Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
Autorke:
My sme doma presne takto zili ako Vy, ja s bratom v izbe a rodicia spali na gauci v obyvacke 🙂. Byt predali az ked sme mali okolo 20 a odisli sme na VŠ. No brat vysku neskoncil a odisiel do zahranicia, a ja som studovala asi az do 26 rokov, pricom som cele dni bola v skole a v noci som sa ucila, aby som spala par hodin a opat sla do skoly, takze brigada u mna nehrozila. Mama s otcom byvali u mojich starkych, a byvaju tam doteraz 🙂.
Ja som sice teraz na rodicovskej, ale ked som pracovala, s vysokou skolou a pracou v kancelarii som zarabala 420€ v prvej praci, a cca 600€ (zaviselo ci boli odmeny, bolo veru aj menej) v druhej praci. Takze plat 850€ je pre mna ze wau 🙂.
Moja mamka cely zivot robila za minimalnu mzdu, a otec robil vselijako, aj v Cechach, aj doma, aj bez prace bol, a dokazali platit pozicku este aj na moju svadbu 🙈. Aj bratovi pomahat.. aj na motorke chodili do Chorvatska… vsetko sa da 🙂.
Ja si myslim ze plat mate super, a hlavne, mate aj nasporene, takze nevahajte. Vyzera ze ste schopni a pracoviti ludia, zvladnete to + aj tak nevieme co nam zivot prinesie 😉.
Drzim Vam palce aby sa Vam podarilo najst nieco vacsie.
Momentalne su uroky dost vysoke. Tych 30000, co potrebujes na dolozenie k druhemu bytu je len orientacnych, nova kuchyna, renovacia kupelky, aj to budu vydavky. Ale inak suhlasim, toto je na nic chlapec-dievca v puberte v jednej izbe, odhliadnuc od toho, ze vy ako rodicia by ste si pri pubertiakoch tiez zasluzili konecne poriadne sukromie, ako mat sex na tajnasa v priechodnej izbe ako obyvacka ci zamykat sa v kupelke a stale mat pred ocami, co ak sa nejake dieta zobudi... porozpravaj sa s manzelom, o kolko sa vam navysi splatka, ci to utiahnete, pripadne pozeraj po lepsej praci v dohladnej dobe...
@evamarek77 neviem prečo ľudia rozmýšlajú tak dopredu, že veď deti pôjdu na internát, dospejú, osamostatnia sa. Tie roky dovtedy nemá človek nárok na normálne , primerané bývanie? Veď keď sa deti osamostatnia, tak môžu ísť do menšieho. Človek nikdy nevie do kedy s ním budú. Možno 15-20 a možno 25 rokov. Na ten čas sa podľa mňa oplatí zaobstarať si trošku väčšie bývanie a nie sa tlačiť v malom. Stať sa môže všeličo. Človek môže prísť o prácu, môže prísť dlhodobá PN ale vždy sa dá ísť potom z väčšieho do menšieho. Ak má človek na splátky úveru, niekedy treba aj zariskovať a ísť do niečoho lepšieho
@lienka175 a to niee...sedem izieb je moc ..mi sme tiež vyrástli v trojizbovom..traja v jednej detskej...dve sestry a brat..ale ako sme boli starší naši museli rozdeliť obývačku a brat išiel tam..už sme s ním nechceli byť..doteraz to tak majú.. sušia tam prádlo a pestujú kvety 🙈
Ešte k tým, ktoré žili v rovnakých podmienkach s rodičmi počas svojej mladosti.. Áno, prežiť sa dá aj na suchých rožkoch a vode, a predsa si chceme dopriať lepšiu stravu...
Takisto nechcete sebe a svojim deťom dopriať lepší život, ako ste mali vy? Škoda, že to nie je samozrejmosťou u každého.
Autorke ešte dodatok- zabudla som vás povzbudiť, čo sa týka financií. Máte viac možností, či už predaj druhej nehnuteľnosti, doloženie úsporami či hypotékou, ale podstatné je, že to určite zvládnete. Hypotéku nepotrebujete veľkú, čo niektorým komentujúcim asi mozog neberie, lebo hypotéka v ich ponímaní je automaticky min.500€ splátka. Takže zvládnete to a čím skôr, tým lepšie. Už teraz si možno buchate hlavu o stenu, že ste byt nemenilo pred 5 rokmi, keď boli ceny úplne inde (ale zas aj váš byt má vyššiu hodnotu, čiže nie je to také hrozné). Šup šup - urobte rozhodnutie a držím palce, bude to oveľa lepší pocit vrátiť sa do bytu, kde sa na vás nezrútia veci z každej strany a budete sa môcť zavrieť do vlastnej spálne. 🙂
depku nemaj , ste šikovní keď dokážete takto pekne aj ušetriť 🙂
@jannies15 presne tak. My sme tiež bývali 5ti v 2izbovom. Potom naši našťastie dostali 4 izbový byt a presťahovali sme sa. Traja sme boli v jednej izbe, súkromie žiadne. Keď som si chcela ohlásiť kamarátku, nedalo sa, lebo tam bol aj brat a aj sestra a nemohli sme sa ani porozprávať alebo sa nejako zahrať. Ale našťastie sme dosť času trávili vonku. Brat je o 10 rokov mladší a pamätám si, že keď mal spať, tak sme si museli ľahnúť aj my, aby nebol buchot alebo sa presunúť do obývačko - spálne. Rada spomínam na detstvo, na to obdobie ale toto mi vadilo. Neviem si predstaviť mať izbu s bratom ako 16 ročná.
