Ako vychádzať so staršími ľuďmi v rodine?

15. jan 2022

Ako vychádzať so staršími ľuďmi v rodine ..čo majú všetky múdrosť sveta a nič pre nich nieje dobre ..majú svoj starý svet a porovnávajú a nevedia pochopiť mladých

zuzanockamt
15. jan 2022

S úctou a rešpektom. To je dnes pre mnohých mladých veľmi ťažké. Každý raz bude na mieste tých starých, takže trošku pokory neuškodí. Tí starí už niečo odžili, zažili, majú skúsenosť.

sona96
15. jan 2022

Ako vychádzate s mladými ľuďmi v rodine... čo majú všetku múdrosť sveta a nič pre nich nie je dobré... majú svoj moderný svet a porovnávajú a nevedia pochopiť skúsenejších... Treba mať trošku pokory a nezameriavat sa na rozdiely medzi nami, ale na to, čo máme spoločné a keď už nič, tak aspoň nezabúdať na to, že sme ľudia.

mauduska
15. jan 2022

ja osobne podľa toho, či oni rešpektujú mňa, alebo nie.. to že je niekto starší mu nedáva právo ma neustále sprdávať a pod. Pár rokov dozadu ešte platilo, že starí ĺudia majú múdrosť a treba za nimi chodiť po radu. Dnes? Neviem teda. Generácia vychovaná komunizmom, byty zadarmo, istota zamestnania, smiešne ceny 🤔 čo sa praktického života týka, nemajú mi ako poradiť, lebo žijem celkom iný život ako žili v mojom veku oni. Čo sa výchovy týka, podobne - pocvičiť pľúcka napr. je dodnes obľúbená metóda niektorých starych mám.

Ja rešpektujem starších ľudí, ale podľa mňa si rešpekt človek nezaslúži tým, že je starý. Každý raz bude starý, za to nie je žiadna medaila. Pokiaľ si v 70tke čistá krava, neviem prečo by som ti mala venovať väčšiu úctu ako 20 ročnej krave 🤷‍♀️ Očividne takú pani vek nič nenaučil..

Takže zhrnutie - staršich ľudí samozrejme rešpektovať, ale nie slepo "uctievať" a počúvať všetky ich rady / riadiť sa nimi. Dnešní starí ľudia nevedia, čo je to zivot dnešného mladého človeka a veľmi málo ich rád je cenných - bohužiaľ. Každý človek si zaslúži úctu, lebo je človekom, k starým sa treba správať jemnejšie a uprednostniť ich potreby (pustiť sadnúť, v rade, vypočuť, nakúpiť im, ..) lebo už nevládzu. Rešpektovat ich názory je rovnaké ako rešpektovať názory iných.. nemusíš ich ani chápať, ani akceptovať. Len ich predýchaj. 😄

katkamatka7
15. jan 2022

Mladí ľudia objavujú svet a zrazu objavili to, čo tí starí objavili v čase, keď boli mladí. ,,Young people thing, they invited the world, but it was invited long time before. "
S úctou a s rešpektom.

h2
15. jan 2022

@mauduska Z Tvojej odpovede vidieť, že si ešte véééľmi mladá. A to, čo píšeš o generácií, vychovanej komunizmom, ach jaj, moja milá, nemáš o tom ani páru! (A buď rada!)

katkamatka7
15. jan 2022

@mauduska Mňa vychovávala generácia, ktorá prežila vojnu. A rady tej generácie aj teraz prijímam s pochopením napriek tomu, že som nežila v ich dobe mladosti. Príde čas, kedy mňa moje dieťa bude považovať za premúdrelé zvieratko, ale z puberty vyrastie. A začne objavovať ďalšie nové vymoženosti novej doby, ďalšie stále sa meniace pravidlá a zákony. A ja sa budem snažiť vštepovať mu tie pravidlá a zákony, ktoré majú nemenú platnosť a sú večné. Ktoré to sú? Úcta, rešpekt, pochopenie, porozumenie, empatia, láska.

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@mauduska Ty si fakt zjedla vsetku mudrost, Ty budes na stare kolena velmi oblubena babka😀 O socializme (komunizmus tu nikdy nebol) vies figu borovu😉

thoughtfulweirdo
15. jan 2022

Jednam so staršími ľuďmi tak, ako aj s mladšími- slušne a milo. Keď s nimi v niečom nesúhlasím, prejdem to úsmevom a zmenou témy

ckocka
15. jan 2022

Niektoré životné skúsenosti sú neprenosné. Vydrž, dočkáš sa aj ty.

oli18
15. jan 2022

@mauduska Ty budes este nast rocna, ktora zjedla vsetku mudrost sveta 😂. Taky prispevok nemoze napisat mudra mlada zena, prip uz aj matka.

