icon

Ako vyriešiť problémy s nezodpovednou sestrou?

Včera o 21:15

Nikdy som si nemyslela, že budem zakladať takúto tému ale mám plné zuby svojej sestry.
Otec nám zomrel, zdedili sme dom. Dohoda bola taká, že necháme tam bývať mamu a potom sa dom predá, mama mala vtedy 70. Lenže ona sa ešte ten rok rozviedla a nasťahovala sa do domu. Keď som sa jej pýtala čo plánuje, povedala že keď ju muž vyplatí kúpi si byt v meste, lebo tam skôr zoženie prácu.
Prešlo 2,5r a ona býva stále v dome, mama musí stále pracovať popri dôchodku, lebo sestra nepracuje. Mama chodila vypomáhať aj predtým do bývalej práce, ale zo zarobených peňazí chodila na poznavačky a výlety, teraz ledva vychádza z peňazí. Všetky opravy som zaplatila ja, lebo by bola v lete bez vody.
A potom vidí človek jej statusy na sociálnych sieťach, ako ju cudzí ľudia chvália, čo všetko dokáže, aká je super, fantastická. Hovoria mi to aj moji známi. Taká je šikovná. Ľudia, ktorí pre stromy nevidia les.
Ale ja už po 2,5 r vidím iba ten les. Ona odíde robiť si svoje videá a len zavolá mame aby šla po jej deti, aby im dala najesť, že ona príde iba večer. Mama kvôli tomu musí odísť z práce. Iba mama robí nákupy. Ona sa učí v detmi. Mama venčí jej psa. Ona sa stará o morča a ostatné domáce zvieratá vnúčat. Popri tom jej deti sú závislé na mobile. Vidia mamu s mobilom a robila to isté. 7 ročnej a 5 rocnému vlastný mobil, načo? Sestra niekoľko mesiacov nezbadala že v stene jej izby je prasknutá rúra a všetko vlhne,plesnivie.
Snažila som si pohovoriť so sestrou , bezúspešne.
Ľutujem svoju mamu že si ani na dôchodku nemôže oddýchnuť. Najradšej by som dom hneď predala ale ona nechce.

anonym_d6c2f3
•
Dnes o 05:12

@anonym_autor ten dom je len z polovičky váš, nie? S polovicou si môže robiť čo chce, kým žije. S druhou polovicou si musíte poradiť so sestrou. Kľudne sa tam nasťahuje s rodinou a robte si naprieky.

anonym_7278e0
•
Dnes o 05:19
@anonym_autor

@anonym_d25fb6 ako vyhodiť 1/2vlastníka z vlastného domu?

@anonym_autor môžem sa spýtať, prečo sestra vlastní až 1/2 nehnuteľnosti? Mama nevlastní nič?

minenkaa
•
Dnes o 05:28

Ja som tiež za to ,kontaktovat socialku ,mama nech prestane nakupovať a chodiť pre deti
Ak si ty druhý majiteľ pytaj od sestry nájom ,nech platí

anonym_a6f667
•
Dnes o 05:49
@anonym_autor

@anonym_d25fb6 ako vyhodiť 1/2vlastníka z vlastného domu?

@anonym_autor a mama prečo nič nevlastní?

anonym_2311d7
•
Dnes o 05:50

Mama nech sa začne starať iba o seba. Jedlo nech kúpi iba sebe, keď mladá uvidí že sa starká prestala starať tak nákupy. Žiadne vyberanie zo škôlky, budú volať tak ich treba odkázať na matku detí. Keď sa takáto situáciu stane raz, dva, tri krát škôlka začne konať.
Energie, vodu napísať na sestru keď tam býva. Bude mať nedoplatok jej problém. Ak by sa to dostalo do stavu že tam mama nemôže kvôli nej bývať tak by som si pýtala nájom a za tú sumu by som mame platila menší byt.

anonym_2166f5
•
Dnes o 06:04

@anonym_autor Sestre treba oznámiť, že žiadas od nej,aby platila polovicu režijných výdavkov a všetkých surnych opráv Zároveň, keď to neurobila mama,poziadaj ju ty,aby mamu nevyužívala, nezaťažovala starostlivosťou o deti.Zaroven jej povedz, že v prípade,ak sa veci nezmenia, plánuješ mame nájsť podnájom,aby si mohla pokojne žiť,ale keďže sestra ostane v dome, ktorého je polovica tvoja, žiadas ju o nájomné za polovicu domu

la_dolce_vita
•
Dnes o 06:39

Obavam sa, ze toto nema riesenie.

