icon

Ako zvládať umiestnenie blízkeho do zariadenia?

simona277
25. júl 2024

Ahojte, pred necelým mesiacom som maminu umiestnila do špecializivaného zariadenia, nakoľko po dlhých rokoch sme sa už nevládali starať. Mamina sa mesiac pred nástupom veľmi tešila nakoľko situácia doma bola už neúnosná, veľmi sa hádali s otcom - vyvrcholila ponorka po rokoch manželstva, zanedbával ( nevládal) sa o ňu postarať po fyzickej stránke - hygiena, prebalovanie a pod.
Našla som súkromné zariadenie, ktoré by jej po všetkých stránkach mohlo vyhovovať.
Prešli tri týždne no jej stav psychický sa oveľa zhoršil, začala byť zlá, vylbušná, plačlivá. Stále sa pýa domov, že tam nechce byť, vraj je to zlé.

Ako ste zvládali odlúčenie, umiestnenie svojej milovanej osoby do zariadenia?
Strašne v sebe bojujem či som urobila dobre… každu návštevu odchádzam s plačom. Pocitovo si myslím že to trvá už 6 mesiacov.
Zvykne si? Ak nie čo potom? Vziať ju naspäť domov?
Ak máte akékoľvek skúsenosti, prosím podelte sa ♥️ ďakujem

sissik
26. júl 2024

@simona277 ano, riesili sme taku situaciu. Bolo to narocne, tiez sa niekedy pytam, ci by som to predsa len nezvladla. Ale potom si spomeniem, ako som nechala doma chore 5r dieta aby som isla za otcom do nemocnice. Alebo ako som sa 3x pozvracala kym som popralala ked nestihol na wc. Opatrovatelku zohnat je utopia. Kto sa bije do hrude, ze by nedal do zariadenia a staral by sa doma, tak tu situaciu realne nezazil

koniarova
26. júl 2024

@zuzulkika mala si si teda starkú zobrať k sebe ty, keď takto pohotovo vieš zhodnotiť,ako starali syn s nevestou.

sidicek
26. júl 2024

Tak tu sú ženy na prášky zo starostlivosti o malé, zlaté vytúžené deti ,ale tazko choreho príbuzného by do zariadenia nedali nikdy.No urcite, také reči tých co to nezažili ani sprostredkovane.My sme starku do zariadenia dali a bola tam rada ,rovesnici, stále vysmiata ,jedine co ju trápilo, aby ju neposlali domov, ked zistia ,ze je zdrava ( myslela si ze je na lieceni ,kedze tam boli sestricky) Ziadne horory ako tu jedna pani popisovala sa tam nediali.

akvi
26. júl 2024

@simona277 my sme doopatrovali troch pribuznych doma a poviem ti, bolo to na slucku. Potom sme starku dali do domova dochodcov, aj ked videla som na otcovi, ze mal vycitky svedomia, ale proste uz sa naozaj nedalo inak. A paradoxne, starka uplne pookriala, nebola sama, zacala sa viac starat o seba, uplne ozila a bola nakoniec velmi rada, ze je tam. Este k tomu sa nam podarilo vybavit zariadenie, ktore sme mali par minut od domu, cize skoro kazducky den za nou niekto zasiel. V konecnom dosledku sme s nou travili ovela viac casu, ako ked bola sama v dome na dedine, kde sme vedeli ist raz do tyzdna.. Takze naozaj je to velmi individualne, zalezi od mnohych okolnosti.

estellas
Autor odpoveď zmazal
sidicek
26. júl 2024

@pribinak áno ,až potom som prečítala, že problém je aj otec.Naši príbuzní si platili 2 osetrovatelky pre manželský pár a teda 1500e mesačne pre každú. Ale tam je nadštandardne finančné zabezpečenie.

sidicek
26. júl 2024

@akvi presne aj u nás takto.

estellas
26. júl 2024

@pieksamaki Kde si mala prax v domove dôchodcov či v nemocnici ? Mne inštruktorka hovorili že kedysi bola prax v iba nemocnici vraj. 🤷🏻‍♀️ Teraz robia v iba domove dôchodcov už do nemocnice nechodia na prax.
Mali ste ťažké prípady ? My sme mali úplne samostatných ľudí ale aj dosť ťažké prípady takých ležiacich.

