icon

Ako zvládať bordel po deťoch?

8. júl 2025

Dusím sa. Nevládzem tu dýchať. Nepotrebujem všade vyleštené a utretý prach ale to, čo dokážu naši doma je …. plačem naozaj. Majú prázdniny, najmenší ma 3r a rýchlejšie vysypáva veci ako ja upratujem 😭 vyberie plastelínu, vsade ju rozmrví, o 3 min už nie je pri nej a je všade všetko, ide ďalej… pomedzi to sa bijú a hádajú, zatiaľ čo im urobím jesť prevrátia dom hore nohami. Odchádzali sme, upratovala som kuchyňu s obývačkou do 3 rana, včera sme prišli a dnes hľadám miesto na gauči kde si sadnem a napíšem tento urevaný príspevok 😭 skúšala som im všetko rozhádzané zobrať a zbaliť, chodili za mnou každých 30 sekúnd a chceli odo mňa animačný program nech sa venujem. Manžel chodí z práce neskoro a sám neupratuje. Končím baby, mám chuť utiecť, bojujem tu boj ktorý nemám šancu vyhrať…

deedol
8. júl 2025

tu ti iba nalozia, ze si neschopna a ostatne to zvladaju s prstom v nose.
podla mna si unavena po dovolenke, ono dovolenka s takymi malymi detmi je len strazenie na inom mieste. plus doma vybuch, prat, varit, nakupit... ja si to viem predstavit. skus ist na to postupne. co treba nevyhnutne urobit dnes, to urob. zvysok zajtra. zaved nove pravidla, ktore ti to ulahcia - drobne hracky, plastelina a ine veci, ktore robia bordel, pojdu prec. hracky budu napr. len v herni a v ich izbe, nie v obyvacke a kuchyni. venuj sa im naplno 30 min bez odbiehania a potom povedz, ze mas aj mamovske povinnosti (napr. uvarit) a chod. najskor to nepojde, ale postupne snad ano, su dvaja, tak sa hadam vedia aj spolu trocha zahrat. dopraj si aspon raz denne aspon 10 min na oddych pre seba, napr. si vypi kavu. zisti, pri akej aktivite vydrzia dlhsie sami, a zarad ju. (napr. moj syn rad miesal farby v tom veku, mal pohare, vodu a temperky a miesal ich a "vyrabal" nove farby. nebol z toho bordel, rozprestrela som mu plachty a max nieco vylial.) prinajhorsom im pust na 30min (alebo na hodinu) telku, kym urobis to najnutnejsie. nechci od seba ani od nich dokonalost.

jvasenka
8. júl 2025
@anonym_autor

@viestta Naozaj robíš deťom cez deň animátorku? Včera sme sa vrátili z predĺženého víkendu, nemáme opraté, povykladané, nemáme žiadne jedlo, ako to mám urobiť keď som sama?

@anonym_autor ja som dcéru zapájala do prác-treba mi prať dávala prádlo do pračky, vybrala ho a dala do lavora, podávala pri vesani, pri varení ti vie nieco primiešať podať, pri vysávani im vyčleniť nejaký úsek kt môžu povysavat atd ..a s tými boxami súhlasím, vytvoris tematické a nie je problém 🙂 a samozrejme učiť deti pratat (najprv s tebou a potom to dajú aj samé)

deedol
8. júl 2025

este som si spomenula, ze u nas ficali pracovne zosity, pre toho 3r napr casopis zajacik a pre 7r je toho na vyber vela. ked ich potrebujes trocha skludnit, to by mohlo zabrat.

abbey1
8. júl 2025
@anonym_autor

@viestta Naozaj robíš deťom cez deň animátorku? Včera sme sa vrátili z predĺženého víkendu, nemáme opraté, povykladané, nemáme žiadne jedlo, ako to mám urobiť keď som sama?

@anonym_autor Prosím ta, toto sú také problémy. Buď vďačná, že ti tam behajú a robia bordel zdravé deti, že si zdravá ty a môžeš ten bordel zajtra či o týždeň upratať. To sú také blbostičky, nad ktorými sa ozaj netreba po zastavovať a nechať si kaziť radosť zo života.

maryetta
8. júl 2025

Vieš čo, mna tiež chyta zufalstvo. A to už mam veru aj staršie deti. Čo to už aj oni pomožu upratať. Ale.... niekedy je to ozaj začarovaný kruh kedy upracem jedno a idem hneď ďašie a dookola.
Potom si uvedomim že aj to je radosť. Mať niekoho komu možem upratať. Lebo je mnoho rodin kde toto chyba ☹ aj ten krik a smiech.
Uvedomim si to ked su chore. Len lezia. Ticho. Vždy si poviem ze radsej nech su zdrave. Kricia a robia neporiadok-v ramci normality...
a samozrejme ich ucim aj poriadku.

