icon

Ako slušne odmietnuť veci pre bábätko od známych?

14. júl 2022

Zdravím, už som zúfalá. Ako mám vysvetliť rodine a kamarátkam že od nich nepotrebujeme žiadne veci pri bábätko. Trochu to rozpíšem. Pred kamarátkami spomeniem že máme vyhliadnuté to a to a že ideme objednať tak že nemám objednávať lebo oni to doma majú a že nám to dajú zadarmo. Svokra že my s mužom sa nemáme o nič starať lebo ona nám donesie všetko po švagrinej. Pred 2 týždňami nám bez opýtanie švagriná priniesla nosič a že ona ho domov neberie že už je náš. Kamarátky mi nosia kopu oblečenia a zbytočností a ešte sú urazené keď poviem že nám to netreba lebo my už máme kúpené. Dnes má už nazlostila kamarátka lebo kým som nebola doma tak priniesla prebaľovací pult že jej to doma zavadzia. Takže super, už mám kopu zbytočností ktoré teraz zavádzajú mne. To sa naozaj nedá nikomu vysvetliť že nechceme veci z druhej ruky ale chceme si všetko kúpiť sami? 🤷🤷🤷

autor
15. júl 2022

@lilly16 s tým súhlasím ale iná je nevyžiadaná pomoc od druhých ktorá robí viac škody a starostí

misinka0611
15. júl 2022

Jednoducho už také máš, nevyužiješ a nemáš to ani kde skladovať a byt/dom nenafukneš.

Prinesú? Tak si to aj odnesú, aj keby som to osobne mala naspäť do kufra naložiť. Ty ideš na návštevu a dajú ti to tak? No tak to nechytis do ruky a nenaložíš to do auta.

Treba byt asertívny a hovoriť nie nie nie ak niečo nechceš a hotovo.

rivini
15. júl 2022

Och, to chapem! Nam tiez nosili susedia, kamarati, znami vsetko, co nepotrebovali oni. Casto v stave, v ktorom to clovek uz naozaj nechcel (oblecenie s flakmi, pancusky s dierami). Na zaciatku som sa niektorym veciam aj potesila, no ked sa nam zacal plnit suteren nepotrebnymi starymi a nefunkcnymi vecami, zacala som ludom jasne hovorit, ze chceme zit minimalistickejsie a tu a tu vec nepotrebujeme. Ak to doniesli napriek tomu, alebo nechali predo dvermi, povedala som im velmi slusne, ze ak im to zavadzia a ja to nepotrebujem, ze ja to teda odnesiem do zberu/do smetneho kosa/…sama, ak kedze to naozaj nechcem. Vzdy som vysvetlila, preco danu vec nepotrebujem (syn nechcel byt v nosici, odmietal hojdacku). Parkrat som par veci exemplarne naozaj vyhodila, parkrat povedal jasne moj muz, ze danu vec si mozu vziat spat domov, kedze nas somcek nema schopnost samozvacsovania a odvtedy sa ma ludia pytaju, ci danu vec chcem, predtym, nez mi tu nieco navlacia.

90909
15. júl 2022

Mne zvykla kamoška a mama takto posuvat oblečenie, co im nebolo alebo ho nenosili. A najskôr som to brala, lebo to boli pekne veci, ale casom som prišla na to, ze to nenosim, lebo to nebol moj štýl, nesedelo mi to celkom a tak. A u obidvoch pomohlo razne NIE, NIE, NIE,naozaj NIE a NIE. Mam taketo tricko -NIE, neprosím. Aspon sa pozri.NIE. Aspon skús, ci by to nebolo.NIE. A fakt to nechces? NIE. A u obidvoch zabralo. Prípadne na rovinu povedz, ani to nenos, ja to hneď vyhodim, fakt to nechcem. Mozes to rovno cestou k nam hodit do kontajnera, ja nemam cas ani na bazar. Nech im je jasné ako tie veci skoncia.

