icon

Ako zvládať stres a zhon počas Vianoc?

mnamko
14. nov 2024

Ahojte, veľa čitam,že ľudia majú veľký zhon na Vianoce.Ja som to tak nikdy nemala.Darceky kupujem postupne,dospelym deťom a vnúčatám už mám nakúpené.Dcera 13 ročná chce čitačku knih a gélové nechty( keďže si ich ohryza,chce vyskúšať či sa takto oduči).Par drobností ešte prikupim.Nakupy a pečenie tiež potroche, vždy začnem po robote.Tak neviem či som divná ,ale fakt zhon nemám.Je nás tu viac?
Podotknem,že mam dve roboty.

Strana
z3
zanka777
14. nov 2024

@mnamko no super tak si sa pochválila aká si šikovná že to všetko stíhaš bez zhonu a máš aj dve práce atď atď.... Úžasná si klobúk dole .... Ja vždy kupujem darčeky na poslednú chvíľu a som s tým úplne ok a ani z toho nemám žiaden zhon..... A mám len jednu prácu mimochodom...takže toľko o mne...aká som super 😂😂👌

sisaka
14. nov 2024

@1fifinka1 24. decembra bývam v práci takmer každý rok, u nás to nie je sviatok a 25, 26 tiež robievam. Tento rok mi to vyšlo, že budem doma všetky 3 dni, to sa mi stáva tak raz za 5-6 rokov.

liusa82
14. nov 2024

ja tiež nemám nijaký zhon.Všetko robím na poslednú chvilku.Aj darčeky.Piecť nevypekám len niečo také rýchle,najlepšie bez pečenia.Ostatok objednám od cukrárok.Upratujeme doma priebežne počas roka.Ja také že vianočné upratovanie ani nepoznám.Neviem čo to je.Už len kvôli tomu by som takto makala.U mňa je najhoršie vybrať darčeky.Lebo každý už všetko má.My si kúpime aj počas roka ak je treba alebo sa dačo pokazí.Nečakáme na Vianoce že teraz by sa mali dávať hodnotnejšie dary lebo sviatky

vroni
14. nov 2024

Ja Vianoce milujem, takže výzdoba je už mesiac vopred. Stromček u nás robia chlapi, ja ho len pochválim. Darčeky kupuje chlap, mne to lezie na nervy, maximálne jemu dáku blbinu. Vianočné upratovanie nerobím, nevidím dôvod. Zato je u nás vždy kopa deti, s ktorými pečiem, takže vždy máme napecene veľa druhov v maličkých množstvách. Som myslela, že tento rok už budeme piecť len s mladším dieťaťom (plus jeho kamoši), ale prihlásilo sa aj staršie, že aj ona príde s kamošmi, že predsa vždy to tak bolo ... Tak som zvedavá, či dajú vysokoskolaci aspoň krajší dizajn tým kolacom ako 11 roční.... Zhon nemám, ja sa pri tom bavím.

palicka
14. nov 2024

Ja som presný opak. Ja a stres sme súrodenci. Nakupujem na poslednú chvíľu, lebo darčeky by som rozdali už skôr… milujem obdarovávať. Síce nepoviem nič extra, ale len symbolick niečo pre vôňu upečiem. Upratujem na úplne poslednumoznj chvíľu, milujem, keď ešte i záclony voňajú načisto… zdobiť skôr a veľa. Milujem Vianoce aj stres okolo…. A ten pocit, keď oheň, sviečky, stromček, polnočná, všetci spolu (stretávame sa celé rodiny súrodencov)….

mnamko
autor
15. nov 2024

No som rada, že nas je tu viac,
nas ešte tesne pred štedrým dňom čaká cesta 7,5 hodiny z Nemecka,muž je po operácii chrbtice,tak snáď to zvladne od šoférovať s prestávkami a nebudú dlhé zápchy,to je adi jediné čo ma stresuje.

kikushaa
16. nov 2024

Zhon nemam, darceky mam nakupene, peciem postupne - len to co moji lubia, nic extra navyse, upratuje sa priebezne. Aj varit sa snazim den vopred (aspon salat a kapustnicu, ak ju neprinesie svokra)

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
asod
19. nov 2024

@doriiis To fakt? Tak ani nemas sviatok?

