Ako slušne odmietnuť veci pre bábätko od známych?
Zdravím, už som zúfalá. Ako mám vysvetliť rodine a kamarátkam že od nich nepotrebujeme žiadne veci pri bábätko. Trochu to rozpíšem. Pred kamarátkami spomeniem že máme vyhliadnuté to a to a že ideme objednať tak že nemám objednávať lebo oni to doma majú a že nám to dajú zadarmo. Svokra že my s mužom sa nemáme o nič starať lebo ona nám donesie všetko po švagrinej. Pred 2 týždňami nám bez opýtanie švagriná priniesla nosič a že ona ho domov neberie že už je náš. Kamarátky mi nosia kopu oblečenia a zbytočností a ešte sú urazené keď poviem že nám to netreba lebo my už máme kúpené. Dnes má už nazlostila kamarátka lebo kým som nebola doma tak priniesla prebaľovací pult že jej to doma zavadzia. Takže super, už mám kopu zbytočností ktoré teraz zavádzajú mne. To sa naozaj nedá nikomu vysvetliť že nechceme veci z druhej ruky ale chceme si všetko kúpiť sami? 🤷🤷🤷
@renata_b odh, presne tohoto sa bojim, ze budu ocakavat, ze ja im dam moje novucicke veci za to, ze mi oni dali veci po x detoch suce akurat tak do kosa. 😄
Ja toto neznasam kupovanie a darovavanie veci co nechcem. Byvame v byte, pekne som si vsetko upratala pred porodom, pivnica tip top a teraz co? Ani ten potentovany bicykel z tade nevytiahnem kvoli tym haraburdam, co si u mna usklasnili 🙄😑
vela ludi sa chce veci zbavit a vela ludi ma radost, ked niekomu nieco daruju. Lebo vyrastali v dobe nedostatku, ked sa vyuzilo vsetko. Ini zasa chcu stajlovat od kojenca po nabytok a neznesu ziadny rusivy prvok, ani ciapku nezladenu k botickam.
Cize vsetko treba vykomunikovat, lebo nikto nevie co kto ma v hlave a kto co ako mysli.
@andrejka1974 rozumný názor ale autorke zjavne nevadí že zbytočne minie kopu peňazí čo by z časti mohla ušetriť, tak je to jej rozhodnutie . Ako aj rozhodnutie že všetky jej deti budú chodiť v neutrálnych farbách aby sa jej dobre pralo. Žiadna radosť z červeného trička macka pu alebo modrého paw patroly alebo ružového jednorožca 😊 dnes to neletí
...aj ja som kupovala v neutralnej farbe, aby bolo pre dalsie...ale bolo to nanic, lebo mame 3 chalanov 🙂 ...takze periem modre 🙂 a staci, ze sa dalsie narodi v ine rocne obdobie a uz oblecko po prvom nebude do roka sediet a aj tak budes kupovat nove pre druhe...a ze ogrcane nevypratelne uz dalsiemu nedas to ani nespominam...
Ja Ťa chápem. Hlavne sa ľahko napíše, že predaj, odnes, ale to sú tiež starosti, čas, nervy, dopravu. Tak Ty, ako tehotná, máš riešiť iných nepotrebné veci. Pekne všetkým napíš, že buď si po to prídu, alebo to nesieš do charity. Ty sa máš teraz sústrediť na seba, nie sa zlostiť, kvôli blbinam. A keď nejaká kamoška príde ku vám, ukáž jej čo všetko už máš, prípadne, keď nakúpiš, pošli fotku, aké krásne veci máte nové pre bábo a sa z nich tešíš - a nemusia byť nové, nové. Postupne pochopia, neboj. Ja som tak riešila svokru, aj keď ona chcela nové veci kupovať, čo aj nakúpila, len som ju už musela potom krotiť, lebo už toho bolo veľmi veľa. Musela reálne vidieť, že už je to ho naozaj dosť. A to isté robím teraz, ukazujem jej, aj veci čo už nakúpila - akože dopredu, veď sa zíde, ale zabudla a sama uzná, že dieťa holé chodiť nebude, aj sa má s čím kráľovský pohrať a knižnica je už tiez dostatočná.
