icon

Ako slušne odmietnuť veci pre bábätko od známych?

14. júl 2022

Zdravím, už som zúfalá. Ako mám vysvetliť rodine a kamarátkam že od nich nepotrebujeme žiadne veci pri bábätko. Trochu to rozpíšem. Pred kamarátkami spomeniem že máme vyhliadnuté to a to a že ideme objednať tak že nemám objednávať lebo oni to doma majú a že nám to dajú zadarmo. Svokra že my s mužom sa nemáme o nič starať lebo ona nám donesie všetko po švagrinej. Pred 2 týždňami nám bez opýtanie švagriná priniesla nosič a že ona ho domov neberie že už je náš. Kamarátky mi nosia kopu oblečenia a zbytočností a ešte sú urazené keď poviem že nám to netreba lebo my už máme kúpené. Dnes má už nazlostila kamarátka lebo kým som nebola doma tak priniesla prebaľovací pult že jej to doma zavadzia. Takže super, už mám kopu zbytočností ktoré teraz zavádzajú mne. To sa naozaj nedá nikomu vysvetliť že nechceme veci z druhej ruky ale chceme si všetko kúpiť sami? 🤷🤷🤷

eila88
15. júl 2022

Nabal do vreca a posli do OZminibodka (najdes na FB), tam sa im to zíde hlavne v tejto dobe.

renata_b
15. júl 2022

Aj u nas to tak bolo,ale vecicky boli bud z umelych materialov,alebo znicene. Az do chvile,ked som sa dozvedela spravu - ved aj ty potom posunies veci mojej svagrinej, mojim znamym,... tiez budu mat babo. No ja som povedala,ze ja veci,ktore som kupila nove,neposuvam,ale odkladam pre druhe babo,ktore sme sice chceli neskor,ale to nikto nevedel. A naozaj som si vecicky odlozila,nic neposunula dalej a vsetko posunute vratila. A tak sa posuvanie veci skoncilo - podla mna staci dat echo,ze ty kupene veci neposunies,ale odlozis,alebo predas a ludia ti prestanu davat.

radacak
15. júl 2022

Ja som bola rada keď sme dostali nejaké veci a aj ja som dala po dcérke...A viem, že ak budem mať raz druhé určite nebudem kupovať napríklad nový kočík, úplne zbytočne vyhodené peniaze.. Nestojí to málo a potom to človek predá ledva za zlomok ceny...

alja20
15. júl 2022

Ja som hned povedala narovinu ze to nechcem do roka ziadne veci iba tie co si sama kupim alebo sama poprosim o ne,po roku ked uz je samostatna jednotka a lieta kade tade som rada aj za pouzite ktore dostane mala nakolko je vkuse zabrblana alebo mokra a mne to vadi tak ju stale prezliekam😅takze nove mame von z chalupy aby bola za damu a pouzite mame na domace zuvanie🤣👍jedine co odmietam su topanky nakolko kazde dieta by malo mat v tomto utlom veku nakolko sa uci kracat svoju vlastnu nikym nevyslapanu obuv.Takze mamina treba otvorit usta a razne si povedat ze ti to co robia nevyhovuje👍

januska131
15. júl 2022

Tiež som to neznášala, ja som odfotila, čo mám a ked mi niekto chcel nieco takto podsunut, tak som to odmietla spolu s fotkou, že už mám, čo potrebujem

marionete
15. júl 2022

@loliku nie náhodou buď to?

antonka
15. júl 2022

Kamošky vyriešiť naozaj rázne, nechcem ďakujem mám kúpené dve mi netreba, ak ty nechceš svoje späť, ja to vyhodim. A svorku/švagrinú by si mal poriešiť manžel 😳 mne tiež chcelo veľa vecí nanútiť, svoju stranu rodiny som si upratala aj na úkor dvojmesačneho "zduvania" a manželovi rodinu si uprace manžel, vždy. Ja so svokrou nemusím riešiť ani sa s ňou doťahovať, on príde vráti čo nepotrebujeme, nechceme. Keď sa chce zduvať a robiť tak zlú krv, nech sa páči, ale vtedy s vnúčatami nemôže rátať 🤷 čiže tvoju stranu si úprac, a manželovu nech si uprace manžel.

