Ako to naznačiť priateľovi?
Ahojte baby, neviem či sa tento môj "problém" hodí do tejto kategórie, ale potrebujem poradiť.
Často v práci dostávam namiesto peňazí poukaz do nejakého hotela - môžem ho buď skúsiť predať(bazos a pod.) a získať nejaké tie eurá, alebo si ho nechám. Tak ako aj v tomto prípade, poukaz do hotela sa chystáme využiť s priateľom o mesiac.
Chystáme sa aj do divadla, v cene hotela ale sú len raňajky.
Niekedy má môj priateľ dosť problém ma pozvať. Nikdy mi to nevadilo, sme spolu "len" 4roky a funguje na pricípe raz pozve on, inokedy ja, resp. napoly.
V tomto prípade, keď ale ja platím ubytko, ktoré som síce dostala ako poukaz, ale pomohla by mi viac hotovosť, privítala by som, keby priateľ zafinancoval obed, prípadne posedenie v nejakej kaviarni.
Ako mu to naznačiť ?
Ešte ma napadlo, keby to je takto u nás doma s tým poukazom, tak keby som pýtala od neho na stravu, tak by už na žiadny výlet ísť nechcel. 😀
Neviem, malo by to byt samozrejme. Aj ked som s priatelom zila, nikdy som nemusela pred odchodom z domu kontrolovat,ci mam na obed alebo kavu. My sme peniaze brali ako nase spolocne. Ale asi je to o sulade partnerov aj v tomto. Mu povedz-mam poukaz do hotela. Ubytko a ranajky su zaplatene. Kolko berieme penazi na minutie a obedy? A pekne sa usmej. Aspon u nas by sme to riesili takto. Skus 🙂
sadni si s nim a celkovo to preberte. nielen tuto situaciu ale vseobecne financovanie vasich vyletov a dovoleniek. 4 roky je dost dlha doba, to uz by ste mali mat vo veciach jasno a mali by ste byt zohrati.
@fallenkaa ahoj, no, skús tak, ako ti písala @adri266 😉 veď inak nie je hádam lakomý?...písala si, že obvykle sa obaja podieľate na finacovaní vašich "stretnutí" ... raz ho pozveš ty, raz ťa pozve on (len si odsleduj, či ho nepozývaš len a len ty...vtedy by to mohol byť problém🙂...)
ja som síce "stará" škola - mňa naši učili, že chlap by mal byť "gentlmen" a zaplatiť útratu za oboch, ale ja som zasa bola natoľko "emancipovaná", že som to tomu môjmu frajerovi nedovolila a vždy som chcela za seba platiť ja🙂 ...samozrejme, že on odmietol a zaplatil ....ale váš princíp fifty - fifty je počas chodenia bežný... inak ťa chápem, že by to bolo celkom férové, že keď ty financuješ pobyt s polpenziou on zaplatí aspoň obed alebo večeru ...za vás oboch ...no, ak by to pochopil tak, že tentokrát si ho pozvala ty a teda všetko budeš platiť ty, alebo za seba budeš platiť ty a on za seba, ako ste zvyknutí, tak sa radšej priprav😉 ...
PS: ale mohla by si mu trošku zdôrazniť, že tento pobyt s polpenziou si zaplatila ty - ale nie, že si dostala poukaz, ale ...že si ho zaplatila, lebo predsa je to forma tvojej výplaty ... aby to pochopil a potom na "oplátku" by mal vziať na nejaký takýto podobný pobyt on teba a ešte by som sa ja osobne milo spýtala, že kedy to plánuje, aby som si mohla vybaviť voľno😉 ...
inak môj brácho to rieši rovnako (on platí za seba a priateľka za seba pri dovolenkách a niekedy aj v reštikách, alebo raz platí on za oboch a raz ona a teraz, keď už spolu aj bývajú, raz navarí ona a raz on..😉) a to sú už spolu s partnerkou viac ako 6 rokov ... a vôbec sa im to nezdá divé, skôr férové a nepripadá im, že je ten druhý lakomý, lebo "platí" za seba .. berú to ako rovnosť pohlaví🙂 ...
@fallenkaa si mladučká, ale učiť by si sa mala 😉 Preto píšem :
1. vzťah v ktorom sa bojíš byť úprimná (alebo ti je to trápne) nie je dobrý vzťah 😉 je to znakom toho, že sa buď snažíš byť iná, cítiť inak alebo sa hanbíš alebo čosi podobné = pre dlhodobý vzťah, resp. manželstvo absolútne ZLÉ !!!
2. po 5 tehotenstvách, 1 dieťati atď... odporúčam hľadať veľkorysého chlapa... nie v zmysle, "nechám sa vydržiavať a ty plať" ...ani náhodou... veľkorysosť je o inom... veľkorysosť je o tom, že dopraje tebe, sebe i vám...finančne, materiálne, časovo... ver mi, vráti sa ti to 😉
3. toto čo teraz riešiš je absolútna malina oproti otázkam, problémom a nezhodám, ktoré prídu v prípade spolužitia, manželstva, výchovy detí - hovoríš, že na to ešte máte čas - áno, možno, ALE ty už teraz musíš pozorovať ako sa správaš ty, ako sa správa on, ako vzájomne reagujete pri takýchto somarinách... pretože teraz sa viete o tom bez tlaku na sebe rozprávať, diskutovať o tom, argumentovať a ty vnímaj tie malinké červené výkričníky, pretože to sú tie, na ktoré si baby potom spomínajú, keď otvárajú témy na MK, že živím seba a dve deti z rodičovského príspevku, lebo manžel mi "nedáva peniaze"...napr...
