icon

Ako zvládať umiestnenie blízkeho do zariadenia?

simona277
25. júl 2024

Ahojte, pred necelým mesiacom som maminu umiestnila do špecializivaného zariadenia, nakoľko po dlhých rokoch sme sa už nevládali starať. Mamina sa mesiac pred nástupom veľmi tešila nakoľko situácia doma bola už neúnosná, veľmi sa hádali s otcom - vyvrcholila ponorka po rokoch manželstva, zanedbával ( nevládal) sa o ňu postarať po fyzickej stránke - hygiena, prebalovanie a pod.
Našla som súkromné zariadenie, ktoré by jej po všetkých stránkach mohlo vyhovovať.
Prešli tri týždne no jej stav psychický sa oveľa zhoršil, začala byť zlá, vylbušná, plačlivá. Stále sa pýa domov, že tam nechce byť, vraj je to zlé.

Ako ste zvládali odlúčenie, umiestnenie svojej milovanej osoby do zariadenia?
Strašne v sebe bojujem či som urobila dobre… každu návštevu odchádzam s plačom. Pocitovo si myslím že to trvá už 6 mesiacov.
Zvykne si? Ak nie čo potom? Vziať ju naspäť domov?
Ak máte akékoľvek skúsenosti, prosím podelte sa ♥️ ďakujem

brendaa
25. júl 2024

@simona277 veľmi ti držím palce❤️mamke nech nastavia vhodnú liečbu, aby jej čo najviac uľavili.
Moja mamka sa starala o ocka onko pacient, paliativna liečba... tiež to bolo vyčerpávajúce, keď už ostal ležiaci bola som vďačná, že mamka mala silu, sa o neho postarať na 1*.

ema22270
25. júl 2024

Mam maminu v specializovanom zariadeni, vybavila som jej to ja. Nehovorim, ze by som to nechcela inak, ale ina moznost nebola. Ma psychiatricku diagnozu, otec ju doma zanedbaval, aj tyral, on je alkoholik a uz doma nemohla ostat. Ja mam zas dve male deti a poviem to ako je, ze by som to s mamou u nas nezvladla. Samozrejme, ze sa pyta aj domov. Ale niekto tu pisal, ze su ako vo vazeni... tu napr maju casto program, tancuju, cvicia si mysel, pamat, vselijkymi hrami, maju opekacku, vystupenia. Skor mama na to vsetko nechce ani chodiť, najradsej by na izbe sedela, ma rada ten svoj stereotyp - to iste bolo doma, ziadne take, ze ist s nou niekam na vylet, alebo nieco, ona je spokojna, ked si moze ist par x pofajcit, naje sa, hygiena atd.. zakladne veci. Len mozno niekto to nechape.
Kedze som to doma zazivala roky (otca alkoholika a mama mala diagnozu odkedy som na svete..) tak aj na mna by to uz bolo vela, lebo som si doma zazila svoje.

marca12
25. júl 2024

@fajnova ja samozrejme nechcem byt nikomu na obtiaz a nikdy by som nechcela ostat detom na krku. Ale to som ja. Moji rodicia vyslovene ziadaju,aby sme ich nedali do domova. Ak im to spravime,budu nas do konca zivota strasit...toto sme si od nich so surodencami niekolkokrat vypoculi. A cim su statsi,tym castejsie nam to prizvukuju. Ja ci chcem alebo nechcem,budem sa musiet o nich postarat. Bohuzial,ludia su rozni.

svetlonos
25. júl 2024

@majkabambulik
prosím ta to kde si bola? Ja som nejaký čas robila v DSS v Dubnici a rám zlaté sestričky boli. Mali tam jednu pani s alzhaimerom a tu mnohokrat museli uviazat o posteľ a kontrolovať, lebo ona niekoľko krát "vymalovala" seba aj steny vlastnými exkrementami.
Inak tam boli na všetkých milé. Skôr niektore rodinné návštevy by som bola vyhodila! Zial nemohla som. Krmievala som tam tých, ktorí sa nedokázali samy najest. Jedna taka stara pani, jedla veľmi pomaly ale stále sa na mna pri tom usmievala. Ona fakt až žiarila. No a potom som tam jeden deň vošla, ze ju nakrmim a mala tam dceru. Ona ju s tým jedlom skoro zadusila! Babka nestíhala prehltat. Hrozne čosi!
Nikto tam neostal hladny, ze by nebol čas pomôcť mu sa najesť. Niekto obcas nechcel ale aspom trosku zjedol, ci polievku ci druhé.
Ty si tam prosím ta co robila, keď si ich prehodila vela?
Ale zas netvrdim, ze si nepíšeš pravdu.
Je aj o tom kniha, ako sa mladý muž prebral z bielej kómy (myslím, že mal túto dg) a opisoval co sa v skutočnosti dialo v super luxusnom zariadení. Bol tam len picas dovolenky rodicov, tuez potrebovali oddýchnuť. Ani by ich nenapadlo, co sa tam deje. Nebolo to na SK.
Tak dúfajme, že sú ešte zariadenia, kde sú ľudia ľuďmi.