julish
15. júl 2022

Z druhej ruky je ekologické, len toľko k zodpovednosti za kvalitu života vášho dieťatka.

saxalendra
15. júl 2022

Ked ti to prinesú, hneď sa pýtaj, či to chcú aj vrátiť, ak áno, tak im povedz, že v tom prípade ani neberieš. Ja to hovorím všetkým, a to máme už 8 detí, na rovinu im poviem, že čo sa mi nehodí, posúvam ďalej, nech si teda rozmyslia, či mi to "požičajú". Normálne slušne bez emócií, napr. Rátate s tým ešte? Lebo ak áno ani nenoste, ja to posuniem iným, ak to nepoužijem (lebo to nepotrebujem)

zuzanalila20
15. júl 2022

@julish Tiež by si svojmu dieťaťu nechcela obliekať polyesterové dupačky, predpokladám 🙂 Celkovo tento eko argument veľmi neobstojí, dieťa ako také je extrémne neekologické, čo nás ale nemusí veľmi trápiť, keďže v Európe populačná krivka klesá. Je to samozrejme zložitejšia téma a nedá sa zredukovať na počet detí na ženu, ale pomohlo by nekupovať lacné hovadiny z Ázie a v podstate je po probléme.
Konieckoncov, veď keď ona si kúpi pre deti nové veci a tie nové potom vynosia buď jej deti alebo ich ona potom predá/daruje ďalej, je to z eko pohľadu úplne to isté ako keď si jej známi kúpili podľa svojho vkusu a teraz sa toho snažia zbaviť tým, že autorke zapratajú dom.

kyria001
15. júl 2022

vecicky viete použiť napr pri jedení to sa stale zababre a vyhodite ked bude nevypratelne .Veci darované už by som naspäť nepytala takže kludne by som darovala ak mi niekto niečo prinesie a povie že mi to dáva je iné ak by povedal že mi to požičiava . Slušne odmietnuť že vy chcete všetko nové a ak nepochopia a aj tak prinesú tak posunúť ďalej

lalinkapalinka
15. júl 2022

Ja by som nechala veci u svokry a mamy nebudem predsa na návštevu nosiť všetko zvlášť
Od kamošky z brány sme všetko nasackovali k našim a ostatne na zahradu a svokre
Veci čo sa mi nepáčili som zahodila lebo oblecenie nechce ani charita

beeruska555
15. júl 2022

Ja som toto mala pri prvom synčekovi ako tehotna som zdôraznila že nechcem aby mi niekto kupoval alebo nosil veci lebo si všetko chcem zariadiť podľa seba a nakúpi to čo sa páči mne a hlvne nové pekne vecicky nie storočné . No svokra zvlačala aj tak po jej sestry deťoch použité hračky atd . A keď pochopila že sa mi to nepáči a nebudem ro používať zobrala si to spat 😃 teraz to má pekne všetko u seba doma , takze niekdy treba povedať narovinu ja som povedala že uz mám dotyčnú vec kúpenú alebo chcem iné , a vážne by som nebrala veci ktoré nechcem alebo sa mi nepáčia to by som ich niekde dala na charitu alebo vyhodila do kosa nech sa urazí ktochce. Zriad si hlavne ty všetko podľa seba ako chceš .

