Ako vyvážiť voľný čas s rodinnými povinnosťami?
Ahojte.s manzelom mame rocne dieta.o babo sme sa velmi snazili a nakoniec mame krasneho synceka cez umele oplodnenie.
Kde zacat?manzel robi na zmeny,denne a nocne.cize z mesiaca pracuje 14 dni (to ho vidime len vecer)k tomu si zoberie este nejake nadcasy na prilepsenie.kupili sme starsi dom,kde sa chodime vybijat.byvame v byte,dom boli investocane penuaze,takze prerabka nam nesuri.
No a k veci.dnes sme sa s muzom pohadali kvoli volnemu casu.tvrdi mi,ze mu organizujem cas.ja neviem,aku ma on predstavu o zivote ale ocividne inu ako ja.
Dnes mi zahlasil,ze by chcel chodievat 2x do mesiaca pomahat rodicom.popri tomu,ze bude chodit prerabat nas dom,popri tom servisovat nase 2 aute,svokrove 2 auta...moja mama je vdova s velkou zahradou,ja jej tak maximalne 2x pokosim na hodku,ked zoberie maleho von tam sa moja pomoc konci a skor by sa jej hodila,nakolko je na vsetko sama.
Ja muzovi vykrikujem,ako si to predstavuje,kde sme my?
Svoje volno bud chce travit na nasom dome,alebo vypomocou u svokrovcov na cele dni alebo servisom sut v garazi.
Pride vam to oki?
Ja som za obcasne vypomahanie ale na ukor nas?
A to podotykam,svokrovci casto chodia si oddychnut na cely den k vode niekam alebo vylet daky.
Je to podla vas tskto fajn?
A mne muz povie,ze mam si vediet zariadit cas.ale ako?ja sa bez maleho nepohnem.som rada,ze stihnem uvarit.
Starostlivosť o dieťa je náročná a tvoj muž radšej bude robiť všetko ostatné, lebo všetko je ľahšie. (názor muža)
Starostlivosť o dieťa je náročná a tvoj muž radšej bude robiť všetko ostatné, lebo všetko je ľahšie. (názor muža)
@anonym_9a1910 Nieco take som aj ja chcela napisat. Autorka asi cakala, se muz sa z dietata roztopi. To sa ale nestalo a ona je sklamana.
Po obrovskom tlaku a úsilí, ktoré ste vynaložili na to, aby ste dieťatko vôbec mali, prišla realita všedného dňa, ktorá prináša preťaženie. Keď človek nevie uniesť statický tlak domáceho stereotypu alebo nevedome uteká pred intenzívnymi emóciami a nárokmi, ktoré starostlivosť o ročné dieťa prináša, zamestná sa. Autá, dom a pomoc iným sú ideálnym úkrytom, pretože sú sociálne akceptovateľné. Nedá sa mu predsa vyčítať, že „nič nerobí“. Výsledkom však je, že kým on si saturuje potrebu autonómie a kontroly nad hmatateľnými výsledkami (opravené auto, pokosený trávnik), vy zostávate uväznená v nekončiacej rutine, izolovaná a s pocitom, že na rodinu ste v skutočnosti sama. Vaše výčitky sú len logickým vyústením bezmoci, no u neho len prehlbujú pocit, že doma ho čaká ďalší manažment a kontrola, pred ktorou treba opäť utiecť do garáže. Porovnávanie toho, koľko voľna majú svokrovci a koľkokrát kosíte mame vy, je slepá ulička, ktorá len prilieva olej do ohňa. Tým, že manželovi hovoríte, čo všetko robí zle a kde by mal ubrať, preberáte rolu jeho manažérky. A nikto nechce po 14 dňoch na zmeny prísť domov k šéfovi. Namiesto kriku „kde sme my?