icon

Ako slušne odradiť svokru od zasahovania do výchovy?

Dnes o 08:01

Ahojte,
idem si po radu ešte kým na to mám čas :D som tehotná o 2 mesiace mám termín...bude to naše prvé bábo, bude to aj prvé vnúča. Začínam si všímať čudné názory a rady svokry na výchovu ktoré mi už teraz podsúva a ktoré sa mi nepáčia. Zatiaľ sme jej na všetky tieto "čudné" výchovné rady s manželom vždy nejako humorne odpovedali ale začína to byť intenzívnejšie a a vytvára to vo mne napätie , čo bude po pôrode? Nechcem sa s ňou na tom pohádať a pokaziť vzťahy ani nechcem aby som jej zabránila mať vzťah s vnúčatkom ale jednoducho nechcem aby malú hocičím krmila, aby mi diktovala ako ju obliekať, čo jej kúpiť, ako ju uspávať..
Ako ste Vaše svokry slušne uzemnili? :D

Strana
z2
anonym_e93011
Dnes o 09:38
@anonym_autor

@anonym_e93011 tomu by som chcela predísť... aby sa to nejako nezvrtlo že sa urazí..

@anonym_autor ak niekomu pekne , kľudne niečo vysvetliš a berie ako útok a oduje sa, a potom ťa ešte kade tade ohovára a nielen to, (raz som z toho písala dlhý príspevok )tak taký človek nemá miesto v mojom živote

anonym_fba10d
Dnes o 09:49

Aj moja je taká na nervy, lebo že vychovala 4 deti, vie čo ako. Ešte že nebýva blízko tak netreba furt ju počúvať.

oskvarka
Dnes o 09:55

@anonym_autor ja by som povedala že problém budeš riešiť keď nastane a priprav sa na to že sa možno budeš musieť pravidelne opakovať. A naučiť sa byť asertivna. Rešpektujem hranice ale iba dovtedy kým niekto nenarúša tie tvoje. To zvládneš neboj. To či sa svokra urazí nemôže byť predsa tvoj problém ak ty budeš slušne odmietať.

anna777115
Dnes o 10:56

Ja nechapem potrebe u niekoho vysedávať 2 az 3 krát do týždňa. To ako keby ĺudia nemali vlastné životy a čo to na práci.

anonym_23c530
Dnes o 10:56

Razne povedať, mamička, nehnevajte sa, ale ja si budem svoje dieta vychovavať podla seba nie podla vás.. a ak to nepomoze musi zakročiť manžel bohuzial inak budete mat peklo ..

lucka_ke
Dnes o 11:04

nech sa urazí čím skôr, nastavíte si hranice a bude vedieť kedy už zasahovať nemá

cacianka
Dnes o 11:28
@ola101

Jasne, v prvom rade by jej mal prehovorit do duse tvoj chlap a ak ani to nezaberie, potom prides na scenu ty. Slusne samozrejme 🙂 A ak by ani potom neporozumela, tak by som si uz veru servitku pred usta nedavala 😉

@ola101 presne toto som išla napísať aj ja.

anonym_5abb7e
Dnes o 11:41

Ona bude musiet pochopit, ze v zasadnych veciach rozhodujete vy a treba to respektovat a ty budes musiet pochopit, ze nejake drobnosti jej musis nechat aby rozhodla a mozno aj inac urobila ona. Inak bude boj a to nebude dobre pre ziadnu stranu.

anonym_e21322
Dnes o 11:44
@anonym_autor

@anonym_0ef556 my to máme tak isto 🙂 máme dobré vzťahy čiže tiež sme veľa ochotní odignorovať proste jedným uchom dnu druhým von :D ale sú veci ktoré sa proste nedajú odignorovať :D

@anonym_autor to si teraz myslíš iba ty, lebo to vyzerá iba na dočasný stav, doteraz, ale už veľmi vidieť či nevidíte vy dvaja- už príliš vám začína zasahovať
Porozprávaj sa s mužom, aj viac x, prípadne využi prítomnosť na rozhovory nejakú ženu, kamarátov, ktorá má malé dieťa , aby ste si v prvom rade len a len vy dvaja dohodli na fungovaní vašej rodiny, domácnosti. Vysvetlí mu, že nejde o módne trendy ale nové výsledky medicíny, pediatrie, ide aj o vaše potreby, vkus a požiadavky na materiál oblečenia, spánku, hygieny najlepšie pre dieťa. To čo svokra obliekala tvojmu mužovi bolo vhodné pred 30 rokmi, teraz je to niečo iné. Ukáž mu články, zober ho k lekárke a obrazne : " vychovaj muža".
Aby hlavne on mame vysvetlil kde sú jej hranice, aby ste obaja boli stotožnení smerovaním pri dieťati , potom nastúpite obaja ak by sám nestačil, a keby nepomohlo - nastúp ty ako matka- levica a uprac muža aj svokru. Už vopred menežuj snahy, využi čas pred pôrodom , aj pravidelnosť stretnutí eliminuj, nerobí to dobrotu. Svokra má pocit že ste priami členovia stáda a musí vás menezovať a starať sa do vás. Obmedz to, zastav to, kým je čas.

