icon

Ako zvládať toxické správanie vlastnej matky?

26. sep 2026

Ahojte.. chcela by som sa len vyrozpravať.. dnes ma veľmi zamrzela návsteva mojej matky. Kontakt s ňou mám minimálny a dnes prišla ku mne domov mi niečo zaniesť. Hovorím si že dobre nech príde, ale že nemám veľa času. Bola tu 15 minút a za tú dobu ma tak urazila, že až neverím sama.. Doteraz som smutná z toho čo hovorila. Aby ste boli v obraze mám 28 rokov, mám vš, normálnu prácu + aj trénujem ľudí vo fitku, čím si privyrábam a som celkovo športovo založená. Ona bola od mala na mňa neskutočne kritická a nikdy som nebola dosť dobrá. Preto som sa odsťahovala, keď som mohla. Najprv to bolo, že sa o seba nepostarám, neprežijem sama, že neviem variť, upratovať a som neschopná.. To všetko som sa naučila časom ako som žila sama. Dnes tu bola presondovala mi doslovne celý byt a mala som na gauči veci z fitka, pretože som ich vetrala z predchádzajúceho dňa a začala mi nadávať či veci na gauči sú normálne a že dobre že nemám momentálne partnera, pretože by od take bordelárky utiekol.. Ja čo sa týka poriadku a špiny som monk. Čisté veci niekde položené mi nevadia.. Nakoniec návštevu zakončila tým, že zlýhala ako matka a zle ma vychovala a to myslím úplne vážne. Pri odchode povedala, že sa hanbí za to čo zo mňa vyrástlo.. Ja nepijem, nefajčím, nedrogujem, nerobím nič.. Matka má momentálne veľké zdravotné problémy, veľmi veľké tak sa zaujímam ako tak ale kontakt je minimálny.. ale ja fakt neviem dokedy toto budem znášať.. Tým, že má také vážne problémy neviem kedy ju vidím/počujem naposledy a predsa to je mama ale proste nerobí mi kontakt s ňou dobre a až sa mi chce plakať..

Strana
z2
katkazatka
•
27. sep 2026

Obmedzit kontakt. Nenechaj si nicit zivot a zdravie.

anonym_8e36f6
•
27. sep 2026

Keď bude staršia a horšie na tom zdravotne alebo bude potrebovať niečo si vybaviť tak si mama spomenie na teba a hneď ju prejdú tie výčitky a blbé reči na teba. Len si musí uvedomiť že nemá pri sebe nikoho kto by jej pomohol len ty a to niečo potrvá.
Tiež som mala mamu ako ty, aj horšie veci mi robila. Neboli sme viac rokov v kontakte, lebo mi ubližovala. No keď si uvedomila že má len mňa a už nevládze fizycky tak sa mi ozvala a ospravedlnila sa.

crazy_cat_lady
•
27. sep 2026
@anonym_8e36f6

Keď bude staršia a horšie na tom zdravotne alebo bude potrebovať niečo si vybaviť tak si mama spomenie na teba a hneď ju prejdú tie výčitky a blbé reči na teba. Len si musí uvedomiť že nemá pri sebe nikoho kto by jej pomohol len ty a to niečo potrvá.
Tiež som mala mamu ako ty, aj horšie veci mi robila. Neboli sme viac rokov v kontakte, lebo mi ubližovala. No keď si uvedomila že má len mňa a už nevládze fizycky tak sa mi ozvala a ospravedlnila sa.

@anonym_8e36f6 a ty si jej odpustila? Preco? Ked vies, ze sa ti ospravedlnila len preto, ze potrebovala tvoju pomoc

anonym_bb5109
•
27. sep 2026

@anonym_autor posielam ti objatie.Je chora vnútorne nešťastná, tak si to kompenzuje kritikou ostatných.Zatrpknuty človek.davaj si obrovský pozor akého si nájdeš partnera, aby nebol ako tvoja mama.Je taká a nikdy sa nezmení.Muselo to zanechať dopad na tvoju psychiku, ale aj, keby si bola 100% aj tak by si našla chybu

anonym_8e36f6
•
27. sep 2026
@crazy_cat_lady

@anonym_8e36f6 a ty si jej odpustila? Preco? Ked vies, ze sa ti ospravedlnila len preto, ze potrebovala tvoju pomoc

@crazy_cat_lady Odpustila lebo je to moja mama a čo som mala do konca života sa hnevať na ňu a šíriť v sebe zlosť? Ja som odpustila no zabudnúť som nezabudla, to nejde tak ľahko.

crazy_cat_lady
•
27. sep 2026
@anonym_8e36f6

@crazy_cat_lady Odpustila lebo je to moja mama a čo som mala do konca života sa hnevať na ňu a šíriť v sebe zlosť? Ja som odpustila no zabudnúť som nezabudla, to nejde tak ľahko.

@anonym_8e36f6 ja som len bola zvedava.., lebo osobne nemam rada argument "je to tvoja mama/otec", za mna tam nie je ziadna povinnost pomoci/odpustenia, hlavne v takychto pripadoch.., ale ked si ty s tym vysporiadana, tak potom ok 🙂

komplikovana
•
27. sep 2026

este pridam toto video, tento pan celkom pekne vysvetluje vztahy
https://www.facebook.com/reel/1436788440934987

2691
•
27. sep 2026
@anonym_8e36f6

@anonym_8e36f6 odpustiť treba aj 77x

2691
•
Dnes o 12:23
@anonym_76308e

@anonym_e7e821 matka bude mať poruchu osobnosti aj tak. A lepšie ako sedieť v hrnci s kyselinou a učiť sa vydržať je vyliezt a odísť. Lebo tá kyselina ťa ničí tak či tak. Takýto ľudia to vedia kam pichnúť. Môžeš sa obrnovat koľko chces. Odísť a prerusit kontakt je oveľa zdravšie riešenie. Ženám ktoré muž tyra radíme ujst. Prečo pre ženu ktorú depta matka nie je útek už vhodne riesenie? Keď tiez ide o psychické deptanie? To je všetko už nebudem reagovat čo som potrebovala povedať som povedala zbytocne budem vysvetľovať vysvetlené.

@anonym_76308e vieš, že až teraz som pochopila, prečo sa moja sestra odstrihla od mamy a prestala ju kontaktovať? Niekto ju na tento krok nasmeroval.Ano, uľavilo sa jej.
Žila si svoj život celých 10 rokov, bez kontaktu na matku.Vsetko zostalo na mne. S jedným veľkým rozdielom.Ja som sa povzniesla nad to a odpustila som. Zabezpečovala som jej všetko až do jej smrti.A môžem ti povedať, že mám pokoj na duši.Chcela som, aby aj mama mala pokoj na duši, keď odchádzala z toto sveta. Sestra to urobila kvôli mne a mamu ešte navštívila.
No ,či to bolo pre obe strany osožné, to neviem.
Mama v tom čase už reagovala iba pohľadom.
Sestra je spokojná. Akoby ideálny stav.
Ja som tiež spokojná - bola som pri nej stále.
Chcem tým povedať, že nie každý má tú schopnosť odstrihnúť sa.ja so to nedokázala.
A som za túto moju neschopnosť vďačná panu Bohu.

Strana
z2