icon

Ako vysťahovať bývalého partnera z domu?

15. okt 2024

Ahojte, idem so po radu za kamosku. Riesi taku prekernu situaciu. Pred dvomi rokmi si k sebe domov nastahovala partnera s 2 detmi vo vylucnej starostlivosti. Ona sama ma 2 vlastne mladsie deti z predosleho vztahu. Pointa je, ze sa rozisli. Partner sa odmieta vystahovat s detmi, ze nema kam ist, ale ani nema snahu hladat podnajom. Nehnutelnost je v jej vlastnictve a nie su zobrati. Maju u nej trvaly pobyt. Rada by nasla nejaku win win situaciu. Nechce ich vysupnut hned kvoli situacii, ale nevie donutit ex, aby zacal hladat novy podnajom a ona sa so svojimi detmi neciti dobre vo vlastnom dome. Druhej strane je to fuk. Jeho deti su pubisi, ti ohlad neberu na mladsie deti a este su k nim protivni, lebo vedia, ze sa rodicia rozisli a uz ich nemusia brat ako surodencov. 🤷🏻‍♀️ Ako to riesit?

Strana
z3
mvagusta
19. okt 2024

U nas moja mama zobrala na trvaly pobyt k nam jednu jej kamosku s maloletym synom.. (nebyvalu u nas ale pobyt trvaly mali) lenze kamoska zacala brat pozicky a neplatit. Ked sa to moja mama dozvedela,zrusila jej aj malemu pobyt trvaly. Po par tyzdboch zacali k nam chodit exekutory ze idu zabavovat majetky kedze kamoska neplati..moja mama vtedy len vzdy ukazala papier o zruseni TP a bolo vybavene.

nurse0
19. okt 2024

@stanulienkat to ešte veľmi lacný najom

mandarinka555
19. okt 2024

@mondolina Dá sa to aj urýchliť a nečakať na rozhodnutie súdu, ktoré môže trvať dlho. Takže zrušiť TP, zbaliť mu veci, vysťahovať pred dvere a vymeniť zámok. Následne, ak by sa dobíjal do domu (čo si v tomto prípade nemyslím), až vtedy volať políciu.

evkatk
19. okt 2024

Jednoducho. Okamžite im zrušiť trvalý pobyt. Na to súhlas nikoho nepotrebuje. Stačí ísť na úrad a oni prepíšu jemu a deťom trvalý pobyt na obec (mesto) ako to majú bezdomovci. Budú sa najmä deti hanbiť. Zároveň písomne ho vyzvať k vyprataniu domu napr. ku koncu mesiaca. Ak nebude chcieť odísť, predložiť mu návrh k uzavretiu nájomnej zmluvy. Samozrejme nevýhodnej, max. obmedzujúcej ako napr. nemožnosť užívať kuchyňu, prenajať jemu a deťom iba jednu izbu bez možnosti prístupu do ostatných častí domu, stanoviť zaujímavý nájom podľa toho, kde sa dom nachádza. Ak v meste, tak pre 3 osoby 900Eur mesačne, ak na vidieku 600 eur mesačne. Nedovoliť im užívať jej stravu, nerobiť im slúžku upratovaním a pod., inak on môže tvrdiť, že je jej druh a ona to robí dobrovoľne. Ak nebude nájomná zmluva, on si môže do domu prisťahovať aj inú ženu. Deťom nedovoliť žiadne návštevy kamarátov. Tí by mohli prísť len po bránku, ale nevstupovať na pozemok. Samozrejme všetci by mali zákaz návštev, čo musí byť ukotvené v zmluve. Ide o jej majetok, ktorý sa užívaním 3 ľudí ničí a tiež náklady na bývanie sú omnoho vyššie (elektrina kúrenie, teplá voda, ...) Ak to všetko odmietne, dať na súd návrh na vypratanie domu. Ak nemá nájomnú zmluvu, súd sa s ním baviť nebude. Poznala som podobný prípad. Ona stále brala ohľad na neho , na 3 deti a nakoniec ju pripravil podvodom o dom. Bacha, aby nemal podobný zámer a preto nechce odísť. Preto je nevyhnutné okamžite zrušiť trvalý pobyt. O tom on dopredu nemusí vedieť, aby nerobil prieky. Dozvie sa to aj tak z úradu písomne. Priateľka však nesmie na žiadne prosby ustúpiť, ak nechce so svojimi deťmi ona zostať na ulici. Ak nebude mať on a deti u nej trvalý pobyt, ľahšie je dosiahnuť jeho vysťahovanie a on stratí základný dôvod, ktorý ho tam drží tak, že ani polícia nič nezmôže.