majkabambulik
26. júl 2024

@pribinak ja nikde nikomu netvrdim, ze vsetci su v jednom vreci a v kazdom zariadeni na celom slovensku je to tak ako v tomto nemenovanom Bratislavskom zariadeni! Evidentne nedokazes toto svedectvo zniest, pretoze mozno si sa v popise tychto podmienok nasla? Mozno aj ty tak uz pristupujes k ludom? Aj ty si uz vo faze vyhorenia ak pracujes s ludmi? Nemusis tu takto agresivne reagovat, hladat ako zautocit-ak by sa ta to netykalo tak by si nereagovala tak ako reagujes,, ja plne chapem tychto zamestnancov, ktori to uz nezvladaju a takto sa vyvrsuju na bezmocnych klientoch co len ticho placu, lebo uz nechapu preco su tam, preco sa ku nim takto spravaju, preco ich milovani nie su pri nich, ved im vsetko dali co mohli atd. Videla som chodiacu starsiu pani, ktora zufalo s placom sa pytala na vratnici preco ju jej syn tam priviezol a dokedy tam ma byt, ved ona ma svoj byt a svoje veci v nom no vratnicka ju iba posielala na izbu a potom vratnicka vysvetlila ze ju takto oklamal syn, zabezpecil psychiatricke vysetrenie a potom to uz islo lahko ako ju umiestnit a jej byt uz nie je jej byt atd.... Tito ludia vychadzaju uz iba takzvanym zadnym vchodom-do ciernej sanitky. A uvolni sa miesto pre dalsieho! uboziaka! Taktiez plne chapem vedenie, jednoducho nemalo koho zamestnat a ked bolo vedenie konfrontovane aj zo strany starostu tak poukazalo na to, ze nikto nechce pracovat na tychto poziciach pricom je si vedome tychto nekalych praktik od zamestnancov a za mensie preslapy by uz v minulosti leteli prec z prace no teraz su radi, ze aspon niekto im nastupi do prace....

pribinak
26. júl 2024

@majkabambulik WTF???? Daj si niečo na ukľudnenie

Však zariad zariadenie pre seniorov a úkaz svetu tvoju dokonalosť

pieksamaki
26. júl 2024

@estellas. Tak ja som ešte z predpotopnej doby. Veľký Biel....psychiatria.....všade kde sme si ako študenti vedeli nájsť.....ale dnes je to už iné.. viac prepájane.....robila som aj v nocľahárni.....

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Nie neodsudzovala.Sú ľudia ktorí si vyslovene neželajú aby sa o nich starali deti.

Veď sama vidím koľko času trávim v práci, že si niekedy ledva manžela vidím a neviem k sebe nikoho ani nasťahovať ani sa o nikoho starať 24/7 lebo za mňa účty nikto nezaplatí.Aj keby som chcela, nemám možnosť ani čas ani priestor.

Človek ktorý miluje svojich rodičov, blízkych to predsa nerobí s radosťou, ale keď má človek demenciu, môže ti podpáliť byt, sebe ublížiť.Ako zasiahneš taký čas?
Proste ja neviem ako to majú zariadené iní ľudia, ale niektorí nemajú na to aby zaplatili opatrovateľa a musí to byť muž pri takej osobe.A hlavne byť tam stále.
Nie každý žije v dome, že sa tam pomestia 4 ľudia a viac.
A ani dať človeka do zariadenia nie je také jednoduché.Manželovu babku najprv nechceli nikam zobrať a na financie sa skladali deti na dôchodku.

