icon

Ako taktne odmietnuť výlet s rodinou?

7. júl 2025

Nechcem to moc rozoberat, moj vztah s mamou nebol nikdy idealny. Je to typ chladneho rodica, ktory na mna nikdy nebral ohlad. Ako som sa vydala, tak sa trochu zmenila v niecom, dokazem s nou komunikovat, obcas prist na navstevu, ale max raz za dva roky sa vidime. Teraz sme sa dohodli, ze prideme nejak v oktobri, iba na skok, ale mama chce ist niekam na chatu, na 3 noci, ale ja s nou nikam nechcem ist. Nechcem jej tym ublizit, zaroven sa nechcem hrat na nieco, co nikdy nebolo.
Napisala som jej, ze neviem ci budeme moct ostat tak dlho, mam navyse pracu aj skolu, co mi dost casu berie. Co jej povedat, aby ju to nezranilo?

sidicek
7. júl 2025

Najprv som chcela napísať, aby si to skúsila, ale ak máš až také zlé spomienky a bolo tam ublizovanie z jej strany , tak nie.Ale mala by vedieť prečo s nou nejdeš na žiadny chatu a pod. Normálne povedať, napísať ako to cítiš a prečo o blizsi kontakt nemáš a nebudeš mat záujem.nikdy nevieš ci sa ti napr .neospravedlňuje, alebo nezistis ze ma nejakú dg pre ktorú sa to dialo.Otec bol kde ?

darius_a
7. júl 2025
@anonym_autor

@darius_a Skoda, ze ked som ja tuzila, tak mi to nedala.

@anonym_author chápem, musí to byť veľmi bolestivé. Tiež prežívam niečo obdobné.
Myslim, že 60 ročný rodičia si sú veľmi dobre vedomí svojich chýb a už nemajú veľmi ako zvrátiť ten čas. Ja na tvojom mieste by som šla a uvidela čo z toho vzíde. Zdvihnúť sa a odísť môžeš vzdy

autor
7. júl 2025
@sara07

@anonym_author ja by som sa postavila tomu priamo a zodpovedne
povedala by som jej pravdu , bud osobne čo je najlepšie alebo aspon cez tel
pripadne by som šla na tu chatu a riadne by sme si vykecali, vykričali všetko čo máme medzi sebou , budu slzy ale bez toho to nejde
každy má nejaky dôvod na to prečo a ako sa sprava,niekto sa sprava len preto lebo to bolo tak za jeho detstva , nerozpravalo sa zaklad bol jest, čisto, jedenie, škola ...
nik sa nepytal ako sa maš a či to chceš alebo nechceš , či to neubližuje
nevybudovala vztah a vieš aj dôvod prečo ? prečo robila myslela konala ?

@sara07 No neviem aky dovod je na to deti ponizovat, nadavat im a psychicky ich tyrat. Citim k nej len chlad, aj ked ju obijimem, tak sa podvedome odtahujem. Pre mna je to len akasi povinnost, lebo je to mama a tak sa to ma.

michaelajednorozec
7. júl 2025

Ja to nechapem. Ludia co ti tu pisu ze jej mas dat sancu, nikdy nezazili taky pribeh. Rozumiem ti, s mamou sa stretavam rovnako ako ty. Kebyze napises ze ta tlcie manzel, ponizuje, tak ti kazdy napise ze mas zobrat nohy na ramena a utekat kade lahsie a nikdy uz nedvihnt telefon. Ale ked sa jedna o rodica zrazu mas odpustat a davat sance a neviem co. To ze ta matka porodila a nenechala ta zomriet od hladu neznamena ze jej mas byt navzdy zaviazana a milovat ju. Normalne jej povedz ze uz mate naplanovany dalsi program a tak dlho sa nemozte zdrzat. Chran seba, nie si nikomu nic dlzna ❤️

autor
7. júl 2025
@sidicek

Najprv som chcela napísať, aby si to skúsila, ale ak máš až také zlé spomienky a bolo tam ublizovanie z jej strany , tak nie.Ale mala by vedieť prečo s nou nejdeš na žiadny chatu a pod. Normálne povedať, napísať ako to cítiš a prečo o blizsi kontakt nemáš a nebudeš mat záujem.nikdy nevieš ci sa ti napr .neospravedlňuje, alebo nezistis ze ma nejakú dg pre ktorú sa to dialo.Otec bol kde ?

