icon

Ako zvládať finančné ťažkosti počas PhD štúdia?

3. dec 2023

Ahojte, manžel začal študovať PhD po 30tke a my sme v situácii, že sa nám rapídne znížil príjem. Deti nemáme, máme psíka, žijeme v BA, ja mám príjem 1100 EUR v čistom. Manžel mal pred štúdiom 2200 eur v čistom, teraz je to podstatne menej. sme skrátka v situácii, že už si nemôžeme dovoliť to, čo predtým. Ak chceme ušetriť, musím pozerať akciové letáky a dosť sa zamýšľať nad tým, čo kúpim. Nemôžem ísť len tak do reštaurácie, alebo si objednať taxi, dosť nad tými peniazmi premýšľam, lebo chceme aj šetriť, aj ísť aspon do Chorvatska na dovolenku kazdy rok. Celkovo mi je ľúto, že si nemôžeme zobrať hypotéku na byt v BA atď. Viem, že je to dočasné a v štúdiu som ho podporila, no častokrát mi je ľúto, že nemáme životnú úroveň, aku by som chcela. Neviem ani čo čakám, radu asi nie, len som sa chcela vyrozprávať.

mira0611
3. dec 2023

Ahoj autorka, pozeraj sa na to inak, ste mladi, zdravi, toto je len docasna situacia. Mnohy maju exekucie, nemaju elektrinu, jedlo ...
Ty si nemozes dovolit jest v restike a zavolat taxik? Prosim ta, bud dospela a vydrz to, kym dostuduje tvoj partner. Potom uz mozes utracat na taxik a restiku.
Vyuzi toto obdobie, ponauc sa z toho, ked budete mat znova taky pekny prijem, tak sa naucis lepsie sporit. Dojdes nato, ze doteraz si bola marnotratna. Viem to, z vlastnej skusenosti.

pribinak
3. dec 2023

@judar pohodlnosť 2 blavakov? Dosť trápne, ale že fakt dosť trápne

Aj v tej posratej “Blave” musia ľudia makat, nikomu pečene holuby do ust z neba nepadajú. Aj tu žijú ľudia ktorí spadajú svojimi príjmami do nízkopríjmovej skupiny a obracajú v ruke každé euro
Aj tu sú bezdomovci a du tu aj ľudia ktorí sa vypracovali, makaju a môžu si dovoliť a napriek tomu žijú skromne a pomáhajú iným
A sú tu ľudia z celého Slovenska a práve tu sa mnohí musia naučiť žiť sami a zisťujú že je to dosť iné ako pri mamkinej sukni

abbey1
3. dec 2023

Si ma teraz veľmi dobre pobavila. Z takéhoto platu ľudia úplne bežne žijú i s deťmi, dokonca i na tú dovolenku do Chorvátska našetriť vedia. Nehovor mi, že ste dvaja a ty si nemôžeš dovoliť taxi či reštauráciu. Pobavilo.

avonladyba
3. dec 2023

Že Ti nie je hanba sa tu k tak nízkemu príjmu priznať vôbec. 🤔 Možno zmeniť manžela by si mohla, neschopak keď nerobí phd popri robote 😝 A ako dlho bude študovať 5 rokov? Čakajú vás ťažké časy.

stanka_k
3. dec 2023

Skús ísť študovať aj ty. Možno niečo z oblasti finančnej gramotnosti. S tým len získaš 😉

muchotrafka298
3. dec 2023

Tisice ludi na Slovensku su nuteni prezit z ovela menej penazi, ci su to dochodcovia, samozivitelia alebo proste ludia s nizkymi prijmami. Ano zvykla si si, ze mas k dispozicii 3300 EUR, teraz nevieme kolko to je, ci zijete len z tvojich 1100 alebo ako to vlastne je. Lebo ked ano, tak to je fakt malo na zaplatenie poplatkov a este aj na stravu a nejake ine vydavky. Predpokladam, ze ste s manzelom preberali aj tuto alternativu, ze co bude jeho studium obnasat. Mohli ste sa na to vopred pripravit.

h2
3. dec 2023

@abbey1 A ty vieš, koľko oni teraz majú? Lebo napísané to nikde nebolo.

subartic
3. dec 2023

Ja si myslím že život je rôzny, raz si hore, raz si dole,je to normálny životný cyklus. No tak teraz si nižšie ako si chcela, svet sa nezrúti . Flexibilita a adaptácia je to s čím prežijeme . Adaptuj sa na novú situáciu a prestaň nariekať.

abbey1
3. dec 2023

@h2 Svoj príjem napísala, o manželovi písala, že klesol z 2200. Tak som si dovolila dedukovať, že ak by aj klesol na minimálnu mzdu, pri počte 2 osoby v domácnosti snáď dokážu našetriť do leta na Chorvátsko a v čase potreby dať 5 eur za taxi či z času na čas 10 eur za denné menu.
Dokáže to tak značná časť pracujúcich ľudí. ;)

h2
3. dec 2023

@abbey1 Len tým, že on v podstate študuje, tak nevieme, či vôbec niečo zarobí. Pýtala som sa autorky, ale neozýva sa. 😒

rorino
3. dec 2023

@h2 veď to je jedno,z toho čo mali,mohli kráľovský ušetriť,veď on sa určite nerozhodol zo dňa na deň,že bude študovať🤷

h2
3. dec 2023

@rorino O tom šetrení som písala hneď v úplne prvom príspevku. Tiež mi rozum stojí, že z takého príjmu dvaja ľudia nič neušetrili.

