Ako zvládať toxické správanie vlastnej matky?
Ahojte.. chcela by som sa len vyrozpravať.. dnes ma veľmi zamrzela návsteva mojej matky. Kontakt s ňou mám minimálny a dnes prišla ku mne domov mi niečo zaniesť. Hovorím si že dobre nech príde, ale že nemám veľa času. Bola tu 15 minút a za tú dobu ma tak urazila, že až neverím sama.. Doteraz som smutná z toho čo hovorila. Aby ste boli v obraze mám 28 rokov, mám vš, normálnu prácu + aj trénujem ľudí vo fitku, čím si privyrábam a som celkovo športovo založená. Ona bola od mala na mňa neskutočne kritická a nikdy som nebola dosť dobrá. Preto som sa odsťahovala, keď som mohla. Najprv to bolo, že sa o seba nepostarám, neprežijem sama, že neviem variť, upratovať a som neschopná.. To všetko som sa naučila časom ako som žila sama. Dnes tu bola presondovala mi doslovne celý byt a mala som na gauči veci z fitka, pretože som ich vetrala z predchádzajúceho dňa a začala mi nadávať či veci na gauči sú normálne a že dobre že nemám momentálne partnera, pretože by od take bordelárky utiekol.. Ja čo sa týka poriadku a špiny som monk. Čisté veci niekde položené mi nevadia.. Nakoniec návštevu zakončila tým, že zlýhala ako matka a zle ma vychovala a to myslím úplne vážne. Pri odchode povedala, že sa hanbí za to čo zo mňa vyrástlo.. Ja nepijem, nefajčím, nedrogujem, nerobím nič.. Matka má momentálne veľké zdravotné problémy, veľmi veľké tak sa zaujímam ako tak ale kontakt je minimálny.. ale ja fakt neviem dokedy toto budem znášať.. Tým, že má také vážne problémy neviem kedy ju vidím/počujem naposledy a predsa to je mama ale proste nerobí mi kontakt s ňou dobre a až sa mi chce plakať..
Si šikovná mladá žena, život máš pred sebou a niektorí žiaľ za sebou predčasne, lebo si ho nevedeli užiť a radovať sa z dobrých vecí a ľudí.
Ty ten svoj môžeš vylepšiť, vychutnať si ... Niekedy aj to je dôvod zloby od iných.
@anonym_autor Takže ona sama povedala, že zlyhala. A on v tom zlyhávaní pokračuje ďalej. Našťastie, aj napriek jej zlyhaniu, si sa z toho dostala. Neočakávaj nejaké zlepšenie, ak je ešte aj pod tlakom zdravotných problémov.
Odporúčam ti, aby si, keď si s ňou, mala len pozorovací mód. To znamená, že len pozoruj jej správanie a to, čo hovorí. Pouvažuj, odkiaľ to pramení. Ju určite nezmeníš. Človek má problém zmeniť sám seba a zmeniť niekoho iného je úplne nemožné.
Vôbec si to tak neber. Ona ti chce svojím spôsobom dobre. Lepšie to nevie, lebo takto ju to naučili. Takže hlavu hore a nie je sa čím trápiť.
Nabuduce by som jej povedala. Ano,mama,zlyhala si. Takto sa milujuca matka nesprava.
