Ako zvládať požiadavky manžela na varenie počas tehotenstva?
Ahojte zeny mam taky problem. Som momentalne tehotna v prvom trimestri cize som strasne unavena, prespim aj cely den. A potom idem este aj na noc spat. Je mi dost zle, zvraciam, napina ma, ale zaroven som strasne hladna a vzdy nieco pojedam nejake snacky a somariny. Som doma na PN. Moj muz ked pride domov z roboty, sa uz ako prvu otazku s nasratostou pyta ci som aspon uvarila nieco ( pocas dna som taka dodrbana ze nevladzem ani varit ani prat ani upratovat proste nic iba lezat). Muz je nasraty ze nie je navarene ale ja jednoducho nevladzem. Mame kvoli tomu tichu domacnost nebavi sa so mnou ze ked som cely den doma nech aspon ma navarene. Nezaujima ho ze mi je zle a ze nevladzem.. Neviem co robit.. Mam tu objednavat hotove jedla z restiky a tvarit sa ze som to ja navarila? Nedavam to uz.
A pocas 24h sluzby co je? Same steaky so zemiakmi? Ked hento nezje, toto nezje...vlastne nic...pekna rakovina hrubeho creva raz z toho bude
Spomenula si rezne a domaci knedlik, zemiaky. Prosim ťa, čo on vlastne každy den konzumuje, ked spominas len tie rezne, gulas a segedin s domacou knedlou? Ked nechce cestoviny, ryzu, pecene kurča, možeš mi napisať čo on predtym denno denne jedaval? Ja snad takeho chlapa som v zivote nestretla, co by mal taky vyberany vkus. Čo je to za exemplara?
@sisa_s Dookola len maso so zemiakmi chce. Zelenina nehrozi . Mamicka mu vkuse vyvarala. On zje aj privarok, aj fasirky, aj plnku, ale to su pre mna momentalne vsetko aj tak komplikovane jedla cize je to jedno. Dookola kuraci vyvar nech je v nedelu o 12tej hotovy, tak ako mamka robila. @zuzanapjat
A svokra zije teda?
A este k tvojmu muzovi, uprac si ho teraz, lebo potom to bude este ovela horsie. A za tie tiche domacnosti za nenavarene jedlo by si mal dat facku. Nerob histeriu, ale poviem ti mne toto muz keby vtedy robil ked mne bolo ale ze brutaaalne zle, tak by som mu vytmavila, ze lutujem ze som si vzala takeho …, ktory namiesto podpory a pomoci sa uraza, nasiera a podobne. A ci mu nie je hanby, ze ty nosis pod srdcom jeho dieta a mal bx ta on obskakovat ked ti je zle, namiesto toho od teba vyzaduje kadeco.
S tymto budes zit cely zivot. Cele zle
@sisa_s Svokra zije, byva o hodinu dalej. Ona to povazuje za zlyhanie zeny ked nenavari. A vzdy sonduje co som navsrila a ci jej synacik ma co jest. Svokor je taky isty. Ked ku nam pride na navstevu len sadne za stol a caka cim ho obsluzim ake jedlo. A nech je aj kava a kolacik.
Tak podla mna tieto veci trebalo sondovat este pred manzelstvom...teraz je uz neskoro prevychovavat dospeleho muza, ked doma bolo od detstva to iste, co teraz vyzaduje po tebe
zijes v stredoveku
Chápem ťa. Tiež som mala takýto prvý trimester. Môj muž robil od rána do noci (realne niekedy aj do druhej v noci) a aj tak sa staral o všetko. Ja som iba spala. Chapem uplne že sa nedá ani rychle jedlo navariť. Ja som do kuchyne absolutne nebola schopná ísť. Jeden pohlad na jedlo a už som vracala. Muž nemohol jesť v mojej blízkosti. Ucítila som jedlo a vracala som. A to že tehotnej treba výživu je pekné, ja som si to tiež uvedomovala ale proste to jedlo som do seba nedokázala dostať. 3 mesiace som strávila na jednom cukornatom nanuku a polke jablka denne. To bolo všetko. Kto to tak nemá nepochopí. Energiu som mala nulovú, na nohách som sa neudržala. Nie si neschopná, že mu nenavaríš. Dokáže to sám. Ako to dokázal aj môj. Veď predsa čakáš jeho dieťa.
@mabenn Áno je to tak maju uplne stredoveke zmyslanie a kto je lepsia gazdinka a kto lepsie navaril a popratal
@paulina291 Lenze moj to berie tak ze ked on robi v robote a pride domov preco nema navarene ked ja nic nerobim doma. Preco neni upratane. Atd atd. Proste zacarovany kruh
Oznámiť, že ak si nevšimol si tehotná a bohužiaľ niekedy tehotne preležia prvé mesiace.. Objednať donáškovu službu, denne menu, tebe.. Aj jemu. Objednávať mu rezne a guláše..