sim_icek
15. júl 2022

Ja som to riešila efektívne a jednoducho. S mužom sme povedali, že s nosenými vecami problém nemáme, ale 10-20-30 ročné (áno aj také staré nám dávali) veci skutočne nechceme ani nemoderné a poškodené. No najlepšie keby nám veci nedávali žiadne lebo nestíha to malý zúžitkovať poprípade si chceme podľa seba kúpiť. Tiež sme povedali, že keď už niečo chcú tak nejaké plienky alebo sudokrem alebo sa spýtať čo treba.
Ak nám niekto zvláčal staré veci alebo zbytočnosti aj keď sme vraveli, že si neprosíme, tak čo sa dalo sme hodili do Humany, podarovali poprípade vyhodili do kontajnera a bolo. To sa jednoducho nedá doma všetko skladovať čo iní nanosia..plyšáky, oblečenie atď atď...
Keď si nedá niekto povedať tak bohužial. Darovať, do Humany hodiť alebo do koša

lacibo
15. júl 2022

Doniest a povedat, tu mate ak chcete, ja uz nepotrebujem..a robte si a tym co.chcete..ak nevyuzijete, vyhodte..to je jediny akceptovatelny sposob darovania..nic ine by som neakceptovala.pokial ty sama neprejavis zaujem o veci..vtedy sa da dohodnut aj na vrateni..inak nie

0_0
15. júl 2022

Ja mám velmi milú švagrinu, ktorá mi taktiež chcela posunúť nejaké veci (po dvoch deťoch), priniesla dve tašky, slušne som poďakovala so slovami, že si niečo z toho vyberiem. Keď prišla znova, tak som jej ukázala, čo už pre bábätko mám. Odvtedy nenosí nič. :D Rýchlo pochopila, že jej obnosené veci zrejme nevyužijeme a máme úplne rozdielny vkus. Keby to nepochopila, tak by som jej povedala, že už nič nepotrebuje. Asertivita nie je arogancia.
Ja mám kopec veci po mojom krstnom dieťati, so sestrou máme podobný vkus a aj zdravý úsudok, čo je nositeľné a čo nie, takže tam nebolo čo triediť, keďže kopu z toho som nakúpila ja sama a stále dokupujem, keď sa mi niečo zapáči. No na oko to vyzerá tak, že nepotrebujeme už nič, tak nikto sa nepokúša byť iniciatívny. :D Skús ich pustiť nahliadnuť, že to zvládaš v plnej réžii aj bez nich.
A k tej mojej sestre, sú veci, ktoré som nevzala a na rovinu som jej povedala, že sa mi nepáčia alebo že chcem iné a úplne športovo to prijala lebo vie, že každá to chceme podľa seba. 🙂

yanni
15. júl 2022

Ono je to tazke.Ale bez opytania nikomu nic nenukam. Ja mam dve kamosky, ktorym veci posuvam a su stastne. Ale vzdy podotknem, ze my sme uz s demi skoncili a kludne ich potom może posunut dalej. Popr. nech si vyberu, co sa im hodi a ostatok posunu/predaju/daruju. My sme zil taker nic nedostali. Vsetko som musela kupovat. Akurat len teraz, ked je uz najmladsia väcsia, sesterka mi nippt posunie. Ale uzdy sa opyta, si moze. Ak nechces, vsetko co je od velkosti 110 sem s tym. Moja krpana znici toho vela.

heidy222
15. júl 2022

@pragmaticka ja to mam dobodky uplne tak isto

kofolala
15. júl 2022

Joooj ja toto iste teraz riešim fuuuurt🙏 tiež mám nervy už nato .Este ja som ta zlá a všetci sa urazení lebo teraz kôli mne to nemôžu nejde im to predať cez bazos. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ A ešte poznámka,ze predsa to kupovali aj pre nás veď všetko bude naše ..Neviem ale ja ked kupujem nieco tak predovšetkým myslím na svoje dieťa.
Podla mňa je to len tak , že ľudia sa chcú zbaviť vecí čo nepotrebuju alebo sa im to neosvedčilo .Tak to vidím ja ..

