Ako vyriešiť dilemu s vianočnými koláčmi a svokrou?
Som tehotna a narodi sa nam babatko. Ja nebudem mat prilezitost piect. Vcera som spomenula pred svokrou ze si objednam kolace. Tak trochu sa urazila lebo ona pecie vela a kto to poje a naco objednavat.lenze jej kolace nam nechutia. Je pravda ze pecie vela aj 10 druhov aj viac ale ja peciem uplne iny styl.
Ako by ste to riesili? Objednat, upiect nieco aj ked neviem kedy. ci kaslat na to a ostaneme bez kolacov? len s tym co budu mat oni.sme od nich 3km a na sviatky budeme spolu..
moja svokra to isté. 300 x sme mohli povedať, že NIE. Nepochopila. Doniesla 3 veľké dózy. Nejedli sme tie zákusky.(celkovo konzumujeme sladké minimálne, dala som ich susedovi pre sliepky) Keď sa opýtala či chutili, odpovedala som : Áno, susedovým sliepkam a psovi tiež 🤭
O rok doniesla opäť. Nepochopíš 🤦 Hneď som jej povedala :Jéj, Jožkove sliepky si pochutia. Ona: Nemyslíš vážne? Ja: Áno, myslím,, nerozumiete hovorenému slovu? Vybavené, odvtedy mám pokoj.
PS: Umenie byť asertívna je super vec👍 Keď už konzumujete koláče, objednaj pre vás, aké vám chutia a hotovo.
@1ryba no ved nezjeme. To len svokra ma taku predstavu ze zjeme. Ja sa hadat nechcem. A uz vobec nie s chlapom pre kolace ci kapustnicu..
No nechodime tam kvoly jedlu ale skor pre tu atmosferu ze rodina je spolu. Maju vacsiu obyvacku a proste nie su sami..
tak čo tam budeš tento rok jesť? aspoň ti navarí osobitne nejaký vývar, alebo niečo čo budeš aj ty môcť? si neviem predstaviť po sekcii s novorodencom sa niekde trepať. muž by niečo navaril a spravili by sme si pokojný večer. a nie sa terigať, hoc len 3km...
@jamimo sliepky nemame ani v susedstve.. no nic. Ja si objednam a ju budem v peceni krotit..
Ja by som to vyriesila teraz uplne rovnako ako ked som s muzom zacala byvat. Hned prve vianoce sme boli normalne iba my dvaja,svokrovci zvlast a moj otec zvlast. Potom sme isli pozriet a nazad do svojho. A aj ked teraz viem ze sa to svokrovcom nepacilo urobila som tak ako som chcela ja. A drzim sa toho dodnes aj ked sa narodili deti. Ona mala moznost vychovavat si deti ako ona chcela ja chcem po svojom.
Lebo co dokedy chces chodit na vianoce ku nim a robit inak ako ty alebo vy chcete s muzom.
@zuzanapjat mozno aj tak to nakoniec skonci ze ostaneme doma..vsetko musi byt raz 1x. No ak pojdeme jedlo si donesiem svoje a vyhovorim sa na kojenie a uz..
@gypsomilka no ja si toto cele uvedomujem a rada by som to aj zmenila. Ale s manzelom to je trochu tazko. Riesenie mame zatial dohodnute take ze kedze sme v byte do 2rokov si kupime chatu a budeme chodit na sviatky a prazdniny vzdy tam..tak dufam ze z toho necuvne a ze to tak aj bude.. inak uz asi fakt zacneme ostavat doma, lebo doma je doma.
Ju asi to pečenie nejakým spôsobom napĺňa, možno má veľa voľného času. Možno by mohla skúsiť aj niečo zdravšie pre deti- sušiť jabĺčka atd..
Objednaj si pre seba. A ak ti niečo u nich nechutí, tak si doma navar iné.
Mne je napr. zvláštne, ak chce niekto tráviť Vianoce len vo dvojici. Ja som zvyknutá, že sme sa vždy stretávali rodina. Kedysi ako dieťa, sme chodievali ku babke, aj ako deti sme niečo vianočné zaspievali.
Takže, ak ti nechutí napr. ich šalát, urob si doma vlastný a potom si dones.
Alebo ako niekto poradil, pozvi svokrovcov k vám, a oni možno tiež, ak napr. chcú kapustnicu, tak si ju donesú.
@1ryba no pisem o tom ze sa urazila ze chcem objednat kolace. Aj lutujem ze som jej to povedala. Mala som byt ticho nech si pecie..