negymama
•
Dnes o 07:06

Mam nápad. Na sťahuj mamu na par mesiacov k sebe. Mama si u teba oddýchne, ušetrí. Sestra bude na všetko doma sama a hneď príde na to. Ze náklady sana neutiahne, hlavne keď nepracuje.
Alebo. Nech mama pyty od sestry príspevok na domácnosť. A nekrmit jej deti. Sestra ma minimálne výživné po rozvode.. Z toho má živiť deti.
A prepáč sestra je vyccana a vy dve s mamou hlúpe že sa necháte zneužívať.
Namapravu netreba hádky a stazovanie, ale konkrétne opatrenia.

negymama
•
Dnes o 07:09
@anonym_2166f5

@anonym_autor Sestre treba oznámiť, že žiadas od nej,aby platila polovicu režijných výdavkov a všetkých surnych opráv Zároveň, keď to neurobila mama,poziadaj ju ty,aby mamu nevyužívala, nezaťažovala starostlivosťou o deti.Zaroven jej povedz, že v prípade,ak sa veci nezmenia, plánuješ mame nájsť podnájom,aby si mohla pokojne žiť,ale keďže sestra ostane v dome, ktorého je polovica tvoja, žiadas ju o nájomné za polovicu domu

@anonym_2166f5 aj to. Je super nápad. A za sestrine nájomné platí mami nájom. A je vybavené. Sestra predsa vlastní polovicu domu, nie mamu aj s kej peniazmi a pracou

anonym_2166f5
•
Dnes o 07:14
@negymama

@anonym_2166f5 aj to. Je super nápad. A za sestrine nájomné platí mami nájom. A je vybavené. Sestra predsa vlastní polovicu domu, nie mamu aj s kej peniazmi a pracou

@negymama Presne tak.Ja chápem aj to, že ako žena, ktorá je sama na svoje deti, môže občas potrebovat pomoc a kto iný pomôže, než rodina... ale keď to už je využívanie,treba to tvrdo stopnúť

anonym_a57360
•
Dnes o 07:24

Mama nech prestane nakupovat pre vnucata … mala by si uvedomit, ze su to deti jej dcery, u ktorej zlyhala jej vychova. Ona robi videjka a vy dve hlupe sa starate … napis 3 x decka ti revu v MS chod si ich vyzdvihnut a chladnicka prazdna… ked si neda povedat musis ju znicit tym, na com jej zalezi … mamka nakupuje, mamka chodi pre deti do skolky atd … natocit video vie kazdy … znic to, na com si najviac zaklada … jej virtualny svet … nakolko ti je iba fantazia, je to gratis a nic sa nedeje … sestra nie je sikovna ale vychcana a vy dve sa nechate vyuzivat… este napis preco nepracuje

patrike
•
Dnes o 07:26

Zdedili ste dom akym sposobom ? Mama ma 1/2 a vy so sestrou po 1/4 ?
Situacia je neriesitelna, sestra je parazit a ked s nou mama nechce urobit poriadok, nemas sancu. Po smrti mamy ti ostane sestra na krku, nebude za dom platit (energie / udrzba) a tvoje sance budu opat male. Krajne riesenie potom bude, predat tvoj podiel pod cenu niekomu, kto jej urobi peklo a vyhodi ju odtial. Mas na to gule, urobit toto jej detom ?

2691
•
Dnes o 07:26

@anonym_autor predať dom, sestru vyplatiť a máme kúpiť malý byt, alebo garsonku , samozrejme na tvoje meno.S ňou nepohnes. Ty môžeš predať svoju polovicu sestre - má predkupné právo.Ak nebude súhlasiť, predaj cudziemu. Máme jedoizbsk, alebo garsonku na tvoje meno samozrejme

anonym_fb63ad
•
Dnes o 07:33

Byvaly muz ju uz vyplatil?
Tvoja mama musi zatiahnut rucnu brzdu, inac sa situacia nezmeni. Apropo, pytala by som od sestry polovicu vydavkov za opravy.

