Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
@olivnik asi si nepochopila môj príspevok
@milanemila niekedy to asi ak bude. My tiež žijeme skromne ale rada cestujem, tak peniaze míňam tam. Príde mi zbytočné vyhadzovať peniaze za rôzne doplnky do bytu, nábytok ktorý nepotrebujem, predražené jedlo alebo také ktroé nám nechutí alebo chodiť pravidelne do reštiky. Každý má iné priority ale nie som na minimálnej mzde, pretože chcem cestovať a to niečo stojí.
@evamarek77 to je scestné riešiť najmä v diskusii úplne o niečom inom za prvé a za druhe.. Písala si, že sú školy kde sa nedá brigádovať.. No nie sú. Kto ma v hlave tak to dokáže aj s brigadou. A to ze mu rodičia zaplatia a nemusí brigádovať je len veľká výhoda a nie podmienka vyštudovať aj náročný odbor. Takže vyhovárať sa na to nedá.
@kvetinka75 jasne suhlasim kazdy ma ine pririty. Niekto chce chodit do tych restik, niekto chce mat krasny velky dom, niekto chce cestovat, niekto auto, drahe handry atd. My napriklad vela miname na kvalitne potraviny, lebo zas to beriem tak ze je to investicia do zdravia a aj na cestovanie a zazitky. Do niektorych veci co sa tyka byvania sme tiez investovali dost ako kuchyna a kupelne, ale teda som v pohode s nabytkom z Ikea a ani si nepotrpim na drahe oblecko a tak 🙂 len si proste neviem predstavit zit v takom financnom strese, ze od vyplaty k vyplate, nemat rezervu, nemoct kupit napr novu pracku ked sa pokazi atd a este do toho mat 2 deti alebo aj ako autorka pise 4 v 2 izbovom byte🙈 pre mna je to proste nepredstavitelne a bol by to permanentny stres.
@olivnik ano su skoly, kde sa neda brigadovat ak sa chce clovek normalne venovat studiu. Moj brat napriklad studuje fyzikalne inzinierstvo a nanotechnologie a ma teda skolu kazdy den a cez vikend vypracuva zadania a uci sa. Ak bude mat dobre vysledky moze sa dostat na staz v obore do nejakej dobrej spolocnosti, ale tieto staze su vo velkej vacsine zadarmo, lebo aj pre studenta je prestiz a vyborna skusenost sa vobec do takej spolocnosti pocas studia dostat. A aj ja ako rodic by som v tomto pripade dieta radsej zivila a dotovala, nech sa venuje studiu ako ho posielat niekde po nociach vykladat do tesca so regalov za smiesnych 5e na hodinu. Studuje v zahranici, cize naklady na ubytovanie, stravu, teraz nejaka kniha 150e atd.
@evamarek77 nemám syna.. A ja ju budem viest k samostatnosti tak ako nás 3och moja mama.. Dokázali sme brigadovat aj popri vysokych školách..
@tiezjedna kolegyni dcéra študuje právo v Cechach, plus pracuje brigadne. Študuje denne. Už je v stvrtom ročníku. A zvláda to perfektne. Aj školu, aj prácu, robí v tej istej firme, miesto po vš tam ma iste, plat nadštandardný už teraz. To, ze v tvojom okolo dvaja nedokončili, neznamená, ze všetci to nedokážu. Nie každý má na to, aby dokončil vš a brigády su len výhovorka, bohužiaľ je to tak.
Nič si z toho nerob. Pokial vy vychádzate a nič Vám nechýba a ešte aj máte našetrené podľa mna super. Niekto môže aj 4000 zarobiť a neodloží ani cent a stále bude mat malo. Nepremýšľala si napríklad nad prerabkou ak sa manzel boji ísť do hypo? My sme tak mali dvojku prerobenú na 3. Kuchyňa s obývačkou a dve izby zvlášť. A bolo to úplne super
@u2jana mozno je niekde mimo, ale suhlasim, zbytocne sa tlacia v malickom byte a oplacaju 2nehnutelnosti. Toto by som muzovi rychlo vyhovorila. Tiez si zasluzia zit normalne nie v obyvacke.
necitala som celu diskusiu, ale len na povzbudenie k tym vasim platom - taketo platy su bezne aj v BA - kludne tolko zarabaju aj vysokoskolaci, ak pracuju v statnej/ verejnej sprave/ skolstve (niekto predsa musi pracovat aj tam) za tabulkovy plat a naklady su tu vyssie ako v mensich mestach. Zarabate v podstate priemerne, ale nie je to na velke vyskakovanie. Ved si to cele preratajte, popytajte sa v bankach, nasetrene cosi mate, ako poistku mate aj dom. Muza tiez chapem, ale skor z toho pohladu, ze napriklad v nasom panelaku bolo uplne bezne, ze v takomto byte zili bezne 4 clenne rodiny a prezili to vcelku normalne. A vzdy sa da nieco robit, aj keby ste to nezvladali - tak sa preda a znova sa kupi nieco mensie.