evkatk
19. okt 2024

Pozor, ak má niekto dlžoby, exekútor zoberie všetok hnuteľný majetok z domu, v ktorom dlžník má trvalý pobyt aj vtedy, ak nehnuteľnosť mu nepatrí ani majetok v nej. V tom neexistuje výnimka. Siaha sa na všetko, čo sa nachádza v nehnuteľnosti, v ktorej dlžník má trvalý pobyt. Aby jej nenarobil dlžoby a tá priateľka príde o všetko v dome. Veľmi ťažko by sa jej dokazovalo, že to je jej majetok a on môže tvrdiť opak.

evkatk
19. okt 2024

Súd vysťahovanie nebude riešiť, ak neexistuje zmluva o prenájme, ktorá bola z jednej alebo druhej strany porušená. Návrh zamietne. Polícia nejedná v tom prípade, ak mu ostane tam trvalý pobyt. Vtedy ju polícia môže donútiť vpustiť ho do domu ak on preukáže, že má trvalý pobyt v jej dome. Ak ho mať nebude, polícia mu nepomôže, ale jej, ak by sa do domu dobýjal. Aj výmena zámkov a vyloženie vecí je rýchle riešenie, len musí byť zrušený trvalý pobyt. On by sa dobýjal do cudzej nehnuteľnosti, k čomu nemá žiaden nárok. A to by sa dopustil porušovania domovej slobody,...

pieksamaki
19. okt 2024

@evkatk to som ani nevedela ze exekutor zoberie akýkoľvek hnutelny majetok kde ma človek trvalý pobyt

evkatk
21. okt 2024

Áno a to je to najväčšie riziko dať niekomu trvalý pobyt v zariadenom obydlí.

lenkasarka
21. okt 2024

@evkatk čiže ak by bol čisto teoreticky jeho dlh napr. 150 tis eur tak exekútor môže majiteľovi siahnuť aj na nehnuteľnosť? A to len preto, že dlžník má trvalý pobyt v danej nehnuteľnosti? To sa mi nezdá. Alebo čisto iba hnuteľný?

lindus_esterka
21. okt 2024

@lenkasarka nie. V princípe to funguje tak ze k tebe (majitelovi bytu) pride exekútor a ty mu musis dokazat (faktúra trebars) ze ta a ta vec je tvoja a nie dlznikova. On moze vziat len majetok dlznika, nie tvoj, problem je - ako píšem vyššie - ze musis dokazat, ze je fakt tvoj. Ale na nehnuteľnost ti nesiahne pokiaľ dlznik nefiguruje na LV

lenkasarka
21. okt 2024

@lindus_esterka aha už rozumiem. Vďaka.

evkatk
21. okt 2024

Exekútor majiteľovi zoberie z domu všetko, čo majiteľ nevie preukázať dokladom, že to on kúpil. A to je u mnohých problematické, lebo doklady po záruke vyhadzujeme. Na dom siahnuť nemôže, len na hnuteľný majetok.

sterbulka
21. okt 2024

v prvom rade zrusit trvaly pobyt,na to ma kamoska pravo nakolko je to jej nehnutelnost...a po druhe,ano vyhodit ich,nema ziadne prava k nehnutelnosti,nema tam najom,nic,podla mna asi sud netreba,staci dat termin na odstahovanie sa a potom volat policiu,ved to je akoby prisiel niekto cudzi a byval u nej...bodka,nema narok na ziadne nahradne byvanie,proste na nic...nech sa popakuje alebo dat veci niekam do uschovy a vymenit zamok...dovi dopo

Strana
z3