autor
•
Dnes o 07:41

@negymama vy všetci by si nechala malé deti , vlastne vnúčence,naschvál hladom?
Alebo v mš, aby ich riešila polícia? Aby ich nedajbože zobrali do detského domova? Toto robiť malým deťom, majú hlupu matku, otec sa nestará,
Už včera som písala pravidlá boli ale čo ak sa ich nedrží? Ja som si mamu zobrala k sebe, a nebolo jej u mňa dobre. Osoba v takom veku potrebuje svoj kľud.
Nedokážeme prinútiť sestru ako vlastníka aby si na seba prepísala hodiny. Podľa dohody mala platiť šeky, boli na otca , mama ich dala sestre a ona ich nezaplatila chodili upomienky, boli by mamu odpojili,tak to zaplatila. Tak isto ten prasknuty vodovod, ona by bola nechala premočiť nosný múr, majster povedal že sa to mohlo po čase zrútiť. Zvaliť na susedov veď to je životu nebezpečné.
Farmu sme viac krát pýtali, vždy povie že nemá žiadne peniaze, neviem čo spravila s peniazmi čo mala okrem toho že kúpila ten bicykel, na ktorom si točí videa

minenkaa
•
Dnes o 07:53
@anonym_autor

Alebo v mš, aby ich riešila polícia? Aby ich nedajbože zobrali do detského domova? Toto robiť malým deťom, majú hlupu matku, otec sa nestará,
Už včera som písala pravidlá boli ale čo ak sa ich nedrží? Ja som si mamu zobrala k sebe, a nebolo jej u mňa dobre. Osoba v takom veku potrebuje svoj kľud.
Nedokážeme prinútiť sestru ako vlastníka aby si na seba prepísala hodiny. Podľa dohody mala platiť šeky, boli na otca , mama ich dala sestre a ona ich nezaplatila chodili upomienky, boli by mamu odpojili,tak to zaplatila. Tak isto ten prasknuty vodovod, ona by bola nechala premočiť nosný múr, majster povedal že sa to mohlo po čase zrútiť. Zvaliť na susedov veď to je životu nebezpečné.
Farmu sme viac krát pýtali, vždy povie že nemá žiadne peniaze, neviem čo spravila s peniazmi čo mala okrem toho že kúpila ten bicykel, na ktorom si točí videa

@anonym_autor prečo to neriešite cez socialku teda keď neviete čo
Aj nájom prečo neriešite nájom ,aj cez právnika a súd ,dokonca ju môžte dať aj vysťahovať ,aj keď je majiteľ ,bude to stat síce peniaze ale možno sa spamätá

anonym_db9a0d
•
Dnes o 07:54
@anonym_autor

@anonym_autor mama nech ide preč a sestru ignorujte

billy_jean
•
Dnes o 08:02

Ideálne by bolo, ak by mama na dva - tri mesiace odišla z domu, nechala by odpojiť elektrinu, teplo apd. Keďže to ona platí, tak by to bolo možné. Ale keďže nechce odísť, tak by si s ňou mala sadnúť, kľudne v tvojej prítomnosti a povedať, že musí platiť polovicu energií a rovnako si bude kupovať jedlo pre seba a deti sama. Alebo ak nie, tak bude platiť náklady na stravovanie pre seba a deti mame. Ak sa to nestane, veľmi jednoducho treba stopnúť všetky servisné činnosti. Aj keď je to veľmi bolestivé, inak to nepôjde. Uvariť iba pre seba, nie žiaľ deťom nedať, aj keď budú hladné, budú plakať, inak to nepôjde. Po deti neísť do skôlky, rovnako prať iba sebe, žehliť iba sebe. Starať sa vlastne iba sama o seba. Upratať u seba, max v kuchyni. Urobiť si vlastný program, ísť preč na víkend. Inak to nepôjde.

domkakvet
•
Dnes o 08:09
@anonym_autor

@domkakvet ona nenakupuje pre ňu, ale keď sú vnúčatá hladné tak im nemá dať?

@anonym_autor nech obmedzi aspon co sa da z roboty po ne do skolky naozaj nemusi ist.

anonym_08968f
•
Dnes o 08:46
@negymama

Mam nápad. Na sťahuj mamu na par mesiacov k sebe. Mama si u teba oddýchne, ušetrí. Sestra bude na všetko doma sama a hneď príde na to. Ze náklady sana neutiahne, hlavne keď nepracuje.
Alebo. Nech mama pyty od sestry príspevok na domácnosť. A nekrmit jej deti. Sestra ma minimálne výživné po rozvode.. Z toho má živiť deti.
A prepáč sestra je vyccana a vy dve s mamou hlúpe že sa necháte zneužívať.
Namapravu netreba hádky a stazovanie, ale konkrétne opatrenia.