Treba o tom hovoriť pred manželstvom alebo teda partnerstvom, lebo to nikdy nedopadne dobre. Keby si bola moja dcéra, každý deň by som Ti to oplieskala o hlavu. Lebo ja som na to doplatila a aj doplácam stále.
@fallenkaa
Nemôžem to tu ani čítať, lebo sa mi búri krv. Baby, vždy hovorte o peniazoch pred svadbou, vždy.
@natalym vieš ked mnoho z nich tu považuje hovoriť o prachoch za táááák prízemné a neromantické . 😠 .
Finančné fungovanie v partnerstve je jeden zo základných pilierov a ja nechápem fakt nechápem ( odpust natalym ! ) ako niektoré naučia muža že všetko sa platí na polovičku , alebo že materská je niečo z čo ho musím vyžiť ja a moje dieťa.
Ono to v podstate už vidno na tom keď chlapec pozve svoju milovanú a očakáva že si zaplatí svoju polovicu ...teda chápem ak ho živia rodičia ,ale teda ak zarába tak je to nepochopiteľné . 🙂. Asi som stará škola, ale muž má byť gentlman .
@maminuska Ale napr. môj muž keď sme spolu chodili, tak s tým nemal problém. Len po svadbe som bola ja zarábajúca, on študent, nikto ma na to neupozornil. Ak by to teraz moja dcéra, tak by som so svadbou v žiadnom prípade nesúhlasila až keby sa zamestnal po škole. My sme sa nemuseli brať, ale dosť dlho sme spolu chodili a chceli sme byť spolu. Ja som bola príliš štedrá, mali sme si to vyjasniť a hlavne dnes nechápem, či to nebolo jeho rodičom trápne. Prosto ja by som si to nepriala. Samozrejme neľutujem to ale to bola zrejme jedna vec s tých, že môj muž si skrátka zvykol na myšlienku, že ja sa postarám a nemám problém. Tiež ,má to vrodené, takú maličkú lakomosť, majú to v rodine. Nepočúva na slovo platiť, zásadne neplatí všetko hneď alebo nekupuje, všetko si obzerá mesiace, kým si to kúpi. Samozrejme pri väčšej investícii je to fajn, ale pri akútnej potrebe napr. decko nemá vetrovku alebo topánky je to na porazenie. Preto som si zvykla dosť vecí zatajovať a klamať, čo tiež nie je dobre a strašne ma to mrzí. Áno a hovoriť o prachoch sa mi vždy zdalo tak prízemné. Dodnes si nevieme poriadne takéto veci vyjasniť, čo je dosť blbé. Takže treba o tom hovoriť nahlas, jasne a na začiatku.
Však som to tu aj písala, pozval ma do kina, podotýkam pozval z príležitosti výročia sobáša a pri pokladni si normálne počkal, že to zaplatím. O. K. sme manželia, ale ja keby som ho pozvala by som to normálne aj zaplatila. Mám s tým problém, neviem to pochopiť, no snažím sa nerozhadzovať, konzultovať s ním nákupy a on sa zase snaží pri nákupnom košíku ako tak tváriť normálne. Ale keď vidím ako mu trhá srdce............. 😀
@fallenkaa 4 roky spolu chodite a vy mate problem spolu komunikovat???? nemam chut ani komentovat tvoj prospevok,lebo tu sedim s otvorenymi ustami a nechapem
@sunshineka No my máme tento problém už 20 rokov. Všeobecne môj muž nepríjemné témy neznáša, peniaze, choroby, vždy ma zahriakne, že čo to teraz riešim. A ja potom nikdy neviem, že kedy inokedy, tak dakedy aj neriešim, lebo by som si pripadala, že sa bavím sama zo sebou. Teraz používam šokovú terapiu, buď ho rovno postavím pred hotovú vec, že stojím s natrčenou rukou alebo mu to pomaličky potichúčky húdnem týždeň do ucha. Neviem dokedy budem mať na to nervy.

@fallenkaa Ja mám takého manžela. Za 20 rokov mu nedošlo. Takže nenaznačovať, ale veľmi dôrazne povedať, blbé, neblbé. Alebo fakt radšej predaj a peniaze si nechaj. Ja už domov nič nekupujem, všetko pýtam. Roky to bolo tak, že ja som dobre zarábala, nepotrebovala som, neobmedzovala, mal kartu od môjho účtu, ak potreboval, naozaj stačilo naznačiť a mal. Ako študent mal auto, oblečenie som mu kupovala ja, financovala celú domácnosť. Keď som ostala na MD, tak nechápal, že od neho chcem na mlieko. Lebo sme si to nevyjasnili na začiatku. Na začiatku treba o tom hovoriť, štyri roky je dosť, naozaj, lebo to budeš ľutovať celý život. Teraz ma živí vlastne on a má z toho riadne nervy, ale ja sa už nedám a tvárim sa tak blbo ako sa tváril on.