icon

Ako slušne poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?

silvia1996
30. mar 2023

Ahojte, možno trochu hlúpa otázka, ale ako SLUŠNE poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Príklad, často sa u nás po práci zastaví svokor na kávu, len pracuje ako stolár a príde k nám stále v montérkach... Piliny ostávajú všade. Na zemi mi to nevadí, vysávač povysáva, no na tom gauči sa to drží zubami nechtami. Mám na gauči deky, tie periem 2x týždenne, a aj tak sa piliny dostanú aj pod ne.

Celkovo nie som zvyknutá ani v rifliach, v ktorých som bola napr. u lekára alebo aj v obchode sadnúť na gauč, nie to ešte na posteľ. Neviem si ale predstaviť nútiť návštevu, nech sa u nás prezlieka do domáceho 😅 je tu nejaká iná možnosť, ktorá mi uniká?

P.S. neriešila by som to až tak, ale gauč je nový a nebol lacný, chcem, aby ostal pekný čo najdlhšie.

Vopred ďakujem.

dominikakoll
Autor odpoveď zmazal
zuzulos
1. apr 2023

Vôbec to nie ie hlúpa otázka, ja to napríklad tiež neznášam, u nás je automatika prezliecť sa do domáceho oblečenia. Veď predsa keď idú deti domov autobusom, v ktorom sedelo pred tým kvantum ľudí, a teraz si mi má sadnúť na gauč, na ktorý si ja chcem v kľude sadnúť večer v pyžame? Samozrjeme návštevu do domáceho neprezlečieš asi, tak by som ich na kávu usadila v kuchyni 🙂 Neviem no, je to dosť ošemetná situácia ale ja mám na toto tiež dosť nervy.

valeria_h
1. apr 2023

@miadi 😂😂😂

adelkaa159
1. apr 2023

To sú bezohľadný? U nás aj robotníci chodili väčšinou z roboty ale stále povedia že nebudú dnu bo sú v monterkach

gabika0825
1. apr 2023

@silvia1996 veď predávajú rozne navleky na gauč, popripade deky, alebo prehozy, keď budeš vedieť že príde svokor tak to hodis na sedačku, alebo navlečieš a vybavené. Potom to iba das dole keď odíde a vytrepes z okna a schovas na ďalšie použitie. Aj keď dôjde iná navsteva. Ja som to videla skoro v každom obchode s nábytkom, myslím tie navleky na gauč. Popripade cez internet

cecilia29
1. apr 2023

Prvoradý je host až potom gauč a poriadok. Gauč je na to aby sluzil

cecilia29
1. apr 2023

@anna777115 vyborny komentár.

jabuducanevesta
1. apr 2023

@silvia1996 povedz svokrovi nech ide domov po robote sa okúpať a tak môže dôjsť na kavu

derdia
1. apr 2023

@silvia1996 nuz aj moja svokra vzdy ked prideme dava pod nas plachty a deky🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️aby sme jej nahodou nezaspinili gauc, ved sme predsa prasce...zaujimave, ze pod seba si neda. Ale pod muza svojho tiez dava🤦‍♀️
Uz som si zvykla, ale lepsie ako zabaleny vauc vo folii..aj to niektori maju.
A je rozdiel ci ti vafi, len svokor od pilin, alebo vsetci ludia. Ak vsetci, tak je to nejaka obsesia...

a_da99
1. apr 2023

Naco vám je drahy pekný gauč keď ho aj tak skryjete pod deky a bojíte si naň vôbec sadnúť 🙄 toto mi rozum neberie….gauč je spotrebný material. Keď sa zašpiní, poziciam si tepovac v karcheri a za chvíľu je ako nový 🤷🏻‍♀️ keď ste mali na gauč, máte aj na to aby ste ho udržiavali…akože 2x do týždňa prať deky je podľa mna psycho 🤦🏻‍♀️

sissik
1. apr 2023

@silvia1996 z niektorych reakcii si nic nerob. Nie sme tolerantna a ani podporujuca spolocnost.
Ked od niekoho nieco chces, treba vysvetlit - vadia mi piliny na gauci, mozes si prosim sadnut na stolicku alebo sa v dielni prezliect a tak prist ku nam na gauc?
Vela ludi nepochopi - a z komentarov vidis priklady, ze aj ked idu od lekara, idu vlastne z prostredia, kde ludia kaslu a kychaju bez zakrytia ust a pod.
Dalsia vec - boli ste tak zvyknuti z domu. My tiez - pridem domov a prezleciem sa. Popravde v kostyme by sa mi doma ani nechcelo pohybovat. Tiez som vyrastala v tom, ze veci treba setrit. Ale my sme doma na gauci nemohli ani sediet. Ten je vraj pre navstevy. Takze chapem, ze si chces drahsi kus nabytku aj ochranit a aj pouzivat.
Na navstevy lekara je dovod vtedy, ak ti to sposobuje uzkostne stavy a on ta nauci, ako spracovat myslienky pri uzkosti.
Pokial uzkostne stavy nemas - tvoj domov a tvoje pravidla