svetlonos
25. júl 2024

@marca12
aby ta nestratili? Nemyslis vážne! Tie duše po smrti vacsinou maju uplne iny pohľad na "svoje priania" ako za ziva.

pribinak
25. júl 2024

@marca12 takze v podstate to budeš robiť z donútenia a strachu zo strašenia
Nie z vnútorného presvedčenia …
😳😳😳😳😳

ema22270
25. júl 2024

@simona277 nemaj vycitky, urobila si spravne rozhodnutie.. este aj tvoj pribeh je podobny mojmu, aj ja mam 33 rokov... takze velmi ti rozumiem v tomto.

marca12
25. júl 2024

@pribinak Asi aj z presvedcenia. Odmalicka som bola tak vychovavana. Doopatrovali sme babku. Nasi ju nedali do domova. Svokra tiez svojich rodicov doopatrovala. Nedokazala by som rodica dat do domova. Keby tam chceli ist,je to ine.

svetlonos
25. júl 2024

@simona277
prosím ta nezrap sa. Ten kto sa dokáže postarat o rodičov s ťažším dg a zachovať si pri tom zdravie a nervy- je bud anjel alebo neexistuje!
Ja osobne by som to tiež nezvladla. Mam 2 male deti, manžela. Nemali by sne absolutne možnosť zit ako rodina, takže koli opatere babky dedka by naše deti stratili nás!
Ja nie som ochotná obetovat ani deti ani muža. A v 33 rokoch by som tiez nechcela robiť rodičom opatrovateľku.
Robila som ju cudzím ľuďom a rada. Jedna babka dokonca zacala pri mne chodit. Ja som nevedela co bolo, babi presla a tak sme šli na nákup a okolo baraku. Keď prišla jej dcera a babka jej otvorila, ta skoro odpadla. Povedala mi, že babka už dlllho neprešla ku dverám. No a so mnou aj po schodoch... Takže- ja som sa tým ľuďom ozaj venovala, rozprávali sme sa ako sa len dalo. Ale to je iné. Ja som bola 2 tyzdne celý deň vyslovene tam len pre tu jednu osobu a nemala inú zodpovednosť, starosti.
V zivote je to ale iné. A skončiť so životom, zničiť so zdravie, to prečo? Ja neviem co bude ale neviem si predstaviť, že moje deti by mali prestať zit a opatrovať ma.
Robíš najlepšie ako vieš a mas sudnost. Vies kde sú tvoje hranice. Teba bude kto opatrovať, keď budeš mat 40 a zničená na ID koli opatrovaniu?
Je to cele smutné a viem si predstaviť, čo prezivas. No ty by si obetovala svoje zdravie, co obyčajne rodicia vychovanim deti nerobia. I ked je to náročné 🙂. Tuez si myslím ako ti tu už písali, že by bolo fajn mať psychologickú pre teba aj maminku. Prajem vám veľa síl a šťastia, napriek takejto situácii ❤️

abbey1
25. júl 2024

@madla60 Zažili sme, neurobili by sme. Ale každý to má v sebe inak.

madla60
25. júl 2024

@abbey1 , keď ste zažili, tak ste neurobili, tak nepíše, že BY ste neurobili. Zažila som to dvakrát, tak preto píšem, že od klávesnica sa dobre píše BY som...

