Ako vysvetliť mužovi, že nosenie ťažkých predmetov je nevhodné?
Ženy, idem po nestranné názory lebo muž ma presviedča, že som lenivá. Som dievča z dediny naučené pracovať v dome aj okolo domu. Ale už nemám 20 ale čoskoro 40. Môj muž ma však stále tlačí do vecí, ktoré už nezvládam, napríklad vynášanie nábytku, vynášanie práčky po schodoch, odsúvanie plnej chladničky. Už dvakrát ma seklo v krížoch. Kamaráta má len jedného, vraj ho nechce otravovať. Pre predstavu ja mam 60 kg a muž 120 kg. Presviedča ma, že kolegom tiež pomáhajú manželky a ja som panička. Poprosím o slušné názory ako to mužovi vysvetliť.
Nikdy viac nenos co ti je priliš ťažke,požadovať to od teba bude ved pračku ste nakoniec vyteperili,ale zatni sa a nie. Ked je on neschopny najst primeranu pomoc tak chod ty zavolat suseda alebo zaplať kurierovi z vlastnej peňazenky a pomoze on.Zdravotne problemy nestoja za tie peniaze.
Nedavno sa stahovala dcera z domu do domu,chladnicku,pracku pomahali susedia stari aj noví.staŕi nalozili,noví vyložili. Len to chce nejake tie susedske vztahy aj budovat.
@anonym_autor žena má povolené jednorazové bremeno Max 15 kg. Všetko ostatné je už zdravie ohrozujúce. Tak keď on sa oháňa kamaratovymi ženami, ty mu povedz že muži tvojich kamosiek majú dosť peňazí na zaplatenie vynesenia.
@anonym_autor u nás sa na ťažké prenášanie volajú silní chlapi (rodina, kamaráti, sused..) muž by ťa nemal nútiť ťahať ťažké veci a už vôbec nie ak máš problémy s chrbticou. Takého burana by som doma nezniesla.
@anonym_2847b9 u nas tiez tak, ale mamina toto bezne robila s chlapmi, aj na stavbe, v muzovej rodine bolo viac chlapov ako zien, takze tam to bolo ine, zeny nemuseli.
Ja tiez z vlastnej iniciativy posuvam tazke veci, aj chladnicku, ked treba umyt, rylujem, a muz, ked to vidi, tak sa hneva na mna, ze co nepockam na neho.
Ale pracku a nabytok po schosoch by som nenosila teda. A raz sme niesli pracovny stol z dola dcere do izby, dost velky, no mala som dost, ale to bolo treba rychlo spravit, inak by si volal brata. A zas, nebol to dubovy stol, len sa to blbo nieslo.
@anonym_autor Ďakujem za názory. Ako som napísala, som zvyknutá pracovať, ryľovať, voziť fúrik s uhlím do pivnice, vymaľovať dom, nosiť plné tašky z obchodu, deti som nosila do 2 rokov na sebe v nosiči. Nedávno sme kupovali pračku a muž nechcel zaplatiť za vynesenie, vraj 60 kg unesiem po schodoch len sa musím prekonať. Kríže ma boleli dva týždne. Nedá si to vysvetliť. Ja potom o sebe pochybujem, že možno má pravdu a som lenivá panička.
@anonym_autor no ja som teraz objednavala raselinu, balik 250l, na jesen mal ten balik 35 kg cca, teraz, ze su raseliniska premokrene a je problem, tak aj doprava je drahsia a ten isty balik vazi 78 kg! Povedala som muzovi, ze je to strasne tazke, ze cenu dovozu mi pani da taku, aka bola predtym, lebo som objednavala este podla starych udajov, aby bola ferova, ale aj tak sme sa zhodli, ze to nekupime, zohnala som inde iny substrat. Ked pocul tu vahu, vyse 100 kilovy chlap, co nema problem makat na stavbe, ze teda toto on nosit nebude a ze vobec u nas do kopca to vyniest do zahrady bude umenie, lebo tam este mame nedorobene odkvapy a neda sa tam ani s furikom prejst a ziadny stroj nam do zahrady ani nevojde na sirku, takze nie. Takze podla Tvojho ma byt v pohodicke 60 kg pre zenu??? Akoze sa s konom asi zrazil.