“ a zakazovania pomoci jeho rodičom, otočte pozornosť na seba a na jasné pomenovanie vašich potrieb, nie jeho povinností. Keď vám povie, že si máte vedieť zariadiť čas, neargumentujte tým, čo všetko nestíhate. „Máš pravdu, potrebujem si zariadiť čas pre seba, aby som nevyhorela. V sobotu odchádzam na tri hodiny z domu bez malého. Syn je nakŕmený, tu máš veci, je to na tebe“. Alebo: „Potrebujem vedieť, koľko času mesačne bude patriť len nám ako rodine“. Potrebujete mu vrátiť jeho diel zodpovednosti za otcovstvo. Pokiaľ budete hrdinsky zvládať všetko sama a len pri tom kričať, on nemá dôvod nič meniť, pretože systém (hoci s hlukom) funguje. Nechajte ho zažiť realitu starostlivosti o syna bez vášho servisu. Až keď pocíti váhu otcovstva v praxi, pochopí, že čas strávený s rodinou nie je „organizovanie jeho voľna“, ale jeho primárna investícia. Pred čím presne vo vašom vzťahu obaja utekáte do tohto nekončiaceho výkonu a čo by sa stalo, keby ste sa na jeden celý víkend jednoducho zastavili a zostali len spolu v tichu? Ak budete čakať, kým budú všetky autá opravené, dom prerobený a všetci príbuzní spokojní, rodinný čas sa neobjaví sám od seba. Musí byť naplánovaný rovnako vážne ako každá iná povinnosť.
Cize mas manžela ktorý robí, berie nadčasy, pomáha rodičom, stavia vam dom a ešte ti ma aj robiť animátora lebo ti je otupno. Zatial co ty si nevieš zariadiť čas aby si aspoň navarila. Tak? Dospej.
@haley7897
Ale v takomto prípade si rovno mohla nájsť darcu spermií a kamoša s výhodami. Načo jej je muž? Na okrasu? Že robí nadčasy ok. Aké zašiť sa vi voľnom čase k rodičom a jutrat sa v autách nie je ok. On reálne uteká od ženy a dieťa. Takto si to parádne zariadil! Ideálne príde až keď dieťa spí a on si povie aké je zlaté.
Dnes už nežijeme ako pred x rokmi, že muž má rodinu v paží a rieši len prácu.
A vieš, ja pri prvom som aj guláš mohla uvariť. Druhý je taký fiškus, že na guláš ani len nemám čas pomyslieť. Sú deti a deti.
2x do mesiaca zo 14volnych dni chodi k svokre, zvysne dni chce pracovat na VASOM SPOLOCNOM dome a tebe to vadi? Asi ta prekvapim, vacsina ludi do mesiaca ma volno nie 14dni ale len 8 (soboty a nedele). Pri tolkych dnoch mi to nepride vela navyse preco s nim nejdes k svokre aj so synom? Preco s nim nejdes pomoct na dom aj so synom? Co ti v tom brani? A co sa tyka aut, pochybujem, ze tie servisuje kazdy tyzden alebo kazdy mesiac pokial nemate X rocne, co ledva prechadzaju STK. Navyse verim tomu, ze ak by ste financne nepotrebovali peniaze za nadcasy tak by ich az tak velmi nebral.
@anonym_30ae77
Ty si už niekedy naradostena opravovala starý dom s ročným dieťaťom? Jediné, žeby sedelo hodiny v postieľke a bazéne sa usmievali. To ktoré zdravé dieťa toto dokáže?
Jednoročné je neustále v pohybe, strčí do úst všetko čo mu neutecie a pud sebazáchovy je úplne mimo. A ona má veselo prerábať dom, hej?
Chlap je vychcana, dobre si to zariadil veru.
@haley7897
Ale v takomto prípade si rovno mohla nájsť darcu spermií a kamoša s výhodami. Načo jej je muž? Na okrasu? Že robí nadčasy ok. Aké zašiť sa vi voľnom čase k rodičom a jutrat sa v autách nie je ok. On reálne uteká od ženy a dieťa. Takto si to parádne zariadil! Ideálne príde až keď dieťa spí a on si povie aké je zlaté.
Dnes už nežijeme ako pred x rokmi, že muž má rodinu v paží a rieši len prácu.