Toto je narcis. Nezmení sa nikdy. Žiaľ
Takto sa mama nesprava.., aj si jej nato nieco povedala? Asi by som kontakt obmedzila uplne
@anonym_autor matky vedia byt zvláštne. Moja je opak tvojej….. “dom slúži mne, nie ja jemu” -( vždy ma bordel), vsetko pekné, moderné, nove je pre ňu “nesympatické”, každý je “hentaký”😵💫 už vynadala dcérinej učiteľke (vulgárne), pretože dcéra ochorela, ucitelka mi vrátila € a dcéra nešla na lyžiarsky (hanbila som sa ani nevieš ako). A kopa iných zážitkov. Pri väčšine z nich som sa hanbila. Moja matka je “známa” svojimi nezmyslami po okoli… 😵💫🫣 vyhorena ucitelka. 😵💫
@anonym_autor A nežiarili tak náhodou, nezávidí ? Že si to všetko zvladla aj sama? Inak - matka - nematka, slušne by som ju po tomto vyhodila z bytu a žiaden kontakt
vycitky mat nemusis. Ak ona nema k tebe respekt a lasku, preco by si ty mala mat? Len preto, ze je mama? No nie. Ak poznas svoju vlastnu hodnotu, tak ani mama ta urazit nemoze. Vies totiz, ze co hovori, nie je pravda. Rob veci nadalej podla seba. Mas na nete kopec videi na temu narcisticki rodicia. Treba si uvedomit jednu vec: rodicia nie su neomylni a na 1000% perfektni, robia tiez chyby a to mozno ovela viac ako ich deti. A dokonca existuju rodicia, ktori nemaju radi vlastne deti.
@anonym_autor pred týždňom som sa stala mamou dcérky a keď čítam taketo veci tak ja absolutne nerozumiem ako sa jedna matka tak môže chovať k svojmu dieťaťu. Ja si neviem predstaviť žeby som sa tak chovala k svojej dcérke.
@anonym_autor precitaj si nieco o pojme narcisticka matka. Tam najdes odpoved aj to co s tym.
Zatiaľ si chrán svoj pokoj tým, že zminimaluzujes kontakt s ňou.V prípade, že prídu časy, keď mama bude potrebovať pomoc,vtedy zatnes zuby,zapchas uši a pomôžeš jej.
Zatiaľ si chrán svoj pokoj tým, že zminimaluzujes kontakt s ňou.V prípade, že prídu časy, keď mama bude potrebovať pomoc,vtedy zatnes zuby,zapchas uši a pomôžeš jej.
@anonym_e7e821 No to by som jej neradila ani omylom🙈
@anonym_e7e821 No to by som jej neradila ani omylom🙈
@anonym_683d03 A?
Asi si myslí že si ešte malé decko. Aj moja je taká že si myslí že nič neviem okolo seba ..
Toto nepochopím asi nikdy, ako sa takto môže nejaký rodič správať. A tvoj otec má k tomu aký postoj, ak teda máš otca?
@anonym_autor nic, povedala by som jej, ze na jej mieste by som sa aj ja hanbila za to, ze nedokaze byt respektujuca a milujuca matka.
Neries to, je to nezrely clovek, mozno narcis, mozno bola zranovana svojou matkou tiez.
Ty poznas svoju hodnotu, nepotrebujes ju potvrdzovat od matky.
@anonym_autor tvoja mama má veľké zdravotné problémy? Myslíš na fyzickej úrovni?
To by asi takto nevyvadzala u teba na návšteve.
Skôr by prišla s pokorou a ocenila by tvoju samostatnosť.
Ona má predovšetkým poruchu na mentálnej úrovni. Manipuluje, uráža, šikanuje a možno ti závidí ten tvoj kľud.
S tým neurobíš nič. Kľudne si celu navstevu
znovu prehraj vo svojej mysli a uvedom si , aké to bolo vlastne vsetko smiešne.
Ako pri tom výstupe vyzerala, ako sa tvárila, ako kritizovala..... veď v konečnom dôsledku je to skutočne smiešne, veď nejde o nič.
Ona si užila svoje minúty slávy, teraz je spokojná. Potrebovala vypustiť ventil .A ty sa trápiš. Stojí ti to za to? Veď nabudúce to bude také isté.
@anonym_autor tvoja mama má veľké zdravotné problémy? Myslíš na fyzickej úrovni?
To by asi takto nevyvadzala u teba na návšteve.
Skôr by prišla s pokorou a ocenila by tvoju samostatnosť.
Ona má predovšetkým poruchu na mentálnej úrovni. Manipuluje, uráža, šikanuje a možno ti závidí ten tvoj kľud.
S tým neurobíš nič. Kľudne si celu navstevu
znovu prehraj vo svojej mysli a uvedom si , aké to bolo vlastne vsetko smiešne.