Ja neviem, ale ja čo môžem, to si urobím sama. Kľudne odsuniem chladničku a ani chlapa nevolam. Predávame dom a nosenie cementu mi vôbec nie je cudzie. Robím koľko vladzem. Tiež máme kúrenie na tuhé palivo a aj to si urobím všetko okolo kúrenia sama. Tak som bola vychovaná. Tiež mám problém s krízami. Zase myslím, že to nerobíš každý deň.
@anonym_3d0b99 tľap tľap tľap,tlieskam ti.
Tak chladničku si odsuniem aj sama keď chcem, má predsa kolieska. Nábytok tiež v pohode, veď teraz sú všetko komody a mensie skrinky, predpokladám že nechce aby si mu pomáhala s dvojmetrovou skriňou z masivu. Práčku by som neniesla.
@anonym_autor Ďakujem za názory. Ako som napísala, som zvyknutá pracovať, ryľovať, voziť fúrik s uhlím do pivnice, vymaľovať dom, nosiť plné tašky z obchodu, deti som nosila do 2 rokov na sebe v nosiči. Nedávno sme kupovali pračku a muž nechcel zaplatiť za vynesenie, vraj 60 kg unesiem po schodoch len sa musím prekonať. Kríže ma boleli dva týždne. Nedá si to vysvetliť. Ja potom o sebe pochybujem, že možno má pravdu a som lenivá panička.
@anonym_autor no co ti mozeme poradit? Ked sa za seba nevies postaviť tak si veru to zdravie zničis. Kopla by som ho do riti debila 🙂
Ja neviem, ale ja čo môžem, to si urobím sama. Kľudne odsuniem chladničku a ani chlapa nevolam. Predávame dom a nosenie cementu mi vôbec nie je cudzie. Robím koľko vladzem. Tiež máme kúrenie na tuhé palivo a aj to si urobím všetko okolo kúrenia sama. Tak som bola vychovaná. Tiež mám problém s krízami. Zase myslím, že to nerobíš každý deň.
@anonym_3d0b99 takáto bola aj moja mama,teraz 63r žena, ktorá denne do seba dáva extrémne množstvo analgetík,aby mohla vôbec vstať, uvariť, ísť do práce v kancelárii. Ja ešte mladá na stavbe svojho domu rovnaká/blbá, veď to dokážem, ukážem,neni som pipina...
Teraz postupom času sa už sama vyhraňujem a sama ochraňujem a viem si povedať, toto nie,toto nedám. Videla som budúcnosť. Vláčiť bremená ako mulica totiž nie je pre ženu a určite nie pre každú a nie je hanba povedať nie.
PS :a svalstvo si udržujem cvičením a správnym fyziolog. pohybom.
Práčka ma tak maximálne 50-60kg..
@kabyko hej, ale toľko má aj priemerná žena 😀 koľké ešte menej...
Pri kúpe spotrebiča by si musel vynesenie do bytu zaplatiť, kamarát to tiež nebude robiť zadarmo, no ty to (len s malými námietkami) urobíš. Prečo by to neurobil aj nabudúce? Buď nie ste na tom finančne dobre, alebo je extrémny žgrloš a má lacnú pracovnú silu v tebe.
Manžel tiež nosenie ťažkého chcel od mňa. Mal problém osloviť iných. Môj otec sa s ním porozprával, odvtedy rešpektuje.
@anonym_c9638c a ty nemáš ústa? To musí za teba hovoriť tvoj otec? 😁😁😁
Kupila som si rudlu, presne pre to, aby sa pracka alebo chladnicka vedela lahsie odniest. Su veci, ktore urobim v pohode a su veci, ktore nie... a teda, nech si myslia o mne, ze som panicka. Nastastie mam okolo seba chlapov este staru skolu a ani by mi to nedovolili
Moj je gentleman. Mame prijazdovu cestu, takze vidi, kedy prichadzam. Vzdy, ked je doma a moze, vyjde z domu, aby ma privital. Otvori mi dvere na aute, vystiska ma a pyta sa, ci mam nakup, alebo nieco, co treba vyniest z auta.