modrykolibrik
25. júl 2024

Ja ti napisem ako ta ktora robi v zariadeni. Problem je ze mnoho rodin ktore k nam umiestnia klienta casto zataja skutocny jeho stav. Klient nechodi na pravidelne kontroli. Pocuval od pribuznych ze vsak on nikdy nebol agresivny on toto nerobil, hento nerobil. Nalejme si cisteho vina. Viem dobre, ze polovica pribuznych mi nepovie pravdu lebo sa boja, ze im ho nevezmeme. Mi ho zo zakona musime zobrat ale iba rodina nam stazuhe pracu tym, ze nepovie co naozaj tomu cloveku je. Vzdy hovorim. Neklamte im, ze ide len na preliecenie- ublizuje to im ale aj nam. Mi toho cloveka vidime bezcielne bludit a hladat svoj domov.
Neklamte nam, ze on neni agresivny. Mi na to rychlo prideme. Mi Vam ho vezmeme ale ked mi nepoviete aky v skutocnosti je, nemam moznost k nemu pristupovat tak aby som mu neublizila slovami, gestami atd. Chranite tym jeho ale aj nas.
Adaptacny proces trva priblizne 6 mesiacov. Za ten cas aktivne pracujeme aby si klient u nas zvykol. Videla som a zazila mnoho prichodov. Klienti s Alzh.a demenciou lahsie zvladaju pobyt ako ludia ktory tam boli dany nasilu.
Ak toho cloveka date do zariadenia bez jeho vole a prosi Vas aby ste ho vzali domov- urobte to....pretoze ten clovek zacne chradnut a zomrie behom 3 mesiacov. Strati chut zit. Zazila som taku klientku ktoru dala dcera k nam. Ta tak srdcervuco plakala, ze este aj mi ako zamestnanci sme skoro plakali s nou. Pytala sa stale domov za dcerou, nadavala ako sa o nu starala cely zivot a ona ju sem dala. Ked po mesiaci pochopila, ze tam ostane prestala komunikovat, zaujimat sa o cokolvek. Prestala jest, pit. Dostala dekubity aj napriek nasej snahe bohuzial odisla po necelom mesiaci a pol na vecny odpocinok v bolestiach. Dcera nemala ani moc zaujem uz o nu. Na pohreb sme jej isli skoro vsetci zamestnanci. Ked zomierala boli sme pri nej aby aspon neodisla sama. A mohla by som uviest este xy pripadov. Poviem Vam otvorene. Ak tam date mamu, otca, babku atd. a nechce tam byt....zomrie.
Aj pre nas ako personal je tazko sledovat osudy nasich klientov a samej mi je niekedy smutno.
Mame klientov ktorych uz doma nechcu, tych co dobrovolne prisli, nemaju rodinu alebo tam boli dsny nasilu.
Ja osobne by som svojich rodicov nedala. Jednak nepaci sa mi sposob ako zariadenia funguju, rezim, obmedzovanie, prostredie, zamestanci.
Radsej svojich rodicov doopatrujem sama

tess123
25. júl 2024

@slavaf áno tiež nevravím že stále sa to dá ,hlavne ak ide o psychické choroby je to veľmi ťažko keďže ti ľudia sa úplne menia . Veď ja nikoho neodsudzujem aj vyššie som napísala že ak sa nedá tak sa nedá.Len keď som tam robila mi bolo tých ľudí veľmi ľúto aj to bol dôvod prečo som skončila v takomto zariadení .

estellas
25. júl 2024

@majkabambulik Ja si robím opatrovateľský kurz. Bola som na praxi v domove dôchodcov, súhlasím, je to náročné. Fúha, neberú vôbec ich von ? 🙁😳. My sme brali každý deň ľudí von pred budovu, máme tam fontánu malý park, sociálne pracovníčky s nimi boli.
Chodili k nim aj návštevy. Niektorí pacienti boli takí nepríjemní ku mne.

pieksamaki
25. júl 2024

@estellas. Je to jedno z najnáročnejších povolani zvlášť geriatria a psychiatria....mnohí zamestnanci potrebujú sami superviziu, nakoľko je to náročná psychická práca.... a nie je na to kapacita....
Ja som prax kedysi ešte robila v iných hrozných podmienkach.....

pieksamaki
25. júl 2024

@modrykolibrik. Áno....je to jedno z povolani kedy dávame pohár vody a vidíme ďalej ako všetci pri PC.....
....... dalo by sa vela napisat

medda_beda
25. júl 2024

@tess123 Mali sme prípad v rodine keď už nevládal nikto len môj manžel.Lenže ten pracuje, nemohol odbiehať z práce.Babka padala na zem mala demenciu bola ťažká, nikoho si nepamätala všetky deti na dôchodku mala, nikto ju nevládal zdvíhať.

