Ako ste sa zmierili s tým, že nikdy nebudete mať dom?
Ako ste sa zmierili s tým, že nikdy nebudete mať dom? Ja som dlho dlho žila v tom, že sa to podarí. Roky šetrenia, teraz sme na tom tak, že by sme na to aj mali. Ale roky sme si odopierali, čakali aj s rodičovstvom, a teraz keď si predstavím, že budem celý život len dávat peniaze do nejakej sprostej búdy aby to nejak vyzeralo, narobiť sa ako otrok v práci, potom doma. Neviem, na jednu stranu nenávidím život v byte, chýba mi záhrada, pestovanie zeleniny a všetky tie malé radosti, ktoré v byte nie sú. A neviem nájsť žiadne v tom byte. Nevieme čo ďalej, zasekli sme sa nejak v živote, nevieme či nejak dať do kopy zázemie alebo už ísť na rodičovstvo, máme krátko po 30, ale obaja sme sa zhodli na tom, že keď po 35 už dieťa mat nechceme.
To sa stým človek musí zmierovať? Ja som sa nezmierovala. Žijeme v byte, chýba síce skladový priestor, ale nemusím riešiť kúrenie, strechu, kanalizáciu,....... Venujeme sa športom a v záhradkovej osade máme 6 árov zeleniny a ovocia, plus víkendový domček. Sme v malej bytovke s fajn susedmi, takže hriadky so zeleninou máme aj priamo pri bytovke i ihrisko a posedenie na slniečku.
tak ja som uplne naopak v tomto, mam dom a rozmyslam ako sa odstahovat naspat na byt, aj to hadam zrealizujem do par rokov 🤣. nebavi ma robit okolo domu, nemam vztah k zahradke, uz vobec sa mi nechce kosit. ale mozno je to aj o tom kde clovek dom ma a s kym v nom byva, ja byvam v dome s clovekom s ktorym byt nechcem a na pozemku vo vedlajsom dome mam rodicov, s ktorymi tiez nechcem byvat tak blizko
Ja som si kupila byt s velkou logiou, mam tam siroku parapetu na okne, striesku, ze mi tam neprší a dokonca mi tam ani nepáčie ☀️, lebo tam mam velky strom. Nevidim rozdiel, ci.sedim.tam,alebo pri dome.
Bývame v dome a nie je to otročina. Ako si zariadis, tak máš. Jasne, kým sa to postaví a urobí to bola sprostá búda, ktorá vyžadovala množstvo času… To je drina… inak? Toto leto sme už len polievali záhradu a kosili trávnik… žiadna otročina. Konečne sa mi rozrástli milované ruže a mám ich po celom dome. Práca na 2 hodinky týždenne 🙂
@zmrzlinka2021 mat dom znamena vysedavat doma? 😂😂😂 tak to budeme musiet to cestovanie prehodnotit, aby sme ti vyhoveli 🤦
Ty mas fakt perly...
Myslela som ze toto tu bude písať nejaké 50tnicka. Si mladá baba, prečo hneď musíte ísť do domu? Mate na to čas. To co opisujes s realitou č dome je podľa mňa pravda a s rodinou je to podľa mňa ešte horšie. Domy sú väčšinou po dedinách a pod., krúžky, lekári... ja som šťastná ze takmer 5rokov života dcéry sme.boli v centre mesta v byte. Lekárka 3 minúty peso, nemocnica 5min, obchod pod oknom, supermarket 5minut... :D kopec ihrísk, aktivít...
Neriadte sa domom. Do sinviete kúpiť aj v 35ke, aj v 40tke... A ja sa prikláňam ku chate :D ľutujem trosku ze som proste n3kupila väčši byť a chatu, miesto domu...
Ja osobne som nikdy neverila tomu, ak niekto tvrdí, že je spokojný v byte a nechce dom. Každý chce dom, kto hovorí že nie tak kecá. Ale jasné, že každý by ho chcel mať na tom určitom mieste a to sa nedá. A inde ho nechce, takže povie, že mu je v byte dobre. Ale ak by v tej lokalite kde má byt, mohol mať dom tak okamžite bere dom.
@mateson Veľmi sa mýliš.
@mateson ako dieta som snivala zit v dome, ako mlada som snivala o dome, teraz s 2 malymi detmi a pracou som rada, ked ako tak upracem 4 izbovy byt. Plus si uz uvedomujem vsetky tie naklady na dom. Mne najviac vyhovalo, ked sme zili na prizemi s dvorom a mali bazen pre spolocenstvo. O bazen sa starala firma, o zelen tiez. My len detaily.
@zmrzlinka2021 aky suvis ma cestovanie a byvanie? ludia, ktori byvaju v domoch maju povinnost sediet len doma, ci? sklamem ta, byvame v dome a tento rok sme boli 3x na dovolenke v zahranici, o tyzden ideme opat a v decembri znova.
