Ako taktne riešiť finančné problémy vo vzťahu?
Ahojte,
dostala som sa do takej situácie, že si dnes už môj prateľ zvykol na to, že nevychádza z peniazmi a požičiava si odomňa. Ja mu nedokážem povedať nie, lebo sa cítim pre to zle že predsa nechcem pomôcť a ako by som sa ja cítila na jeho mieste. Zdrhel je však v tom, že sa to deje už bezozmeny trištvrte roka a mňa to už vnútorne škrie. Už sme sa za to i pohádali kedysi, pretože z toho plyn také veci, že človek nevie či ho ten druhý len nezneužíva. A je to celkom také odpudivé, lebo sa Vám ten človek ozýva intenzívnejšie, práve keď od Vás niečo potrebuje. Ďaľšia vec je, že je to stres, lebo je to opakované a niekoľkrát do mesiaca. On povie, že vráti, ale to záťaž na psychiku,moju. Veríte mi, že to môže byť pre mňa záťaž? Lebo, keď to poviem a t druhá osoba je v tom, že však Ti vrátim, tak si to myslím docela neuvedomuje. Navyše mne sa čoskoro tiež zvýšia výdavky a budem o to viac v strese. Neviem ako to taktne vyriešiť, nakoľko som v pozícií partnera o ktorého by sa teda mal človek môcť oprieť, veď práve u toho by mal človek nájsť najvčšiu oporu a ja sa cítim pre to previnilo.
Autorka, pokiaĺ nie ste manželia nemate nijaké spoločné závazky, tak ho nemáš čo dotovať. Keď, si nevie zadeliť peniaze, nech požiada o finanče prispevky svojich rodičov. Treba, mu narovinu povedať, že mu nemáš z coho sústavne požičiavať, lebo to máš nastavené na pokrytie vlastnych nákladov a potrieb, bodka, finito, nič. Potom uvidiš skutočny charakter....
Pomôcť raz, dva x viac nie!!!
Treba zistiť prečo mu to nevychádza a naučiť sa povedat nie.Ty sa nemusíš cítiť vinna to je jeho problém buď treba zmeniť prácu, má nejaké nečakané výdavky, malý plat, alebo fajčí, gembluje, spláca niečo?
Nie, už ti nepoziciam...dúfam, že ti všetko vratil
kludne mu povedz že nemáš, preto mu nepožičiaš. Skôr by ma zaujímal dôvod prečo nevychádza s tými peniazmi. Nevie hospodáriť? má väčšie výdavky ako príjem? správa sa ľahkovážne....nuž a ten dôvod by zrejme naznačil ako ďalej 🙂.
Nebuď sprostá (s prepáčením). Sa môže hanbiť trpák neschopný a hanba by ma fackovala každú minútu,keby som bola chlap 😤.
Bol by s tebou , keby si mu nepožičiavala ?
konecne dobra tema pri kavicke, len autorka je ticho..
@autorka: nemas mi pozicat? na kavicku od starbucks , aj tebe vezmem ...
@cacianka dobrá otázka..nie ! mňa by len zaujímalo, skadiaĺ má peniaze na vrátenie
@karolinakr požičia si od druhej frajerky 😁😁
@princkrason tú, ktorú si označil ,určite nie..je neaktívna🤭
@nyusika 🙂
alebo vyhrá na automate, to by celkom dávalo zmysel
z toho príspevku mi príde, že majú 20rokov, samozrejme 50ročneho chlapa netreba učiť finančnej gramotnosti..
poznám aj 60nika, čo sa to dodnes nenaučil 🙂
A co robi ze mu to financne nevychadza? Aky dovod ti dava ked si chce pozicat? Niekam predsa tie peniaze musia ist. Riadne to smrdi, prinajmensom jeho nezodpovednostou...
Ty mu asi platis za to aby s tebou bol alebo ja neviem
Je to v podstate asi mix toho, čo tu bolo spomenuté - hospodárenie, nezodpovednosť, nízky príjem, závislosť na nikoténe a m., nesledovanie cien.
Ale inak je super, nebije ťa a má ťa rád 😁😁😁😁
@karolinakr Skúsim teda vypracovať nejak šablónu. AJ mne by sa zišla. Kde budeme kontrolovať svoje príjmy a výdaje. Teda každý sám za seba. Možno keď to bude pred očami, tak sa na to inak začne pozerať.
skúste si cielene odkladať všetky, všetky bločky z nákupov. a zapisovať nákupy podľa kategórií, vtedy zistíte kde je neprimeraný únik € a problém. aspoň pár mesiacov.
ale hlavne ! nepožičaj, nemáš. mala si výdavky, minulo sa.
áno, pokiaľ v niečom nelieta, tak sa možno dá poučiť, alebo ak si nežije nad pomery, myslím, žeby to mohlo pomôcť, určite
najhoršie, ked za dva minie výplatu..proste musíš byť tvrdá a naučiť ho nejak šetriť
Na čo ti je pre boha taký chlap? 🫣🫣
Za mladi máme ružové okuliare, postupne sklo bledne a ja si vždy pri takýchto témach spomeniem na jedno príslovie, alebo čo to vlastne je: chlap dúfa, že žena sa po svadbe nezmení a ona sa zmení, žena dúfa že chlap sa po svadbe zmení a on sa nezmení, iba ak k horšiemu 🙂 Neviem koľko máte rokov, či to tu bolo napísané, možno som prehliadla, ale viac ako 2 - 3 mesiace by som tomu nevenovala. Ak je rozhadzovačný typ, veľmi ťažko, alebo vôbec sa nezmieri so situáciou, že peniaze, ktoré dostane, zrazu nemôže minúť iba na seba, ale musí živiť aj ženu na materskej. Bude automaticky očakávať, že ako si hradila svoje výdavky tak ich budeš hradiť stále, bez ohľadu na situáciu.
@som_realistka velmo realne mudro napisene 🙂
Ziadnu sablonu ci pravidla by som neriesila. Vzdy ked bude pytat, povedz ze nemas, ze si uz utratila co si mala.
Alebo... ked nevie hospodarit tak nech ti dava vsetko co zarobi a ty mu budes vydelovat, aby vsetko hned neminul.
Uz by som mu nedala ani cent. A naopak pytala od neho peniaze spat. Asi nevrati ale aspon sa dlh nebude zvacsovat
Okamzite by som si vypýtala všetky dlžné peniaze a vzťah ukončila … ničí ťa finančne aj psychicky … to čo je za frajera? Takých môžeš mat na každom prste 10. Neblaaaazni! Nech si pozicia od rodičov .

Ja som svojmu bývalému požičala len raz (väčšiu sumu) a proste bol problém to vrátiť. Aj sme sa rozišli medzitým, musela som to pripomínať. Stále mi niečo dlží, ale kontaktovať ho preto nebudem. Som rada, že mám od neho pokoj. Už by som nepožičala žiadnemu.