sa to tak vystupňovalo, že som si uvedomila, že ma vmanipulováva ja tam, kam nechcem a hlavne, že to už aj mne lezia do peňazí... tiež ma mrzelo jej niečo povedať, tak som to vyriešila jednoducho... nič som je za peniaze nepovedala, aby sa neurazila, ale obmedzila som s ňou na dlhší čas osobné stretávanie..... telefóny som jej brala, aj som sa s ňou v pohode porozprávala, ale, keď navrhla stretnutie ( tušila som , že zasa niečo finančné potrebuje) tak som to taktne zahovorila, ak sa nepodarilo zahovoriť, tak som sa vyhovorila, že nemám momentálne čas, mám veľa roboty, chodím s mužom športovať a pod a že inokedy si určite nájdem čas.... až jej úpenlivé telefonáty prestali, uvedomila si, že buď musí pýtať inde, alebo jej musí stačiť to čo má.... naše kamarátstvo neskončilo, dodnes si telefonujeme, občas ideme aj na kávičku, ale už žiadne sponzorstvo z mojej strany.... tak že u nás zostala aj ovca celá, aj vlk sýty.... 🙂
@marmete som písala skôr ako čítala príspevky... :D Tvoja kamarátka to urobila presne tak ako ja.... u mňa to skončilo tiež tak, že nič som späť nedostala, ale aspoň mám dobrý pociť, že som jej to nemusela napriamo vytknúť.... 🙂
@erika04 mne tu zavana manipulacia. manipuluje vami, teda tak sa mi to zda s tych jej slov a citovo vas vydiera. takato kamoska je na figu, zneuziva Vas, aj ja som mala financne problemy, ale nikdy som nezobrala od kamosky. povedzte ze ona ma sice 3 deti, ale vy hypoteku a basta. a ak sa urazi, aspon uvidite aka ,,kamoska,, v skutocnosti je. aj ja som mala takuto kamosku, ale som ju stopla na zaciatku, dozvedela som sa ze to robi dalsim kamoskam a citila som ako sa ma snazila zmanipulovat, ze aka je ona chudera atd. takto sa to nerobi, a verte mi ak si chce nadalej len pozicat, svoje peniaze uz nikdy neuvidite
@stanislava111 Chápem, že tieto citové a vzťahové veci sú ťažko riešiteľné, ale skôr pre obeť ako vinníka. Pretože "vyžírka" s tým problém nemá, stále dookola pýtať a vyčítať, manipulovať a preto môj názor je s takým človekom jednať priamo a rázne povedať nie... a až potom sa ten človek ukáže. Veď si zober, koľko času, úsilia si musela ty alebo tá moja kamoška vynaložiť na tie peniaze aby ste si ich vôbec zarobili a niekto to proste berie tak, že prídu samé. Tá moja kamoška má dokonca doma veľké problémy s rodinou, nerada by som to tu popisovala, ale proste radšej si ich mohla odložiť pre seba a vyriešiť si tým čiastočne problém s bývaním a ona ich dala osobe, ktorá býva vo svojom, rodina jej veľa vecí zabezpečila, že ani prstom pohnúť nemusela a napriek tomu jej to vôbec nevadilo čo naša spoločná kamarátka prežívala, toto mi od nej prišlo viac ako hnusné.... ok, viem, že toto je trošku off topic 😉
@erika04 Este jednu radu do zivota mi dala moja mama:
"Ak niekomu pozicias, tak nerataj s tym, ze tie peniaze dostanes naspat...." Proste zmier sa s tym, ze si niekomu raz, docasne pomohla.....ala vacsinou, ked si clovek od teba pozicia, tak je jasne, ze to v buducnosti NEBUDE mat ako vratit.... 😒
(Ja si napr. so sestrou poziciavam...ale to su take veci, ze o 5 dni jej ma prist vyplata a ona potrebuje nieco nutne kupit, alebo vyplatit a chyba jej urcita ciastka na konte. Tak jej poziciam, lebo o tyzden mi urobi prevod z banky a sme si kvit. )
dakujem za vsetky prispevky. Hej, v podstate viem, ze mate pravdu, ale v skutocnosti sa to tazsie realizuje... Ale viem, ze to musim urobit. A jasne, ze to vadi aj mojmu manzelovi, ved aj to je jeden z dovodov, preco s tym musim seknut.
Pomoc s inymi vecami jej ponukam, aj ona sama si ju pyta - velmi vela krat som jej strazila deti alebo boli u mna spat ked isla niekde prec, isla s nou nieco vybavit atd...
Co sa tyka prace, ona si ju hlada, aj ja ked o niecom viem, tak jej poviem. Obcas aj mala docasnu pracu alebo brigadu, ale teraz zas nic nema.
Ked najblizsie bude pytat, poviem jej, ze sa to neda a hotovo. Dufam, ze to dobre dopadne...

@erika04 Mysli na to, ze kolko € das Tvojej kamoske, o tolko € prichadza Tvoje dieta. Ak Ta toto nepreberie, tak potom uz neviem... A divim sa Tvojmu manzelovi, ze toleruje nekonecne poziciavanie. Ved namiesto 30 rokov mozete splacat hypoteku iba 29, to nie je motivacia na to, aby si vedela povedat NIE?