Ako slušne odmietnuť požičiavanie peňazí kámoške s deťmi?
Neviem ci sa to na tuto stranku hodi, ale skusim to.
sme kamaratky uz od zakladnej, teda cely zivot. Ona ma tri male deti, ktore mam velmi rada, od narodenia som jej s nimi pomahala, maju ma radi, proste vsetko je ok. Lenze jej sa velmi nedari s peniazmi. Jej chlap sice nieco zarobi, ale malo, je to taka pomocna praca, ona ma obcas brigadu, ale len obcas. Nedari sa jej najst pracu. A zvykla si odo mna poziciavat peniaze. Kym ich vracala, neriesila som to, ale uz asi rok a pol nevracia a nabalil sa mi u nej pekny dlh :( A pyta dalej. Lenze ja jej uz nechcem nic davat. Prednedavnom som sa vydala, zaciname s manzelom platit hypoteku, opravu bytu, energie... ved viete. Jej argumenty su take, ze "ja mam tri deti a nemam pracu. Ty nemas deti a mas pracu, tak urcite mas viac penazi". No to je pravda, zarabam {aj ked nic moc, ale zarobim si na seba}, ale chceli by sme si s manzelom aj nieoc usetrit, lebo tiez zaciname pracovat na dietati.
Aj s telefonovanim. Ked nieco chce, stale dookola prezvana {nema samozrejme kredit} az kym jej nezavolam. Pritom mna to tiez cosi stoji.
Ja viem, ze by som jej rovno mala povedat, ze jej uz nic davat nebudem, ale ked jej to takto priamo povedali jej svokra aj jej sestra, velmi sa na nich urazila a prakticky sa s nimi uz nebavi. A ja nechcem, aby nase kamaratstvo dopadlo rovnako :(
Inac parkrat som jej skusala vysvetlit, ze jej nemozem tolko poziciavat, ale stale argumentuje tym, ze ona ma tri deti a ze to je pre deti na jedlo a na oblecenie...atd...
Ako sa z toho dostat?
@erika04 Ahoj.Ja som zazila to iste co ty.Tiez mi uz kamoska dlhy nevracala.Povedala som jej ze sa mi neda zivit dve rodiny moju aj jej.Tiez argumentovala ze ja mam pracu a ona nie.Ze ja som vydata a ona slobodna mamicka s dvoma detmi.Povedala som jej ze nie,mame hypoteku a ostatne vydavky su uz len len.Ona sa vsak na mna neurazila.Ale niekedy pyta aj tak.Ale nedam.
@erika04 Taketo nieco riesila moja skoro - svokra. 😉 Byva na dedine, je tam cca 140 obyvatelov, zvacsa rocniky 1930. Ona ma cosi po 60-ke a najlepsiu kamosku zhruba v jej veku, chodia spolu na hriby, na prechadzky, na kofolu do miestnej krcmy, pozeraju spolu telku, vecer si daju vino. No a ta jej kamoska, ked dostane dochodok, tak ho doslova prehyri, pozve kde-akych blbeckov do krcmy, kupi si karton Marlboriek, najdrahsie cokolady vnucatam...o dva dni ma prazdne vrecka, nema ani na elektriku. Tak ide za skoro - svokrou, ta jej pozicia a zas do dochodku vydrzi, potom vrati prachy a zas zvysok preflaka. A toto sa opakuje uplne kazdy mesiac.
No a kedze uz vsetci toho maju plne zuby, ale ona nechce prist o jedinu kamosku, vymyslela to tak, ze akoze nevie, ze ta uz vsetko preflakala, ale prisla za nou, ze ci tentokrat nema ona pozicat, popripade, ci nema vratit cast dlhu. Dlznicka skoro odpadla, ale len mrmlala, ze nema...O tyzden to skusila zas, akoze naozaj nemas, vies, potrebovala by som cukor kupit, chcem zavarat, aj tebe by som z tych zavaranin dala....Jednoducho v priebehu mesiaca to "skusila" asi 4 krat...no a odvtedy si mila kamoska nepozicala ani cent... 😀
A este jedna vec...vies, tebe jej moze byt luto, ale zit za nu zivot nemozes! Jednoducho dnes sa kazdy stara hlavne sam o seba..doba je taka, ze ti je prednejsi manzel, deti, ty...a je to normalne, pretoze sa inak zit neda...a aj ona to musi chapat, ze aj ked ste kamosky, kazda si zijete a "trapite sa" na vlastnom piesocku.
povedz podobne ako napisala @victory1 ze prisiel vam veliky ucet za nieco a kedze si jej pozicala peniaze tak teraz nemas nic odlozene aby si to zaplatila, zeby ti dala nejake peniaze (od teba pozicane) naspat. pretoze to ze zarabas neznamena ze nemas ziadne veci na platenie - nikto ti neda byt zadarmo, ci jedlo alebo benzin do auta, ci na zaplatenie poistky. nech ona vidi ako je to ked si niekto pyta a ten druhy nema.
aj keby mal tak ju do toho nic lebo to ze sa niekto snazi aby vobec nieco mal tak to neznamena ze ma vsetko rozdat niekomu inemu preto ze je na tom horsie.
a ak tym padom o nu prides tak asi nebula najlepsia kamaratka. pretoze kamarati nielen pytaju ale aj davaju. ty si bola v tom pripade len vyuzivana, len si si to nechcela pripustit.
