Ako zvládať umiestnenie blízkeho do zariadenia?
Ahojte, pred necelým mesiacom som maminu umiestnila do špecializivaného zariadenia, nakoľko po dlhých rokoch sme sa už nevládali starať. Mamina sa mesiac pred nástupom veľmi tešila nakoľko situácia doma bola už neúnosná, veľmi sa hádali s otcom - vyvrcholila ponorka po rokoch manželstva, zanedbával ( nevládal) sa o ňu postarať po fyzickej stránke - hygiena, prebalovanie a pod.
Našla som súkromné zariadenie, ktoré by jej po všetkých stránkach mohlo vyhovovať.
Prešli tri týždne no jej stav psychický sa oveľa zhoršil, začala byť zlá, vylbušná, plačlivá. Stále sa pýa domov, že tam nechce byť, vraj je to zlé.
Ako ste zvládali odlúčenie, umiestnenie svojej milovanej osoby do zariadenia?
Strašne v sebe bojujem či som urobila dobre… každu návštevu odchádzam s plačom. Pocitovo si myslím že to trvá už 6 mesiacov.
Zvykne si? Ak nie čo potom? Vziať ju naspäť domov?
Ak máte akékoľvek skúsenosti, prosím podelte sa ♥️ ďakujem
Dedko mal alzhaimera a babka sa starostlivostou o neho zosypala. Zostala v horsom stave ako on. Myslim, ze keby ho umiestnili do specializovaneho zariadenia babka by si uzila kludnu starobu. Mali k nim potom opatrovatelku, ale to bolo velmi narocne obdobie.
Teraz riesime nieco podobne so svokrom. Svokra ho nechce za zivi svet nikam dat, ale uz je vidiet na ndj, ze to nedava a sama povedala, ze neviem dokedy toto vydrzim. Psychicky chory clovek 24/7 je velmi narocny pre zdraveho partnera. Nemoze sa od neho vzdialit, opatrovatelku odmieta. Neriesitelna situacia.
@fajnova vďaka za povzbudivé slová. Ano vždy ma zaboli ak niekto súdi a mudruje že by neurobil.
Starala som sa o mamu v máji pred nástupom 5 týždňov úplne sama a teda mala som čo robiť.
O psychike ani nehovorím - začala som chodiť na terapie, ale keď prišiel deň ked ma šialene seklo v krížoch že som jej ledva doniesla do postele jedlo a prebalila ju… sám človek toto proste nezvládne, dokonca ano dvaja .
@simona277 ak si po 6 mesiacoch nezvykla tak zrejme niečo tam nebude Ok a druha vec xelyntivot zvyknutá na svoj domov narátate kolena to je veľká zmena a znasa to zle ,skúsila by som cez mesto vybaviť opatrovanie a zibrala ju domov
@brendaa u nás v meste pyta opatrovateľka cca 1300 eur mesačne za opatrovanie alzheimerika. Špec. zariadenie, kde skončil známy, stoji mesacne cca 1900 eur (klient dopláca cez 1000 eur...).
@slavka1988 zle ste pochopili, aktuálne je tam tretí týždeň
@simona277 tak ale aj ona musí pochopiť že sa nemá kto o ňu postarať keď treba prebalovat je zrejmé ležiaca. A starať sa o ležiaceho je veľa aj na mladšieho človeka nie na jej manžela v podobnom veku ktorý má zrejme už tiež aj svoj zdravotné problémy. Buď to vydržte alebo si zožeňte opatrovateľku k nej domov
@simona277. Nemala mama adaptacny týždeň dva?
u nás v praci sa klientka aj vypýtala domov....proste nedávala spoločne stravovanie v kuchyni....pričom fakt je o o ženách opatrovatelkach...keď sú oni spokojne. .aj klienti sú.....
Nie každý človek to dá......ale keď sa jej nebude dlhodobo páčiť.....nájdi iné zariadenie.......ale ja to schvaľujem....
@simona277 držím palce aby ste to zvládli obe ja som chcela o babku sa starať kým som na RD. Zhoršila sa jej demencia. Nakoniec musela ísť do centra. Zhoršuje sa jej to stále potrebuje celodennú opateru. Nosila som si ju veľmi často domov keď bola ešte lepšie ale aj tak to bolo ťažké.pri malom. A ja som bola na Tom veľmi zle vždy keď som jubta dávala vyberala. Nakoniec už musí byť len tam a keď sa spätne pozerám ja by som to nezvládla. Doteraz niesom zmierená a neviem či niekedy si odpustim a to nie som dcéra ale viem že by som to nezvládla. Babka raz mala problém zo zlou spolubývajúcilou to sme zistili až neskôr požiadali sme.aby jej zmenili izbu a odvtedy sa jej polepšilo. Takže aj taký problém môže byť. Držím veľmi palce
Nebudem mudrovať,lebo našťastie nemám skúsenosti. Ale tebe držím palce, robíš to najlepšie,čo vieš a môžeš.