@negymama
Este si zabudla zablokovat docasne sestrine cislo

0silvia0
•
Dnes o 09:21

Neodpovedala si, preco mama nema na dome po otcovi ziadny podiel.
Pochopila som, ze ani ty ani mama nie ste schopne radikalnych rieseni, ako tu kazdy radi. Tak menej radikalne:
- mama by si mohla najst brigadu v poobednych hodinach, do vecera, aby nemusela servisovat a zivit deti. Doma nech ma len nejaky chlieb, maslo, zakladne veci, aby nemusela vyvarat pre vsetkych.
- mama by si mohla najst nejaky lacny podnajom alebo izbu, aby mala pokoj. Alebo byvat u niekoho, kto potrebuje pomoc s nakupmi, upratovanim, nejaka starsia pribuzna. Proste vypadnut z domu.
- daj do svojej polovice domu nejakeho podnajomnika, studenta. Ten servisovat cudzie deti nebude.
Ine mi nenapada.

patrike
•
Dnes o 09:23
@anonym_2166f5

@anonym_2166f5 Nebude to fungovat. Sestra bude od mamy chodit zobrat peniaze vydieranim o hladnych detoch. Na dom neda ani cent a bude tam byvat dalej.

anonym_2166f5
•
Dnes o 09:28
@patrike

@anonym_2166f5 Nebude to fungovat. Sestra bude od mamy chodit zobrat peniaze vydieranim o hladnych detoch. Na dom neda ani cent a bude tam byvat dalej.

@patrike Ak je človek rázny a dôsledný,funguje to

patrike
•
Dnes o 09:30
@anonym_2166f5

@patrike Ak je človek rázny a dôsledný,funguje to

@anonym_2166f5 Sestra bude, ale mama nie. A sme doma. Co urobis, ako majitel polovice, ak druhy majitel nebude hradit opravy ? Mozes sa akurat roky sudit.

anonym_2166f5
•
Dnes o 09:46
@patrike

@anonym_2166f5 Sestra bude, ale mama nie. A sme doma. Co urobis, ako majitel polovice, ak druhy majitel nebude hradit opravy ? Mozes sa akurat roky sudit.

@patrike Roky potrebné nebudú, lebo keď príde o sponzora a neplatenu opatrovateľku, ktorú sestre robila matka, tak zdvihne kotvy.O tom nehovoriac, že ak matka odíde do podnájmu, sestra ako prvá pocíti následky neplatenia energií

2691
•
Dnes o 11:31
@anonym_autor

@anonym_f02b44 gratulujem,ty by si zrejme nechala celé leto vlastnú matku bez tečúcej vody

@anonym_autor predať, predať a ešte raz predať!

2691
•
Dnes o 11:32
@anonym_2166f5

@patrike Roky potrebné nebudú, lebo keď príde o sponzora a neplatenu opatrovateľku, ktorú sestre robila matka, tak zdvihne kotvy.O tom nehovoriac, že ak matka odíde do podnájmu, sestra ako prvá pocíti následky neplatenia energií

@anonym_2166f5 presne tak

2691
•
Dnes o 11:43
@billy_jean

Ideálne by bolo, ak by mama na dva - tri mesiace odišla z domu, nechala by odpojiť elektrinu, teplo apd. Keďže to ona platí, tak by to bolo možné. Ale keďže nechce odísť, tak by si s ňou mala sadnúť, kľudne v tvojej prítomnosti a povedať, že musí platiť polovicu energií a rovnako si bude kupovať jedlo pre seba a deti sama. Alebo ak nie, tak bude platiť náklady na stravovanie pre seba a deti mame. Ak sa to nestane, veľmi jednoducho treba stopnúť všetky servisné činnosti. Aj keď je to veľmi bolestivé, inak to nepôjde. Uvariť iba pre seba, nie žiaľ deťom nedať, aj keď budú hladné, budú plakať, inak to nepôjde. Po deti neísť do skôlky, rovnako prať iba sebe, žehliť iba sebe. Starať sa vlastne iba sama o seba. Upratať u seba, max v kuchyni. Urobiť si vlastný program, ísť preč na víkend. Inak to nepôjde.

@billy_jean majú parazita v dome

autor
•
Dnes o 11:49
@2691

@anonym_autor predať, predať a ešte raz predať!

@2691 mama ma problém teraz nie o tri roky keď ju k predaju prinúti súd.

katkazatka
•
Dnes o 11:50

Ty ako polovičná vlasnička domu máš nárok na určitý obnosť peňazí od sestry za využívanie domu. Pretože ty svoju polovicu nevyužívaš. Ak mama nechce orestat pomahat, tak so sestrou nepohnete. Iba mama to moze stopnut. Nikto iny.