@evamarek77 tak to áno, ja som nečítala všetko, tak neviem aké veľké deti má. Ja som poznala rodinu, ktorá s jedným dieťaťom žila v 1izbovom. A tiež hovorili, že veď raz sa odsťahuje a im bude stačiť 1 izbový. Ale prišla škola, dieťa väčšie a pochopili, že takto nemá súkromie nikto. Keby na to nemali, v poriadku, hlavne, že je strecha nad hlavou, ale keď sa dá, treba si poriešiť lepšie bývanie. Ale je fakt, že mala to riešiť skôr. Teraz si brať hypo. No dobré splátky im vyrúbia
@lvulik nehnevaj sa, ale tu sa roky strajkuje za platy a celý národ je proti zdravotníkom, úradníkom ci učiteľom, ktori s vysokou školou zarobia pod 1000e tak co chceš? Ani tak ani tak.. Proste toto co sa tu ozvalo je par žien, ktoré dobre zarobia nejakým zázrakom, inak by sa asi neriešili obedy zadarmo a iná pomoc pre rodiny.. Ved vidím ako ľudia nevedia zaplatiť deťom pomaly už ani škôlku/skolu/ skd alebo triedny fond... Tak kde sú tí čo zarábajú 1500 a vyššie?
@evamarek77 no ale ráta sa s tým, že vysokoškolák si zarába na brigadach. A už aj schopný stredoškolák.
@evamarek77 pokiaľ viem študenti medicíny vedia pracivat v nemocniciach. Ale je to pravda, veľa záleží od zamerania. Ale potom práca " v obore" niektorim pomôže aj pri štúdiu🙂
Autorka úplne chápem že by ste túžili po väčšom byte.. ale myslím že ste si na to presviedčanie nevybrali vhodný čas, škoda že ste to neriešili tak pred dvoma rokmi keď boli úroky nízke a podmienky hypotéky ľahšie.. no nevadí však, ja len chcem podotknúť že prečo nikam nechodíte, neuzivate si život? Píšeš že máte dom na dedine, ak k nemu nemate veľkú citovú väzbu, skôr by som predala ten, aj byt a kúpila väčší byt až potom.. hlavne by som sa muža snažila presvedčiť aby sme trocha cestovali, užívali si život.. lebo je mi jasné že každý žije inak, ale bez nejakého povyrazenia, cestovania, zmeny by som ja neprežila..
@robodracica vyvediem ta z omylu. Ja mam s muzom max 1850€ plat, on 1200€ a ja 600-650€.
Platime z toho 300€ hypoteku, 75€ spotrebak, 280€ mame vsetci traja sporenia a životky. Plyn 135, elektrina 100, voda 40. Zijeme v rodinnom dome. Tankujeme dve auta. Kazdy mesiac vieme odlozit este 300€. Raz mesacne ideme do kina, niekam sa najest. Na potravinach popravde nesetrim, akurat kupujem minimalne maso lebo mame aj vlastne dochovane. Je pravda, na vylety chodime velmi obmedzene lebo momentalne davame peniaze do domu kvoli rekonštrukcii, ale teda ked sa to dokonci snad uz tento rok tak budu aj peniaze na viac dňové vylety a nie len v nasom okoli na otocku.
Takze da sa aj z takeho platu pekne zit, a to som nezaratala do tychto príjmov danovy bonus a rodinne na dieta 🙈
@evamarek77 z osobných skúseností ti poviem, že aj medici ( už teraz lekári), ktorých poznám by ani mesiac neprežili keby nepracovali na brigáde a zvládli to.. Dokonca aj kamarát z STU a to je sakra ťažká škola.. Tak už mi nehovor, že sa nedá. Da sa..
@olivnik Vždy fandím ľuďom, ktorí štrajkujú za vyššie platy a naopak, nechápem tých, ktorí sa tu virtuálne potľapkávaju, že 850 je dobrý plat. Aj tebou spomenuté profesie dokážu zarobiť viac - cez príplatky, atestácie, nadčasy, roky praxe. Ale musia na sebe makať.