Ale inak na tie pozičiavačky vecí fakt pozor, kamoške požičali zo 4 tašky veci, 2 vyhodila ako nepoužiteľné a boli od nej tie veci neskôr pýtané😂
Mne sa snaží svokra nanútiť veci po svojom synovi ( čakám dievčatko)....33rocne , znesené z pojda a pachnuce po naftaline. Dokonca niektoré sú po nej. Ťažné som povedala nie že ja dieťaťu 30 ročne oblečenie nedám ... Nakoľko si veľa veci šijem sama a ale sa mi páči. Bola smutná no bohužiaľ . Toto už je celkom dosť 🤣
Ja som este len tehotna a uz musim asertivne odmietat niektore tehotenske oblecenia 🙂 podobne to bude asi aj s vecami pre babo, akoze urcite sa niektorym potesim, ale zas brat vsetko, aj to co sa ti nepaci a vies, ze nevyuzijes, tak to je blbost.
Ja to neriešim..vždy si vezmem pekne sa poďakujem a čo sa mi nehodí tak podarujem ďalej.. však uvidíš, keď ty budeš mať dieťa tak ľahšie ti bude krásne drahé veci čo su ešte v top stave posunúť kamoske, susede, proste niekomu aby sa ešte využili a nemusela si ich len tak vyhodiť..
Darované sa späť nepýta, veď slušne sa dá poďakovať a šup smer na darovanie alebo ak je to fakt nenositelne kontajner na šatstvo, krízové centrum alebo dať na FB. Mne keď niekto doniesol nieco navyse, vždy som to posunula ďalej. S pokojnym svedomím. A vetou: "ďakujem ,máme toho veľa" nikdy nič nepokazís.. prípadne pre nechapavych. "Už to fakt nemám kde skladovať!"😂
No je to o uhle pohľadu. Môžeš si odložiť čo chceš, ale druhé dieťa budeš mať v inom ročnom období, iného pohlavia, inej konstitucie a tie tvoje odložené (hlavne nové) veci ti budú nanič. Nepotrebuješ mať celoročnú garderóbu do takej 98-104 (podľa toho, aké máš veľké dieťa a ako rýchlo rastie), lebo tie veľkosti striedas každé dva mesiace. A načo ti budú zimné 62ky, keď pre druhé dieťa budeš potrebovať opalovacky? Ty vieš, ako to dieťa bude rásť, aké veľké sa narodí, či sa nenarodí predčasne, či nebudeš prenášať? Ja som dostala ako prvý balík oblečenia od známych 3ks 50tok a všetko ostatné od 56 do 74. Že 50tky budem potrebovať tak prvý týždeň, že to sa neoplatí posúvať. Dieťa sa mi narodilo dvojkilove a išla som zháňať nie 46ky, ale 44ky, aby v tom nebol utopený. 50tku začal nosiť ako 3 mesačný, 56ku ako polročný. 74ku (čo sa píše, že na 6mes) začal nosiť keď mal po roku. Teraz má skoro 3 a len teraz som mu zaradila 98, čo už niektorí jeho rovesníci nosia aj 110. Kamoška teraz porodila, dieťa skoro 4,5kg, hneď ide do 56ky. Takže ten pragmaticky pohľad na odkladanie vecí po prvom dieťati je úplne iný, ako pohľad hormónmi napumpovanej tehotnej. mám takú kamošku, čo od vždy chcela dve deti (zatiaľ má jedno) a pri prvých veľkostiach bola tiež taká, že bude to odkladať pre druhé dieťa. Dieťa má cez dva roky a pýtam sa jej, že či jej pošlem, či si odkladá pre druhé dieťa. Kuká na mňa "čo blaznis? Kde by som to dávala a načo by mi to bolo? Všetko čo mám