Ale ked pracuje na zahrade, alebo dojde nejaky novy tazky nabytok a treba nieco preniest, bud ma zavola alebo ked vidim, ze sa sam trapi, pomozem mu. Ale zalezi odo mna, kolko si trufnem. Ked je toho vela, odmietnem. Nie kvoli sebe, ale aby som jemu neublizila, ak by mi to vypadlo.
No a nepisem to, aby som sa chvalila,. Chcela som zvyraznit to, ze ja citim, ze on si ma vazi, ze ma ma rad a ze sa navzajom snazime si odobrat co najviac "starosti" a ze fungujeme ako skupina. Ze aj on vie, ze kolko mozem, tolko pomozem a respektuje moje rozhodnutia a ja jeho, ak sa neda.
Nieco z toho, autorka, u vas chyba.
Co by sa stalo, ak by doviezli pracku a trebalo by ju vyniest jedno poschodie a ty by si odmietla? Je to iba tvoja neistota vo vztahu, ze si myslis, ze ked nesplnis jeho ocakavania, ze ho sklames? Alebo by sa naozaj ofukal a zneprijemnil by ti den?
@anonym_autor prepac, ale ja na muza ani necakam, pracku presuvam bez problemov a nabytok tocim dokola hlavne ked nieje doma lebo si to sama chcem v klude spravit....mam 156 cm a 55kg, cize niesom dvojmetrova 90kilova zenska....ale rozumiem, ze ta skor uraza to ze muz je takyto necitlivy voci tebe
Práčka ma tak maximálne 50-60kg..
@kabyko sak ju vynes sam, ked ma len 50-60kg
Moj je gentleman. Mame prijazdovu cestu, takze vidi, kedy prichadzam. Vzdy, ked je doma a moze, vyjde z domu, aby ma privital. Otvori mi dvere na aute, vystiska ma a pyta sa, ci mam nakup, alebo nieco, co treba vyniest z auta.
Ale ked pracuje na zahrade, alebo dojde nejaky novy tazky nabytok a treba nieco preniest, bud ma zavola alebo ked vidim, ze sa sam trapi, pomozem mu. Ale zalezi odo mna, kolko si trufnem. Ked je toho vela, odmietnem. Nie kvoli sebe, ale aby som jemu neublizila, ak by mi to vypadlo.
No a nepisem to, aby som sa chvalila,. Chcela som zvyraznit to, ze ja citim, ze on si ma vazi, ze ma ma rad a ze sa navzajom snazime si odobrat co najviac "starosti" a ze fungujeme ako skupina. Ze aj on vie, ze kolko mozem, tolko pomozem a respektuje moje rozhodnutia a ja jeho, ak sa neda.
Nieco z toho, autorka, u vas chyba.
Co by sa stalo, ak by doviezli pracku a trebalo by ju vyniest jedno poschodie a ty by si odmietla? Je to iba tvoja neistota vo vztahu, ze si myslis, ze ked nesplnis jeho ocakavania, ze ho sklames? Alebo by sa naozaj ofukal a zneprijemnil by ti den?
@oliolijanka prva cast odpovede ok, ale zaver veru nie. Aka neistota vo vztahu? Ak sa na to neciti, nemusi to robit. Aj chlap by to mal pochopit. Mna by tiez moj nenuti pracky vynasat, sak by ho hanba plieskala
@anonym_autor v živote by ma nenapadlo vynášať práčku.
No mna napriklad tiez po takejto akcii seklo, uz sa z toho zbieram 2 mesiace a dufam, ze moj muz uz konecne pochopil, ze niektore prace nie su pre zeny. Ja som mu to tiez nedokazala vysvetlit, A nie je to tym, ze by som bola mlandrava, ale som jednoducho zena, nezvladnem to, co muz v niektorych smeroch.

Manžel tiež nosenie ťažkého chcel od mňa. Mal problém osloviť iných. Môj otec sa s ním porozprával, odvtedy rešpektuje.