@sidicek Otec bol mrzuty pan s ladovym pohladom, nekontaktny, pri ktorom som vzdy citila, ze som votrelec.

sara07
7. júl 2025

pozri každy sa sprava najlepšie ako vie
a k tebe sa každy správa tak ako mu to dovoliš
ak nechceš niečo máš pravo povedat nie, povedat pravdu a potom je to na nej ako to spracuje
ked nechceš chodit tak povedz že nechceš .. a je to na nej ako to spracuje ...

autor
7. júl 2025

Som presvedcena ze jej to ublizi, ked je to poviem. Ze s nou nechcem byt v kontakte viac ako je nevyhnutne. Ved ma nebili, no nie, lebo inak sa ublizit neda.

karolinakr
7. júl 2025

čo jej to može ubližiť, ona dobre vie, ako sa spravala k tebe

sara07
7. júl 2025
@anonym_autor

Som presvedcena ze jej to ublizi, ked je to poviem. Ze s nou nechcem byt v kontakte viac ako je nevyhnutne. Ved ma nebili, no nie, lebo inak sa ublizit neda.

@anonym_author tak potom si stále ubližuješ sama sebe
a to nie je riešenie , postav sa tomu čelom,,,
nehraj niečo čo nechceš ... , nenechaj sa zase citovo vydierat ...

autor
7. júl 2025
@karolinakr

čo jej to može ubližiť, ona dobre vie, ako sa spravala k tebe

@karolinakr Nechce si pripustit, ze bola zla. Jej vobec nikdy nezalezalo na tom, ako sa citim, co prezivam. A neustale to robi. Vzdy boli vsetci prednejsi ako ja. Moje pocity, potreby boli na poslednom mieste, aj pocity psa boli dolezitejsie ako moje.

sara07
7. júl 2025

sloboda je o tom že už nemáš čo stratit
sama si daj otázku čo máš, môžeš stratit ,,, pripadne skus všetk čo máš v sebe napisat na papier, vypisat sa z toho aspon, potom to spal ...

autor
7. júl 2025
@sara07

sloboda je o tom že už nemáš čo stratit
sama si daj otázku čo máš, môžeš stratit ,,, pripadne skus všetk čo máš v sebe napisat na papier, vypisat sa z toho aspon, potom to spal ...

@sara07 To je pravda, nemozem stratit nieco, co som nikdy nemala.

sidicek
7. júl 2025
@anonym_autor

@sidicek Otec bol mrzuty pan s ladovym pohladom, nekontaktny, pri ktorom som vzdy citila, ze som votrelec.

@anonym_author tak ak ona je so svojim správaním spokojná, kašli na ňu aj otca alias studený cumak.nie si povinná nič, krátka návšteva a arrivederci.

motylik2559
7. júl 2025

Ahoj, skus mame povedat ako to citis...skratka ano mozeme sa vidiet dajme tomu na jeden den, ale na viac to necitim,ze by to bolo ok. Povedz jej,ze stalo sa toho az priliz na to, aby si to dokazala s nou tak, ako by chcela ona. Ze nechces jej nejak ublizit, ale taka je pravda. Pozri, bud to pochopi, alebo nie. Ak to pochopi, bude vdacna po tom co vsetko ti spravila za kazdy kontakt. Vobec niesom toho nazoru, ze za to,ze je to rodic, tak clovek musi to alebo ono...no nie nemusi, pokial sa tam neciti dobre. Myslim,ze sanci na napravu mala dost este aj pocas autorkinho detstva prip. aj potom...A ocividne sa tam muselo stat ozaj vela zleho z matkinej strany voci autorke.
Autorka, vsadila by som voci nej na uprimnost, povedz jej to vludne, nie nejak ostro, ale nech vie na com je. Drzim ti palec🍀

autor
7. júl 2025
@motylik2559

Ahoj, skus mame povedat ako to citis...skratka ano mozeme sa vidiet dajme tomu na jeden den, ale na viac to necitim,ze by to bolo ok. Povedz jej,ze stalo sa toho az priliz na to, aby si to dokazala s nou tak, ako by chcela ona. Ze nechces jej nejak ublizit, ale taka je pravda. Pozri, bud to pochopi, alebo nie. Ak to pochopi, bude vdacna po tom co vsetko ti spravila za kazdy kontakt. Vobec niesom toho nazoru, ze za to,ze je to rodic, tak clovek musi to alebo ono...no nie nemusi, pokial sa tam neciti dobre. Myslim,ze sanci na napravu mala dost este aj pocas autorkinho detstva prip. aj potom...A ocividne sa tam muselo stat ozaj vela zleho z matkinej strany voci autorke.
Autorka, vsadila by som voci nej na uprimnost, povedz jej to vludne, nie nejak ostro, ale nech vie na com je. Drzim ti palec🍀

@motylik2559 Ona to moc dobre vie, len priznat si to v plnej parade asi nedokaze.

katpizur
7. júl 2025

Ja nerozumiem, ked sa mama snazi preco ju odmietat? Ci vyslovene vas vola na to aby do vas rypala alebo si nejako riesila na vas komplexy? Prepac ale zivot je kratky a mama len jedna..

motylik2559
7. júl 2025
@anonym_autor

@motylik2559 Ona to moc dobre vie, len priznat si to v plnej parade asi nedokaze.