A pripraviť sa na to, ze po pôrode budeš unavená, rozbitá a ubolena.. Plus k tomu novorodenec, je možné že sa bude za sporák musieť postaviť aj on a trochu sa postarať o vlastnú ženu a dieťa.
Aby náhodou nebol prekvapený, prečo opäť lezis a nevaris..
nech pride svokra navarit na tri dni synačikovi segedin a nech donesie aj aspon styri knedliky domace (daš aj zamrazit). Pred tvojim tehotenstvom bol manzel s tvojimi schopnostami spokojny?
@autorka
"A stat pri prazeni." - to je zbytočná strata času dnes keď už existuje fritéza.
"cize osupat neustale zemiaky, krajat varit popucit " - zemiaky môžeš šúpať aj po sediačky. Pučenie - mixér na kašu.
"vajicka v jednom jrcni, potom ich osupat narezat." - na rezanie vajíčok je taký rezač. celé vajco nareže naraz. Raz priečne potom opačne a máš kocky.
"A mam z toho plno riadov zadrbanyhch" - na to je umývačka riadu
Čo vieš, to si uľahči. Je 21. storočie. Existujú rôzne kuchynské spotrebiče.
ja ti poviem jak som to mala a mam ja, hej? teraz cisto len pre porovnanie a ukazku toho, ake to aj inak moze byt...ziadny chlap si ma do vztahu nevybral pre to, aka som gazdinka - lebo som nebola...studovala som na VS informatiku, kupila som si v 25 sama byt, vedela som varit len cestoviny a kavu, ale vedela som fungovat samostatne, zarabat, cestovat, riesit problemy, zivot, ...prat ma naucil jeden frajer, varit som sa naucila z nudy a preto, ze som chcela schudnut...poriadne som sa naucila varit az ked som riesila jedlo pre dieta...muz si objedna jedlo ake chce (aj denne, lebo ma na to, lebo zarobi), ak nevarim nahodou...prvy rok po narodeni dietata mi muz nosil jedlo - niekedy az do postele...takze aj takto moze vyzerat zivot a pristup vo vztahu...ako si sa vydalala je a bolo tvoje rozhodnutie, na zaklade niecoho urobene bolo...cudovat sa akych rodicov ma muz alebo aky ma pristup, je zrejme neskoro
@lenkakravcova 1fritezu nemam cize stat pri prazeni
2. predtym ako ich mam mixovat ich musimmpopucit, inak mi zemiakove kusky vyletia a mixer sa zasekne
@zuzanapjat ja som toto všetko uvarit zvladala a vedela, kludne aj domace lokse a domace pirohy. A to je ten problem, ze on si na tieto jedla a vsetko domace ako som robila ja zvykol. A vyzaduje to vtedy aj ked ja nevlsdzem a je mi zle. Tak svokra nam nenavari, este by pindala aku neschopačku si zobral.
A vidí ťa že vraciaš? Že ti je zle? Ja mám výhodu že muž robí z domu, videl kolko krát za den vraciam, tak mu došlo že schopná niečo urobiť fakt nie som. Možno je mu ťažšie sa do toho vcítiť ak to priamo nevidí. Ja som si tiež napr hovorila že čo matky na materskej nestihaju, ved okolo domu toho nie je vela. No nie je, len keď dieťa na mne visí cely deň tak sa nič nedá. Už to chápem. Porozprávala si sa s ním úprimne v kľude že čo prežívaš a že to fakt nedokážeš? Ono chlapom niektoré veci proste netrknú…ospravedlňujem sa ak si to už písala, nečítala som všetko
Kúp si aj fritézu aj iný mixér. Aj dobudúcna ti to bude lepšie. Však aj dieťaťu bude treba variť. Takže toto ťa už asi neopustí tak skoro. Výberom dobrých a kvalitných kuchynských spotrebičov si vieš ušetriť kopu času a námahy (napr. aj šaláty - chceš to strúhať ručne keď sú už roboty, ktoré ti to nakúskujú a len to tam podavaš).
Ja mixujem v smootikovači aj surové zemiaky a nezaseknú sa 🙂 (do halušiek, nech to nestrúham ručne). Popozeraj také, čo majú aj nejaký výkon.
@paulina291 Nevidi pretoze hovorim , on je od rana do tretej v robote, pride domov a olamzite sa ide zasit na terasu a do zahrady az do vecera. Vobec mna nevidi, vyhyba sa mi nie je so mnou v dome. Ked som na jednom poschodi on naschval ide na druhe poschodie.