anonym_104279
Dnes o 11:52

aký je dovod, že sa stretavate 2x do týždna?

janinah
Dnes o 12:00

Stretavate sa 2x tyzdenne o com sa chces rozpravať ak nie o dieťati a suvisiacimi vecami¿ O jadrovej fyzike asi nie...Mas dve usi.jednym dnu a druhym von...revolver ti pri hlave držat nebude.ak nebudes robit veci podla jej rád.

biba_18
Dnes o 12:09

@anonym_104279 tak napr. - ja som rada že vidím svoje dospelé dieťa aspoň 2x do týždňa ... je dôvod aby sa nevideli 2x? veď tam nemusia vysedávať hodiny ...

anonym_5ec641
Dnes o 12:28
@biba_18

@anonym_104279 tak napr. - ja som rada že vidím svoje dospelé dieťa aspoň 2x do týždňa ... je dôvod aby sa nevideli 2x? veď tam nemusia vysedávať hodiny ...

@biba_18 mna osobne tieto caste navstevy odkedy mame dieta znacne vycerpavaju. Rodina (muz, zena a dieta/deti) potrebuju cas aj pre seba, pre svoju psychohygienu, plus do toho povinnosti, praca…ten tyzden velmi rychlo zbehne.
Autorka si to uvedomi az ked bude mat dieta, ze je tych navstev dost.
Je to ine z pohladu rodicov, ktori uz maju odrastene deti a chodia do prace a nie su z tych malych deti vycerpani a je rozdiel rodic, ktory ma doma 1-2 deti a nema cas na nic…taky clovek chce najma psychohygienu a cas pre seba.

biba_18
Dnes o 12:31

@anonym_5ec641 ale autorka ešte dieťa nemá ... moje dieťa tiež chodí len po ceste domov na pár minút. keby som od neho chcela aby prišiel inokedy, to by mi neprešlo a ani to neskúšam, lebo viem...

anonym_baa132
Dnes o 12:43
@biba_18

@anonym_5ec641 ale autorka ešte dieťa nemá ... moje dieťa tiež chodí len po ceste domov na pár minút. keby som od neho chcela aby prišiel inokedy, to by mi neprešlo a ani to neskúšam, lebo viem...

@biba_18 ale ona nie je jej matka, je to svokra, prakticky neznámy človek. Je to matka môjho muža, nič viac, nič menej. Autorka to dieťa o chvíľu mať bude a frekvencia návštev sa pôrodom nezastaví, práve naopak zvýši sa. Takéto svokričky sú veľmi patologické, zhubné pre vzťah a psychiku páru.

biba_18
Dnes o 12:55

@anonym_baa132 tak ja neriešim prečo chodí k svokre aj nevesta - či musí alebo chce ... mne to príde normálne že keď sú dvaja tak prídu dvaja - keď nepríde syn s frajerkou, aj jemu samému sa poteším ... a keď prídu spolu, poteším sa obom ...

negymama
Dnes o 13:01
@svetlonos

@anonym_autor
Pokial ma chuť mudrovat a vychovávať, nech si vezme na vykendy dieťa z domova, bude mať možnosť sa realizovať v plnej miere. Tam sa nebude tak riešiť, čo dieťatu dá jesť a ako ho uspi - samozrejme v rámci normy! Ani na darčeky sa nik nebude sťažovať.
A pokiaľ by tu niekoho napadlo, že joooj lebo svokra - nie. raz som to aj mame povedala, keď to prehnala!
Naopak dieťatku z dr by urobila radosť a naozaj by to bola win win situácia. Len to netreba brať ako útok aké teda možnosť. Ona už vychovala. Teraz vychovsjtr by podľa seba. Treba vzájomný rešpekt. Že sa dieťaťu PO dobrom obede zmrzlinu? No slák to traf! Že dá inú hračku ako sa ti páči? V pohode - ale nech ju nechá u seba. Nie v zlom + dieťa bude mať hračky u bábiky podľa nej. Snáď mu nedá v 2 rokoch sekerku 🙂.

@svetlonos deti z domova nie su hracky na vikend pre premotivovane babky.

nech to riesi autorka priamo so svokrou.
dobre ze si pyta rady vcas, moze byt pripravena.
Nie ako ja, ze svokrovci mi doslova "zozrali nervy", ci pokojne ci razne, nemalo to ucinok a vztahy sa pokazili tak ci tak.

oskvarka
Dnes o 13:04
@anna777115

Ja nechapem potrebe u niekoho vysedávať 2 az 3 krát do týždňa. To ako keby ĺudia nemali vlastné životy a čo to na práci.

