Ako vám partner pomáha v domácnosti?
Ahojte žienky, chcem vedieť váš názor, na pomoc partnera v domácnosti. Sme spolu 8rokov,z toho skoro 3 roky sme manželia. Ja pracujem na polovičný úväzok resp. na dohodu, robím 3 - 4 dni v týždni,a externe chodím do školy. Manžel pracuje z domu. Neviem ci som ja vadna a rozmaznana lebo chcem veľa, alebo mam len normálne požiadavky. Ide o to, že niekedy mám az stavy zúfalstva a plaču že celá domácnosť je na mne. Upratujem a varim iba ja. Manžel ma síce nosí do a z roboty, v tie dni vari nejakú rýchlu večeru on, inak okrem toho nerobí doma nič. Občas keď treba niečo opraviť to spraví ale toho je malo. A ja mam pocit, že okrem upratovania a varenia už ani nič iné nerobím. Robím väčšinou obden, takže keď som každý druhý deň doma, tak všetko upracem, a varim aj obed aj večeru. Kým manžel pracuje z domu, ja všetko nachystám na stôl, aj kedkeď dôjdeme
no tak potom to musis znasat dalej
ste spolu už veľmi dlho 11 rokov, už si zvykol, že nič robiť nemusí, ak budete mať deti, bude to ešte horšie, všetko budeš robiť len ty, lebo si doma a nezarábaš podľa neho, ked budeš unavená, nevyspatá po porode,s umrnčaným dieťaťom na rukách, tak ti bude úplne jedno, či máte v byte nejaký prach a o teplej večeri možno budeš len snívať, takže neviem ti poradiť, ale mali by ste to prebrať spolu a ked to nepochopí, tak si dobre rozmysli, či toto chceš
Presne moje slova co si napisala...nemame deti, ale uz teraz nevladzem, neviem si predstavit ze by som sa este o dieta starala a tiez ako ty pracujem na polovicak. Mas uplnu pravdu, nikde nie je pisane ze mas vsetko robit ty, vsak ma ruky zdrave a tiez moze sem tam navarit ci popratat alebo prezliect periny atd atd. Urcite by vsetko v domacnosti nemala robit zena, nie sme sluzky ci otroci.. tiez mas pravo na volno a oddych a nie stale aby sme muzom okolo riti skakali, zase som sa sama vytocila 🤣
no len raz by mi muž povedal, že jeho robota je dôležitejšia ako moja, lebo viac zarobí...isteže je to fajn, že pekne zarába, ale to neznamená, že všetko potom musíš robiť ty. Prídu deti a ak bude náhodou opakovať to isté, to už vôbec sranda nebude....treba o tom spolu podiskutovať
Ale to si si vedoma, ze sama si sa polozila do ulohy otroka domaceho...nie? Ja akoze tomu vareniu dva razy denne nerozumiem...to je 4 razy denne riadu - po jedeni aj vareni...ako sorry ale nechce rohlik, tak nezere...to fakt ani svoje chlpy neodprace? Co je postihnuty? Ako ani moj sa nejde potrhat sam od seba, ale su hranice vytycene...svoj bordel si odprace a obcas pocaruje s prachovkou a prontom a hlavne ked ho poziadam, nepovie mi nie...
Nie,nie je to normalne.muz nema co pomahat,muz ma byt plnohodnotny clen domacnosti tak ako zena.nezijeme uz v dobe kamennej,ze sa delia prace na zenske a muzske,a zena nieje sluzka! My s manzelom robime vsetko spolocne,domacnost je spolocna,dieta je nas oboch,cize ziadne ze muz pomaha 🙈 sice som na materskej,ale to neznamena ze budem robit ozaj vsetko,a on bude ako kral. Tak ako on poupratuje,dokaze aj oprat,ozehlit,aj povysavat,aj o dcerku sa postarat,tak aj ja dokazem betonovat,malovat,vymenit olej v aute, atd..manzel je samostatny,a cize sa nemusim bat ze ak nahodou budem v nemocnici,ze umrie od hladu a od spiny..
Ak sa vam narodi dieta,tak budes skakat a odpratavat aj po nom?a žuť bude sam?naozaj,treba si to vydiskutovat...
Mne mamzel nepomaha. To nie je moja robota,ani nie som jeho sluzka. Normalne sa zucastnuje na chode domacnosti, nakolko tam byva,spava,spini aj konzumuje. Tak isto sa stara aj o dieta. Pracujeme obaja. Nezniesla by som chlapa,co by nic nerobil,nebodaj povedal,ze viac zaraba... No ak si si ho nevychovala hned,po 8 rokoch uz vobec. Inak ja som mojho nevychovavala, on to automaticky vzdy robil a pripada mu to normalne. Ale on nemal mamickovsku vychovu.
@simona92101 jeej, ani som necitala tvoj prispevok a napisala som skoro to iste. Teraz pozeram..
