Ako zvládať stres a zhon počas Vianoc?
Ahojte, veľa čitam,že ľudia majú veľký zhon na Vianoce.Ja som to tak nikdy nemala.Darceky kupujem postupne,dospelym deťom a vnúčatám už mám nakúpené.Dcera 13 ročná chce čitačku knih a gélové nechty( keďže si ich ohryza,chce vyskúšať či sa takto oduči).Par drobností ešte prikupim.Nakupy a pečenie tiež potroche, vždy začnem po robote.Tak neviem či som divná ,ale fakt zhon nemám.Je nás tu viac?
Podotknem,že mam dve roboty.
@ja_bb ja tiež robím stromček 23.12, prečo by som mala byť nervózna? Mne to práve tak vyhovuje, niekto robí šalát, kapustnicu deň vopred a ide sa deň pred štedrým dňom zodrať a potom na druhý deň si akože užíva sviatky, pričom ja varím, ale mne to tak vyhovuje, niekomu vyhovuje mať trochu ten časový stres, načo to rozoberať, či som ja jediná tá najlepšia, lebo ja mám najlepší systém a žiadny stres? Načo? Ja zase nechápem, prečo niekto rieši darčeky pomaly v lete, som divná ja alebo niekto iný? 😂
@cookie29 ako aj pri peceni a pod,viem,ze nie je krasna ale z lasky 🤣
@weleda123 aj ja mam tie velke co boli za necele 3€ 😁😁
Ja darčeky riešim väčšinou dosť na poslednú chvíľu, koláče v podstate tiež, lebo najradšej máme čerstvé, stromček zdobíme 24.12., ale vôbec to nevnímam ako nejaký zhon, nestresujem sa kvôli tomu, užívam si to tie dni určite viac akoby som to mala riešiť celý mesiac 😊 ale predsa len ten zhon okolo seba vnímam v obchodoch napr
Ako si kto (ne)zorganizuje, tak ma. Riadim sa tym, ze Vianoce nie su kontrola z hygieny ani ziadne preteky. Co sa spravi, to spravene je, co nie, pocka na svoj cas. Hlavne aby sme si ich uzili
Darčeky mám, vianočné upratovanie nerobím ( akurát dnes v robote kolegyne hovorili ako všetko do detailov upratujú, čistia... Ja som bola radšej ticho). Piecť budem medovníky a ak budem mať náladu tak aj niečo iné, ak nie, tak sa kúpi.
Kopec pracovnych deadlinov pred vianocnymi sviatkami, pocas vianocnych sviatkov navstevy starych a prastarych rodicov ( da sa to vynechat? nie, neda), cize balenie, presuny na rozne miesta a mesta. Ano, je to narocne obdobie, ale krasne.
@mnamko niekto aj, keby si uhnal paniku musí mať napečené x druhov, nervozna celá rodina z upratovania každého kúta, aby potom rodina, keď príde na návštevu videli🙂my sme mala rodina nemavame návštevy celé sviatky.Napiect napečieme s mamou linecké a jeden druh, upracem ako vždy, výzdobu robím na advent, mäso, rybu kupujem v predstihu ľutujem predavačky celé dni v práci a tí nervózni ľudia.Darceky kupujem neskoro, ale vždy stihnem🙂
Chápem, keď niekto pomáha rodičom a má dve domácnosti, alebo koniec roka uzávierky atď...my nemavame stres.
Ja mam zhon celý rok 🤣 stále sa niekde naháňam, ale to som ja. A milujem to.
Pre niekoho je oddych ležať pred telkou, pre mňa nuda, ja musím niečo robiť. Čiže ja budem mat zhon, ale mne to nevadí. Milujem ten pocit ľahnúť si totálne KO do postele s tým, že som sa nezastavila celý deň 🤣 aj teraz kráčam na páse vo fitku, píšem sem a pomaly píšem zoznam darčekov co kúpiť 🤣
Ale teda nebývam nervózna. Taky zhon a stres nemám nikdy.
@zmrzlinka2021 práve som to išla napísať, ked čítam komentáre. Darčeky, ozdoby, pečenie.. Ale ved Vianoce sú o niečom inom nie o tom aby som stihla mat napecene a upratané. 🤦♀️ Prečo kvôli tomu zhon? Sú to sviatky rodiny a lásky. Tiez sme pol dna v pyzame 😀 Pozerame TV nikde sa neponahlame, ideme na prechádzku. Ja pečiem kvôli deťom a s detmi ,,tradicia" Aj s deťmi upratujeme, a vyzdobujeme kedze mam 3 slečny mám ich čím zamestnať 🤭 Darčeky kupujeme priebežne. Stačí kapustnica a rezeň, koláčik na večer ku TV a je nám krásne, strom svieti no co viac treba. Načo aké zhony, nerozumiem.
@julajlatvar lockdown - nebolo až tak najhoršie... boli sme doma, nikto sa netisol k nám, pohoda...
aj darčeky sa prestali kupovať kde komu - lebo však nesmeli sme ísť nikam...