rozalie60
15. júl 2022

Normálne, ze mám veľa

didi2102
15. júl 2022

Mne dala svokra 2 tašky 40rocnych veci z povaly v kt boli aj mŕtve chrobáky 😄😄😄😄😄 vieš čo bolo to trápne,asi som malo a dôrazne nepovedala že NIE a dajako sa.to vzalo,druhu tašku mi doniesla,najprv som tie veci mala v ďalšom vreci v pivnici, poto. som sa ešte ako tehotná zobudila ráno a vravím si ,čo to šibe ? 😄A vyhodila som to, pred koncom tehu mi doniesla ďalšiu tašku,flakatu otrasný perinku a knihu o dieťati z roku 1975 v češtine,tam som si povedala že.ozaj dosť,medzi dverami sme sa dobre že nie pohádali ale.slusne že to neberiem a bodka, od vtedy bol pokoj ,raz.mi dala kamarátka tasku tiez podľa mňa retro veci kt sa mi nepáčili,potom som jej napísala že som ju dala dokrizoveho centra,na tvojom mieste busom povedala že.mam hrozne veľa veci , neberiem a.ked to budú mať na háku že to dávam rovno cigáňom bodka-prosim nič rasistické nech na tom nevidiet

rivini
15. júl 2022

Este k tej slusnosti-ono sa to nie vzdy podari byt aj dorazna aby tvoje rozhodnutia respektovali, aj slusna. Podla mna sa od tejto predstavy treba oslobodit..niektori ludia sa mozno aj urazia…ale aby som mala plny suteren prebytocnych veci len preto, ze sa niekto urazi, tak to nie. Este ked som bola tehotna, svagrina nam ponukla skrinu do detskej izby. Strasne sa mi ta skrina nepacila, slusne som viackrat povedala, ze chceme biely nabytok. Aj tak nam tu tu skrinu doniesli. Opat este slusne som im povedala, ze sme uz kupili taku, ktora sa nam paci a ze svoju si musia vziat prec. Nechali ju aj tak tu. Tak som ju hned na druhy den za 15 eur na bazari predala a oznamila jej to. Bola par dni nastvana, ze ta skrina bola omnoho cennejsia, no bolo mi to uplne jedno. Ja nemusim mat vsetko nove, naopak, mam rada, ked sa veci recykluju a dlho vyuzivaju, no nemam zaujem skladovat veci, ktore nevyuzijem…tiezsama teraz obcas ponuknem tehotnym kamaratkam veci, ktore uz nevyuzijem, ak ich chcu fajn, ak nie, tiez fajn. Nikdy by mi nenapadlo dovliect k nim nieco bez opytania.

pupavka345
15. júl 2022

@iwesska ty to beries z pozicie usetrenia, ona z pozicie ze pre milovane dieta si chce pokupit nove vecicky, ktore sa jej pacia. Co je na tom. Skor mi to pride, ze chce len prijimat ten, kto chce vsetko zadarmiko. Plne chápem obidve strany. Ja som tiez clovek, ktory chce veci podla seba, a nerieši len aby som usetrila. Mozno raz budem, neviem , ale momentalne to tak nie je.

mojmacik
15. júl 2022

Ja som bola vďačná keď mi ľudia dali.... Mam trojicky a teda kaslala som na štýl, bola som rada ze som nemusela kupovat, postieľky som mala každú inú, jednu dokonca skoro 50 rocnu a ta bola najlepšia, tie ostatne sme museli lepiť, lebo sa začali rozchadzat, oblecko som neriešila boli čisté, to bolo podstatne a mali sme pekne veci. Bývam v paneláku a tu necháme dole ci hračky, či nejaké veci keď sa ľudia s sťahujú... Samo drobnosti, nie skrine 😀 a vždy si to niekto zoberie bud deťom alebo niekde na chatu

tessa04
15. júl 2022

Zijeme v dobe prebytku, rodicom sa doma kopia veci, babatko je sice male ale tych veci, co s nim pridu do domu, bytu je vela. A hlavne tie babatka do roka tak rychlo rastu, mozno aspon pekne veci, oblecenie si povyberaj, podla mna to neskor ocenis, ze to mas a nemusis kupovat.
Tie kamaratky, co ti veci chcu darovat, pozicat, to myslia dobre, chcu ti usetrit peniaze, a ano, oni to uz nepotrebuju, takze im to len zabera miesto.
Ak ti to netreba, slusne odmietni, podakuj, nech si to zoberu naspat. Ja vzdy darovane veci pretriedim, co nepotrebujem, pri najblizsej navsteve doveziem naspat, pripadne darujem dalej alebo vyhodim.
Moja dcerka napr. v nosci byt nechcela, som rada, ze bol pozicany. Postielku som kupila novu, nespala v nej ani raz, spi pri mne v posteli. Sama uvidis, mozno ani vela veci nepouzijes. Ale rob tak ako to citis..nech nemas v dome skladisko, ked to nepotrebujes a nechces😊