A vieš, ja pri prvom som aj guláš mohla uvariť. Druhý je taký fiškus, že na guláš ani len nemám čas pomyslieť. Sú deti a deti.
@svetlonos prosím Ťa, vieš mi aj dať kontakt na kamoša s výhodami, ci darcu ktorý by na mna robil - ideálne aj tie nadčasy, postavil mi vo voľnom čase dom a postaral sa aj o širšiu rodinu. A teda aj v tom aute sa sem tam "pojutral" čokoľvek to uz znamená... väčšina kamošov s výhodami chce len 👉🏼👌🏼 ale toto by mi vyhovovalo viac. Vopred vďaka 🫶🏽
@citronove_koliesko vieš čo, ak sa on obracia čo mu sily stačia, robí nadčasy, buduje dom snaží sa pre nich a rodinu zabezpečiť dobrý život a ked príde domov čaká tam na neho akurát nasrata partnerka čo si nevie zorganizovať ani deň medzi 4 stenami...
...hej, ani by som sa necudovala keby si časom povedal, ze kvôli čomu sa vlastne drie...
Ak by mali rodicia niekomu dávať lekcie, tak to bude jeho manželka o tom, ako byt partnerom, nie len znudenou guľou na nohe.
@haley7897 preco ked ma mladu rodinu tak.ide servisovat auta rodicom? A robit na dom rodicom? Kde je jeho rodina? Maly syn, zena? Kde su oni v tomto jeho nabitom programe? Podla mna sa mu nechce s malym deckom natahovat a robit vsetku tu otravnu robotu okolo decka kde ma zena nonstop 24/7 kolotoc prac. Aj on je otec a hadam je dieta prednejsie ako servisovanie 2 aut jeho otca. Toto je skor muzov unik od rodicovskej zodpovednosti.
Viete kto mal u nas vo firme za 20r co som tam robila najviac nadcasov? Kto travil vo firme najviac casu? Neplateneho? Otcovia malych deti. Uderom prichodu dietata zrazu "robili" do noci. Len aby nemuseli ist domov ku zene a miminu.
Vidim,ze vela z vas ma nepochopilo,co som svojim pribehom chcela povedat.ja nemam problem navarit a robim to rada,v case,ked maly spi,lebo ked je hore,vyzaduje nonstop pozornost a vtedy sa to neda.vtedy sa da hodit do pracky,poskladat veci,povysavat a taketo drobnosti.
Ja som chcela povedat tym to,ze moj muz si predstavuje,ze pre nh9 sa zivot nezmenil.ja viem,ze nadcasy robi pre nas.ale on chce byt vsade,v robote,na nasom dome,u rodicov,mat pod dohladom vsetky auta.a kde sme my?ved ja nechcem zit zivot slobodnej mamy,ja chcem muza,ktoey ten cas bude venovat aj synovi a zene ,chapete?
On rodicom chce pomoct a mne povie,nech si to zariadim,ze mam kopec casu?ako,ked maly,ked je hore chce mamu alebo tata?u nikoho nechce byt,ma take obdobie.
Svokrovci si uzivaju zivot,chodia kade tade a moj muz tam chce chodit na ukor nas.
Ano,predstavte si,chodime s nim na dom aj k svokrovcom.ale viete ,ako to vyzera?ked sme u svokrovcov,nema cas so mnou pomqly ani slovo prehodit,lebo maka a ked sme na dome tak t9 iste.
Kde sme ale my ako rodina?kde mam ja priestor aspon na chvilu vydychnut a nebyt 24/7 pri malom?
@anonym_autor ja som ťa pochopila. Tu ide o asi aj o to, že si osamelá (podľa štatistík je až 80% na materskej), že sa o teba nezaujíma. Tebe sa život otočil naruby a on si ide svoje. Potrebuješ oporu a vydýchnuť, tak? Alebo si len tak nalakovat nechty, kým on sa bude venovať drobcovi. Chápem, je to na palicu a ani sa nenazdáte a bude z teba ufrflana furia. Skúšala si mu vysvetliť, že život nie je len robiť a makať, ale aj sa sebe venovať? Ako sa chce k tebe priblížiť fyzicky aj emočne, keď ho ani nevidíš?