@anna777115 môže to byť súčasťou ich života ak majú dobré vzťahy...nie ako povinná jazda...ale to sa tiež s príchodom detí zmení pravdepodobne. Bude.viac iných prioritných vecí.

anonym_ef9c5b
Dnes o 13:21

@anonym_autor Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že slušne uzemnit svokru som skúšal 22 rokov. Slušne to absolútne nepomáhalo. Presne ako ty som sa s ňou nechcel pohádať a pokaziť vzťahy. Nepomohlo.
Volal som ju vždy pekne - " maminka" to a tamto,maminka toto nechajte na nás aj toto.Ale ona stále niečo: toto kúp deťom a takéto trenky a onaké a toto si objednaj z internetu do záhrady a toto si dajte do záhrady atď, atď.Manzelka jej SLUŠNE a rázne povedala " x" krát: mami, prosím ťa,nemiešaj sa nám do " vecí" .A to máme 45 rokov. Ale slušnosť nepomohla.

Čo pomohlo??? Presný opak toho, čo nechceš: Pohádať sa, pokaziť vzťahy a uzemniť ju. Dva týždne dozadu povedala: kúp si do záhrady fóliu na foliovnik. Taký krik som na ňu narobil na ulici ako na soplavé decko ( má 70 rokov) . Buchol som nákup o zem, čo som mal akurát v ruke, otvoril som kufor vybral som nemenované záhradné náradie a nakričal som na ňu, že zakaždým ako spomenie niečo, čo máme robiť,vypilim jej v záhrade za trest jeden strom.( na záhradu je citlivá) .Ona niečo mi odpovedala, že nech sa neopovažim.A odišla domov. Odvtedy už nás nebola, bývame kúsok od seba.

Mal som z toho nepríjemný pocit, normálne sa som bol rozrušený dva dni.Ale teraz si konečne po veľa rokoch robíme kľudne v záhrade,sadime si, čo chceme ako chceme,a mám z toho radosť. Manželka túto scénu videla,ale stojí na mojej strane,alebo našej.Tiez ju to neteší,ale vie, že inak sa nedalo. Ona tam chodí na návštevu,ja len niečo pomôcť svokrovi na dvor.

Prečo sa toto deje tvojej svokre, mojej a tisícom ďalším svokram?Oni si takto chcú dokázať svoju hodnotu a pocit dôležitosti aby nemali vo svojom vnútri desivú prázdnotu. A keď tú prázdnotu a hodnotu nevedia naplniť prirodzeným spôsobom - uvedomiť si kým sú, uvedomiť si vlastné dary a talenty atď atď,tak,tak si tú hodnotu začnú dokazovať - KONTROLOU, MANIPULÁCIOU,AROGANCIOU ku svojim nevestám, deťom alebo k iným ľuďom. Oni závidia, že ty si teraz "niekto" ,si mamička, čakáš prvé dieťa a to je veľká udalosť.

A tom ich myslení vznikne šialený vzorec - keď nevesta je niekto,ja som " nikto" a nedôležitá,nie som dosť dobrá, a začne cítiť vo svojom vnútri hanbu.Kombinacia týchto pocitov je pre človeka NEZNESITEĽNÁ BOLESŤ vo vnútri.Aby si túto bolesť nachvíľu utišili, začnú ponižovať svoje nevesty, začnú ich kontrolovať,buzerovat, snažia sa ZÍSKAŤ MOC,nad svojimi príbuznými.Majú nebezpečný vzorec myslenia v hlave: čím nevesta bude menej, tým ja budem viac.

Toto len vysvetľuje konanie našich svokier, ale v žiadnom prípade NEOSPRAVEDLŇUJE!!! Keď nepôjdeš za svoje hranice slušnosti a úcty voči svokre a nezastavíš ju bude to horšie a horšie pre teba.Áno ,mal by to " vybaviť" tvoj muž.Ale keď nie, nájdi v sebe odvahu a guráž a chráň si svoj priestor,svoju rodinu,seba samu a svoju SLOBODU A DÔSTOJNOSŤ.

Čaká ťa veľa " bitiek" = konfrontácií .Ty jej nemusíš nič vysvetľovať.Kratke vety používaj - o tomto sa nebudem baviť.Povedala som a to platí.Neprajem si to a to.Vadí mi to a to. Ak jej budeš dlho vysvetľovať,bude to brať: aha ešte mám " šancu".Priprav sa na to, že bude urážať, ofučí sa,teba možno urazí,ohovorí. Je to úzka cesta,ale vedie do slobody. Držím ti palce.

anonym_24e28d
Dnes o 14:29

Ja delím ľudí na tých, čo chápu a tých, čo nechápu. Tí, čo chápu, tých nie je treba usmerňovať a tým, čo nechápu, nepomôže nič. Suma sumárum - autorka, držím palce a inak si nemyslím, že máte dobré vzťahy. Pri dobrých vzťahoch je rešpekt obojstranný. V tomto vzťahu sa prispôsobujete, len aby neboli konflikty. Konflikty budú, keďže prekračuje pani vaše hranice. Je len otázkou, kam to necháte zájsť...

anonym_ef9c0f
Dnes o 15:22

@anonym_autor Rada znie, robte si po svojom a starú počúvajte iba tak jedným uchom dnu a druhým von.

anonym_fef665
Dnes o 15:59

@anonym_autor tu sa okolo horúcej kaše chodiť nedá. Treba to povedať jasne a bohužiaľ mám takú skúsenosť, že ani to nestačí. Az keď to je povedané opakovane.

Strana
z2