ester2003
8. júl 2025

@anonym_autor skús im " dovoliť " bordel len v ich izbe nech si tam rozhadzujú ale po dome nie ...

lienka.7
8. júl 2025

@anonym_autor mňa by fakt zaujímalo, ze co si upratovala do 3 ráno? Nevedia si po sebe upratať? No tak treba ich to naučiť... plus nedávaj im milion hraciek a tie, z ktorých je bordel. Vec vybavená

kulumulu123
8. júl 2025

@anonym_autor u nás funguje na 1000% co nie je upratané ide do koša nediskutuje o tom keď sa opýtam deti či im mam upratať hračky ja ešte nikdy nepovedali áno (mama totiž upratuje do koša). Mnohé tu budete nado mnou krútiť hlavami ale tiež chodím do práce často som tam aj 15 hod a nie nemám chuť ani silu doma začať veľké upratovanie potom keď prídem....

anonym_ad7c05
8. júl 2025
@deedol

tu ti iba nalozia, ze si neschopna a ostatne to zvladaju s prstom v nose.
podla mna si unavena po dovolenke, ono dovolenka s takymi malymi detmi je len strazenie na inom mieste. plus doma vybuch, prat, varit, nakupit... ja si to viem predstavit. skus ist na to postupne. co treba nevyhnutne urobit dnes, to urob. zvysok zajtra. zaved nove pravidla, ktore ti to ulahcia - drobne hracky, plastelina a ine veci, ktore robia bordel, pojdu prec. hracky budu napr. len v herni a v ich izbe, nie v obyvacke a kuchyni. venuj sa im naplno 30 min bez odbiehania a potom povedz, ze mas aj mamovske povinnosti (napr. uvarit) a chod. najskor to nepojde, ale postupne snad ano, su dvaja, tak sa hadam vedia aj spolu trocha zahrat. dopraj si aspon raz denne aspon 10 min na oddych pre seba, napr. si vypi kavu. zisti, pri akej aktivite vydrzia dlhsie sami, a zarad ju. (napr. moj syn rad miesal farby v tom veku, mal pohare, vodu a temperky a miesal ich a "vyrabal" nove farby. nebol z toho bordel, rozprestrela som mu plachty a max nieco vylial.) prinajhorsom im pust na 30min (alebo na hodinu) telku, kym urobis to najnutnejsie. nechci od seba ani od nich dokonalost.

@deedol keby bola co to schopná, nemusi tu vypisovat takéto výlevy 🤦‍♀️ ma 7 rocne decko, co musí vedieť pomôcť aj upratať. A aj to 3 rocne. Keď to inde vedia a doma nie, asi bude problém v nej. Hm?

galadriel90
8. júl 2025

Presne pre toto ostávam pri jednom, mam sa natoľko rada ze sa nemienim zhumplovat.. Preco... 🤣🤣

lilian183
8. júl 2025

@anonym_autor staršiu treba zapájať už do domácich prác, utrieť prah, umyť umývadlá, nastaviť hranice a nepovoliť

pieksamaki
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor normálne prežiť.....https://www.facebook.com/reel/1038354171365192/...

nevenka
8. júl 2025
@maryetta

Ojoj. Iba 2deti? Ja ze pises aspon o 4.
Tak si potom predstav toto x2. A bud spokojna 😉 vitaj v realite materstva. Aspon ano. Aj u nas je to tak. Vzdy niekto ma problem. Vzdy sa niekto hada. Niekto stazuje. Niekto chce pofukat. Pomojkat. Najest. Napit....

Ano, mame to takto podobne. Vzdala som to. Este pomozu starsi takmer 12 a 10 rocna, ale niekedy uz pozeram na odute ksichty, alebo teraz rano, namiesto pomoci, ze by ich zabavila, tak tej 2,5 rocnej robili naschval, co nechcela, potom reve, vezi za mnou a pyta "meme". A bitka so 4,5 rocnym je v jednom kuse. A najlepsia zabava je vyliezt zo sedacky na parapetnu dosku a skakat dole. 300x zakazem, poslem ich dole, do izby, robia to dokola. V tej izbe sa tiez stihnu pohadat, pobit, furt dakto pride s revom. A z dvora? Zakazdym cikat, kakat, napit, ruky, nohy od piesku. A to este nemame porobene, takze je to tam ako u "ciganov", neprehanam, stara polorozpadnuta drevaren. V dome kopa piesku, co mi navlacia. Oni si akoze oprasia tie ruky, nohy,no ale ako deti. A opakujem sa ako papagaj dokola.
@maryetta vsak to pozname 🤭😅.

