Ako vysvetliť dieťaťu, že ho starí rodičia nechcú vidieť?
ahojte, na úvod sa ospravedlňujem za anonymný príspevok mám však na to dôvody. Už dlho sa odhodlávam napisat a poprosiť o radu v mojej situácii. Mám 30 rokov, manžela a krásnu 4 rocnu dcerku, s mužom obaja pracujeme malá chodí do školky a žijeme si celkom pokojne spolu v manželstve už 9 rokov. Jediný problém ktorý máme je (šokujúco) moja svokra. Moja svokra je typ človeka ktorý zbožňuje riadiť životy ludom okolo seba tým že ma vela penazi a mysli si ze ak bude stedrá a dávat drahé dary a penazne prispevky ludia jej musia byt zakonite vdacni a skakat ako ona píska. Manzelov starsi brat s manzelkou kedze su na nej financne zavisli( svagor je neschopak ktory si nevie udrzat prácu a svagrina vkuse na materskej) tak samozrejme robia vsetko tak ako si praje svokricka, svokra dokonca diktuje svagrinej kedy mozu jej deti vidiet svagrinini rodicia (choré ja viem). Svagrovci maju troch synov ktorí tým ze su deti jej milovaneho a poslusneho synceka a nevesticky tak su samozrejme jej milacikovia. A tu je problem..nasu dcerku videli svokrovci odkedy sa narodila presne 3x..nemaju o nu zaujem tym ze ja a muz nie sme na nich financne zavisli, ja pochadzam tiez so fin.dobre situovanej rodiny takze ak by sme mali financne problemy viem sa spolahnut na mojich rodicov ( co sme zatial chvalabohu nemuseli riesit)..svokra si toto uvedomuje a vie ze tym padom ja a moj muz nikdy nebudeme skakat ako ona piska takze zavrhla aj svoju jedinu vnucku,a este k tomu prispel fakt ze kedykolvek sa nam snazila riadit zivot a miesat sa nam do vztahu tak sme ju s muzom vzdy slusne uzemnili co ona nedokaze stráviť raz ked som si vypocula ako skaredo sa vyjadrovala na adresu mojich rodicov a hlavne mamy tak som nevydrzala a nalozila som jej co sa do nej zmesti pekne od srdca..odvtedy ma problem ma aj pozdravit.. nedavno sme sa stretli so svagrinou a jej najmladsim synoma a ten rozpraval ze bol cely vikend u starkej, ake ma starka super hracky detske motorky ( na zahrade vybudovala pre deti take mensie ihrisko) a ako sa tam super zabaval a vecer ked som malu ukladala do postielky sa ma opytala preco aj ona nemoze ist k starkej a preco ju starka nema rada?..fakt som nevedela ako reagovat..co by ste odpovedali vy v takomto pripade aby ste to dieta nezranili?
@lavinis ja osobne na ludi nebliakam a nenakladam. Nie je to moj styl, ak mi niekto vyslovene nevyhovuje, nestretavam sa s nim. Ak treba, obcas pro forma hodinovu navstevu dokazem stravit aj s debilom ak to situacia vyzaduje. Ale chapem, ze niektore temperamentne rodiny si navzajom nakladaju, hadaju sa, robia si v zivote peklo. Ale to je kazdeho vec a kazdeho volba.
my s bratom sme mali jednu takú babku (maminu mamu), ktorá na nás kašľala a keď sme náhodou prišli, išli sme jej na nervy. Mama, ktorá si s ňou tiež užila svoje, nám vysvetlila, že ľudia sú rôzni a babka je proste taká, aká je, neriešte to, ľudí nezmeníte. Vzali sme to ako fakt, babka nám nechýbala, uspokojili sme sa s druhou dobrou babkou a prežili naprosto šťastné detstvo. Čím menej kontakov, tým menej to tvoja malá bude riešiť. A že si sa zastala vlastných rodičov - dobre si urobila!
@0silvia0 Silvi, ja som to pochopila tak, ze jej proste po oznaceni jej mamy, ze je k..a proste praskli nervy, nie, ze na svokru bliaka pravidelne. Obcas sa proste stane. Ja som tak vyrazila z mojho domu jedneho rodinneho prislusnika, lebo jeho komunikacia ku mne bola fakt cez ciaru. A to som trenovana a mierumilovna osoba 🙂
Z vlastnej skúsenosti - babka nás so sestrou nikdy veľmi nemusela, cez leto strážila deti susede, piekla im na narodeniny torty, nám k tým našim ani len nezagratulovala (a keď gratulovala, tak väčšinou v úplne iný deň, čo robí do dnes). Keď nás raz za sto rokov prišla cez prázdniny ,,strážiť”, radšej od 06:00 rána okopávala na dvore 5 rokov vyschnutú skalku. Mama nám to tiež vysvetľovala tak, že babka je tvrdohlavá a pohádali sa. Ako sme ale rástli, rovnako ako si ona nenašla vzťah k nám, nenašli sme si ho ani my k nej a to je podľa mňa jej najväčší trest. Mali sme chvalabohu druhú starkú, ktorá nám tú starorodičovskú lásku vynahradila aj za babku.
Ja by som absolútne nezatazovala 4r dieťa komplikovaným rodinnými vzťahmi. Ved to dieta ju ani nepozná, pochybujem, že sa pýta za starkou ako osobou, skor ju zaujali tie preliezky, tak ju zoberte na nejaké super ihrisko a je.
Povedz dcere pravdu prisposobenu veku babka ma chore srdiecko a preto nevie lubit ze to nie je o nej ale o babke a jej nevhodnom spravani nehodnot ju (babku) ako osobu ale jej spravanie to sa moze zmenit ale zmenit ho musi babka sama
Tvoje ospravedlnenie je tu irelevantne svokra svoje spravanie kvoli nemu nezmeni to ze nedokaze oddelit teba a svoju vnucku vypoveda o nej samej
Dcera si zvykne a prestane riesit ale teda vztah tam uz nebude
Ak sa opsravedlnit tak len za formu ale nie obsah
Ahoj autorka, musím povedať že toto riešime aj mi aktuálne. Babke a dedovi šiblo a povedali môjmu 17 ročnému synovi, že nemusí k nim chodiť. Vraj sa už musia venovať mladším vnukom - majú 2 a 3 roky. Doteraz sa jemu venovali a sú na rade aj iný... Ach 😭

@lavinis prosim? V uvodnom prispevku bolo kde napisane o nakladani zo strany svokry? Bolo tam pisane o miesani sa do zivota, dirigovani a skaredom vyjadrovani sa na rodicov.