pleja
15. jan 2022

@mauduska máš zjednodušený pohľad na svet. O akcii Z si počula? Tí čo, "dostávali byty zadarmo" pracovali aj v soboty - bežne sa chodilo do práce, zúčastňovali sa akcií "Z" kde stavali zadarmo napr skôlky. A tie rozbité chodníky po ktorých chodíš a dodnes slúžia, hoci ich 30 rokov po revolúcii nik neopravoval, tie sa tiež postavili za socializmu. Aj tie sídliská kde máš škôlku, školu, preliezky, obchod a zdravotné sídlisko po ruke (porovnaj s dnešnými developerskými projektami, kde nie je nič iba ôsúkromná" ulica) a za všetkým treba cestovať. Nehovoriac o systéme predškolskej starostlivosti - dostupná a za lacáka, poobednej starostlivosti o deti - družiny a tiež o ZUŠ-kách, ktoré vo svete nemajú obdobu (hádam okrem bývalých socialistických krajín) a dnes sú to najlacnejšie krúžky. Takže tak k tým čo nič nerobili...Trocha pokory a štúdia reality (nie kapitalistiicko-pravičiarske kecy) by nezaškodilo.

simsalabim
15. jan 2022

@mauduska fuuha... kolko mas rokov? Naozaj musis byt bud velmi mlada alebo velmi arogantna. Ano, nazory generacie starsej odomna sa aj mne v mnohom zdaju predpotopne (hovorim o ludoch 70+, kedze aj ja uz mam svoj vek a ty by si ma istotne zaradila medzi starych ludi), ale s vekom a skusenostami viem, ze ich nazory su v mnohom podlozene zivotnymi skusenostami. Na druhej strane, ano, maju "zastarale" vychovne metody a pod. Ale tu potom ide skor o komunikaciu medzi tebou a nimi, ako ich "zle nazory". Nauc sa komunikovat asertivne, empaticky a nebyt vztahovacna a myslim, ze to pojde.

cubo2
15. jan 2022

@h2 nechápem, čo sa do nej tak obúvate. Generačný rozdiel medzi ľuďmi narodenými v 1950 a povedzme 2000 je obrovský. Súčasní dôchodcovia žili v mladosti úplne ale úplne iný život, nedá sa to porovnať s dneškom.

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@cubo2 A ty si aj cital, co ona napisala? Alebo si len mal potrebu nieco napisat?

pleja
15. jan 2022

@cubo2 ale dá sa s nimi komunikovať slušne a asertívne. a dokonca si človek môže zobrať odtiaľ aj dobré veci. Ja som deti rýchlo naučila piť z pohára a veľmi rýchlo som ich odplienkovala bez akýchkoľvek "moderných tráum" vďaka socialistickej knihe "Moje dieťa". Vďaka tomu som nepotrebovala žiadne kojenecké fľaše a rôzne špeciálne poháriky. A keď som si ju čítala "cvičenie pľúc" nebolo vôbec tak propagované ako sa dnes píše. Takže tak. A mimochodom, aj materská sa zavádzala v socializme...

janewithane
15. jan 2022

Asertivne- ďakujem s mojim rozhodnutím som spokojná. Ďakujem , vidím ze ta to zaujíma, riadili sme sa odbornými odporúčaniami, na túto tému nediskutujem..

canis_lupus
15. jan 2022

Usmievať sa a prikyvovať 😂😂 Ja mám prababku skoro 90r a napríklad do mojej sestry sa vkuse obúva, že žije so svojím frajerom (sú spolu už aspoň 5r) a nie sú zobratí. Sestra sa ofučí a odíde väčšinou 😂 Mne zase stále rozprávala, ako je možné, že malý má ešte plienky...mal možno rok a pol 🙈 Proste som len prikyvovala, usmievala sa a povedala, že na tom pracujeme. So staršími ľuďmi je zbytočné sa hádať, oni sa už nezmenia. Ja mám svokrovcov 65+ a tí zase do malého radi hustia vyhrážky rôzneho druhu, naposledy včera malý hovorí: Keď sa budem špárať v nose, zoberú má cigáni. Oni sú zlodeji 🤦 Pýtam sa, kto mu to povedal... Dedo. Vtedy chlap akurát povie rodičom, nech mu nehovoria takéto blbosti, ale efekt to nemá žiadny.

oli18
15. jan 2022

@cubo2 uved priklady. Aj my sme studovali, aj v zahranici, chodili na diskoteky, vydavali a zenili sa, rodili, chodili do prace, stavali domy, brali pozicky na 30 rokov a dokonca neboli s detmi na platenej rodicovskej do 3 rokov. Chodili sme na dovolenky, vylety, do kina a divadla, na kupko. Kupovali sme si znackove veci v Tuzexe a ja napr Ninu Ricci v obycajnej drogerii. Nemali sme donasku jedla domov. A malo chlapov byvalo v mama hoteli do 35ky. V com zijes inak?