Inak - táto diskusia bude úplne irelevantná, lebo budes s novorodencom rada aj ked ti niekto suchý rožtek natrie maslom😀.. a to hovorím v dobrom, zažila som to pred 4 mesiacmi 😂
Ok tak som sa rozhodla ze si kolace objednam necham si ich doma a jej o nich nic nebudem vraviet. Ked nam nabali, nabali...neriesim. sk sa to nezje dam k bedni.. a nebudem sa s nou handrkovat.. len dufam ze nenapecie vela.. po minule roky to bolo fakt vela..
@andrea2323 🙂 nakoniec ocenim aj suchare.. ale ved preto si chcem objednat necb mam pokoj.. donesh mi dam do ladnicky a vybavene..
podla mna je autorka zbytocne vztahovacna a domysla si.
Svokra mozno len podotkla, ze naco objednava, ked ona pecie.
normalne by clovek povedal, ze super, ale ona proste objedala take, ake im naozaj chutia a bodka.
nechapem, naco tolko diskutovat o blych kolacoch 😀
Mám zlatú svokru, ale tiež je autoritatívna. Naučila som sa slušne, ale dôrazne si povedať svoj názor. Som dospelá žena, nemusím sa obhajovať, ani nikomu vysvetľovať, prečo som sa rozhodla tak alebo inak. Sú nepodstatné veci, kde mávnem rukou a nepoviem nič. A potom sú veci, ktoré sú z môjho pohľadu dôležité a vtedy sa iba poďakujem, že viem, že to myslí dobre, ale ja som sa rozhodla takto. Každý týždeň nám domov dotrepe plné tašky sprostostí. Spočiatku som s tým bojovala, teraz sa už iba poďakujem a keď odíde, nepotrebné veci rozdám alebo vyhodím. Starých ľudí už nezmeníš, treba ich iba prijať, akí sú. Ale odtiaľ potiaľ, tiež teraz nebudeš držať hubu a šúchať nohami len pre pokoj v rodine. Na Tvojom mieste by som jej nič nepovedala a proste si domov objednala, na čo máš chuť, aj keby toho bolo za vagón. Ak Ti domov nabalí hromadu niečoho, čo Vám nechutí, poďakuje sa, veď posunieš susedom alebo ponúkneš prípadnú návštevu cez sviatky. A nabudúce si priprav "sendvičovú techniku" - zabaľ informáciu, ktorá je pre druhú stranu menej príjemná medzi dve príjemné - Jej, veľmi pekne ďakujem, že nám napečiete suché, ja na to pred sviatkami určite pri deťoch nebudem mať energiu. Ja k tomu doobjednám ešte pár krémových zákuskov a budeme mať pestrý výber. Máme také šťastie, že Vás máme! Mimochodom, toto odúvanie neznášam, robievala to aj moja mamka, to je strašne manipulatívne a nátlakové. Na to netreba vôbec reagovať, lebo to bude používať pravidelne keď zistí, že to na Vás funguje. Nepáči sa? Vás problém, nie môj. Mimochodom, my Štedrý deň celé manželstvo trávime doma ako rodina a s rodičmi sme sa vždy stretávali na prvý a druhý sviatok vianočný. Jednak som si chcela Štedrý deň zariadiť a užiť s deťmi po svojom, v pokoji, a tiež sme si rokmi vypestovali vlastné zvyky a tradície.
Presnee, ja to tak robievam s hračkami, ktoré sa mi nepáčia príp vydávajú hrozné zvuky 🤭 poďakujem, vezmem a idú do krabice pod posteľ 😂
Autorka,
neodmietaj kolace od manzelovej maminky. Robí to s láskou. Ak vam nechutia, posunte ich napr. sociálne slabsej rodiny.
Ak nechcete prist k nim na vianocne jedlo, staci im oznamit, ze tento rok budete doma a ak vam to nevadi, tak oznamit, ze radi ich u seba uvitate.
@1ryba
Pekne si to napisala, ale neraz je to o nasom egu. A dupnem si! A pritom neraz ide fakt o debiliny.
To najcenejsie, co mame je cas s ludmi. Kolace sú balast.
Nečítala som komentáre, ale ja by som to riešila tak, že by som svokru neinformovala o tom, že sa chystám objednávať koláče. Ani o tom už viac s ňou nehovor. Ak budete na sviatky s nimi, tak u nich aj tak budú tie jej koláče, u seba doma budete mať tie, čo objednáš ty.