Ako sa chceš postarať o človeka ktorý nevie, že má isť na záchod keď potrebuješ živiť seba a byť v práci? Kto sa postará o teba?
Kedy máš ten čas starať sa keď ten človek ťa potrebuje 24/7.
Ach tieto mudrlantské reči ako keby mal každý človek tú istú diagnózu.

janage
26. júl 2024

Je veľký rozdiel, či je pacient už iba ležiaci alebo ešte sa dokáže hýbať. Či má ďalšie diagnózy a aké.
Videla som krásny dokument a objektívny o tom, čo znamená starať sa o človeka, ktorému odchádza mozog.
A teraz všetci čo tvrdíte, že vy nikdy.
No lenže teraz mnoho rodín má deti kvôli práci žijúce úplne inde ako rodičia. Vo veku cca 40 rokov majú ešte malé deti lebo vek rodiciek sa posúva po 30, 35 sa rodí, niektoré už aj okolo 40. Hypotéka a potreba 2 príjmov dlhodobo. A neposledná vec vypadnúť na 5, 6, 10 rokov z pracovného procesu v 40, 50 a potom sa chcieť opäť zamestnať, je takmer nemožné.
K opatrovatelkam. Pri duševnom ochorení potrebujete 3 opatrovateľky čo sa budú striedať po 8 hodinách alebo 2 po 12h.
Plus z dočasného opatrovania na 1, 2 roky môže byť 8, 9.

Za mňa platí to čo v lietadle. Ak sa o niekoho máš postarať, najprv sa musíš postarať o seba. Lebo ak ty odpadneš, potom sa už nepostará fakt nikto.

ktochytavzite
26. júl 2024

Autorka ak je mama ležiaca a nechodi to zasa nie je taky strasny pripad,ten clovek je menej narocny na strarostlivost ako chodiaci alzheimer,akurat jej povaha,pisala si ze je tazsia.Vyskusta ju mat doma ak by si mala zaujem by sa naozaj dalo,nepotrebuje sni specialne pomôcky,len polohovatelnu postel ,kt ale mozes mat cez poistovnu.Tam by bol narok.Kupanie,no al je ležiaca uz len na posteli,nebola by jedina..A taky clovek kludne vydrzi s jednou plienkou kym neprídeš domov.Mam rozne skusensoti a ludia tak doma funguju,

ktochytavzite
26. júl 2024

@medda_beda ale vies,je to predss clen rodiny,myslim si ze u “ineho clena rodiny” by si to odsudzovala.A sme doma.

janulienka144
26. júl 2024

@simona277 autorka napíšem ti len skratke...ja sa starám o mamku s alzheimerom, mám 35 rokov a 3 deti plus manžela...starám sa rok a pol ale poviem ti zostarla som možno o 5, nasťahovala som si ju k sebe aj otca kt.ma 85 rokov čiže pomoc pri máme minimálna , takže ti nebudem písať aké je to pre mňa vyčerpávajúce kŕmiť,prebalovat,dvíhať....ale pokiaľ.je to v mojich silách mamku chcem opatrovať ,no ak sa inak nebude dať tak tiež zvažujem domov žiaľ je to tak, pretože pomoc od mojich 3 súrodencov žiadna a sama to nedám ak by sa nedajbože otcovi niečo stalo a ani to nechcem robiť na úkor svojich detí a môjho zdravia...určite si nič nevyčítaj urobila si najlepšie čo si mohla v danej chvíli...veľa síl a zdravia ti prajem aj maminke ❤️