@mnamko ale prosim ta aky zhon🙄😂
Ja mam zhon cely rok, takze pred Vianocami nebude inak a to ani špeciálne upratovanie nebude, ani koláče nebudem piecť, ale ja mam nejako stále veľa roboty a keď náhodou nemám tak deti mi ju vytvoria 😀
Mám skoro 6 ročné dieťa a žiaden zhon, len preto, že idú Vianoce nebudem v strese, zhone...neupratujem lebo idú Vianoce, nepečiem lebo idú Vianoce a nevyzdobujem lebo idú Vianoce. Max. stromček 24tého aj to keď sa mi bude chcieť 🤷♀️
Tiez nemam zhon, kazdorocne v decembri do obchodu nepachnem,lebo neznasam milion ludi, fakt len ked musím. Darceky zvacsa objednavam. Tento rok mam deti v rodine uz vybavene. Okna umyva muz kym je vonku este teplo,pred prvymi mrazmi, nebudeme doma mrznut kvoli oknam. A neoblizujem prax 1500x ako sa to robilo u nas. Neznasala som to, preto trochu neporiadku doma prezijem aj na Vianoce (pri malych detoch aj tak neupratujem dostatocne rychlo 😁). Piect budeme priebezne od Mikulasa,lebo to dcery bavi a kazdorocne si so susedmi robime Mikulassku party. Posledne roky su Vianoce pohodicka (prestali sme aj k rodicom chodit na Stedry den,lebo vsade len nervy a nahananie).
@mnamko na Vianoce sa u nas stretava cela rodina. Je nas 10-12. Takze tie pripravy su narocne. Ale uz som si nasla system. Darceky riesim do polovice novembra, do prvej adventnej upacem a spravim vyzdobu, pocas adventu sa venujeme s detmi vianocnym aktivitam, ako je vianocna posta, vyrabanie ozdob a pod. Nieco aj napecieme, ale nieco aj kupujem. Ja nepeciem rada, hlavne ak toho ma byt vela. Ale par plechov s detmi je zabava. 2 -3 tyzdne pred Vianocami spravime s muzom velky nakup trvanlivych potravin. A pred Vianocami este dokupime maso, pecivo a pod. Varim 23. a od 24. si uz len uzivam.
ja milujem vianocny zhon ❤️
U nás býval doma zhon, mama varila ako pre celú dedinu. Otec to tak vyzadoval
Neznášala som to. Ja mam doma na vianoce pohodu, kľud. Pozriem rozprávky, navarím jednoduchú večeru. Nevypekam 12 druhov kolacov
Vianoce milujem
Ani u mna ziaden zhon- darceky kupene al. objednane. Trvanlive potraviny celorocne v spajzy tak nechapem tej " panike" par dni pred Vianocami.
@mnamko u nas tiez ziadne zhon. Darceky mam nakupene koncom novembra uz vsetky. Nerobim ziadne generálne upratovanie, pretoze poriadok drzim stale. Den pred Vianocami napečiem max rožky a pernicky s detmi ale len dva plechy. Mam rada cerstve, takze si upečieme medzi sviatkami kedykolvek. Kapustnica a salat sa vari den pred a 24. Iba ryba a halasle. Vybavene. U nas su darceky hned rano, v klude navarime, najeme sa este stihneme obehat babky a prababky. O 17:00 s vyloženými nohami ležíme a kukame rozpravky.
@kikuska_wedge úprimne obdivujem a nezávidím, variť na Vianoce pre 12 ľudí by sa mi fakt nechcelo. Varím kapustnicu v 10 l hrnci pre nás 5.
@janickacrazy vies co, nie je to az taky velky rozdiel, akurat ju varim v 2 hrncoch. Akurat supanie zemiakov na salat trva dlho, ale vacsinou sa najdu nejaka pomoc. No a potom to vysmazanie. My jedavame rezne a ryby. A tych reznov smazim okolo 40, aby aj na druhy den bolo a nemusela som varit. Ale tiez to robim na 2 velkych panviciach. Cez vikendy bezne varim pre 7-9 ludi a snazim sa, aby nam zvysilo aj na pondelok. Tak som si uz zvykla. Ani mi to nepride vela. Ja mam aj prania tolko a zehlenia, proste vsetkeho.
A je tu niekto, kto bude v práci? Lebo nám s mužom vychádza smena celé sviatky, ci bude zhon neviem, mala by som pouvažovať o nejakej organizácií, aby sme to zvládli. Ale taky ten deň v pyžame a pozeranie rozpravok nebude. Neviem vlastne aké budú sviatky. Ešte nikdy sme celé sviatky nerobili.

Sviatky budu take ,ake si urobime. Ja nemam zhon,stres,nevadia mi plne obchody,sneh a pod. Milujem vianoce a vsetko co je okolo nich.