lopka1313
15. jan 2022

Tiez pozeram, co do nej tak vsetci idu... Zjavne ste este nestretli 80 rocnych debilov, pre ktorych ste aj po 30tke deti, ktore su hlupe. A kritizuju kazdy Vas krok. A to mate fajn pracu, byvanie, zivot... Moj dedo si nevazi ani mojho 60 rocneho otca, ktory byva v jeho susedstve a urobi vsetko, o co ho poziada, ma uspesny zivot, robi co vie a zije spokojne. Na nas, jeho dcery nema pekneho slova. A o jeho druhej zene ani nehovorim, poriadna zakerna striga. O to maju obaja po 80tke... Kedysi som bola za to, ze aj ked je nevdacny a hnusny, treba mu pomoct, je to otcov oco. Ale od kedy ma uplne odsudil, lebo som si v 27 s pomocou rodicov kupila byt, a jeho milovane vnucata od tety ziadne nemali (8 rokov v zdielanych podnajmoch mi stacili), tak uz mi je to jedno. Su ludia, ktori boli cely zivot zli (moj dedo mal milenky, bol manipulator a otec s tetou maju dodnes nasledky z takej vychovy, bral uplatky od zamestnancov...), a to sa vekom nezmeni, nebudu len preto po 80tke uzasni, len preto, ze zostarli.

h2
15. jan 2022

@cubo2 Nemyslím si, že by som sa do nej obula. Nič zlé som nenapísala. Len to, že je zrejme ešte mladá, čo je fakt, ináč by to nepísala. A že o tej dobe nemá páru, čo je tiež fakt z toho istého dôvodu. Okrem toho som jej už len napísala, že môže byť rada, že to nezažila, čo nie je zlé, ale skôr dobré.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

ako pisala @zuzanockamt - ucta a respekt a hlavne dbat na to, ze je normalne ze nevieme sa v niektorych veciach chapat a sme rozdielni. Nesnaz sa, aby ti rozumeli a nesnaz sa menit ich.

@mauduska - respekt a ucta predsa neznamena, ze nechas sa sprdavat a urazat. Znamena to, ze si vypocujes ich postoje, das im najavo, ze rozumies, ze pre nich su smerodajne a riadia sa nimi a nebudes sa k nim spravat arogantne a presviedcat ich a zhadzovat.

ckocka
15. jan 2022

@lopka1313 80ročný debil je vo väčšine prípadov človek postihnutý stareckou demenciou, Alzheimerom, úbytkom telesných a duševných síl, kongitívnych schopností či rôznou kombináciou uvedených ale aj neuvedených zdravotných problémov. Väčšinou nediagnostikovaných. Väčšinou okolím neakceptovaných, pretože nastupujú postupne, niektoré schopnosti a znalosti zostávajú dlho zachované, takže to pôsobí akoby si vymýšľal, robil prieky a chcel len ubližovať. Tak ako v prípade psychických ochorení chýba osveta, namiesto toho sa tradične pripomína práve spomínaná úcta, čo však dnes už nefunguje.

lopka1313
15. jan 2022

@ckocka stale to neriesi ludi, ktori boli debilmi cely zivot a toto je len pokracovanim ich života. Vid moj dedo, manipulator, tyran, milenky, uplatky, kazdeho len vyuzit v kazdom veku.... Ak je niekto debilom v 30tke, v tej 80tke sa zazrakom nezmeni a nemozu za to zrazu len choroby a diagnozy.

katkamatka7
15. jan 2022

@lopka1313 Keď už nebude môcť povedať svoj názor, môžeš si myslieť, že už Ti nebude chýbať. Pravdu sa dozvieš až keď už ani Ty nebudeš môcť
povedať svoj názor. ( Nechcem sa Ťa nijak dotknúť. Ako sa píše vyššie, sú osobné skúsenosti, ktoré sú neprenosné) .

ckocka
15. jan 2022

@lopka1313 To máš pravdu. Najvýraznejšie osobnostné črty sa ešte zvýrazňujú, pretože ich máme hlboko zažité. Ale i to je prejav "choroby" zvanej staroba.

elizuella
15. jan 2022

@zuzanockamt krasne

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
15. jan 2022

Ja si nepomozem,ale na 90% ma @mauduska pravdu. Citajte, co pise. Nie kazdy stary clovek si automaticky zasluzi uctu. Preco by mal? A medzigeneracne rozdiely su teraz este vyraznejsie ako pred 100 rokmi. Nasi stari rodicia zili tak rozdielny zivot od dnesneho, ze az... Pise, ze respekt by mal byt a ja suhlasim. Nie slepe uctievanie. Priznajme si, ze je stare klise, ze stari ludia su mudri. Nuz..nie kazdy stary clovek.. Skor mam pocit, ze stari ludia maju problem s respektom k mladym.

ckocka
15. jan 2022

@stanulienkat Myslíš že úctu si zaslúži iba múdry človek?
To vyžadovanie úcty je taký starodávny pojem, ja by som povedala že starý človek potrebuje predovšetkým pochopenie.

katkamatka7
15. jan 2022

Pripomeniem jednu bájku.
Dcéra chystá jedlo pre svojho otca. Ten už nevládze jesť sám, nemá zuby, nerozumie mu, čo jej chce povedať. Kŕmi ho s odporom, s výčitkami, že jej je na starosť.
Kŕmi aj svoje dieťa. Dieťa sa začne hrať, začne kŕmiť svoju mamu. Mama sa ho pýta: prečo ma kŕmiš? Veď ja sa dokážem najesť sama. A dieťa odpovedá: chystám sa, že keď vyrastiem, budem Ťa kŕmiť presne tak, ako kŕmiš svojeho otca.