Ked robi 24ku, nie je doma od jedneho rana do druheho rana. Pride domov a ide spat cize zas ma nevidi.
@lenkakravcova Na tie roboty nemam peniaze. Zo zufalstva si chcem kupit aspon mopovac roboticky. Lenze to by som potrebovala na dve poschodia zvlast…
aj mne bolo počas tehotenstva zle ,ale nevládzem si ani pretrieť rožek ,to je smiešne,ja neviem ako vládzeš písať tu na koníka
1. ako dlho tento stav trvá
2.vy bývate na samote?
3.keby si ostala sama, v zmysle zajtra má muž úraz a je mesiac hospitalizovaný alebo ma obmedzený pohyb, ty by si umrela od hladu a v špine? Lebo ani do obchodu ty, ani nikto, ani donáška atď
4. úplne vážne ak toto trvá už dlhšie, už si dávno mala riešiť s lekárkou a pripadne zvážiť hospitalizáciu lebo takýto extrémny stav normálny nie je
to ani nespite v jednej izbe? odkedy sa ti vyhyba...tu by mi svietila kontrolka, ze sa tak sprava...to varenie moze byt len zamienka...
@0martina0 vlazdnem lebo lezim v jednej polohe na posteli. Na to aby som si pretrela roztek musim ist peso dole schodami na prizemie , presla dlhu chodbu, vosla do kuchyne a natrela rozok co pre mna je teraz maximalny fyzicky vykon
@janage bývam na dzedzine v prdeli sveta. Tu asi mi nepride donaskar bolt food s jedlom
Tak tam si myslím že bude problém aj inde než len v nevarení/ neupratovaní. Keď sa ti vyhýba. Neviem to takto z pár informácii posúdiť. Ale čo by som na tvpjom mieste robila je naozaj úprimná debata v dobrom. Popros ho, netlač na neho, vysvetľuj. Snaž sa aby cítil že ti na tom záleží. Ja som mužovi dala najavo ako mi je ľúto že prd doma robím niekoľko mesiacov. Takýmto štýlom to zobral lepšie. Videl, že keby môžem, tak to urobím. Vysvetli mu ako veci fungujú. Ja som bola na hranici že ísť do nemocnice na influzie, lebo som nemala žiadnu vyživu. Ak by si mu varila, tak by si všetko vyvracala a dieťa by nemalo živiny. To by chcel? Aby si skončila v nemocnici na influziach? Aby bolo jeho dieťa v ohrození. Samozrejme, že to tak skončiť nemusí, ale môže, ja viem presne čo zažívaš s tými nevoľnosťami. Ubezpeč ho, že to prejde, že je to len obdobie. A do budúcna- najlepšie ho bude pripraviť na takéto obdobia. Aj koniec tehotenstva býva ťažký, šestonedelie ani nehovorim. Môže ti pomôcť ak má volno navariť, pomrazíte to jedlo a bude to jednoduchšie. Viem, že teraz odmieta, ale skuste v debate najst kompromis. Alebo ty ak ti je dobre tak navar na viac dní. Pán musí pochopiť že robíš čo môžeš a nebude mať špičkové čerstvé jedlo každý deň. Ty ho poznáš, nie my, nejak mu v dobrom vysvetli že ty naozaj nevládzeš. Ak nepochopi, ja by som s takym chlapom nemala zaujem byť. Čo pride domov a vyhýba sa mi keď mne je zle, lebo čakám jeho dieťa.
Odmieta hociaký kompromis? Keď sa ho spýtaš že čo máš robiť ak fakt nevládzeš tak čo odpovie? Iba že to máš urobiť lebo si doma? Nijak nehladá riešenie?
Veď si pozri bistro a podľa PSČ uvidíš, ktoré restiky k vám doručujú. Tiež bývame na dedine na konci sveta a donáška jedla funguje.
Nečítala som tu všetko,tak ken poradim mok názor..ak na to máte financie,tak objednaj.Urcite sa vsak netvár,ze si to varila ty,lebo sa to obráti proti tebe.Ku zvyšku sa nevyjadrim,lebo je zbytočné ti písať co uz vieš a co ta čaká.... bohužiaľ to bude len horšie,ak teraz v začiatkoch zazivas toto....🤷

Tým ze sa zasije v zahrade som cely cas v dome sama, on vypadne do zahrady a pride do vnutra az vecer ked idem spat. Vyhyba sa mi a tym padom sni nevidi ze mi je zle, nie je pri mne v dome aby mi pomohol, aby sme spolu popratalái navarili.