Do Vianoc tu bude tychto vianocnych tahanicovych tem este pozehnane. Ja fakt nechapem ze ty si ochotna v zime s babom sa trepat peso k svokrovcom. Mam syna narodeneho 10.12., cize na Vianoce mal par dni a po stedrovecernej veceri doma sme sa trepali k nasim na navstevu. Taky zapal prsnika som schytala, ze som skoncila na atb.
A nemozete mat kazdy veceru doma a po veceri v ramci prechadzky svokrovci k vam pozriet? A preco by si si nemohla objednat svoje kremove zakusky? Ja mam tiez rada vianocne suchare a neznasam kremove a plnkove, ale nikdy by som moje suchare nikomu nevnucovala. Kolko maju svokrovci rokov, ze ich treba az takto posluchat? Ked svokra pecie ako diva, asi to nebude vetcha starenka.
Stane sa niečo ak si nejaké koláče od nej vezmete a nejaké objednáte? Zase nejak veľa toho možno ani nepojete. Moja svokra tiež rada pečie a nie všetko nám chutí, ale skôr ide o to že neholdujeme veľmi koláčom. Aj jeď poviem 3x nie, neprosím si, nebaľ nám, stačil mi kúsok ku káve, tak aj tak nabalí. Doma niečo na silu zjeme ale väčšinou vyhadzujeme....nedá sa to nijak vysvetliť...žiaľ. 🤷 prípadne ich posun susedom alebo niekomu kto zje všetko. 😁
Vy dvaja ste manželia, máte vlastné bývanie a už aj plus dve deti, nechcete mať vlastné tradície? Tým nemyslím len koláče ale aj tú blbú štedrovečernú večeru, prečo by mala byť len podľa jeho rodiny? Tvoja rodina si nezaslúži aby si deťom ponúkla vaše zvyky? Tvoj muž je jedináčik alebo sa len obetuje aby "neboli sami"? Pozvite ich na vianoce ku vám alebo sa tam zastavte 1. Sviatok ako to robí väčšina rodín.
@januska12323 ale no...naozaj existuju ludia, co maju radi take velke, spolocne vecere...akurat to neberu ako nutne zlo, ale tesia sa na to.
@zmrzlinka2021 čo je o egu v prípade autorky?
@zuzanapjat
Pisala som skor vseobecne. Ale pre mna také nezmyselné trvanie na téme "koláče". Vezmem od svokry, objednám si, a neriešim dalej. Ak svokrine my nejeme, posuniem niekomu, kto ocení. Proste, čím som starsia, neriešim kraviny, lebo na tom svet nestojí. Ovela podstatnejsí sú pre mna ludia, rodina, vztahy, ale to neznačí, ze v podstatnych zivotnych otázkach nebudem stát za svojim rozhodnutím. Ale koláče a iné kraviny typu zvykov na vianoce... pre mna nepodstatné a skor o egu cloveku. Rozlisujem, čo je podstatné a čo je balast a sustredím sa na to pekné, pozitívne.
Neviem, neries dopredu kapustnicu, ja mam dieta narodene koncom novembra a jedno tyzden pred Vianocami. Dala som si aj hribovicu, aj kapustnicu, aj zemiakovy salat. Dietatu nic nebolo, teda nie viac, ako normalne.
Ja by som si objednala kolace, nech si mysli, co chce. Mne vtedy pri prvom, ked som rodila v novembri, napiekla mamina, ale aj ja som daco stihla. Pri tom dalsom synovi, co sa narodil tyzden pred Vianocami, tak som zacala piect 6.12., napiekla som si suche a tesne pred Vianocami plnil manzel, ja som naplnila medove rezy 23.12...😁
Bol covid, nikto sa ku nam neodvazil 🤣 a bez kolacov som nemohla byt, ani starsie deti 🙂. Svokra tiez pecie len suche, mne to aj chuti, ale na sviatky chcem aj plnkove. Kh nam sa kazdy tesi na navstevu, lebo robim plnkove 🙃😅🤣.

@0kristina0 ja vobec nechapem o com tocis stale.. ved diskutujeme. Normalne reagujem. Nepatrim k tym ze zalozim temu a viac sa neozvem. Ved ked ta to tak irituje tak proste tuto temu neries.. odkial vies ze nic nezmenim? To z akej kategorie si ty ani nepisem. Skoda reci.