@anonym_author nevadi, kludne jej to povedz zakazdym a aspon si nebudes musiet vymyslat hluposti (typu malo dovolenky, vela prace, skoly, kruzky), ze preco nechces byt dlhsie🙂 Vies ja ju nepoznam, ale takto by som to nejak volila ja. Ty musis vediet co na nu najlepsie plati, ja by som sa za nic neschovavala a vsadzala zakazdym na uprimnost🙂

autor
7. júl 2025
@katpizur

Ja nerozumiem, ked sa mama snazi preco ju odmietat? Ci vyslovene vas vola na to aby do vas rypala alebo si nejako riesila na vas komplexy? Prepac ale zivot je kratky a mama len jedna..

@katpizur Tak toto moze napisat len niekto, kto nic podobne nezazil, bez urazky.

autor
7. júl 2025
@motylik2559

@anonym_author nevadi, kludne jej to povedz zakazdym a aspon si nebudes musiet vymyslat hluposti (typu malo dovolenky, vela prace, skoly, kruzky), ze preco nechces byt dlhsie🙂 Vies ja ju nepoznam, ale takto by som to nejak volila ja. Ty musis vediet co na nu najlepsie plati, ja by som sa za nic neschovavala a vsadzala zakazdym na uprimnost🙂

@motylik2559 Asi mas pravdu, nepotrebujem ich k zivotu, je mi lepsie bez nich, ked som s nimi akurat sa mi vracaju negativne spomienky.

sabi1223
7. júl 2025

@autorka, ja mam podobný “vzťah” s rodicmi a sestrou, oni nevidia dôvod preco sa ja citim ublížena a preco som zrazu zredukovala kontakty na minimum. Nebaví ma stale si vymýšľať výhovorky preco nemozem prist ale nedokážem povedat narovinu ze nechcem a ze mi ich stačí vidiet raz za mesiac na chvilu. Sestra zase moc tlačila na stretnutie, ale napisala ze nechce vidiet mne iba moje dieta, tak som skúsila narovinu komunikovať, slušne vysvetliť situáciu ze sa necitim fyzicky ani psychicky pripravená na stretnutie poslala ma kade ľahšie povedala ze so mnou skončila na plnej čiare a zablokovala ma. Takze niekedy sa úprimnosť nestretne s pochopením a ak nie si pripravená na to ze ta mama mozno uplne odstrihne tak si vzdy nieco vymysli 🙂

motylik2559
7. júl 2025
@anonym_autor

@motylik2559 Asi mas pravdu, nepotrebujem ich k zivotu, je mi lepsie bez nich, ked som s nimi akurat sa mi vracaju negativne spomienky.

@anonym_author Ved o to je to horsie, ze sa ti vracaju spomienky, co nie je dobre, jasne,ze sa necitis pri nej dobre. Ved vsadit na uprimnost neznamena,ze jej to musis povedat ostro, povedz jej to normalnym tonom. Bud silna!🍀

basulaak
7. júl 2025

Podla mna aj ty si ten clovek co ako dieta bol nuteny a tlaceny naucit sa citat miestnost, pocity druhych, pricom ns tvoje pocity nik nebral ohlad, asi budes mat problem hovorti nie, lebo ta to nik nenaucil, nizke sebavedomie skrz nespravnu vychovu. A preto sa citis zle zastat sa seba a povedat nie, nechcem ist s tebou na chatu. Je to uplne v poriadku povedat a odmietnut. Je to poslanie rodicov aby milovali svoje deti, nie opacne! Daj si cas nadych vydych a kludne mame posli sms. Ze ju nechces zranit ale rozmyslela si si to, nechces ist na chatu ale mozme sa vidiet na skok. Ak to tak necitis, nesil to. Mas na to plne pravo. Za to ako sa citia druhi nenesies zodpovednost.