@stanulienkat tak som rada,ze existuju take manzelstva a domacnosti ako mam ja s manzelom.pretoze je vela manzelstiev,kde to takto nefunguje,stale idu starodavny stereotyp manzelstiev,kde zena ma drzat hubu a krok,rodit deti a stat pri sporaku a s otvorenou narucou cakat vecer na manzelika kedy pride domov,aby mu mohla skakat okolo zadku..
Ja by som taketo cosi nezniesla,a som vdacna za to aky je moj muz,ze nema problem vnoci vstavat k malej,nema problem kupit plienky ani vlozky,veceru si urobi sam,a ked nechce rohlik tak od hladu neumrie 😉
To vážne robis 2 varené jedla za deň? No mas môj obdiv. Ja varím len v nedeľu, manžel v sobotu, cez týždeň má každý stravu zabezpečenú (deti v škole, my mame gastrolístky) a je na mužovi, kde sa naje. Večere nevyvaram, občas praženicu, parky, polievku do 15 minut príprava.
Tvoj, hoci robí z domu, je v robote. Takze pomáhať by mal v rámci možnosti, ale zasa fakt netreba všetko upratovať dokola každý druhy deň a vyvarat 2 jedla denne. Trosku ty zvolni, a muž nech si aspoň tanier po sebe odnesie a pomoze v sobotu s vysávačom. .
Možno nepomaha, lebo si mysli, že by to urobil zle (rozumej nie podľa tvojich predstav). Ak si ako Monika z FRIENDS...
tu by pomohlo keby si po skonceni studia nastupila do prace kde by si zarabala viac nez on, elegantne by som
mu potom vmietla do tvare, ze kedze zarabas viac tak nech laskavo zacne makat, varit, dlazky drhnut a zachod pucovat 😂😂😂
Od začiatku nášho 12 ročného vzťahu riešime všetko spolu, okrem žehlenia, čo je čisto moja záležitosť. Príde mi to absolútne prirodzene a normálne, nakoľko sme dvaja rovnocenní a vyrovnaní partneri🙏
Prestaň vyvarat 2x denne, nosiť pánovi až na stôl a on sa spamätá. Ak nechce suchu veceru, nech doje od obeda alebo navarí.
Roboticky vysávač je blbosť, to radšej tu umývačku si kúp, má lepšie využitie.
A inak, ako si žena zariadi na začiatku vzťahu, tak to potom funguje roky a zmeniť sa to dá veľmi ťažko. Môj aj okna umýva, raz čosi ofrflal, že sú šmuhy a ja vravím, že keď to nerobím dobre, tak nech spraví on. Ale riesila som to hneď na začiatku, on bol z rodiny, kde všetko robila babka - mama - sestra a chalani nič nemuseli, len vonku s drevom, a chlapské roboty. Ale naučil sa.
Mne stačí keď postrazi deti, nič viac od neho nežiadam. Ja rada upratujem😁
Mne pomaha tak ze ho vyhodim z domu a upracem si sama radsej 😂 no predstava bola ina ale bohuzial by sme neupratali asi 10 rokov.
Ale nemam z toho stres ,upracem ked sa mne chce ,kedy mam cas a chut takze nemoze frflat ze neni upratane .Ked sa mu nelubi nech si uprace sam.
Podla mna je uplne normalne, ze si z toho na nervy. U nas to tiez tak bolo zo zaciatku, raz som sa nasrala a povedala som mu, ze sme dvaja rovnocenny ludia, ktori ziju v jednej domacnosti a teda ocakavam, ze prilozi ruku k dielu. Musela som ist na to po lopate a vysvetlit mu, ze nebyva v hoteli kde sa vsetko “samo” spravi. Tiez chodim do prace ako on a tiez by som si najradsej nohy vylozila ked pridem domov, ale hold navarit aj upratat treba.
Ked sa s nim neda, obmedz upratovanie aby si z toho nebola na nervy. Obmedz varenie, var maximalne raz denne viac, aby zostalo na druhy den a prihrej. Ked bude frflat, nech frfle. Ked sa mu nebude pacit, nech sa postara o jedlo sam.
Nepaci sa mi, ze nie je pristupny kompromisu.
Ako keby som o sebe citala zpred roka;) moj drahy tiez robi z domu, ja dochadzam denne hodinu do prace a hodinu domov, obcas mam homeoffice. Zo zaciatku som bola tiez zufala ako ty- pripadala som si, ze len pracujem a doma upratujem a varim. Ale po case som si zvykla na rutinu. Pridem domov, upracem kuchynu alebo ju upracem vecer pred spanim. Tj asi 10 min, mam mycku, to mi to ulahcuje.
Mame roboticky vysavac, ten ide denne kvoli psovi. Podlahu umyvam 2x tyzdenne, raz cez vikend a raz cez tyzden podla potreby. Kupelka a wecko su do 15min umyte, periem v sobotu, nastastie mam susicku, takze to ide vsetko za jeden den aj rovno do skrine.