enya00
19. nov 2024

nechapem toto honenie si ega, ako to mam vsetko v pazi 🤦‍♀️ co ma je po kom, kedy umyvaju okna, kupuju darceky, ci napecu 30 druhov kolacov, ci glancuju cely dom? Neriesim druhym, kazdy si to robi po svojom.Peciem 4, niekedy 6 druhov kolacov.Ale peciem aj pre obe sestry, ktore robia v obchodoch.Ja som doma uz od 19-20teho decembra. Darceky este nemam, do Vianoc sa kupia.Vyzdobu,okrem stromceka, adventneho venca a venca na dverach nemavam ziadnu.Niekedy mame stromcek 6 decembra, niekedy par dni pred Vianocami, zalezi kedy ho kupime a kedy mame chut ho zdobit.Dcera uz ma v izbe maly stromcek, skriatkov.Uz mi dala na linku svietaciu dedinku.Tesi sa a ked chce, nech si zdobi co chce a kedy chce.Salat robim 23ho, ostatne varim 24ho.Zvykli sme posledne roky davat darceky uz 23ho v noci a rano si deti nasli.Tento rok, si ich odbalia az vecer.Uz dcera vyzradila, ze vie, ze kupujeme darceky.Minuly rok to este hrala 😂 Tak takto to mame my, zhon nemam a milujem Vianoce, hlavne za ten dlhy cas volna .Minuly rok muz nemohol byt s nami,bol na misii,tak tento rok si to uzijeme pekne v klude, ako kazdy rok,akurat vsetci spolu.A nevadia mi ludia v obchodoch, nech nakupuju kedy chcu, ja tiez idem na nakupy kedy mam cas, chut a potrebu a nesledujem, ci je 23ho, alebo aky den, aby nadomnou nekrutili uzivatelky MK hlavou, ze sa trepem do obchodu, lebo nevydrzim jeden den 😂

natalka13
19. nov 2024

no stres, normalna vecera s polievkou. nemame xy chodov. polievka ryba so salatom torta nepecena.
na obed ideme k susedom len pohar bublin a palacinka, po obede este dobehnu druhy susedia na poharik si cinknut.
2dni pred vianocami susedovica - 5 rodin u nas aj s detmi.
moja mama vzdy stresovala, ja si uzivam volno.

matejmihalik
19. nov 2024

Ale veď darčeky nosí jezisko

matejmihalik
19. nov 2024

Alebo nie, poraďte mi

doriiis
19. nov 2024

@asod ....zato,že neupratujem a nepeciem tak nemám sviatok? Upratané máme tak bežne,jak celý rok.
Nemienim umývať okná teraz keď sú vonku 3 stupne a koláče kupujem,keďže my moc sladké nejeme.
Sviatok mám taký,že sme neveriaci,takže si užívame voľné dni, rodinu.Hrame hry,oddychujeme,čítame.Proste veget.Zideme sa všetci u mojich rodičov a trávime spolu dni.
To,čo ľudia spravili z tohto sviatku s pokojom a radosťou nemá nič spoločné.
A tento rok to zas tak vyšlo,že v decembri mám pred sebou oveľa väčšie a iné ciele ako ,,dokonalých" pár dní v roku.Moje priority sú iné

malaopicka
19. nov 2024

Nie, nemám zhon. Upratané mám celý rok, jedine extra bude umývanie okien (robí upratovačka), koláče objednávame (ja nepečiem), darčeky kupujem postupne keď ma niečo osloví a nákup potravín robíme v polke decembra (najbližšie ideme do obchodu až po novom roku). Výzdobu robím od začiatku decembra postupne, teším sa na to, neberiem to ako povinnosť alebo otravu. Od Mikuláša si každý večer pustime nejaký vianočný film/rozprávku a tešíme sa na vyvrcholenie na Štedrý večer. Od rana robíme chlebíčky, chystáme slávnostný stôl, pomaly chystáme na večeru a potom sa všetci spolu zídeme, pomodlime, najeme, potešíme sa darčekmi a Pelíškami v telke 😊 normálne ma trasie od radosti ako si na to spomeniem. Žiadny stres, len radosť a pokoj, ako si to človek urobí, také to má.

beronsche
19. nov 2024

Ja zhon mám..
Každoročne trpnem, či mi stihne prist ten jeden posledný darček, koláčiky dopekam v noci, pred mnou určeným "posledným termínom", darčeky balím tesne pred večerou, keď už ma rodina "drbe" že to zase robím na poslednú chvilu... stresujem, chaosim a milujem to. 🙃
Lebo toto som ja, nepriatelka normálneho time manažmentu, ktorej celý život chyba aspoň hodina/ deň/ týždeň...🤪
Už sa neskutočne teším!!

beronsche
19. nov 2024

@palicka pozerám, že sme rovnaká krvná skupina. 😊

Aj my trávime Vianoce všetci spolu, tento rok to bude 15ludi... Už mesiac riešime, kde sa potlacime..