katka533
15. júl 2022

Mne svokra kazdy rok nosila strikovane vesty ako pred 50 rokmi a stale vyzadovala,aby ich maly nosil

domculik
15. júl 2022

Povedz ze uz tu konkretnu vec mate, nepotrebujes a nemas to kde uschovat, nech podaruju dalej. Na tvojom mieste by som vsak porozmyslala, co z toho naozaj mozes vyuzit, mne napriklad velmi vela penazi taketo darovacky usetrili. Najma oblecko, hracky, vselijake pomocky pre babatka.To nemusis mat ladene do farieb, z toho dieta chytro povyrasta, to zas vratis a poposuvas.

misinka0611
15. júl 2022

@katka533 😀

maryetta
15. júl 2022

Ja som v tomto smere ozaj rada ak mi nieco prinesu pre deti. Neznasam nakupovat. Ja si vytriedim co ano co nie. Bud vratim alebo vyhodim.
Mne je luto kupovat nove ak niektore oblecenie oblo parkrat oblecene. Niektore aj s visackou.
Pripadne na dvor uplne postacia. A nemusim zahlcovat planetu dalsim odpadom oblecenia.

maryetta
15. júl 2022

Ale ak to jednoznacne nechces tak proste nie a bodka. Povedz ze nech si to beru alebo to vyhodis.

detskytovar
15. júl 2022

Zakladateľka, aj ja ti rozumiem! My máme veľa detí a niektorí ľudia si myslia, že sa z ich starých vecí zbláznime od radosti. Čo neznášam, ak niekto prinesie bez opýtania. Keď sa opýtajú, buď odmietneme alebo príjmeme, ale z toho si ja vyberiem a ostatné vyhodím. Sú to ale veci na doma, do školy kupujeme nové.
Raz nám jedna pani nosila rifle po deťoch a môj muž má svojský humor a raz jej povedal, že niektorí ľudia si nás mýlia s odpadkovým košom 😅 Odvtedy nenosila. Hovorím potom mužovi, že zrovna jej to ani hovoriť nemusel, lebo nosila celkom dobré rifle 😀

elementissa
15. júl 2022

Ty máš asi trochu moc peňazí a moc eko založená asi tiež nie si, keď chceš všetko nové. Ale tak každý sme nejaký. Ja som v živote neodmietla nič pre deti, lebo mám tri kamošky, čo majú odo mňa mladšie deti a tie majú okolo seba ďalšie kamošky čo majú od nich mladšie deti a vždy sa tie veci znosia a posunú ďalej. Čo je už naozaj škaredé či potrhané, to ide do koša a veci, ktoré sú použiteľné idú ďalej. A takto dovtedy kým sa úplne nezničia. Ale každé dieťa má tie veci oblečené pár krát, lebo deti rýchlo rastú a fakt treba 10-15 kôl darovania, aby sa tie veci vynicili. (Tiež je otázka ako peries, ja aj moje kamošky a ich kamošky sme Eco non-toxic a teda nám sa to oblečenie nenici, nelejeme na to kyseliny). Sú tu darovacie skupiny, ja keď neviem posunúť kamoškám, lebo danú veľkosť už ich deti neznosia, posúvam tade a do pár minút rozchytane. Btw, keď teda tak nič darované nechceš a kamošky to proti tvojej vôli nanosili, nejaké 98ky tričká (dlhý/krátky rukáv) a kraťasky nemáš na posunutie ďalej. Ja zháňam, ale ešte sa mi nikto neozval, kto také posúva. Bude veľmi vďačná 🙂

malinovka333
15. júl 2022

Ved si ich nechaj v nejakej krabici a potom im ich vrat.nikto nemusi vediet ze si ich nepouzila

jaond19
15. júl 2022

Toto chapem... ja sa az desím toho ked mi niekto povie ze mi moze dat nieco pre maleho po niekom... nemam nic proti bazarovym veciam, sama takto kupujem (ale presne to co potrebujem a v stave v akom to mne vyhovuje), teraz aktualne mi svokra poslala veci pre syna, sice neposkodene, ale asi z roku 1990, uplne otrasna umelina, no co teraz s tym? Hodila som do kosa a budem dúfat ze sa na tie veci vypytovat nebude... to isté s plysovymi hrackami. V zivote sa s tym deti nehrali, mam tu velky ulozny box ktory mi len zavadzia, plny plysakov ktorych babky detom zvlekajú nonstop a su k nicomu... uz niekolko rokov. Argument ze mam byt rada ze im aspon nieco nosia.... no nie, radsej by som bola keby NIČ. Staci ich pritomnost a ze sa trosku povenujú.... nie posielat im hovadiny.