majkabambulik
26. júl 2024

@pribinak prosim neobvinuj ma ze strasim ludi ked im popisujem realitu, lezala si v nemenovanom starobinci nie v Dubravke? ak nie tak prosim netvrd,ze to nie je mozne! vsetko co pisem je pravda a bola som svedkom aj horsich veci, riesil to aj lokalny starosta mestskej casti, ale ty evidentne o tom nic nevies, nevyskocila by si takto na mna... Ano, doobeda maju aktivity, ale len ti, co sa dostavia tam, nikto z personalu neprivezie vsetkych na aktivity resp neprivedie tych, co by mohli sa zucastnit aktivit. Omse maju tiez, no iba ti, co sa doplazia sami, katechet tam neexistoval a knaz predsa nemoze rozkazat personalu, aby chudakov dali na vozik a odtlacili na omsu. Rehabilitacna oficialne tam bola a mozno raz do tyzdna sa obtrela okolo niektorych leziacich, no urcite nie vsetkych denne co to potrebovali. Srdce kazdemu zvieralo, ked v lete pri otvorenych oknach ludia na okoli poculi kricat klienta-sestricka, sestricka, pomozte mi, sestricka, sestricka....no nedokrical sa, personal bol pravidelne zalezeny. Sama som videla ako odpadla babicka, prvu pomoc jej poskytovali cudzi chlapi z firmy co montovali nieco na chodbe, personal bol zalezeny-nedokazali ich ani najst, kedze boli tam svedkovia chlapi robotnici, tak zavolali z personalu sanitku, no a personal kym sanitka prisla vymyslal klamstva co povedat, co maju napisat napr. ako sa stravuje- personal zhodnotil ze babicka vobec nic neje, ale "napiseme ze sa stravuje ....atd." Personal vobec nevykladal vsetkych ludi na voziky a nebral ich do zahrady, naopak vadil sa medzi sebou, lebo "svina kolegyna" vytiahla cca 3 chudakov na voziky pred dvere a odfotila sa s nimi, a zverejnila to. Jasne bola to cierna ovca kolektivu a urobila im to naschval aby ukazala vedeniu , ze ona "maka a oni nie". Ked sa riesilo, ze personal je absolutne neprofesionalny, tak vedenie odpovedalo, ze tak ako sa spravaju klienti ku personalu, tak sa sprava personal ku klientom!!!! Klienti s X diagnozami, bolestiach, demencii sa maju milo a laskavo spravat ku personalu ak chcu aby sa personal o nich lepsie staral?????

simona92101
26. júl 2024

@modrykolibrik a co s 90r babkou,ktora by nemala byt sama,no cokolvek odmieta?otec jej navrhol ist k nim-nechce,ze ju budu obmedzovat.opatrovatelku ani za zivy svet nechce,ani do zariadenia nechce.tak co s nou?ona byva v malom byte,von chodit nechce,vymysla si diagnozy,vyvolava ludom,terorizuje ich,aj o polnoci hocikomu zavola a vinsuje k meninam,rano zatlka ze to ona nebola.otec je z nej uz vycerpany,tiez je dochodca,mama je onko pacient,.ako dalej s takym clovekom,ktory nijak nespoluoracuje?

tamitamitami
26. júl 2024

Nie je zariadenie ako zariadenia....skús sa teda mami spýtať čo jej nevyhovuje a navrhnúť jej že spolu pozriete niečo iné.
Ak je to samota a smútok tak skús za ňou čo najviac prvé týždne chodiť (aj denne na viac hodín ak sa dá). Skús jej kúpiť rádio, menší televízor na izbu (ak nemajú a môžu mať). Obľúbený vankúš, pár fotiek do rámika aby sa tam cítila viac doma.

pribinak
26. júl 2024

@majkabambulik ale ty hadzes všetky zariadenia a všetky sestričky či opatrovateľky do 1 vreca!!!!
To že to bolo tak tam, to neznamená, že je to tsk všade

anouschka5
26. júl 2024

24 hodinové opatrovanie je najlepšou voľbou

sidicek
26. júl 2024

A nedajú sa peniaze co platíte v zariadení, využiť na zaplatenie pomoci v domácom prostredí?

pribinak
26. júl 2024

@sidicek len s opatrovateľkami je to ťažké, je ich malo a potrebuješ 2.

janinah
26. júl 2024

My sme rodičov doopatrovala doma.sesyra nechala prácu a bola opatrovateľkou .Dnes sú obaja rodičia na cintoríne a my spokojní.ze sme urobili čo sa dalo aby starobu prežili podľa ich želania.Keby neopatrovala sestra urobila by som to ja.Nijaka práca na svete mi nestojí za to aby som ju uprednostnila pred rodičmi .Moje deti majú " dovolené" má dať do zariadenia ak bude treba ale sami povedali.ze nie.V dcerinom novom dome už máme izbu .

margotka17
26. júl 2024

Nedala, ocko zomrel mladý, mamka sa starala a o mamku sme sa postarali so sestrou až do konca doma. Moja známa bola v zariadení a vždy mi vravela, že modlí sa, aby si tu neprišla, jedla mám dosť, ale ten zvyšok je ťažký. Potom zomrela na Covid.