@anonym_2544fc rozpravali a ja som dufala,ze bude mat trosku iny pristup,ako ma.on,ked ja som nebola na materskej,tak bol u svoktovcov kazdy den,prisiel,az ked som ja bola doma z prace.
@anonym_autor
A bum! Tu máš vysvetlenie. Jeho čerta robil denne u rodičov? Ten nepretrhol pupočnú šnúru. To si nevidela už vtedy? Či máš veľa rokov a nechcela si sa spoliehať, či nájdeš ešte nejakého vhodného chlapa? Lebo toto sa nikdy nezmení. To u vás nebolo už vtedy ok, k tomu hormónu z um a teraz stres z tej zodpovednosti. Panačik si robí čo chce a ty "blba" si nevieš zorganizovať čas s ročným dieťaťom, no čo si to len za ženu 🤣🤣🤣?
Tiež máme ročne a teda paráda. Nechce ísť okrem mňa a muža k nikomu inému. Reve ako tur pri iných. A zorganizovať si čas? Vtip storočia! Minule som mala šťastie - zaspala neskôr a ja som mohla ísť ku kadernícke - spontánny Termin. Nechty som 4x zrušila, spontánne nespala 😁 Idú jej zuby, nervózna, chce sa nosiť a že zorganizuje si čas! Prvý mal už skoro všetky vyrastene, ani som si nevšimla ako to zbehlo.
No nič si z tých múdrosti nerob, skôr pouvazuj ako by si reálne chcela žiť a konfrontuj muža. Dom nemali? Tak dajte rok pauzu. Vy sa snažíte o dieťa bez um a tatik sa potom zdekuje? Pokecať s ním a potom si urob plán 🙂
On mi povie,ze si neviem zariadit cas,ze ked som.unavena,mam si ist lahnut s malym (casto sa v noci budi).on,ked je s nim pol dna v byte (podotykam,ze to ho nakrmim,prebalim...atd),tak povie,ze ja uz som z teba chory.ja viem,ze ho lubi.
Len proste toto cele nastavenie v jeho hlave,aku ma predstavu mi pride cez....a trosku mi pride aj sebecke od jeho rodicov,ze cakaju na tu pomoc,ked vedia,aky dom prerabame a kolko je tam roboty.
Tak sa to vo mne vsetko strasne bije...nahnevana som.strasne.
Ja ked vidim v okoli co mam,ako sa otcovia staraju a odbremenuju mamu aspon na chvilu,je mi z toho smutno
@svetlonos prosím Ťa, vieš mi aj dať kontakt na kamoša s výhodami, ci darcu ktorý by na mna robil - ideálne aj tie nadčasy, postavil mi vo voľnom čase dom a postaral sa aj o širšiu rodinu. A teda aj v tom aute sa sem tam "pojutral" čokoľvek to uz znamená... väčšina kamošov s výhodami chce len 👉🏼👌🏼 ale toto by mi vyhovovalo viac. Vopred vďaka 🫶🏽
@haley7897
Neviem ale sama som jednu dobu uvažovala, že si našetril sama a budem mať dieťa sama. Teda budem finančné nezávislá aby som určitý čas mohla byť doma s dieťaťom. Vieš, vtedy žena vie, že je to len o nej a nie o spolubývajúcim, ktorý sivá platí nájom a stravu, prípadne dom alebo z toho, keď je aj tak reálne na všetko sama,?
Pokiaľ je samoživiteľka, vie o Tom a nemá vedľa seba muža ako autorka, ktorý je blízko ale predsa taký vzdialený.
Chápeš? Dúfam že som to dobre vysvetlila. Pokutre v aute malo byť 😁.
A v rámci srandy by som ti dala typ na toho kamoša s výhodami, ktorý zaplatí byť aj porieši auto ale ostanem slušná. Ty nie si ten typ ženy a ja tiež nie 😂.