mandarinka555
3. dec 2023

Ženy...už sa ukľudnite. Evidentne je téma vymyslená, aby sme sa poburovali a hádali...Autorka ani raz nezareagovala, takže sa na nás baví...

alchemilkazltozelena
3. dec 2023

@mandarinka555 presne 👍

lindous
3. dec 2023

@h2 neviem či to je teda fakt, keď sa autorka neozýva, ale ak sa budeme tváriť, že áno, tak keďže skončil v práci, predpokladám, že je na dennom štúdiu a len pre zaujímavosť, tam je výška štipendia pred minimovou skúškou je momentálne 1025,50€ 🙂

lubkavargova1
3. dec 2023

Tak toto tu už bolo...uz vtedy ti zeny davali rady a ty nie, isla si si svoje...tak bud je to troll a nevie nic ine a nove vymysliet a chce rozputat vonu, z chudak chlap ako si dovolil ist studovat...alebo si fakt tak hraskova princezna

h2
3. dec 2023

@lindous Vďaka za info, aspoň mám nejakú predstavu.

karamella0
3. dec 2023

Nechápem tie negatívne komentáre, že vy ste vyžili aj s menej. Ja poviem svoj príklad. V slabší mesiac zarobím 3500€ v čistom a som nespokojná, a je mi jedno, kto z koľko žije, hovorím o sebe a autorka hovorí tiež o sebe, takze komenty kto z akej sumy vie prežiť, sú trapne. A k téme - ak si nespokojná, nájdi si lepšie platenú prácu / nájdi si side job.

janage
3. dec 2023

Vy mate dosť, len je potrebné trocha znížiť nároky. Ber to ako prípravu na obdobie s deťmi. Lebo tam tých výdavkov bude.

h2
3. dec 2023

@karamella0 Ty, ty, ty! Si sem prišla provokovať? 😂

lucia851
3. dec 2023

@karamella0 zarobis 3500 eur a je ti málo?a čo majú povedať dôchodcovia

vierkainka
3. dec 2023

Pozri, kľudne pošli c účtu. Ja ti poslem niečo z môjho rodičovského príspevku,z ktorého financujem všetky potrebné náklady a potreby pre seba a moju dcérku.🤦Mna tvoj príspevok zabolel.Zabolel preto,ze si v tvojom veku nevieš vážiť čo máš.Mate krásny príjem,len sa treba naučiť prikryvat takou perinou,na akú máš.Este stále,ver ze staaaale si na tom lepšie ako mnoho ľudí,ci rodín.Nechcem ta urážať,ani sa vysmievať....tvoj príspevok je vsak hotova tragikomedia...Buď rada,ze nevieš co to je ozaj zit tak, že nemáš peniaze nazvyš.Ja mojej dcérke na Mikuláša kupim 1 keksík,1 lízatko ,2 mandarínky a 1 kukuričné chrumky.+ Mikulášsky sáčok lebo ani ten nie je zadarmo.Ale som vďačná a stastna,ze bude mať aspon takto skromne.A to je len jeden príklad.
Myslim,ze keby si si vyskúšala aspon pár dní život niektorych komentujucich žien ( vrátane mňa) velmi rýchlo by si svoj príspevok vymazala.Takze hlavu hore,ty si ešte ako sa vraví za vodou.Nie tazko za vodou, ale si.

siska53
3. dec 2023

Tak to ste na tom este dobre...my mame cca tiez tolko a do toho hypoteku a 2 deti.

andrejka1974
3. dec 2023

Ako prepáč ale z tvojho príjmu som dokázala vyžiť roky s piatimi deťmi takže bez problémov vyžijete len vy dvaja

misiak7777
3. dec 2023

@h2 nemyslím, to je fakt 😉 čo je provokácia, že si narobím deti a pritom ich neviem uživiť 🙂 ako tu nezabudnú niektoré pripomenúť

tiezjedna
3. dec 2023

@autorka ako to, že platovo tak spadol? Môj muž dokončil PhD. vlani v novembri a stíhal to popri práci a troch deťoch. Nebude to skôr o tom, že tvoj manžel z toho robí viac "vedu" než to v skutočnosti je? Pretože ten môj má dizertačnú prácu dokonca už publikovanú a o chvíľu mu bude vychádzať aj v jednom britskom nakladateľstve tým, že bola tématicky ojedinelá. Takže celkom iste ju neodflákol... Príjem nám jeho štúdium absolútne neovplyvnilo😕

walentina7
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
3. dec 2023

@walentina7 každý kto to má inak ako ty musí byť uletený??🙄 Ale no tak...

rebrambora
3. dec 2023

Tak zvys svoj prijem ak ti nestaci. Neobvinuj partnera za to, ze ty nezarobis na to, na co si narokujes.
Toto posobi velmi rozmaznane a egiisticke co pises. Co tak podporit svojho partnera v tom, ze chce byt lepsi, mudrejsi a v konecnom dosledku viacej zarobit?

j_m
3. dec 2023

🤔 doporučujem knihu: Život bez peněz od Mark Sundeen… 😂