posielam kamoškám čo majú menšie deti, tie to posunú ďalej a z každej veľkosti som si nechala na pamiatku jednu najkrajšiu vec a zvyšok ide do obehu". Keď bude mať ďalšie dieťa, zasa jej donesú veci. Veď predsa nikto nemá kryštálovu guľu, aby vedel (aj keď druhé či ďalšie dieťa plánuje), kedy sa to dieťa zadarí a kedy sa narodí a akého bude pohlavia a aké veľké. Detské veci sú nonstop v obehu. A to je jedno, či sú to kočiare, nábytky, hračky, oblečenie.... Predpokladám, že nafukovací dom nemáš a tých vecí pre dieťa v každom období jeho vývoja je tak veľa, že uvidíš, že sa ich začneš veľmi rýchlo zbavovať, lebo inak ťa to absolútne zasype. Aj keď si teraz myslíš, že nie, lebo to tak cítiš. V konečnom dôsledku, môže sa ti dieťa narodiť a dôjdeš na to, že materstvo absolútne nie je pre teba a skončíš pri tom jednom čo budeš mať. Alebo sa nebudeš cítiť na ďalšie dieťa po 2 rokoch ale až po 7,8,10, 15... To tiež budeš doma všetko sušiť? Ja som tak podostavala veci od kolegu, jeho žena mala takýto afekt na detské oblečenie, zapratala tým celú povalu rodinného domu, čo keby sa náhodou ešte zišlo. A len nakupovala do zblbnutia. Deti už majú 10+ rokov, povala stále zapratana a keď som mu raz spomenula, že mám chlapca, tak sa ma pýta, že či nechcem veci, že oni nevedia čo s tým. Vravím mu, jasné, dones- doniesol mi 10 stahovacich krabíc vecí od 68 po 98. Akože to som rozdelila medzi 4 ľudí a každý dostal rovnako veľké zastúpenie všetkých veľkostí a tam bolo fakt všetko, celoročne veci, všetky 4 sme potom tie, čo sme nakoniec nevyužili, lebo deti nosili tú veľkosť v inom ročnom období dávali ďalej. Niektoré ešte s visackami (10 rokov im stáli na povale v krabiciach). Takže to len moja osobná skúsenosť, netreba sa na tie detské veci tak fixovať. Tým, že ti ostatní núkajú a nosia veci, vidia v tom príležitosť vypratať šatník a dať doňho novú veľkosť a zároveň osatit ďalšie dieťa, lebo tie veci sú všetky pekné a v dobrom stave. A úprimne, do tých 5 -6 rokov je deťom sumak, aké majú oblečenie a tie detské veci sú všetky pekné. Ak chceš mať pekné foto do rámčeka, tak kúpiš jednu-dve pekné supravicky. Ty si teraz ako tehotná možno myslíš, že dieťa je bábika a výstavny kus, čo ho budeš prezliekať 5x do dňa a cvakať si ho na Instagram, ale realita je trošku iná a pri starostlivosti o dieťa sú priority úplne niekde inde, nie v tom, či je každý deň oblečené ako na ples. A ak naozaj tak cítiš, že nechceš nič z toho, tak hodis fotku balíka na net a do pár minút to máš preč, lebo je kopec žien, čo sú radi, že nemusia dávať peniaze za handry, keď sa tých detských vecí chce každý zbaviť a tie potom s radosťou posúvajú zasa ďalej. A keď je niečo fakt škaredé, dotrhane, flakate, tak to vyhodia alebo nechajú deti nech to úplne zničia pri nejakých kreatívnych aktivitách a zvyšok je na bežné nosenie. Ak sa