marionete
15. júl 2022

Normálne to zober a predaj napr. aj tu....keď to vnucujú

ktoja
15. júl 2022

Ja som mala ten istý problém, od tych co ma chceli nabalit u nich doma som povedala že ďakujem ale neprosím si nič, všetko potrebné mame. Kolegyňa mi nosila do roboty tak som si vybrala co sa mi páčilo a zvyšok hodila do kontajnerov na handry a ked mi to doniesli domov som to bud strelila na fb alebo darovala

romankova
15. júl 2022

Neviem ta moc pochopit, lebo ja som z tych, ze kto mi co posunie a da som strasne rada a vdacna ze nemusim kupovat. Ale tak to asi nie su kamosky ked to nechapu... dobre kamosky chapu ze to nepotrebujes alebo ze to das dalej. Ja som sa vzdy pytala ci to chcu vratit alebo to mam potom posunut dalej.

loliku
15. júl 2022

Povedz že nemáš to kde dať buto si to rovno zoberú alebo to musíš vyhodiť. Keď si zoberies ten prebalovaci pult využijete ozaj minimálne kvôli tomu by som nový nekupovala len žeby sa mi hodil k skrini 😁 ale jasné tvoja vec. Minule písali že tieto obchodybs detským tovarom zarábajú vďaka prvorodickam lebo kupujú aj to čo netreba 😁

marionete
15. júl 2022

@loliku "buto"? To je čo?🤔🤣😂😄😆😅😁

pragmaticka
15. júl 2022

Ja som vďačná za všetko čo dostanem. A to mame naozaj nadpriemerne príjmy. A mohli by sme kupovať všetko nové a značkové. Nie ďakujem neprosím. Keď nemusim, nekúpim. Aj kočíky, bicykle všetko bolo kúpené z bazáru a verte žeby sme si mohli dovoliť nové, bez toho ze by sme to nejako pocítili. Oblecenie tak isto. Nikdy nezabudnem nato, keď som kúpila nádherné nohavice v zare pre moju 1,5r dcérku. Ze rýchlo ich operiem v rukách, aby si ich na druhý deň mohla dat. To bolo neuveriteľne koľko farby z nich išlo. Otras!!! Vrátila som ich! Takto po kamoskach aspoň viem ze veci sú už 100xoprate a po druhé na ihrisko nebudem predsa deckam dávať nové veci!!! To by fakt bola škoda.

loliku
15. júl 2022

@marionete 😂😂 vhodný adekvátny výraz ma nenapadá momentálne 😂😂

autor
15. júl 2022

@elementissa myslím si že ľudia robia horšie prehrešky proti ekológii ako to že niekto chce radšej nové veci v takej kvalite a štýle aby mu to vyhovovalo a využili by sme to aj pri ďalších deťoch ( snáď nám budú dopriate), ako zobrať vec ktorú už používali 2 deti a pri ďalšom aj tak budeme musieť kúpiť novú lebo to nevydrží 🙄

ovladzena
15. júl 2022

@elementissa píšem IP

queen_el
15. júl 2022

No ked nepomoze povedat, ze dakujem, ale nechcem/nepotrebujem, tak nic nepomoze. Chapem ta, ani ja to nemam rada. Ono to znie pekne, ze ti chcu pomoct a co by za ti ini dali a blabla, ale ved nech to daju tym inym. Pravda je, ze oni sa chcu tych veci zbavit a je lahsie to dat niekomu, ako predat/darovat cez net. A tiez je pekne, ze ved to daruj dalej ty, ale ja som dostala aj take veci, ktorymi by som maximalne prach utierala, no a daruj to niekomu…

gabika128
15. júl 2022

Ja úplne chápem, napríklad také body, nie všetky sú proste dobre a nedajú sa vynosiť pre iné dieťa.