Napísala som to na základe autorkinej témy. Veď čo z takého muža, ktorý reálne uteká od rodiny? Poznám to aj z našej rodiny a viem, ako to tu ženu mrzí. Tiež ten chlap drie ako koň, a rada by aspom trošku viac času pre seba. Trošku, nie pár dní v kuse. Ale nie, to nie je pre neho... Tiež uteká väčšinu času.
On mi povie,ze si neviem zariadit cas,ze ked som.unavena,mam si ist lahnut s malym (casto sa v noci budi).on,ked je s nim pol dna v byte (podotykam,ze to ho nakrmim,prebalim...atd),tak povie,ze ja uz som z teba chory.ja viem,ze ho lubi.
Len proste toto cele nastavenie v jeho hlave,aku ma predstavu mi pride cez....a trosku mi pride aj sebecke od jeho rodicov,ze cakaju na tu pomoc,ked vedia,aky dom prerabame a kolko je tam roboty.
Tak sa to vo mne vsetko strasne bije...nahnevana som.strasne.
Ja ked vidim v okoli co mam,ako sa otcovia staraju a odbremenuju mamu aspon na chvilu,je mi z toho smutno
@anonym_autor Je to jednoduche. Nebavi ho byt s dietatom a hlada unik. Tak su dobre nadcasy, stavba aj rodicia. Mozes mu aj nebeske slova hovorit, neprerobis ho. Bud si zvyknes, alebo odides. Nic medzi.
Vidim,ze vela z vas ma nepochopilo,co som svojim pribehom chcela povedat.ja nemam problem navarit a robim to rada,v case,ked maly spi,lebo ked je hore,vyzaduje nonstop pozornost a vtedy sa to neda.vtedy sa da hodit do pracky,poskladat veci,povysavat a taketo drobnosti.
Ja som chcela povedat tym to,ze moj muz si predstavuje,ze pre nh9 sa zivot nezmenil.ja viem,ze nadcasy robi pre nas.ale on chce byt vsade,v robote,na nasom dome,u rodicov,mat pod dohladom vsetky auta.a kde sme my?ved ja nechcem zit zivot slobodnej mamy,ja chcem muza,ktoey ten cas bude venovat aj synovi a zene ,chapete?
On rodicom chce pomoct a mne povie,nech si to zariadim,ze mam kopec casu?ako,ked maly,ked je hore chce mamu alebo tata?u nikoho nechce byt,ma take obdobie.
Svokrovci si uzivaju zivot,chodia kade tade a moj muz tam chce chodit na ukor nas.
Ano,predstavte si,chodime s nim na dom aj k svokrovcom.ale viete ,ako to vyzera?ked sme u svokrovcov,nema cas so mnou pomqly ani slovo prehodit,lebo maka a ked sme na dome tak t9 iste.
Kde sme ale my ako rodina?kde mam ja priestor aspon na chvilu vydychnut a nebyt 24/7 pri malom?
@anonym_autor Ja ta chapem. Vsetko z toho, co planuje, by bolo ok, keby do svojho programu zahrnul aj vas a tiez cas pre teba, ktory by zaroven bol prenho cas straveny s dietatom. Skusala si to s nim prebrat aj v klude, bez hadky? Dat mu trebars konkretny navrh, ze ok, ale trebars 2x do tyzdna chces mat par hodin pre seba, alebo jeden den z vikendu spolu ako rodina. Alebo sa ho spytat, co by navrhol on, ze kolko casu s rodinou si predstavuje, ze by za mesiac chcel stravit a ci mu na case s tebou /s dietatom nieco prekaza...Ale vsetko v klude.
Je mi vsak tazke takto v skratke radit, s mojim takato kludna debata, kde kazdy predostrie svoj pohlad a pocity, ale nikto nic nevycita, funguje najlepsie. Ale viem, ze sa neda rovnako debatovat s kazdym.