hederamonstera
8. júl 2025

Mam 2r a 3r a uz som si zvykla, plasteliny, trblietky, koralky, kineticky piesok atd u nas nie su a nikdy nebudu presne z tohto dovodu. Ked nemaju rozum, nebudu to mat.
Inak mame minimum hraciek, takze pohoda. Byvame na pieskovej dune, takze piesok donesu domov ale vsak to vecer/rano povysavam. Omrvinky z nich nonstop padaju, povysavam…nic kvoli co u byt som salela
Ale chapem ta, aj ja som to takto prezivala. Odvtedy som hracky pretriedila o 90% a je to super.

nevenka
8. júl 2025
@maryetta

Vieš čo, mna tiež chyta zufalstvo. A to už mam veru aj staršie deti. Čo to už aj oni pomožu upratať. Ale.... niekedy je to ozaj začarovaný kruh kedy upracem jedno a idem hneď ďašie a dookola.
Potom si uvedomim že aj to je radosť. Mať niekoho komu možem upratať. Lebo je mnoho rodin kde toto chyba ☹ aj ten krik a smiech.
Uvedomim si to ked su chore. Len lezia. Ticho. Vždy si poviem ze radsej nech su zdrave. Kricia a robia neporiadok-v ramci normality...

@maryetta dakujem Ti, uistila som sa, ze som tiez normalna. Mame to podobne a presne, ked mi teraz mala chora lezala, tak veru, co by som dala za to, aby behala a tesila sa.

deedol
8. júl 2025
@anonym_ad7c05

@deedol keby bola co to schopná, nemusi tu vypisovat takéto výlevy 🤦‍♀️ ma 7 rocne decko, co musí vedieť pomôcť aj upratať. A aj to 3 rocne. Keď to inde vedia a doma nie, asi bude problém v nej. Hm?

@anonym_ad7c05 vobec nemusi byt neschopna. kazda sme ina, mame iny level energie, ine deti s inymi povahami, lepsie a horsie dni. ja uz som sa k teme vyjadrila, dalej to nepotrebujem rozvijat. a ak mi chces nieco povedat, mozes neanonymne 🙂

hederamonstera
8. júl 2025

A este dodam, ze ked ma extremne otravuju a na mna ide uzkost z bordelu, pustim im telku a vklude upracem. Nech si kazdy hovori co chce, ta hodka telky im da kludnu matku

hederamonstera
8. júl 2025

Ale asi mas blby den, uplne to poznam, neboj, zajtra to budes zasa lahsie vnimat, teraz je na teba vsetko naraz po tej dovolenke. Ser na to, pustite si rozpravku, zober coko alebo co lubite, zababuste sa pod deky a uzite si toto pocasie na gauci

autor
8. júl 2025
@maryetta

@maryetta Áno, toto si aj ja vravím, dookola. Pozerám na tie smutne príbehy, snažím sa necítiť a vážiť si čo mám. Ale niekedy už nevladzem, nedáva to moja hlava ani telo a prepadne ma totálne zúfalstvo. Nevidím koniec. Keby bol môj manžel typ, že sa zakusne s urobí to aspoň raz za rok ale nie, ja viem, že ma to počká 😞 a čím viac sa venujem, tým viac ma ignorujú. Chceli sme im urobiť pekný víkend, išli sme na akciu kde sme spolu behali - rodičia aj deti. Deti šťastné, ja som z toho chytila takú migrénu, že som preležala a pre🤮 cele poobedie, manžel sa nenechal odradiť a vzal ich ešte na kúpalisko. Proste nonstop pre nich, nonstop s nimi…. Ale prideme domov po víkende, kde sme im neustále robili program a oni takto? Som KO, dnes mi došli nervy, naozaj

hederamonstera
8. júl 2025
@anonym_autor

@maryetta Áno, toto si aj ja vravím, dookola. Pozerám na tie smutne príbehy, snažím sa necítiť a vážiť si čo mám. Ale niekedy už nevladzem, nedáva to moja hlava ani telo a prepadne ma totálne zúfalstvo. Nevidím koniec. Keby bol môj manžel typ, že sa zakusne s urobí to aspoň raz za rok ale nie, ja viem, že ma to počká 😞 a čím viac sa venujem, tým viac ma ignorujú. Chceli sme im urobiť pekný víkend, išli sme na akciu kde sme spolu behali - rodičia aj deti. Deti šťastné, ja som z toho chytila takú migrénu, že som preležala a pre🤮 cele poobedie, manžel sa nenechal odradiť a vzal ich ešte na kúpalisko. Proste nonstop pre nich, nonstop s nimi…. Ale prideme domov po víkende, kde sme im neustále robili program a oni takto? Som KO, dnes mi došli nervy, naozaj