elzena2
19. nov 2024

Oni mozno nestihaju,lebo okrem klasickeho chystania sviatkov doma musia pobalit pol bytu, lebo raz sa cestuje za jednou stranou rodiny na 2 dni, potom zase za druhou po Silvestri a doma chce mať každý tiež pekný (upratany alebo aj vyzdobeny) byt. A vzdy pre vsetkych chystat darceky. Pripadne piecť. Teraz je taky vyber, ze clovek dlhsie rozmysla, nechava si to na posledny tyzden a aj tak nakoniec kupi darc. poukazky a potom ma nervy, kolko ho to stalo penazi,ked kazdej tete, sesternici a pod. nieco. Takisto všetky adventné posedenia, besiedky a večierky zaberu zakaždým jedno popoludnie a všetky sú +- v rozmedzí 2 týždňov.

bety19
19. nov 2024

Žiadny zhon nemám, nakoľko som plánerka a Vianoce milujem...celý november postupne riadim po kútikoch (triedim, vyhadzujem na to čas počas roka nie je). Na prvú adventnú nedeľu pečieme medovníky kvôli deťom. Potom pečiem týždeň pred Vianocami, nie 10 druhov ale pár čo máme radi, tá vôňa pečenia k tomu patrí. Darčeky nakupujem priebežne od septembra/októbra takže tie sa už len pobalia v decembri. Niekto Vianoce miluje ako my a snaží sa ten čas prežiť čo najkrajšie a niekto ich má na háku poriadi ako v bežnú sobotu, koláče objedná, darčeky kúpi na poslednú chvíľu. Ľudia sme rôzni a netreba nikomu nič zazlievať.

fantaghiro21
19. nov 2024

Je úsmevne čítať,ako tu niektoré dámy nemajú zhon,ale darčeky nakúpené už v októbri 🙃😀
Je to síce ležérny,ale zhon s 3 mesačnou prípravou.
Za nezhon by som brala,ak by niektorá šla nakúpiť darčeky a potraviny 23.12, vrátane ozdobenia stromčeka v ten istý deň
Však 1 deň aj človek odserie a má pokoj....možno by aj navaril v ten istý deň
Čo je logicky nemožné...
Ja mám síce tiež darčeky už kúpené,ale rátam to do predvianočného zhonu.
Mám 3 deti,minulý rok ešte práca a aj škola....
Síce ležérny ,kľudný,ale zhon....
Popri prerabame stále atď ..
Takže asi celorozny zhon 🙄😀

bety19
19. nov 2024

@fantaghiro21 nakupovanie darčekov v októbri nie je z dôvodu nemať zhon ale prerozdeliť si financie aby toho nebolo veľa naraz.

lindahhh
Autor odpoveď zmazal
teranus
19. nov 2024

Ziadny zhon nemame. Darceky kupujeme iba dcerke - tie uz mame nakupene. Dospelym v rodine ani sebe navzajom nekupujeme nic. Cokolvek chceme, kupime si bezne pocas roka. Pride mi vtipne, ako ludia kupuju jeden druhemu doslova blbosti, lebo "hlavne, ze som nieco dal/a". Na dary sa casom zabudne, ale spomienky na spolocne chvile pretrvaju.

tululu
19. nov 2024

@elzena2 Toto presne. My si robime Vianoce doma, keby bolo len to, je to najpohodovejsia cast roka, ale na druhy den potrebujem usporiadat jedlo, byt, pobalit celu familiu a cestujeme na rozne miesta za rodinou, to sa proste bez zhonu neda. A nechaj prababky a pradedka samych bez navstevy pravnucat...

tiezjedna
19. nov 2024

@mnamko zhon moc u nás nevedieme. Koláče objednávam, darčeky riešim online. Pečiem iba vanilkové a parížske rohlíčky. S čím sa vždy vyhrám je jedlo, to milujem 🙂 A tento rok sme si teda dali záležať na svetlách, svietime už teraz ako Rockefeller😂

mamina7070
19. nov 2024

@tiezjedna ja muzovi zakazujem este svetielka atd az na zaciatok adventu 😉

tiezjedna
19. nov 2024

@mamina7070 my máme doma dvoch vianočných škriatkov v ženskom vydaní, svetielka sme im nevykecali, ale ostatnú výzdobu som zatiaľ ubránila a zostala v krabiciach 😂

mamina7070
19. nov 2024

@tiezjedna ja som mu povedala az okna umyje a vyprat zavesy zaclony a potom svetielka moze dat
a stromcek az ked vytepuje koberce a sedacku

tiezjedna
19. nov 2024

@mamina7070 si drsoň 😂

palicka
19. nov 2024

@beronsche napodobne. Chvalabohu nás pribúda - a stále sa vypcháme…

Strana
z3