autor
7. júl 2025
@sabi1223

@autorka, ja mam podobný “vzťah” s rodicmi a sestrou, oni nevidia dôvod preco sa ja citim ublížena a preco som zrazu zredukovala kontakty na minimum. Nebaví ma stale si vymýšľať výhovorky preco nemozem prist ale nedokážem povedat narovinu ze nechcem a ze mi ich stačí vidiet raz za mesiac na chvilu. Sestra zase moc tlačila na stretnutie, ale napisala ze nechce vidiet mne iba moje dieta, tak som skúsila narovinu komunikovať, slušne vysvetliť situáciu ze sa necitim fyzicky ani psychicky pripravená na stretnutie poslala ma kade ľahšie povedala ze so mnou skončila na plnej čiare a zablokovala ma. Takze niekedy sa úprimnosť nestretne s pochopením a ak nie si pripravená na to ze ta mama mozno uplne odstrihne tak si vzdy nieco vymysli 🙂

@sabi1223 Mne by to vobec nevadilo, keby ma zablokovala a neozyvala sa 🙂 Nemam k nej ziadne city, take ako ma dcera s matkou, vobec nic. Ublizila mi ako nikto.

sabi1223
7. júl 2025
@anonym_autor

@sabi1223 Mne by to vobec nevadilo, keby ma zablokovala a neozyvala sa 🙂 Nemam k nej ziadne city, take ako ma dcera s matkou, vobec nic. Ublizila mi ako nikto.

@autorka tak v tom prípade nemusíš riesit, povedz úprimne co mas na srdci mozno sa ti uľaví a budes mat pokoj

autor
7. júl 2025
@basulaak

Podla mna aj ty si ten clovek co ako dieta bol nuteny a tlaceny naucit sa citat miestnost, pocity druhych, pricom ns tvoje pocity nik nebral ohlad, asi budes mat problem hovorti nie, lebo ta to nik nenaucil, nizke sebavedomie skrz nespravnu vychovu. A preto sa citis zle zastat sa seba a povedat nie, nechcem ist s tebou na chatu. Je to uplne v poriadku povedat a odmietnut. Je to poslanie rodicov aby milovali svoje deti, nie opacne! Daj si cas nadych vydych a kludne mame posli sms. Ze ju nechces zranit ale rozmyslela si si to, nechces ist na chatu ale mozme sa vidiet na skok. Ak to tak necitis, nesil to. Mas na to plne pravo. Za to ako sa citia druhi nenesies zodpovednost.

@basulaak Vies ze ano? Musela som sa dlho ucit povedat nie, pri kazdom nie mi islo srdce z hrude vyskocit, cakala som katastrofu. robilo mi to problemy vsade, s kazdym. Pritom je to uplne normalne slovo - nie. Pre mna to bol dlhy boj, viac menej uspesny. Napisala som mame, ze prideme len na skok, na chatu nepojdem. Nechcem tam byt s ludmi, ktori mi nikdy nedali pocitit, ze som pre nich dolezita.

autor
7. júl 2025

A to chcela buduci rok k moru, ja s mojim manzelom a ona. Brrrr.

sabi1223
7. júl 2025
@anonym_autor

A to chcela buduci rok k moru, ja s mojim manzelom a ona. Brrrr.

@anonym_author mama chce ist s vami na dovolenku aj ked vie ake mate vzťahy?

autor
7. júl 2025
@sabi1223

@anonym_author mama chce ist s vami na dovolenku aj ked vie ake mate vzťahy?

@sabi1223 Ano, tym, ze som s nou v kontakte si asi mysli, ze je vsetko ok.

mdse
7. júl 2025

Prečítala som si celú diskusiu. Ak v tom máš jasno, tak jej napíš napr.mail, aby si jej napísala všetko, čo Ťa ťaží. Síce vravíš, že k nej nič necítiš, ale nie je Ti ukradnutá podľa krivdy, ktorú prežívaš a ako to tu opisuješ. Tak sa z toho skús vypísať. Vôbec sa s ňou nemusíš vídať často a dlho, načo, ale odpustiť jej skús, len kvôli svojmu pokoju. Ukázala Ti, ako sa ako rodič správať k deťom nechceš. Ona možno teraz ako starne chce Tvoju spoločnosť. Je možné, že nikdy nepochopí, čo robila zle
Moja mama si stále myslí, akú obetu podstúpila KVÔLI NÁM deťom, keď bola v manželstve s mojim otcom nešťastná. Že sme zažívali doma hroznú atmosféru, videla som iba dorevanú mamu, to je pre ňu asi šťastné detstvo. Nik z nás detí nechcel, aby spolu boli. Ale ona to má vo svojej hlave doteraz nakreslené inak.

bielasovicka
7. júl 2025
@anonym_autor

@sabi1223 Ano, tym, ze som s nou v kontakte si asi mysli, ze je vsetko ok.

@anonym_author ved keď jej nedáš žiadnu šancu, tak sa ani nemôže zmeniť. Myslím, že si Len veľmi tvrdohlavá, a ona sa snaží, len jej to nedovolís.