@erika04 Nie nadarmo sa hovorí, že ak chceš stratiť priateľa, požičaj mu peniaze. Kámoška si zvykla, že si jej požičiavala, tak sa nečuduj, že stále pýta. Ja by som jej slušne vysvetlila, že už ti niečo dlhuje, a ako ďalšie použila práve to, čo si už napísala. Áno, máš prácu, nemáš deti....ale....máte na krku hypotéku, a pracujete na bábätku, takže tie peniaze máš kde dávať teraz aj ty. A hlavne, už to nie su len tvoje peniaze, keďže si sa vydala, už sú to vaše spoločné peniaze s manželom a nemôžeš o nich rozhodovať sama. Ak to nepochopí, tak to nepochopí, a ty prídeš o kámošku a zrejme aj o ten dlh, čo ti ide. Ale už ťa aspoň nikto takto využívať nebude.
Pekne jednoducho na rovinu povedať. Už si jej dosť pomáhala... treba sa postrať aj o vlastné šťastie. A keď sa kôli TOMUTO urazí, tak to nieje kamarátka za ktorou by ti malo byť smutno... Lebo zrejme ťa už využíva a tak poriadne.
@erika04 Baby ti tu velmi dobre radia.
Ja by som este napisala, aby si si dala na takuto kamaratku pozor, co ta hucka proti vlastnemu manzelovi. Aby si sa jedneho dna nezobudila, ze mas rozvratene manzelstvo.
A nespoliehaj sa velmi, ze ked ty budes mat deti, ze ti ich kamaratka bude varovat. Bud uz bude zamestnana, a keby aj nie, bude ti argumentovat, ze sa musi starat o svoju rodinu. Takito ludia, ktori vydieraju tym, ze maju vela deti, obycajne za vsetkym hladaju len vlastny prospech. Zodpovedni rodicia si kazdy prirastok do rodiny naplanuju a velmi zvazuju svoje "vlastne" financne moznosti.
Takze rozuzlenie - ta kamoska mi minuly tyzden vratila cely dlh 🙂 Sama sa ozvala, ze sa jej zacalo financne darit {teda, skor jej muzovi} a ze mysli uz dlho na to, ze mi ma tie peniaze vratit. Tak ich doniesla a strasne mi dakovala za doveru aj trpezlivost.
a medzitym sme sa viackrat stretli a bavili sa o inych veciach.
No potesilo ma, ze mi tie peniaze nakoniec vratila, lebo ja uz som neverila, ze ich niekedy uvidim
@erika04 No este ze tak.Ze ti to vratila.Ja som tiez tak poziciavala cca 400 eur za rok.No ja sa ich uz nedockam.Odstahovala sa k nejakemu frajerovi aj s detmi a vobec mi neberie telefon.
@erika04 tak super 🙂
a mozno si iba nasla tuto diskusiu na modrom koniku a pochopila, ze je to o nej 😀 😀 😀
@erika04 Ahoj, ak ta tvoja "kamoska" nepochopila, že si chcete zalozit rodinu a vlastne uz len jedinu narazku na to, ze jej uz proste nemozes poziciat ( z roznych dovodov - ved nie si asi milionarka a kazdy peniaztok sa zide ) TAK TO NIE JE KAMOŠKA. Ver mi, ak sa na Teba urazi len pre toto, tak naco sa s takym clovekom kamaratit. Ona tebe pomaha radami a ty jej pomahas s detmi a davas peniaze? trosku si treba porovnat kto komu co dava a kto kolko berie v tomto kamaratstve. Kazdy ma svoj zivot a musi sa vediet zariadit. POmahat jej mozes aj dalej, ale len odtial potial. ak je normalna, tak to musi pochopit. Snad nebudes odoberat svojmu vlastnemu buducemu babatku len preto, ze je niekto pohodlny a berie to ako samozrejmost. Kazde kamaratstvo je tu na nejaku dobu a myslim, ze uz tym, ako sa sprava ta zena - uz to nie je kamaratstvo. Prosim zober to v dobrom, viem o com hovorim.

@erika04 vhodne slova nikdy nenajdes. Vzdy to bude pre nu znamenat NIE a podla vsetkeho aj koniec vasho priatelstva. Skus jej povedat, ze namiesto penazi jej mozes pomoct tak, ze sa jej sem tam postaras o deti. Aj ona musi pochopit, ze si si zalozila rodinu a ze si odkladas na vlastne deti. Suhlasim so vsetkymi, ktori tu povedali, ze ona Ta uz len vyciciava a doslova vydiera /tie argumenty, ze preco by si to mala povedat manzelovi, jasna manipulatorka.../
A ako Ti uz bolo poradene hore, klam,ze peniaze nemas, ze vsetko ide na hypoteku, ze ste si objednali nabytok, bla bla bla...lebo ona bude mat vzdy argumenty na to, ze aka je chudera, a Ty mas a ona nie...