Ak ste dvaja clenovia rodiny v tom byte nespokojni, stoji to za debatu.
@olivnik tu tipujem, ze je autorka policajtka ked ma taky "nizky" plat a chodi v uniforme. Ale tiez by ma zaujimalo, kde vsetci ti ludia s takymi platmi robia. Lebo v mojom okoli, pokial niesi nonstop v zahranici, nemas sancu tu zarobit, pokiql teda nerobis cachre-machre.
@danielinaa to, že kolegyni dcéra to dáva na právach ale tiež neznamená, že to tak musia dať všetci na školách podobného zamerania. Z jednej výnimky neurobíš pravidlo, proste je fajn uznať, že sú obory, ktoré sú na skĺbenie štúdia s prácou podstatne náročnejšie než iné.
@tiezjedna no takto čítaj si aj iné ako posledne komentáre kde som písala, že kamarát medik vyštudoval a musel pracovať.. Nemal od babky ani cent na školu, moja sestra tiež v medicíne, kamoška predstav si na pravo chodila do BB a dokázala brigádovať.. Jednoducho bud máš v hlave a dokážeš to alebo si zvoľ niečo iné. Aký to potom ma zmysel? Jaaj aj dve vlastne poznám co študovali právo a robili celých 5rokov popri studiu. Keď niekto chce, všetko sa dá.. Ostatne sú len výhovorky
Autorka, mate byt, mate dom, mate nasetrene a nemate ani spalnu 🙄 cudujem sa, ze ste vacsi byt neporiesili uz davno, hned ako prisli deti.
Ratat s tym, ze deti o chvilu pojdu na strednu a vysku… to akoze ratat s tym, ze v 15 deti vysikujem z domu a uz nebudu chodit domov?
Predala by som dom, byt a kupila vacsi. Svihlo by ma zit v dvoch izbach a nemat ani spalnu.
@veronikastrickova nadnárodné korporáty (kamarátka ako CEO jednej z nich zarobí cca 10 tisíc € mesačne a k tomu diéty také, že ani na výplatu nemusí v podstate hrabnúť), advokacia, stavebné inžinierstvo, medicína, vývoj, marketing, ja osobne som mala mediálnu firmu, ktorá ma veľmi dobre živila x rokov a z predaja ktorej mám rezervu v podobe nehnuteľnosti v zahraničí. Momentálne sa venujem jazykovému projektu, ktorý mi dokáže vygenerovať priemerný mesačný slovenský plat cca za 3-4 dni práce (bez toho, aby som vytiahla päty z domu). Záleží na schopnostiach a občas aj ochote riskovať, nie sa len viezť.
@cinky16 ja som brigadovala od 16, vždy mi to vystačilo tak na moje záujmy, oblečenie a výlety, na vysokú som nešla, lebo moja mama na to nemala, aby mi platila internát, cestu a stravu. Aj moje deti budú brigádovať, ale nie do tej miery aby si museli platiť komplet všetko ako študenti. Ja trochu nerozumiem rozmýšľaniu, žijeme skromne, máme 2 izbový byt, dom, ale ideme si z toho skromna ešte uberať na hypotéku. Dom by som predala a tak kúpila väčší byt, ale to je samozrejme každého vec ako si zariadi. Mne by bolo prednejšie tých 200€ mesačne investovať do detí, krúžkov, výletov, dovoleniek....
@mimkax bola som na vš, narok na internát ma len malé percento ľudí, ostatní bývajú v privátoch, zdielanych bytoch a tie su teda podstatne drahšie. Len tak na okraj
Inak teraz citam temu znovu: priority, neodopriet dietatu xbox, mobily... mali by ste prehodnotit pristup. Lebo prave tie somariny by ste mali detom odopriet. Ale ak minate penaize na tieto spotrebne haraburdy a deti aby vsetko mali, to radsej kupte vacsie byvanie... verim, ze vlastna izba potesi viac, zivot si uzijete v riadnej posteli tiez viac, ako elektornika, detom vecicky a zabavky aby nechybalo. Na tych treba usetrit a ist to nutnych a lacnejsich veci.
Co mas zo zivota ze tvoje dieta drvi xbox a ty budes bez kadernika napriklad? Alebo nekupis si cizmy, lebo detom kupis... AJ tvoj zivot je dolezity. A detom aj do zivota das viac, ked sa naucia trochu sa uskromnit.
A teda v prispevku vravis tiez, ze nechodite na welnessy dovolenky a potom supnes, ze chodite k moru, deti do taborov atd.. cize nie. Vy nezije skormne, zijete normalne. Ze zijete skromne a muz nedovoli... fakt som myslela, ze spori do ponozky.
TU je dolezite nepisat somariny do prvotneho prispevku, preotze potom idu aj rady kadejake. S takymito vydavkami, naozaj na hypo bez nejakych zmien asi nebudete mat. Daj si na papier vase vydavky a uvidis, ci najdes priestor na dalsich 300-400EUR a hlavne si to treba hodit do kalkulacky v banke, ci vam to vyjde. Lebo teraz sa aj testuje prisnejsie ziadatel o uver, aby zvladom pripadne dalsie zvysovanie urokov atd.