lucuskaaa
1. apr 2023

Uff kedysi keď sme chodili k babke na prázdniny, oproti nim bývala jej kamoška, ktorá mala v dome ,,kukaňu,, bola to vpodstate obývačka, do ktorej sa návštevy len kukli/pozreli a sedelo sa v kuchyni….
My máme doma novú svetlozelenú sedačku a ani by mi nenapadlo davat deku na nu a zakrývať ju kvoli tomu, ze mi pride návšteva a sadne si na nu. To by som miesto papuc, ponúkala tepláky??
A za dalsie, uz bola od rajčiny, vina, čokolády a mam sprej z Lidlu, pretepujem a je stale ako nova 😀

pimpulienka
1. apr 2023

Preboha to fakt si sadnúť na gauč nemôžu? 🙈 nemyslim teraz so špinavými montérkami, ale normálne oblečení v tom čo prídu.

vla_dan
Odpoveď bola odstránená
laskamojajeidna
1. apr 2023

@silvia1996 daj nejakú deku ako už spomínala mamičku v komentári.....určite je nepekné ho i len poprosiť....možno by sa urazil a už by na kávu viac neprišiel.....

luba28
1. apr 2023

@silvia1996 zamkni obyvacku a otvor az vecer ,,alebo daj na dvere cedulku NEVSTUPOVAT OBLECENY 😂 ,,alebo kup tie biele overaly a nech sa oblecu do nich ,,

vla_dan
Odpoveď bola odstránená
kvietocek87
1. apr 2023

To som ešte nepočula, aby niekomu vadilo, keď si niekto sadne v oblečení z vonka na gauč.Niekedy je to prvé, čo urobím, keď prídem od lekára,z obchodov.Sadnem si v tom oblečení na gauč,kus posedim, oddýchnem, porozprávam s mužom a potom sa idem prezliecť do teplákov a fungujem v domácnosti.Ked treba niečo nakúpiť alebo príde kuriér,ta idem v tom oblečení a hotovo.Ked treba niečo rychlo vybaviť.

aaadkaaa
1. apr 2023

Normalne mu slusne povedz, ze nech sa oprasi vonku, alebo ze das pod neho deku, lebo z neho pada. Jemu to podla mna nedochadza, je to chlap. Inak premyslat, ze das navsteve teplaky, to radsej ani nekomentujem....mam taku znamu, dom ako z katalogu, ale ozaj, otvoris Ikea katalog a na fotkach je vacsi bordel ako u nej doma. Este kavu ani nedopijem, uz mi berie salku, o vankusiky sa nemozem opriet, lebo vidim, ze ju trha, ze su pokrcene...no poviem ti pravdu, prestala som tam chodit, lebo mi to bolo neprijemne, ja som sa citila ako nejaka "spindira", po ktorej treba upratovat a pridava jej to robotu... ale podla toho, co tu citam, tak ja mozem aj na navstevy chodit, nechodim mhd, nesadam si po lavickach ani po cakarnach u dr😅 mna mozu ludia aj na gauc usadit😅😅😅 inak tiez periem deky 2x tyzdenne, ale preto, lebo mam 2 psi😂 takze poniektore komentujuce by si u mna na gauc asi odmietli sadnut😁

vla_dan
Odpoveď bola odstránená
aaadkaaa
1. apr 2023

@vla_dan prid, ale az buduci tyzden, momentalne to u nas vyzera ako v Hagoch. Ale ak chces pocvicit brusne svaly kaslom, prid aj dnes🤣

dikobraz
1. apr 2023

@maminkadeticiek Ja nerozumiem, odkial sa berie tolka neucta. @silvia1996 sa slusne pyta. Myslim, ze si zasluzi respekt.

luckynat
1. apr 2023

@silvia1996 tie piliny chapem, ze ta stvu. Ale rifle? Ked som bola na vymennom pobyte v DE tak tam ta ich mama bola takato drbnuta, prisla som zo skoly a nemohla som si sadnut na gauc v tom istom obleceni. Doteraz si to pamatam, ako ju hned islo od jedu roztrhnut.
Daj sa liecit!

jasminet
1. apr 2023

Si to predstavujem - pocuj jozo, volala anka, ze mame prist na navstevu, cestou kup vino a kvety, ja zabalim ciste teplaky nech sa mozme u nich prezliecť... Zlaté 🙂

ernina
1. apr 2023

Svokrovi povedz na rovinu...a ked nechces mat už viac návšev tak aj im...sedačku si zabal ...sedacku si treba uživat neni to drahokam...pohodička doma je u nas pre všetkych ta sedačka

maryetta
1. apr 2023

Poprosit vysvetlit. Ved ked daj mu stolicku nech si sadne tam.
Ale zase ked mas deku mozno si mysli ze teda moze si aj tam sadnut.
Gauc sa ti neda povysavat? Ci aj tak to tam zostane?