Neviem, kde táto rodina žije, ale ak mužovi a otcovi stačí takáto mzda, je chyba v ňom. Konkrétne v Žiline si aj robotník v Kii a podobných závodoch dokáže zarobiť oveľa viac a nepotrebuje ani vyššie vzdelanie. Podobne žena, aj keď chápem, že mnohé sa radšej uspokoja so sedením v kancelárii za minimálnu mzdu a bonusom vo forme OČR a PN dva týždne každý mesiac. A mnohé ženy na RD s malými deťmi sú úplne odtrhnuté od reality - netušia, aké náklady sú dnes na puberťaka v jedle, oblečení, vreckovom... Netušia, čo stojí VŠ, ak dieťa odíde 100vky kilometrov z domu, alebo do iného štátu.
Chápem, že títo žijú skromne, z takýchto príjmov sa inak nedá - aj keď tu mnohé asi čarujú, keď sa im to zdá dobrý plat na 4člennú rodinu. Ale žiť v 2izbáku s dvoma puberťakmi musí byť o nervy. Muža by som atakovala denne. Čo nevie, nevidí, nečíta, ako ľudia žijú? Nechce sa mať lepšie a dopriať aj deťom, kým sú s nimi? Človek potrebuje priestor a bývanie je základ, veď tam sú denne, tam oddychujú a čerpajú energiu do práce, štúdia - neviem si to ani predstaviť. Hlavne to nastavenie rodiny je zlé. Píšu, že sú z chudobných rodín a tak aj žijú a tak vedú deti. Riskla by som to,vzala hypotéku a ak nie je možnosť lepšej mzdy, obetovala by som aj starý dom a kúpila 4izbák.
@olivnik no napríklad v nemocnici na lôžkovom. Pokiaľ robíš nočné, víkendy, sviatky, tak sa ti to nazbiera + roky praxe a môžeš mať 1500 v čistom. Ale čo je za tým.....človek narobený, unavený, nevyspatý, rozhádzaný biorytmus.
Vyjadrim sa k zaujimavemu argumentu - ze teraz uz vacsi byt netreba, lebo deti pojdu za chvilu na vs.
Ak deti ziju v 1 izbe, v dvojizbaku, na tu vs mimo domov pojdu na milion percent, lebo budu chciet z toho bytu ujst. Naopak, ak byvate v meste kde nejake vs su, deti ti z 4i mozno neodidu. Nie kazdy musi ist studovat do zahranicia.
Plat teda vobec nemate taky zly, aby stedo toho 4i nemohli ist, ak popredate toco mate. Ten dom je predpokladam stara haraburda, na ktoreho prerabku nikdy nenasetrite, inac by ste tam uz Boli. Radsej ho predajte.
@heleninamama ty si myslíš, že učiteľovi kto dá len tak príplatky? A aké sú vysoké? Atestácia sa urobí len tak a o koľko ti zdvihne plat ? Školenia, ak ti dovolia, ti dajú 3 %..jaaj a o pár rokov ti odoberú aj tie lebo tak úžasne je to nastavene v našej krajine. Naozaj terno.. Takže môžeš zarobiť viac.. Ale dokopy sa zdvihnes o koľko? O 100 €v hrubom? Neviem kde pracuješ.. Ale ja v skolstve tak viem ako to chodí..
@evamarek77 nie, aj pracovať vedia. Za plat. Dokonca si nie som istá ci v lete nechodil bratranec aj na platené staze ako študent do zahraničia.
Ale ako vravím máš pravdu , proste tazka škola, človek.ak naozaj sa musí veľa učiť a nejde mu to len tak, tak proste nestiha...
@dkethe okrem toho deti aj na vš chodia sem tam domov. Aj na návštevy chodia, keď nebývajú doma... aj 3i byt by bol lepší ako toto teraz.
@kvetinka75 tak skus tak žiť.. Za prvé aj inú chcú príplatky za nočné a neviem aké.. A za druhe sa tak žiť nedá. Ľudia majú aj rodiny a potrebujú oddychovať. Po pol roku takej driny bude akurát na PN. Nehovoriac o tom, že úradník ktorý má 800e v čistom si nevyberá kedy pôjde do práce,ma presne určené hodiny a bez príplatkov.

@ikuska27 4-izbový byt je pre 4-člennú rodinu málo? ja som asi mimo. Každé dieťa vlastná izba, obývačka, spálňa pre rodičov, čo viac potrebuješ? My sme 4 v trojizbáku a a úplne v pohode sa zmestíme... a v rovnakých 3-izbákoch bývajú aj deti s 3-4 deťmi... Kolegyňa postavili dom... majú tam kuchyňu, dve kúpeľne a 7 izieb... majú jedno dieťa... a muž takmer stále v zahraničí... ja si to neviem predstaviť, však to si otrokom upratovania takého domu... to už dnes naozaj každé dieťa musí mať vlastnú izbu? My sme vyrástli v dome a napriek tomu som bola celý život s bratom v jednej izbe a bolo nám super 🙂