@simca06022011 je to náročne kedže nemáme žiadnu rodinu sme len traja. Otec je 70 ročny sam už nevládze, má veľmi tažku výbušnu povahu + posledne roky tam zohráva rolu aj alkohol.
Čo sa týka starostlivosti, papierovačiek vlastne čohokolvej je úplne nepoužitelny, všetko riešim ja.
Čiže sme fungovali tak, že čokolvek sa stalo musela som nechat svoje veci - pracu, povinnosti, zabavu a letiet domov. Hnusilo sa mu mamu prebalovať, čize vždy ked urobila veľku pptrebu všetko som nechala tak a letela domov. Neustály krik hádky a ja som
Bola niekede v strede - rozhodnuť sa kto ma pravdu a na koho stranu sa postaviť. Vrámci zachovania mojho duševného zdravia si neviem predstaviť nastahovat sa s nim do bytu. Mám 33 rokov a teda “ sebecky” priznavam že nie som ochotná zabit mladosť v psychiatrickej domacnosti. Tažko sa to popisuje no posledne mesiace boli naozak peklo, preto som začala riešit túto možnosť a to maminku dať niekam, kde aj pre ňu môže byť viac kľud.
Doplním, že otcovi zakázala za ňou chodiť, nechce o ňom ani len počut.
@simona277 Ano dali sme dvoch starych rodicov do Domova dochodcov. Ani jeden neplakal. A jedneho clena iba na doliečenie, tam mohol byt len rok ale kedze sa po operacii super zotavoval a robili aj rehabilitacie, tak bol do 3 mesiacov domov a uz sa vedel o seba dalej postarat. Skus sa viac popytat co sa jej nepaci? Ci tam nie je nejaky problem s personálom a su k nej Dobry.
@simona277 My sme boli po takejto starostlivosti zrelí na psychiatriu, sám psychiater nám odporučil dať starkú do zariadenia, keď nás videl a rozprával sa s nami. Opatrovateľka nepomohla, bolo to málo. Moja kamarátka sa pri starostlivosti o chorého člena rodiny úplne zničila, ďalšia známa skončila s rakovinou, ďalšia skončila na psychiatrii...
@simona277 je mi to ľúto ťažko sa mu čítajú takéto príbehy.Ked otec nezvládal starostlivosť a ty tiež a mama ju potrebuje nič iné si nemohla spraviť.Ty už máš rodinu?vziat ju k sebe a platiť opatrovateľku nie je dobrý nápad?Neviem akú má mama dg?Moja kolegyňa odišla z práce a starala sa o svoju mamu a o pár mesiacov aj svokru 4 r opatrovala dve osoby musí to byť veľmi ťažké.
@majkabambulik pre boha...
@luccija nemam rodinu, žijem s parnerom v dvojizbaku.
Mamina je onkopacient v paliativnej starostlivosti, je len ležiaca. Ono tým že mála nador na mozgu podpisalo sa to aj na jej psychike - posledne mesiace je vybusna, agresivna, tazsie sa s nou komunikuje. Zaroven ma svetle momenty ked je znovu dobra laskava mama.
Popravde neviem si to predstavit ju sem nastahovat - jednak by sme museli komplet prerobit byt na bezbarierovy - kupelka, zdvihak, zarubne, co su nemale peniaze ktore nemam ( cez socialku to trva sialene dlho a aj tak pptrebujem vyssi kapital a oni vraj potom vyplatia)
A posledne mesiace ma tak psychicky znicíi ked som s nou bola den/noc, ze neviem ako by to dopadlo.
@simona277 už by som nechala mamu tam kde je. Starať sa o onko pacienta ktorý je ležiaci a nespolupracuje je nesmierne ťažké
Ľudia nemajú ani len prestavu, moja svokra zomrela na onko ochorenie, ku koncu jej už ani v nemocnici nevedeli nájsť použiteľnú žilu, aby jej mohli pichat infúzie. Sú to veľmi ťažké stavy, aj prw toho človeka a aj pre rodinu
Chodila by som za ňou čo najčastejšie
@luccija ta opatrovatelka, no nemyslim si ze to rieši situaciu kedze stale je tam polovica dna a noc kedy sa musi blizky starat.