Poviem ti pravdu, že ja som vyrastala v dome, s manželom sme sa chceli osamostatniť tak sme išli do podnájmu do bytu, potom sme kúpili dom. Moje najkrajšie obdobie, kde som sa nenarobila, kde sa mi páčilo, kde som mala všetko pod nosom bol byt v meste. Keby manžel chcel, bez váhania odídem naspäť do bytu a dom predám, bohužiaľ on o byte nechce ani počuť. Dobre, nemôžem povedať, že dom nemá výhody, napríklad taký guláš alebo opekačka, bazén,.... ale zasa na druhej strane ma byt tiež veľké výhody, keď sme bývali v byte mali sme na seba oveľa viac času, chodili sme viac po výletoch, trávili sme viac času ako rodina. Teraz keď máme voľno, treba kosiť obrovitánsku záhradu (všetci vravia, to je super taka záhrada, ale tej roboty, dva dni s prestávkami kosime, alebo jeden celý deň) zmordovaní sme, tento rok som aj sadila, v kuse to polievať keď je sucho a človek nemá automatickú zavlahu, teraz spracovať úrodu, robiť na dvore, okolo domu,... zhltne nám to toľko času a peňazí (ktore sme si mohli užiť na spoločné chvíle), že až. Deťom sme kúpili pieskovisko, trampolínu, stan, muž postavil veľký domcek so smykackami a horolez. stenami a vieš koľko ich to bavilo? Aj tak každý deň skoro cestujeme 13km do mesta na ihriská. Keby som mohla v momente idem do bytu a užívam si všetok voľný čas s rodinou, namiesto roboty okolo domu (ktorú neznášam).
Nechcem tým povedať, že bývanie v dome je hrozné, ale ani to není také skvelé. Užívaj si čas s rodinou, bývajte v byte a môžete si časom kúpiť napríklad chatku, kde budete tráviť víkendy a možno raz časom bude aj dom, z ktorého budeš šťastná a možno aj nie a budeš spomínať na zlaté dobre časy v byte. 😀
Znie to asi hrozne, čo som napísala a vyzerám ako nevďačnica, ale naozaj by som chcela ísť do bytu, aj tak niekolko krát cestujem na vylety do mesta, na ihriská na kávu. 😀
O tom koľko by som si ušetrila nervov, času a peňazí ani nehovorím.
Kde je vôľa tam je cesta.
Podľa mňa si sa príliš upla na predstavu veľkého murovaneho bungalovu za 180 000 a nijaku inú alternatívu nevidíš. Montovaný nie lebo všetci vas odhovárajú. Lenže takto to pri stavbách skratka je, vždy sa nájde niekto kto bude niečo ofrflavat, montovaný nie, murovaný nie, rekonštrukcia nie, kotol nie, tepelné čerpadlo nie.. Všetci sú múdry ako rádia, ale v realite postavili akurát tak ten svoj dom a o vyhodach/nevýhodach stavebných technológii vedia tak veľký prd
Ja robím v stavebníctve, za posledné 4 roky som bola asi v 30 tích domoch, väčšinou novostavby. Je toľko možností, toľko spôsobov ako poňat bývanie. Ľudia stále stávajú murovanú klasiku tých 120 m2, 4 - 5 izieb, ale čím ďalej tým viac frcia minidomy, malé montované stavby (tých možnosti z čoho všetkého sa dá zmontovať dom je obrovské množstvo) naprojektovane ako rastúce domy. Mladá rodina s dieťaťom, deťmi skolkarskeho veku sa v pohode zmestia do 50 - 60 m2 domčeka s kuchyno-obývačkou a izbou navyše.
Je to na vás. Ja osobne by som v byte v paneláku nekysla keby mam ideálny pozemok, aj keby tam mám bývať v karavane.
Taketo zmydlanie ma moj otec, akutat teda na tozdiel od teba uz ide do dochodku... Drzim palce aby si sa raz na veci dokazala pozerat z nadhladu
Ja keby mam dokonalý pozemok a chýbajú mi len peniaze na dom viem si predstaviť ze bývam aj v karavany, kontajnerovom dome a pod. Ale to tiež nie sú lacné veci. Raz som to.videla na výstave vo Viedni a to bola.parada. keďže som bola.blba mam dom 6i, 180m2, opacha obria a neznášam to tu. Von sa ledva dostanem... čiže pri dome.kde je stále nieco robiť je aj ta záhrada , terasa zbytočná... tam viem lezat sedieť raz za čas keď 1. Nemám dieťa doma 2.mam urobenu prácu (ci zamestnávanie, alebo.domace veci) 3. Vyjde počasie:D q aj to si najskôr musím vonku upratať.
@matkahelka lenze v autorkinom pripade to nevyzera ze by si potom mohli dovolit cestovat na dovolenku 3 x pretoze u nich je podla popisu ina situacia
@mateson tak ja s cistym svedomim prehlasujem ze som nikdy nechcela dom. mam ho a stale som si nezvykla a kludne by som sa vratila do bytu.mas mylne zavery. nie kazdy je upnuty na statky. pre mna osobne nema dom ziadnu pridanu hodnotu len viac starosti a to mame novostavbu postavenu podla vlastnych predstav v centre mesta.
ked si zoberiem kolko casu stravime v praci, skolach po kruzkoch, vyletoch a dovolenkach vazne sem chodime len spat a zbytok casu nahanam minuty aby som stihla nutne veci okolo domu.