U nas ked boli majstri si nechceli ani sadnut. Dala som im stary rucnik alebo nejaku uz vyradenu deku pod zadok….

silvia1996
autor
1. apr 2023

Ahojte. Keďže sa tu neustále polemizuje o mojom duševnom zdraví, nedá mi ešte raz nenapísať.
Nikde netvrdím, že mám problém s tým, ak si u nás návšteva sadne. Neviem ako vy, ale ja keď idem na návštevu, najskôr sa oblečiem do čistého. Predpokladám, že tak robí väčšina civilizovanej spoločnosti.
Vadí mi, keď k nám niekto (väčšinou neohlásene) príde v CELODENNOM oblečení, prípadne vyslovene zašpinený. Keďže bývame na dedine, skoro každý má minimálne mačku, psa, my takisto. Niektorí ľudia si neuvedomia, že keď sa na dvore naťahujú so psom (najmä teraz na jar), nevyhnutne budú od srsti. A potom si v takých nohaviciach sadnú na návštevu.
Prípadne známi chodia bicyklovať a po ceste domov sa občas radi zastavia. V športovom oblečení, v ktorom celý deň sedeli na bicykli, na zemi, či kdesi v lesnom altánku.

NIKOHO však nemienim posielať domov, ani im pri vstupe nanútiť domáce oblečenie, preto som sa opýtala presne na nejakú inú možnosť, ktorá mi uniká.

K môjmu "vraj" materializmu - to, že si vážim svoju a manželovu prácu, čas a peniaze, ktoré sme venovali zariaďovaniu nášho spoločného domova, a to, že očakávam, že toto zariadenie vydrží zopár rokov pekné, nie je materializmus, ale normálne zmýšľanie.

Ďakujem tým pár ľuďom, ktorí si dali tú námahu a poradili, či dokonca sa postavili na moju obhajobu.

maryetta
1. apr 2023

@silvia1996 ja som ani necitala ostatne komentare ale to zhrnutie ktore si napisala teraz v poslednom komentari?
Niektori ludia su ozaj dost mimo.
Jasne ze je ine usadit bezne navstevu ktora pride oblecena primerane. A ine ako pises-ved to ani detom nedovolim ist v teplakoch-od piesku. Od travy. Blata… na gauc.

charlotte911
1. apr 2023

@silvia1996 dobre, priklad na svokrovi ešte pochopim, ale prečo píšeš ako máš poprosiť hostí ...a že ty si v rifliach, ktoré si mala na sebe v obchode...na gauč nesadneš, tak isto to nemáš v hlave v poriadku, nehnevaj sa, tak ak máš kusok rozumu, svokor je blizka osoba, poviem nehnevajte sa, sadnite si na deku a dám deku, návšteva to ti vadí dať na gauč deku, zrejme sa chceš pochváliť krásnym drahým gaučom, tak im povedz nech sa pokochaju vašim gaučom kym prinesieš deku aby si mohli naň sadnúť, lebo ti vadí, že sú oblečení v niečom, v čom ktovie kde všade boli a kedy to naposledy oprali, alebo si nabudúce kúp gauč lacný alebo od ruky, urážať ťa nikto nechce, ale sa zamysli, čo píšeš, ak toto nieje vymyslená téma, tak pochybujem, že si v pohode, bežné je gauč chrániť dekou hlavne pri deťoch, vyliať sa môže hocičo, namrviť, pošpinit, preto tá deka hrá veľkú rolu a nemáš sa začo hanbiť a gauč ti dlho poslúži a nebudeš mať v hlave myšlienky, kto čo má na sebe keď príde k tebe .

nika185
1. apr 2023

pozri, niekto môže mať pre návštevu papuče,tak ty kúp take skafandre ako sme my zdravotnici nosili v čase covidu a ponúkni ich návšteve a aj oni budú chránení, ak by sa okydkali tvojim pohostenim a mala by si po probléme a to asi navždy, zachvilu by ku tebe totižto nikto neprišiel a gauč tak bude slúžiť iba tebe a tvojmu sterilnému oblečeniu