@anonym_autor zoznam ich s nudou

morusha
8. júl 2025

@anonym_autor Sama vidíš aké, až na pár výnimiek, dokonalé mamy ti sem píšu ...asi nikdy nemali pocit, že im všetko padá na hlavu. Nehovorím, že v niečom nemajú pravdu, ale niekedy človek proste len potrebuje povzbudiť, počuť, že v tom nie je sám. Nič si z toho nerob, hlavu hore, never tomu, že len ty sama takéto prežívaš. Sú dni a dni. Držím ti palce💛

lenkakravcova
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor preto existuje TV a rozprávky 😆 nevravím že to majú pozerať hodiny, ale tá pol hodinka hodinka denne ich nezabije a ty a tvoje psychické zdravie prežije. 😄

autor
8. júl 2025
@hederamonstera

@anonym_autor zoznam ich s nudou

@hederamonstera najradšej by som, ale tu mi odporúčajú robiť im program, nech nestihnú robiť bordel :D úplne mi cucajú všetkú energiu

nevenka
8. júl 2025

Vies co, teraz mam aj s najmladsou dcerou crevnu chripku. Prvy den, co sa citim troska lepsie, ale aj tak, rozpravky v TV. A este aj prsi. No a nebudem sa z toho rucat...

cecilia29
8. júl 2025

Vieš čo - drobné veci ako plastelína mam mimo dosah. . A mnoho iných vecí - puzzle a pod. K dosahu nemajú veľa hraciek . Mam jednu krabicu na skrini , kde.dávame hracky ktoré sú neaktuálne. Občas obmenim.

ivik4
8. júl 2025

Take kraviny ktore mi komplet vsetko zasvinili ako napr. Plastelina co spominas, nemal moj syn ani na dosah ruky. Hral sa s nou vylucne ked som mala cas ja. Tiez som nemala nervy na bordel

hederamonstera
8. júl 2025
@anonym_autor

@hederamonstera najradšej by som, ale tu mi odporúčajú robiť im program, nech nestihnú robiť bordel :D úplne mi cucajú všetkú energiu

@anonym_autor nemusis im robit program, to je novodoby trend a deti potom nevedia co so sebou. Nech maju prijatelne prostredie k hre a nudu.

jgk24
8. júl 2025

ja mam 5r a 2r, ak nieco robim, musia pockat, kludne mi mozu aj "pomahat", ale snazim sa ich naucit, ze ked nieco robim musia vydrzat...co sa tyka pratania hraciek, vzdy pred spanim musia poupratovat...samozrejme, nie vzdy to ide hladko, je aj krik, lebo nie vzdy sa im chce, ale este sa nestalo, zeby isli spat a hracky v izbe porozhadzovane...dnes bol u nas tiez taky den, ze sa len hadaju a provokuju, lebo sme cely den doma, ale starsi si chcel kreslit a sam zacal pratat, ked zistil, ze nema miesto na stole 😃

nika23t
8. júl 2025
@viestta

Tak im ten program sprav, nebudu rozhadzovat, ked budu mat iny zmysluplny program.

@viestta no to skús byť konkrétnejšie. Ale porad taky plán, aby zabavil deti, kým autorka stihne navariť, upratať, oprať, a proste všetko potrebné. A tak, aby ostal poriadok. Prosím. Lebo sama s týmto bojujem a je rozdiel zabaviť jedno dieťa, a rozdiel tri. Sama, počas prázdnin.

viestta
8. júl 2025
@nika23t

@viestta no to skús byť konkrétnejšie. Ale porad taky plán, aby zabavil deti, kým autorka stihne navariť, upratať, oprať, a proste všetko potrebné. A tak, aby ostal poriadok. Prosím. Lebo sama s týmto bojujem a je rozdiel zabaviť jedno dieťa, a rozdiel tri. Sama, počas prázdnin.

@nika23t napriklad ich naucit po sebe upratovat, sice bordel narobia, ale upracu si ho po sebe same, nebude to robota pre mamu. (navod som uz dala ako to dosiahnut) Napriklad aj pomoct s vesanim pradla, jeden z kosa vybera, dalsi vybera stipce z kosika, mama vesia. Sice to bude trvat Xkrat dlhsie ako keby to robila sama, ale za ten cas nebudu nikde robit bordel, cize o dalsiu robotu menej, budu mat aktivitu, budu sa citit dolezite a aj uzitocne a aj to sa pocita. Detom sa to velmi pocita byt uzitocne a dostat za nieco pochvalu.