To si neviem predstavit.. Ma deti 10,14 opacne pohlavia a neviem si predstavit zeby boli spolu v izbe.. Ide o prirodzeny vyvoj a fyziologiu...sexuologiu a hlada nie same ho Seba.. Tiez I'm nevbehnem do izby bez zaklopania...mys me boli 4 sestry spolu 1 izba ale rovnake pohlavie, v puberte si neviem predstavit syna a dceru spolu v izbe 1nej..
@riyadh moji su tak v jednej izbe a ziju. Su nauceny, ze syn si rano zbali oblecenie, skolu a oblieka sa v obyvacke a dcera sa zatvori v izbe a chysta sa do skoly. Aj susedia maju v jednej izbe dievca, chlapec dokonca maju o polovicu mensiu izbu ako moji, poschodovu postel a kolko deti tak vyrasta, vyrastalo. Nie kazdy ma peniaze na dom alebo plnohodnotny 4 ci 5 izbak. A byvala kolegyna napr aj lutovala, ked isli do domu lebo kazdy sa len zatvoril do izby a zhorsili sa im vztahy, ze ked mali jednu izbu boli viac spolu aj viac komunikovali.
@dooscoby my sme tak boli 2 a potom este aj brat pribudol, ale teda to sme uz len chvilu davali :D napr. stari rodicia: 4deti, 3izbak.. bezna vec. Dokonca svokra vyrastala 5 deti v 3i byte.. a potom est echvilu aj ona tam zila s muzom a synom. Cize je to naozja uz iba doba, a ine "poziadavky", zvyky. Teraz sa robia take cirkusy, izba je este nic, ale poziadavka aby mali aj kupelne samostatne v tych domoch, to uz je vec :DDD Este aby nebodaj sa nestretli nejaky clenovia rodiny na kope, to by bola katastrofa.
Aj ex si pamatam, ze mal izbu so sestrou, dokonca aj dalsi ex.. cize to nebola ziadna rarita :D naucili sa v klude fungovat. Studenti ak doma nedrvia pc hry, aj tak nesedia v detskej izbicke.
@dooscoby to, ze deti sa zatvorili v izbe a nekomunikuju jr vec vychovy...my tiez zijeme v dome, kde ma kazde dieta svoju izbu...a deti komunikuju spolu uplne bez problemov...ja som vyrastala v izbe so sestrou a vecne sme sa hadali, nenavideli, dnes spolu nekomunikujeme vobec...opat vysledok vychovy...
Poniektoré to tu veľmi prežívate. 4členná rodina v 2izbovom byte nie je nič ponižujúce ani obmedzujúce. To, že majú deti spoločnú izbu ich naučí byť tolerantnými. Keď majú ľudia aj 3izbové byty, tak detskú majú deti spoločnú a často sú v nej aj tri deti.
Všetke tu komentujete ich príjem, pričom otázka o prijíme nebola.
Neviem, kde sú všetci vysokoprijimovi ludia v mojom okolí, pretože ja ako uciteľka som zarobila pred materskou tak 600-700€ s vysokou školou, také platy sú aj na uradoch, policajti...a či dostanete osobny priplatok, tak to zálezi aj na sympatiach nadriadeného.
Netvárme sa, že príjem 1700€ v cistom je bieda.
Muž sa bojí. Je to prirodzené. Muži pociťujú tlak, že sa musia postarať o rodinu a samozrejme, že sa bojí, že nevyžijete.
Riešenim je nenásilny rozhovor o obavách, ktore mu hovoria, že väčší byt nie. A tiež návšteva finančnej poradkyne - služby maju zdarma -na základe vašich prijimov a výdavkov vám bude vedieť vypočítať aku hypo dostanete, aké by boli splátky. Možno aj to by manželovi pomohlo, že by videl, že to finančne zvládnete.
Navyše vlastnite dve nehnutelnosti, ktoré by ste mohli kedykolvek predat.
Alebo sa prestahujte do domu, 2 izbak do prenajmu, 300- 400eur kazdy mesiac k dobru Ak je dom daleko od vašej roboty, predajte a kupte bližšie..

@heleninamama mne pride slovne spojenie “zijeme skromne a nam to staci a tak to ma byt a mame spravne hodnoty…” len ako vyhovorka a ako pises uspokojenie sa s minimom z pohodlnosti a teda kazdy kto zije “neskromne” ako keby sa mal citit zle. Ja teda nechcem svoj zivot len prezivat v skromnosti 🙈 prpste makat na sebe a zarabat nadstandardne neznamena, ze deti rozmaznavame, ale chcem im zabezpecit pekne byvanie, mat moznost investovat peniaze do ich vzdelania/rozvoja/kruzkov a ukazat im trosku svet.