@anonym_autor Ja ta chapem. Vsetko z toho, co planuje, by bolo ok, keby do svojho programu zahrnul aj vas a tiez cas pre teba, ktory by zaroven bol prenho cas straveny s dietatom. Skusala si to s nim prebrat aj v klude, bez hadky? Dat mu trebars konkretny navrh, ze ok, ale trebars 2x do tyzdna chces mat par hodin pre seba, alebo jeden den z vikendu spolu ako rodina. Alebo sa ho spytat, co by navrhol on, ze kolko casu s rodinou si predstavuje, ze by za mesiac chcel stravit a ci mu na case s tebou /s dietatom nieco prekaza...Ale vsetko v klude.
Je mi vsak tazke takto v skratke radit, s mojim takato kludna debata, kde kazdy predostrie svoj pohlad a pocity, ale nikto nic nevycita, funguje najlepsie. Ale viem, ze sa neda rovnako debatovat s kazdym.
@marianarem Ked bude velmi tlacit, mozno nejake 2-3 h do tyzdna si vydobyje. Akurat si myslim, ze chlap z toho bude nervny a neviem, ci si autorka pomoze. Budu sa hadat este viac. On uz si vybral. A rodina to nie je.
@marianarem Ked bude velmi tlacit, mozno nejake 2-3 h do tyzdna si vydobyje. Akurat si myslim, ze chlap z toho bude nervny a neviem, ci si autorka pomoze. Budu sa hadat este viac. On uz si vybral. A rodina to nie je.
@anonym_7cbf38 No pravdu povediac, aj ja mam z toho taky pocit, je blbe uz to, ze vobec o to treba muza ziadat. Na druhej strane uz su raz v manzelstve s dietatom, treba skusit, co sa da. Niekedy ked sa zmeni ton komunikacie, tak sa da nieco poriesit.
Treba mu dietatko odovzdat prave na taky cas, ako on ho necha tebe. Ved aj ty chod 2x mesacne pomahat mame. Myslim to vazne, on to inak nepochopi. Ty s dietatom musis byt 24/7 a kazdej, alebo takmer kazdej zene padne dobre, ked trochu vypadne z toho kolobehu. Mne robilo radost len ist sama na obycajny nakup. To bol doslova vylet 😁. Rozumiem ti, tiez by sa mi to nepacilo a mam pocit z toho co pises, ze tvoj chlap robi vsetko preto, aby nemusel byt doma. Narodenie dietata je pre par obrovska zmena. Ale poradim ti, s krikom nezajdes nikam. Chod na to inak.
Naozaj tomu nerozumiem, chlap chodí do práce, berie nadčasy(ved renovácia domu asi aj niečo stojí), popri tom ten dom vlastne aj sám postupne prerába, to všetko vlastne robí pre rodinu a je to málo ? Ak začne pomáhať aj v domácnosti tak na úkor čoho ? Nebude potom väčšina práce v rodine, na dome a aj v práci vlastne na mužovi ? Ak je toto spravodlivá deľba práce tak ja už fakt neviem...
Moje odporúčanie ? Treba to vydržať, sny sa nepostavia zo dna na deň, chceli ste dom, niečo preto treba spraviť, keď bude renovácia hotová tlak na financie sa zmenší, čas strávený na stavbe sa postupne začne minimalizovať a automaticky sa začne zväčšovať rodinný čas.
Hold budovanie rodinného života stojí čas/peniaze/prácu, nedá sa všetko hneď skĺbiť. Ale na konci budete mat to po čom ste túžili nie? a to už za to hádam stojí

2x do mesiaca zo 14volnych dni chodi k svokre, zvysne dni chce pracovat na VASOM SPOLOCNOM dome a tebe to vadi? Asi ta prekvapim, vacsina ludi do mesiaca ma volno nie 14dni ale len 8 (soboty a nedele). Pri tolkych dnoch mi to nepride vela navyse preco s nim nejdes k svokre aj so synom? Preco s nim nejdes pomoct na dom aj so synom? Co ti v tom brani? A co sa tyka aut, pochybujem, ze tie servisuje kazdy tyzden alebo kazdy mesiac pokial nemate X rocne, co ledva prechadzaju STK. Navyse verim tomu, ze ak by ste financne nepotrebovali peniaze za nadcasy tak by ich az tak velmi nebral.