Ale hlavne dodrzujem minimalizmus a ze vsetko ma svoje miesto (moj manzel ma v spalni vyhradenu stolicku na jeho oblecenie a.k.a jedna obrovska kopa, ktoru tolerujem)
S varenim je to tak, ze varim naco sa citim, ak sa mi nechce nevarim. Zo zaciatku som tiez bola z toho zufala, lebo drahy rozmaznany na teple vecere a tiez mu nechutilo to iste 2x po sebe. Ale casom si zvykol, ze nie som ochotna tak vyvarat;) a nic som si z toho nerobila, ze sa odul....a zrazu uz je ok, dokonca 2x uz aj on navaril:D aj ked to co po nom ostalo, bol des ale vazila som si, ze mi uvaril a doszal pochvalu(chlapske ego dostalo fajku;))
Takze zvolni, skus to nebrat tak vazne🙂 neboj sa, neubudne z neho, ak nedostane teplu veceru, kym si zvykne, bude hundrat ale ignoruj to, nie si jeho sluzka🙂
A to upratovanie si skus rozvrhnut a brat to troska so srandou🙂 ja si napr.pustim hudbu na cely barak a tancujem pri tom🙂) a to moj drahy si nevie ani omrvinky po sebe upratat. Ale inak ho milujem, maka dost okolo domu a hlavne kazdy mame svoje male chyby krasy. Ked sa naucis to nebrat tak vazne, ulavi sa ti🙂 drzim palce
Variť aj obed aj večeru?? Asi by ma šľak trafil, ani nie z toho varenia ale z toho rozmýšľania, že čo navariť 😂 Ja varím na dva dni len obed, večer sa zje co je práve v chladničke alebo špajzke! Mala ma obedy v škôlke, muz sa naje v práci, varím len aby som nebola hladná ja a sem tam si berie muž obed z domu! Deti nemáte, tak čo stále upratujes??
Veď dvaja dospelí veľa neporiadku nespravia! Ver mi, keby si mala deti, tak ti je jedno ci máš prach alebo nie!
Muž robí na stavbe, ale veľakrát mi pomáha s riadom, ja umývam on utiera trebárs, vysáva lepšie ako ja 😂 sem tam navarí! A som doma, nezarabam a nikdy mi to nevyhodil na oči, že on zarába a ja nech sa len o domácnosť starám a o dieťa! Veď predsa domácnosť je spoločná, aj on v nej býva a okrem toho, chcem dat aj príklad malej, nech si nemyslí, že všetko musí žena robiť a muž len ležať na gauči!
A na margo toho varenia dvakrát za deň, podľa mňa keď si raz za čas objednáte z restiky, nevyjde vás to o moc viac ako dvakrát variť! Predsa len suroviny niečo stoja, aj energie! My sa ideme sem tam tiež najesť von alebo si niečo objednáme
@snowflake07 umrela som😂.toto je uz moc.a este ze zavadzias.sak to je cista zena.sorry
To ze ti pripomina, ze zaraba viac, mi pride take manipulativne-aby si sa citila horsie a urobila teda doma viac. Ste manzelia, takze peniaze su spolocne;)
Neskusila si sa ho spytat, preco ti to vyhadzuje na oci?
A z ktorého je storočia??? A to som predtým nečítala o tých chlpoch, čo si nevie po sebe upratať, čo je bez rúk??? Ja len keď vidím, že muž si strihá nechty v kúpeľni a nechá to tak, tak ho z pol cesty vrátim, že ja po ňom jeho zvyšky upratovať nebudem!
A keď prídu deti?? Co bude?? Myslela si na to??
Peňazí budeš mat ešte menej, starosti viac a ak sa jeho postoj nezmení, budeš to mat veru ťažké!
Ja som muža hneď dopredu varovala, keď sa nam dcérka narodila, že niekedy bude len o rozkoch, nemal problém! Nemal problém sa aj o malú postarať, prebalit, nakŕmiť, ísť von!
Ked chce teplú večeru, nech si navarí! Ale viem o com hovoríš! Raz som bola u kamošky, išli sme priamo od nej z roboty! Chlap doma, v tom čase nezamestnaný, bordel všade, videla som na kamoške rozpaky! Od rána hladný, ona prišla a dala mu variť aspoň narýchlo klobásky z mraziaka, lebo ani to nebol schopný!
Je to ale aj o výchove, môj muž je zo 4 bratov, takže často museli robiť aj zenske práce, lebo by sa ich mama musela zblázniť
moj manzel robi z domu. zaraba ovela nasobme viac ako ja... ja uz ani nepracujem teraz par mesiacov. moj manzel plati upratovacku dvakrat mesacne na generalkove uoratovanie. plus sam kazdy den alebo obden nakupuje. vari uklada vyklada umyvacku perie. vesia pradlo.

To iste mam doma 🤣 tiez som z toho na prasky. Akurat dnes sme mali debatku s manzelom, uvidime kolko si z toho zobral 😅