kofolala
15. júl 2022

Lebo teda niesom nevďačná ale keď mi niekto podaruje krabicu oblečenia , ktoré absolútne nevynosím lebo je leto a nie zima a za ďalšie ešte prepotené veci no neviem -ano takú mám ja skúsenosť.
A no.2 ked mi známa stále strkala postieľku s madracom ..nebolo na tom nič zvláštne vidieť. Až keď sme doma odbalili madrac páni ten smrad si neviete predstaviť -zmes všetkého. ...Ja už sa snažím povedať asertívne nie . A nech sa urazí kto chce ako chce ..

emlaju
15. júl 2022

ja mám 4n deti, ja by som sa potešila keby mi takto priniesli veci

emlaju
15. júl 2022

a inak podaruj susedke, kamoške známej

julish
15. júl 2022

@zuzanalila20 a myslíš, že ona kde kúpu? Tiež ne veci z Bangladéša, Činy... všetci majú to iste

nika_17
15. júl 2022

No ak by to pytali naspat,tak by som im povedala,ze sak ste mi to darovali,ja som to darovala dalej a hotovo.Na fcb je skupina “Mamicky v nudzi” tam by sa to rychlo minulo

euka210
15. júl 2022

Ako ja som rada ked dostanem oblecko na deti, lebo mame 3 chlapcov a pokial je to bez dier, ciste, tak sa vzdy potesim.
Ale zase dostat veci ktore nechcete....lebo im to zavadzia...to ani ja nemam rada.
Inak, nevidim zmysel tvdrohlavo kupovat nove drahe veci, ked dostanete pekne ciste od niekoho zadarmo...usetris peniaze na nieco ine...ale ked sa topite v peniazoch, tak to asi nepochopis...

autor
15. júl 2022

@julish používaním vecí z druhej ruky mu určite nezabezpečím kvalitný život a rada investujem do vecí ktoré mu ten život skvalitnia, veď predsa sa neoplatí šetriť na vlastných deťoch

euka210
15. júl 2022

Ale nie je dobre ani z dietata urobit boha a vseeetko mu dat uz od mala...plno veci su vyhodene peniaze

0_0
15. júl 2022

@euka210 Prečo by mala byť tvrdohlavá alebo odkiaľ ste nadobudli dojem, že sa topí v peniazoch?
Jednoducho je to jej prvé dieťa a chce sa z toho celého tešiť po svojom, zato že niekto si robí detí nad rámec svojich možností neznamená, že rodič, ktorý nechce darované veci je egositický alebo marnotratny. Jednoducho je sama schopná mu zabezpečiť všetko potrebné. Nikoho nežiada o pomoc ani nebedáka koľko, kde a začo minula..

sense
15. júl 2022

S úsmevom by som každému poďakovala a povedal ze určite sa krízové centrum alebo nemocnica poteší.
Plus teda ak mi dá niekto niečo zadarmo urobiť si s tým môžem co chcem, je to nenávratna vec

eva233
15. júl 2022

Na rovinu treba povedať, ze ak to budú chcieť naspäť tak nech si to rovno nechajú. Ja darujem len tie veci, ktoré naspäť nechcem... Ďalšie deti to môžu zničiť, poškodiť atď.. A ja tiež nemám rada keď mi niekto daruje niečo a ja musím dávať pozor na to, ci malý neurobí na tom ani malý škrabancek lebo to niekto bude chcieť naspäť... Nehovoriac o oblečení, ktoré sa môže tak zaspinit ze to nevyperiem a potom sa niekto na mňa bude hnevať, ze prečo to vraciam s flakmi.... Takže ak ti to chcú dat nadobro povedz, ze okej ale ja už také mam tak to posuniem ďalej keď im to bude vadiť nech si to posunu ďalej oni alebo nechajú. Ja som bola napríklad rada ak doniesli oblečenie lebo naozaj hlavne pri prikrmoch to bolo u nás hrozne.... A ak som mala toho veľa dala som na darovaciu stránku na fb a ešte v ten deň to väčšinou išlo preč...