icon

Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?

26. sep 2024

Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..

Strana
z10
ukgirls
3. okt 2024

@edit292 keby pocas manzelstva kupia byt a vynaju ho z bsm tak je len a len jej

mantilka
5. okt 2024

Toto čo tu citam, veľmi zle nastavené...to ste mali mať všetko predebatovane pred manželstvom. Vychcaný je tvoj muzicek...rýchlo hypo vybavoval pred svadbou. Dátum nadobudnutia počas manželstva 😆....no cudne, že tam nefigurujes. Toto by som sa poradila s právnikom, podľa mňa nie podpis hypo ale dátum nadobudnutia je dôležitý.
A áno, mal by ti dať aspoň časť bytu, tak ako tu písali baby.
Kým otehotnies všetko s ním popreberaj a usporiadaj lebo potom to už bude veeelmi ťažké.
Samotný príchod bábätka prináša veľké stresy a hádky medzi manželov....únava, rozdielne názory na starostlivosť a výchovu...babky, tetky, ...všetci by chceli radiť.
Je to krásny ale aj ťažký čas.
Toto by ste už neustáli, keď ani financie nemáte dohodnuté k spokojnosti obom.
A priprav sa, že deti z IVF majú slabšiu imunitu...to mi hovorila zo skúseností moja mamka lekárka a potvrdil mi to aj jeden známy, že majú deti z IVF a sú chorlavejsie.

alex1212
8. okt 2024

My sme mali každý svoj účet a skladali sme sa 60 perc muž 40 perc ja v priemere .. a tým, žeuz platil hypotéku sám, lebo dom nebol môj...o prachoch sme sa nikdy nehádali .

som_realistka
8. okt 2024

Tvoja poradkyňa je asi poradkyňa co sme mali s mojim ex, pri rozvode tvrdila, " s vaším úverom sa nedá nič robiť, musíte ho dosplacat spolu - ešte 15 rokov" tak som sa jej spýtala ci sa s koňom zrazila, potom " no tak stačí keď manzel-uz ex pôjde do banky s potvrdením o rozvode, a ja sa nemusím starat^ tak jej hovorím, a kedy budem teda oddlžená, nech si môžem zariadovat svoje bývanie. Vraj keď sa pôvodná hypo splatí. Tak som si našla nového fin poradcu, povedala co je vo veci, doniesla zmluvy, podklady, potvrdenie o rozvode a do 14 dní sme v banke podpisovali zmenu hypo iba na ex. Ty mas vlastne to isté len obrátené. Odporúčam overiť ešte v banke, pripadne nájsť ozaj kvalitného poradcu.

autor
Autor odpoveď zmazal
ivik4
9. nov 2024

Nic v zlom ale to ze sa so vsetkym handrkujete o peniaze a posielate si medzi sebou jak dvaja cudzi ludia je fakt na zvracanie, byt-nebyt .
Aspon ze to si poriesila

liv1
9. nov 2024

Gratulujem ti k 50% k bytu. Ale myslim to trocha ironicky, lebo to je asi jedine pozitivne v celom tomto. Mat takeho chlapa ako je ten tvoj by nechcela ziadna zena, handrkovat sa stale o peniaze, rozdelovat prijmy, zgrlos je to, ktory si ta nevazi. Lebo toto normalny chlap neurobi. A este pockaj, ked budes od neho zavisla na MD. Ja nechcem byto zly prediktor. Ale tie co uz nemame 20, vieme o com hovorime. Bude ti vycitat ze nezarabas, ze si doma na “dovolenke” a nic nerobis… kazdopadne drzim ti palce, nech nic z toho nie je pravda. Ale ked vy sa hadate uz teraz a to ani deti nemate, tak…

autor
9. nov 2024

@ivik4 my mame harmonické manželstvo čo samozrejme ty nevidíš. To že sme mali tuto hádku a napísala som niečo v hneve neznamená že to je cely čas.
Mne by bolo z iných veci na vracanie- napríklad tých kopu vzťahov kde si muži hľadajú milenky, pripadne alkoholizmus a bitka. Akože nehnevaj sa ale toto napísat že preto ti je z toho na vracannie.. ach mám dosť.
Ďakujem za názory, viac tu nemienim rozoberať svoje manželstvo.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2024

Staci si precitat uvodny prispevok a vsetkym je hned jasne, ze sa jedna o harmonicky vztah😉

ivik4
9. nov 2024

Ano ,milenka je na rovnakej urovni ako to ze zijes s niekym s kym sa beriete ako dvaja cudzi ludia. Ja nevravim ze nie

aurora33
9. nov 2024

Autorka, píš si čo chceš, ale toto zďaleka nie je harmonicky vzťah.

ivik4
9. nov 2024

Tak ak tuto pani nikdy nemala vedla seba skutocneho chlapa tak je to pre nu normalne a harmonicke manzelstvo. Teraz tak rozmyslam, keby mam mojmu chlapovi vratit polovicu penazi za vsetko co mi kupil a aj nevycital, tak by som splacala este v dalsom zivote.
Smutne toto ...

liv1
9. nov 2024

“Stale sa kvoli tomu hadame a takto je to s kazdym vydavkom”. To su tvoje slova… takyto muz by sa mi zhnusil. Ty to zas povazujes za harmonicke manzelstvo. Tak good luck 🤷‍♀️ hlave pri detochpp

lienka.7
9. nov 2024

@autorka ze harmonické manželstvo... len o peniaze sa hádate👌😄

anonym_6e7b7d
17. júl 2025

@anonym_autor jeden z dovodov preco sa takym ludom nedari mat prirodzene dietatko… myslis ze nejaka duša tuzi mat za otca takeho ch..a ? A tebe treba takeho muza ?

Strana
z10