Jedine zeby som si sem nastahovsla sukromne dalsiu opaterovatelku - coz neviem ako by sme sa pomestili. Znama takto funguje a je po pol roku na nervy. Rano vyvencit psa, do roboty - to dojde na 7 hod opatrovatelka a z roboty rovna ciara domov a do dalsieho rana sa stara ona sama.
Dámy, ktoré píšte že BY STE to neurobili, to sú len silné slová spoza klávesnice, až to zažijete v skutočnosti, potom sa vyjadrite, ako ste to zvládli.
Ahoj...moja starká je v zariadení od polovice apríla...od prvého dňa co tam prišla nám všetkým vyvolávala,že chce ísť preč, prečo sme to urobili...aj keď sa tam sama pýtala,pretože byvala so synom ,ale nebolo jej tam dobre....a dnes??je úplne,že mimo, dnes je z nej ležiaci pacient už má operáciu bedrového kĺbu za sebou a nepozná pomaly nikoho...takže takto je to...podľa mňa veľmi záleží ako je ten človek nastavený v hlave...bohužiaľ,moja starká takto nemusela skončiť,keby jej syn s nevestou boli trocha milí nanu....toto si nezasluzila!
@simona277 Pytala si sa na skusenost,tak som napisala. Pytas sa,ci si zvykne. Nie,nezvykne si. Sama vidis ako chradne. A ze neempaticke? Pisem pravdu a ta boli. Co ti mam klamat? Nas pribuzny bohuzial zomrel do par tyzdnov,nezvladal to tam psychicky. Rodina si potom vycitala,ze ho mala vziat domov,kym bol este cas. Ja viem,ze je tazke starat sa o choreho. Ale to si uz kazdy musi zvazit,ci sa vie vnutorne vysporiadat a nemat vycitky,ak tam umrie. Ak nemate inu moznost,tak musis sa len vnutorne nastavit,ze je to pre nu najlepsie mozne riesenie. A nepripustat si vycitky. Chodit navstevovat vzdy,ked sa da.
@marca12 takto... Ako sa vidíš ty v starobe? Pravda, možno budeš ešte v 80-tke kočka, čo chodí niekoľko krát ročne na dovolenky. Realita však býva krutejsia. Možno budeš nevládna ležať na posteli, odkázaná na starostlivosť druhých. Chcela by si, aby ťa tvoje deti prebalovali, riešili niekoľko rokov len teba a zas len teba? Aby im ich život unikal pomedzi prsty, aby boli s tebou pripútané k posteli? Ja osobne by som toto svojmu synovi neurobila, lebo ho milujem a chcem mu dobre. Mali sme v práci presne debatu o tomto istom. Len jedna jediná kolegyňa to od svojich detí bude požadovať, lebo aj ona sa starala o nich 🙄 všetkým to pripadalo hrozné. Naša generácia je už určite inak na tieto veci nastavená
@fajnova tiež sme tatu tému preberali v práci A mali sme veľmi podobne závery. Neviem si predstaviť, že by syn bude musieť odísť z prace, aby sa o mna staral. Že to bude na úrok jeho rodiny, možno bude musieť prísť do bytu ku mne, jeho žena a deti budú možno samé a budú čakať kedy raz za 2-3 dni príde
Že bude musieť sa o mna starať niekoľko rokov a nebude štástny
@simona277 pomáhala som mojej mame starať sa o môjho deda( jej svokra), časom sa pri ňom vystriedalo viac ľudí z rodiny na opatrovanie, takže som mala čo porovnávať kto sa ako staral. Ja som sa dostarala o manželovho deda. A poviem ti, že sme obaja s manželom rozhodnutí, že toto nikdy svojim deťom nespravíme. Sami sa budeme brať do domova, keď uvidíme že s nami začína byť zle. Určite nebudeme chcieť a obmedzovať deti, aby sa i nás dostarali. Videla som a zažila som, ako to mení rodiny, vzťahy, ako sa ten čo opatruje cíti ako v klietke. Takže toto nikdy nedovolím. Pôjdeme dobrovoľne do domova dôchodcov keď nastane čas.

@andreakotesova robím v soc. oblasti.. 😊
Víkendy ma opatrovateľka voľné a robi osmičky... Preto špecializované zariadenie je vhodnejšie pre pacientov s alzaimerom, demenciou....
Kategorizácia zariadenia podľa vybavenosti je priamou úmerou vyššieho mesačného doplatku, ktorý znáša rodina a mesto/obec...
Poznám klientku ktorá mesačne platila 2 opatrovateľky na 24 hod... preto vyše 1000eur