@66simonka66 my sme na tom rovnako, ja trosku horsie opekacku pri dome ani nepovažujem za výhodu. Ani bazén :D kúpať sa chodíme preč, ešte ajnkokalitu mame hlúpu, že fakt musíme dochádzať na juh aby sme sa okupali, zaplavali, opekať chodíme mimo dvor väčšinou s partiou k lesu a potoku :D
Našťastie realitu domácich ihrísk sme rýchlo prekukli a neurobili sme ho dcére:D
@pralinka25 joj, taká som šťastná, že to tak nevnímam len ja. 🙂 ja to mam ešte o to horšie, že do mesta musím cestovať 13km, síce mame tu komplet občiansku vybavenosť akú potrebujeme, ale není to ono. Keby muž chcel, hneď idem naspäť do bytu.
@simca06022011 no muž sa namakal s tým ihriskom doma a taký smutný je, že to deti už nebaví a peňazí koľko to stálo, sme sa mohli na to vykašľať. No a bazén, tiež v tom s časti súhlasím, super je môcť sa hocikedy okúpať, ale aj my väčšinou chodíme niekam na kúpaliska, doma sa kúpeme len po samom, komu sa kedy chce alebo keď príde návšteva. V podstate pre mňa nemá bývanie v dome žiadne výhody, len nevýhody. Muž si zasa nevie predstaviť bývať v byte lebo on rád majstruje v dielni.
@66simonka66 hej aj ja vyzeram ako nevdacnica ale vnimam ze pre moju povahu a naturu je ten dom ako gula na nohe. nesadim, nepestujem nepolievam nezaujima ma zahrada. tak asi pre to. ja som dokonca vyslovene alergicka na to ked niekto ochka ake to tu mame super ze deticky maju zahradku. ako som pisala nase deti na nu vobec nechodia. jediny kto tam vlastne chodi je muz ked kosi travnik.
sme rozni ludia ale merat kvalitu a hodnotu zivota tym ci mam dom alebo byt je uplne neuveritelne. v zahranici mi ludia v tomto pridu slobdnejsi. ziju viacmenej v podnajmoch su flexibilnejsi v tomto.
aj moj muz je rozcarovany ze deti tam nechcu chodit. darmo som mu to predtym vysvetlovala. nuz co uz. tiez sme mohli peniaze investovat radsej do dovolenky.
@pralinka25 presne tak, s týmto s tebou úplne súhlasím, ani ja neznášam robotu ma záhrade, tento rok som prvýkrát sadila (lebo svokra do mňa hustila), ale už som povedala nikdy viac!!! Pre človeka, ktorého také veci nebavia je dom len zbytočnosť. Radšej byť v byte a užívať si život s rodinou a mať viac času.
@mateson no ver, že to nie je pravda. My sme v dome a do bytu by som isla hneď, keby muž súhlasil.
@66simonka66 a ešte sa o ten bazén treba starať:D
Keby som túžila po dome a mali by sme ideálny pozemok, tak určite by som si dala montovaný dom postaviť. S tými názormi to máš ako pri autách, niekto sa bil do pŕs, že automat je na hovno a nikdy by si auto s automatom nekúpil, pritom ľudia, ktorí si to raz skúsia, iné už nechcú. Montované domy majú dnes tie firmy už super vymakane a postavia ti to na kľúč a rýchlo.
@mateson nie je to pravda, my ako rodina sa úplne vymykáme "slovenskému statusu" dom na okraji v poli, pes, auto a 3 deti
Máte byt a pozemok. Môžte to predsa predať a kúpiť nejaký starší lacnejší dom
@pralinka25 keby tu podnajmy stali tretinu splatky hypoteky a nie jej trojnasobok, aj my by sme zili v podnajmoch, boli mobilnejsi za pracou, viac sa presuvali, boli flexibilni a vsetky tie kecy.
A keby boli podnajmy aj pre rodiny s detmi, ze...
Ale ked mam velky dom s pozemkom v tisicoch m2, splatku hypo za cenu podnajmu bytu, tak nemam o com.
AUTOR
•
Dnes o 09:26
@zalka nad tým som už premýšľala, ale akosi sa neviem odosobniť. Manžel zdedil pozemok, na dokonalom mieste, asi ešte potrvá kým sa zmierime, že nic z toho
0Odpovedz
Ty nevieš, co od dobroty... Dom, kariéru............. Babo.
Babo si urobte dnes, zajtra môže byť neskoro.
Vsetko ostatné počká a nejak sa vyvinie. Na pozemku nechajte voľný predok a vzadu postavte letnú kuchyňu, chatku, prístavbu co raz bude pasovať k domu.
Mate kam chodiť a kde tráviť čas. Keď nepostavíté vy, bude pre dieťa.
Nepremarni svoje fertilne roky, odídu a už sa nevratia👣👣👣

Nikdy by som sa nevzdala domu.Radsej celý život vrazat do vlastného domu mať voľnosť a radosť zo života ako sa tlačiť v kralikarni.V byte by som zomrela