bojíš, že náhodou niekto, komu by si darovala to bude predávať (lebo aj takí ľudia bez hanby existujú), tak to posun niekam do komunitného materského centra. Malé veci môžeš zaniesť do pôrodnice. Ja vždy obehnem najskôr kamky a keď mi povedia, "vieš čo, teraz toho mám veľa a už sa to u nás neznosi", tak idem za ďalšou a keď mi to povedia všetky, tak hodím fotku sem do darovacej skupiny a do 5 minút mám aj 3-4 záujemcov. A ďalšia vec je aj kvalita tých veci- ja som rada, keď ku mne prídu 200x vyprate veci, lebo vidím, že sú stalofarebne a kvalitné. Sestra mi doniesla nový svetrík pre krpca z HMka, 3x to bolo v práčke a úplne sa zdeformoval. Pričom tie staršie veci pekne držia tvar aj farbu po xtom vyprati a môžu ísť ďalej do obehu. A tiež tento detský biznis- podobne ako svadobný - darí sa mu preto, lebo ženy pod vplyvom hormónov nakúpia aj úplne sprostosti za enormné sumy, pričom môžu kúpiť z bazarika 3-4 mes používanú vec v absolútne skvelom stave za desatinu. My nie sme žiadna sociálne slabá rodina, máme dobré príjmy. Ale nenakupujem nové, radšej tie prachy vrážam do krúžkov a vzdelania, než do vecí, ktoré sú na chvíľu a potom sa vymenia.
@elementissa kraaaaasne napísané.. Len s tým ze niektoré suuuu závislé foto sem foto tam nastajlovane dieťa.. A tvárime sa ze je všetko super.. A realita mimo foto urevane, mama nervy v kybli ale na insta som cooool.. Už som sem písala mam trojicky, všetky 3 mali silný reflux, furt boli obložené plienkami, lebo boli zrckane každých 5 minút a bola som rada keď nemusím prezliecť, že to plienka zachránila.boli styloviiii obložení plienkami😀😀😀. A presne koľko nových veci som vyhodila po pár praniach... A podotýkam nie z Pepca to ani neviem ci vtedy tu bolo..
Znížená konzumácia prispieva k menej co2. Pozri si niečo o tom, ako planétu znečisťuje textilný priemysel. Klimticka kríza je realita, deti sme porodili do budúcej puste
Ja som tip, co je rad, ked mu niekto niečo posunie a vzdy sa pytam, ci to vraciam, alebo mozem posunúť dalej. Ale svagrina teraz tiez to riešila. Normálne povedz, ze je to tvoje vytúžené a ze chceš nove, tebou vybrate veci. Len ta upozornim, taktne. Ziadne slová ako rarohy, zbytočnosť, handra, staromódne a pod. A vzdy je lepšie mat niečo do rezervy. Moze sa stať, ze eate budeš rada, ze ti to pozicali. Napr. pri refluxe, silnom toku mlieka, slabej laktacii a pod
@julish chápem ale my doma nie sme nejaký extra eko maniaci aby sme sa tomu až tak do hĺbky venovali 🤷
Čo by som ja za to dala,ak by som mala také kamošky,rodinu... všetko som si musela kúpiť sama ...
@elementissa 👍
Vieš čo...ja každému takto vravím, nech mi "požičiava" len veci, ktoré mu už nemusím vrátiť. Ze ja veci posúvam, predávam, darujem...A nemám mentálnu kapacitu držať v hlave kto mi co dal...
A keď nechcem, tak normálne "ďakujem neprosim, už mám" a nevezmem. Hotovo.