Ako pri tom výstupe vyzerala, ako sa tvárila, ako kritizovala..... veď v konečnom dôsledku je to skutočne smiešne, veď nejde o nič.
Ona si užila svoje minúty slávy, teraz je spokojná. Potrebovala vypustiť ventil .A ty sa trápiš. Stojí ti to za to? Veď nabudúce to bude také isté.
@2691 si si istá, že má zdravotné problémy, lebo aj takáto informácia z jej strany môže byť forma manipulacie a citového vydierania!
@anonym_e7e821 prečo by jej mala pomáhať? Nevidím dôvod. Táto žena ju porodila ale nie je mamou ani omylom. Úplne by som prerušila kontakt a už teraz to brala tak že som sirota
@anonym_e7e821 prečo by jej mala pomáhať? Nevidím dôvod. Táto žena ju porodila ale nie je mamou ani omylom. Úplne by som prerušila kontakt a už teraz to brala tak že som sirota
@anonym_76308e Tvoj názor je tvoj a moj je moj.Zaklada sa na vlastnej skúsenosti.Mne pomohlo, že som prepáčila a o odkázaného v ťažkej chorobe postarala.Po smrti sa už nezozieram nad tým, že ako a prečo mi dotyčný v období, keď bol zdravý, ubližoval.Neprechovavam nenávisť.Ta by škodila len mne.
@anonym_76308e Tvoj názor je tvoj a moj je moj.Zaklada sa na vlastnej skúsenosti.Mne pomohlo, že som prepáčila a o odkázaného v ťažkej chorobe postarala.Po smrti sa už nezozieram nad tým, že ako a prečo mi dotyčný v období, keď bol zdravý, ubližoval.Neprechovavam nenávisť.Ta by škodila len mne.
@anonym_e7e821 nejde o nenávist. Ale o to že porucha osobnosti vysáva teba. Už je tvoja voľba či sa necháš ale takýto človek tvoju láskavosť a empatiu neocení berie ju ako slabosť ktoru využíva považuje za povinnosť aby si mu slúžila a iba ta vysaje. Svoje zlo šíri cez teba. Odporúčam knihu Temné matky a jejich dcery
@anonym_e7e821 nejde o nenávist. Ale o to že porucha osobnosti vysáva teba. Už je tvoja voľba či sa necháš ale takýto človek tvoju láskavosť a empatiu neocení berie ju ako slabosť ktoru využíva považuje za povinnosť aby si mu slúžila a iba ta vysaje. Svoje zlo šíri cez teba. Odporúčam knihu Temné matky a jejich dcery
@anonym_76308e Mne nešlo o to,aby dotyčný ocenil moju snahu, mne išlo o to, že som pomohla niekomu, kto to potreboval a o koho ostatná časť rodiny nemala záujem.Knihy píšu ľudia.Niekedy v ich písaní ovplyvňujú vlastne skúsenosti, inokedy poznatky vedy, často snaha zožať slávu.Mozeme ich brať ako manuál pre svoje konanie,svoj život?
@anonym_76308e Mne nešlo o to,aby dotyčný ocenil moju snahu, mne išlo o to, že som pomohla niekomu, kto to potreboval a o koho ostatná časť rodiny nemala záujem.Knihy píšu ľudia.Niekedy v ich písaní ovplyvňujú vlastne skúsenosti, inokedy poznatky vedy, často snaha zožať slávu.Mozeme ich brať ako manuál pre svoje konanie,svoj život?
@anonym_e7e821 toto je kniha s príbehmi o konkrétnych ľuďoch
U mojej mamy je taketo spravanie bezne, mija vie byt este horsia. Ja som si uz na to zvykla, chodim k nej jej pomahat lebo ma uz 80 rokov ale stoji ma ti velmi vela energie-bez nej od nech chodim uplne vyzmykana. Naposledy ked bola u mna, prelustrivala mi cely byt, povedala ze mam bordel lebo nasla zrnko prachu na zaluzii. Synovi vytiahla sufliky, pizerala aky tam ma bordel, presla mu vsetky zosity a vynadala mi ze sa mu nevenujem lebo ze skaredo pise. Uz jej na to ani nic nehovorim-niekedy by ma uz porazilo od nervov, teraz uz iba mavnem rukou. Nema zmysel sa s nou natahovat, ona si stale nieco najde aby mi dala najavo ze niesom dost dobra. Uz ju skratka neriesim.