@lunademonica bože môj človeku sa rozum zastavuje že nejakú haraburdu, vzite sa do situácie toho kto vám chce spraviť radosť niečo kúpiť dieťatku , teší sa v rámci svojich fin.moznosti a schopnosti a má z toho radosť že poteší alebo pomôže ....sú ľudia ktorí si povedia nekúpim jej nič lebo ma aj tak vysoké nároky na to nemám ale sú ľudia čo kúpia tu podľa teba haraburdu a tešia sa a majú z toho radosť .... Akoby taká ľudská vlastnosť obyčajná radosť a vďačnosť úcta vyhasla v rodinách
N ona začiatku som ani ja nechcela ale po 3 mesiacoch som zistila ze je to dobrá vec. Deti rychl oradtu a toľko peňazí na to ze si to 5x oblečie. Nehovorím ze jej ani teraz nekúpim kúpim to neodolá ale kebyže mam všetko kupivsta každých 2-3 mesiace sa nedoplatim. Zvlášť keď odrrte kolená, zafarbené tričko, tričko od černic aj ajaaaj.
To co som nepotrebovala som bud vrátila alebo sa spýtala dotyčnej ci to môžem posunúť niekomu kto to potrebuje.
Nikto sa nikdy neurazil.
To poznam, kazdy sa chce zbavit veci, tak ti ich nadsene da, ze naco budes kupovat. Ale zase ked casom to chcu spat, tak je problem, ak to uz nemas. Kamoska vsetko co jej dali, zabalila, nechala v skrini, ani sa toho nedotkla a ked prisiel cas na vratenie, tak isto to vratila. Jedna vec je, ked sa nieco zide a ked si to uz mas aj nechat a druha vec je toto nanucovanie... Mne tiez milion kamosiek nukalo oblecenie po detoch. Tazko bolo vysvetlovat, ze horu oblecenia uz mame podedenu po inych. A aj tak vacsinu z toho nenosi, bud nesedi velkost s aktualnou sezonou alebo cosi ine. No ale ja nemam dalsi byt na to, aby som skladovala vsetky veci po niekom a vyuzila z toho realne cast a este to akoze nechavala, ked to budu chciet spat. Dnes je aj privela veci, kde nase mamky mali tolko obleceni pre deti, prebalovacie pulty ci ine veci. A to ked kazda tolko ma a kazda chce dat... No na nervy.
Povedz, ze uz take veci mas, ked ti nukaju alebo ze to nemas kam dat, ze ty to ani nechces pouzivat alebo ze teraz nech ti to nenosia, ze povies, ked bude treba (a potom nepovies a keby sa pytali, ze si zabudla a uz ti niekto iny dal). Co ti donesu bez pytania, najblizsie zabal a bez pytania im to dones spat. Bud priamo povedz, ze to nepotrebujes a ti to zavadzia, nemas kam dat. Alebo sa vyhovor, ze mamka/svokra kupili to iste a boli urazene, ze nechces to ich, ale nejake zdedene od kamosky, tak ze si to vazis, ale ze jednoducho si to nemozes nechat. Nikomu nehovor co chces kupovat, iba to kup a hotovo.
Je mile, ked niekto chce usetrit druhemu peniaze, lenze ja som si vsimla, ze skor je to casto o tom, ze sa dotycna chce zbavit "odpadu" alebo veci na isty cas, kym jej druhe dieta do nich nevyrastie a nema ich kam dat, tak si ich "uschova" u kamosky s dobrym pocitom, ze aspon kamoske sa zide a sak potom popyta spat. No iste... Treba tvrdo odmietat, lebo skoncime zavaleni odpadom, keby sme mali brat vsetko, co kto nuka.
Mila autorka. Velmi dobre ta chapem. Ked sme cakali prve, vsetci mm znami nam ponukali. VSETKO. od nabytku, kocikov cez oblecenie az po bavlnene plienky. Mm je byvaly futbalovy trener, takze znamych ma vela. Doslo to do stadia, ked sa mm nasrdil,lebo vysvetlovat nemalo zmysel a spravil WhatsApp skupinu, pridal vsetkych, ktori nam nieco chceli darovat.
"Vazeni kamarati, znami, rodina. Tuto skupinu som vytvoril,aby sme vam dali vediet, ze nas zaujala vasa ochota nam darovat veci, ale nemame zaujem. SKUTOCNE nemame zaujem. My si chceme kupit vsetko sami. Dakujeme za pochopenie. Este raz opakujem, nemame zaujem. Pekny den."
Ver mi, pomohlo. Aj ked svokra ako jedina nepochopila a doniesla mi "oblecenie"🤦♀️ po mm, ktory mal v case narodenia nasho syn 33r. Vsetko som vyhodila.
Este ako "bonus" dodam,ze byvame v nl, mm je holandan a ja som "pristahovalec z vychodneho bloku, tak mne musi byt vsetko dobre, ved na svk zijeme v jaskyniach" si vela ludi myslelo.
Takze treba vyuzit komunikacne prostriedky,ktore nam doba ponuka. Navyse takto to mal kazdy jasne napisane.
@margaretka to vobec neni o nevdacnosti. Jednoducho ked sa ti narodi iba jedno dieta, tak nemozes zobrat kompletnu vybavu od 5 roznych rodin! Ja nakupujem len v bazari, cize mam zaujem o veci z druhej ruky no take ake si vyberiem podla vkusu a potreby. Je mile ze ponukaju scoje veci, Ale tu je podstatne ze ked raz niekto povie ze to nechce, maju to respektovat a nue im to nadrzovku doniest domov s tym ze "no a tu to nechavame". To nie je laskavost ale vrchol drzosti a arogancie. Sak nech to daruju niekomu kto to chce, je takych vraj vela ludi
ved co nechces vrat, daruj dalej alebo Humana kos to isti ;)
@lunademonica tiež som také podarunky mala niečo využila, niečo posunula bratranci čo chcel, niečím utrela podlahu iné hodila do humanny .
Uplne normalne by som podakovala a povedala ze su zlati a ze si nic neprosim. Kedze to vyzera, ze si nie si ista, ci je to dar alebo pozicane, tak by som upozornila, ze tie veci co uz priniesli ides darovat, teda ak si ich mala mat len na zatial kym nebudu mat druhe dieta, tak nech si preto pridu. Dala by som tomu tri dni. Potom podla svojej uvahy daruj, predaj, vyhod, vobec nerozumiem preco by mal byt s ktoroukolvek variantou problem. Uz ti to darovali, teda je len na tebe co s tym vo finale urobis aj predat to smies a je smiesne, ze to niekto riesi. A vobec si nerob tazku hlavu, nie je to nevdacne, je skor smutne a na zvazenie, ze tolko blizkych ludi nerespektuje to, co si zelas ty. Za mna by bol aj cas na debatu aj v tomto smere. Mas pravo uzit si to co si prajes ty s manzelom, bars aj take malickosti ako nakupy a ak tomu nerozumeju, tak rozdaj aj nazorne ukazky, ak mas cas a chut, ja by som hned aspon k mame umiestnila nejake pohare z Mc ´Donalds co nepotrebujem alebo stare postelne, ci osusky k svagrinej naj vidi ake to je, ked tomu nerozumie slovne. Najma sa nestresuj. Pokojne si to premysli, v darovacich skupinkach ukrajinskych, usmevackych, krizovych, ale aj obyc darujme nevyuzite to za den das vsetko prec a este mnohych potesis.
A hned tu mas holku, ktoru by si megapotesila vsetkym - https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem..., obe ak čítate, tak to neberte v zlom, len mi prislo fajn vas prepojit. Ty mas a nechces a ty by si to asi velmi chcela, len okolie nevidi.. drzte sa! Obe!

@0_0 veľmi pekne ďakujem za pochopenie 🙂 je pravda že v peniazoch sa netopíme ale ako spomínala vyššie už viac krát, tie veci využijeme aj pri ďalších deťoch ktoré určite plánujeme, preto si kúpime radšej kvalitné veci ktoré niečo vydržia a ešte sa nám aj budú hodiť do domu lebo predsa ich budeme používať roky a je dôležité vytvoriť aj nejaké pekné prostredie okolo seba