@anonym_e7e821 toto je kniha s príbehmi o konkrétnych ľuďoch
@anonym_76308e Možno sa k nej dopracujem.Vies, že aj konkrétne príbehy konkrétnych ľudí, pokiaľ sa nepíšu v dokumentárnom štýle, obsahujú aj skryto názory a postrehy autora
U mojej mamy je taketo spravanie bezne, mija vie byt este horsia. Ja som si uz na to zvykla, chodim k nej jej pomahat lebo ma uz 80 rokov ale stoji ma ti velmi vela energie-bez nej od nech chodim uplne vyzmykana. Naposledy ked bola u mna, prelustrivala mi cely byt, povedala ze mam bordel lebo nasla zrnko prachu na zaluzii. Synovi vytiahla sufliky, pizerala aky tam ma bordel, presla mu vsetky zosity a vynadala mi ze sa mu nevenujem lebo ze skaredo pise. Uz jej na to ani nic nehovorim-niekedy by ma uz porazilo od nervov, teraz uz iba mavnem rukou. Nema zmysel sa s nou natahovat, ona si stale nieco najde aby mi dala najavo ze niesom dost dobra. Uz ju skratka neriesim.
@lady36 smutne, ze uz to beries ako samozrejmost a neriesis to...
@anonym_76308e Vieš, utekať pred niečím sa dá,ale nie večne.Naucit sa vysporiadať s niekým,kto má snahu stále znevažovať, ponižovať a vyčítať neschopnosť síce nie je ľahké, ale je to trvacnejsie a účinnejšie riešenie.Napr.autorka je samostatná, úspešná,schopná žena.Jej matka vždy hľadá dôvod na kritiku ,na to,aby ju zhodila.Ked sa autorka naučí poznať svoju hodnotu, nebude mať potrebu uznania matky, už ju matka nebude môcť vytočiť, znechutiť, ponížiť, lebo autorka bude vedieť svoju skutočnú hodnotu a nebude ju zaujímať hodnotenie matky
@anonym_76308e Vieš, utekať pred niečím sa dá,ale nie večne.Naucit sa vysporiadať s niekým,kto má snahu stále znevažovať, ponižovať a vyčítať neschopnosť síce nie je ľahké, ale je to trvacnejsie a účinnejšie riešenie.Napr.autorka je samostatná, úspešná,schopná žena.Jej matka vždy hľadá dôvod na kritiku ,na to,aby ju zhodila.Ked sa autorka naučí poznať svoju hodnotu, nebude mať potrebu uznania matky, už ju matka nebude môcť vytočiť, znechutiť, ponížiť, lebo autorka bude vedieť svoju skutočnú hodnotu a nebude ju zaujímať hodnotenie matky
@anonym_e7e821 matka bude mať poruchu osobnosti aj tak. A lepšie ako sedieť v hrnci s kyselinou a učiť sa vydržať je vyliezt a odísť. Lebo tá kyselina ťa ničí tak či tak. Takýto ľudia to vedia kam pichnúť. Môžeš sa obrnovat koľko chces. Odísť a prerusit kontakt je oveľa zdravšie riešenie. Ženám ktoré muž tyra radíme ujst. Prečo pre ženu ktorú depta matka nie je útek už vhodne riesenie? Keď tiez ide o psychické deptanie? To je všetko už nebudem reagovat čo som potrebovala povedať som povedala zbytocne budem vysvetľovať vysvetlené.

Na vetu "je to predsa mama" rovno zabudni - mama je milujúca osoba, ktorá pri tebe stojí v dobrom aj v zlom. Toto je len žena, ktorá ťa porodila, ak ti kontakt s ňou nie je príjemný, nemusíš sa s ňou kontaktovať vôbec.