ktochytavzite
26. júl 2024

@medda_beda Lenze tu osoba kt sa to tyka je nešťastná v zariadení . A mne pride zvlastne ked tu rastu temy ako huby po daždi s tym ze sa zmenili podmienky a pes zavadzia alebo je problem alo sa niektore hrdinky biju do pŕs a zvelebuju prava psa a urobia z majiteľa doslova tyrana zvierat.A potom pride k teme ako tato a polovica z ty h zien co psa by nikdy neopustila,by neváhala dat rodica do DSS,pritom ten clovek to tazsie znasa ako ten pes.
ja netvrdim ze starostlivost o chorého rodica noe je narocna,sama to mam doma ale pozastavujem sa nad tym ako ludia rychlo supnu do dss a ked to maju urobit so psom tak im tu je vynadane ze su ludia bez srdca.
je tu jedna taka tema kde tiez za nich nikto účty neplati a psa nemaju kde dat.Tal tam by si co poradila?Urcite psa ne jar a tu cloveka do dss.
Ale nejdem tu spamovat,len je tu pekna ukážka ako ludia z psa robia cloveka.

fajnova
26. júl 2024

@ktochytavzite ale už trepeš a splietas absolútne neporovnateľné situácie. Čo by si teda ty urobila na jej mieste? Konkrétne poprosím.

hopsas
26. júl 2024

@simona277 vezmi ju domov je to stary človek dlho tu už nebude tak aby si raz toto celé neľutovala.za peniaze na ústav jej zaplat opatrovateľku doma

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Mám známu v mojom veku ktorá musela riešiť túto situáciu so svojou tetou ktorú si dočasne zobrali domov.
Dievča chodilo do práce v totálnej depresii, zúfalá, nevyspatá.
Teta v noci škriekala, predávkovala sa liekmi, citovo vydierala, napriek tomu, že na záchod vie ísť sa pototo naschvál.
Upozorňuje na seba a zo zariadenia ju vyhodili lebo začala byť vulgárna na pacientov a agresívna.
Poskytli jej domov, obetovali jej čas a ona si to nevážila.

Je podľa teba na mieste neustále vyvolávať a obťažovať mladú ženu ktorá sa snaží dostať z depresií lebo jej teta nechce byť v zariadení? V zariadení by sa o ňu postarali.

Ten pes to vôbec neznáša dobre to si myslíš len ty lebo si nevyštudovala veterinu a tak vieš o psoch trt makový.Prepáč, ale niektorí vedu o psoch študovali tak to vedia lepšie.
Pes má len teba.Človek má okolo seba ľudí, služby, príbuzní ho chodia navštevovať a len sebec fakťt, že sebec bude požadovať od svojich detí aby sa vzdali práce aby prišli o bývanie aby z ich deti boli samorasty.
Pretože starať sa o chorého človeka je diametrálne odlišné ako sa starať o chorého psa a viem o čom píšem lebo sme mali aj psa aj svokra s rakovinou a čo myslíš na kom to bolo viac vidieť.
Na psa si neberiem očrky, paragrafy ani nič podobné a ani pri psovi to nemám úplne jednoduché keď mu je zle.

Do DSS ľudia dávajú rodičov ktorí sú už nesamostatní, nevládni.Nie rodičov ktorým vedia prísť upratať, nakúpiť, odniesť ich k lekárovi.A v dobrej DSS tým ľuďom bude lepšie ako váľať sa nevládny po zemi a čakať kým mu niekto o 2 hodiny pomôže.
Bodaj by som ja mohla mať takú starostlivosť na staré kolená.

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Stále ti vadí ak pes nie je vonku na dvore, zafúľaný, nešťastný.Lenže ten kto odloží psa sa na neho väčšinou nepríde už ani pozrieť a to je ten rozdiel.Že za rodičmi prídeš, je o nich postarané, ale pes má len jednu svorku.Pre psa neplatíš 1000€ opatrovateľku, neutieraš mu zadok ako 100kg človeku.
Proste zase neporovnateľné veci.Pes aj keď je chorý tak vieš koľkokrát rozmýšľam či je v poriadku či neprídem domov a všade bude hnačka, grcka.
Nikto ma neuvolní z práce kvôli psovi.Takže hou hou tvrdiť, že pes má väčšie práva lebo nemá.Stráženie niekedy vybavujem aj u susedy keď to inak nejde.
Zase tiež to nie je easy, ale toho psa som si brala s tým, že sa o neho postarám.Či nemám aj vlastné decko niekomu dať lebo sa mi treba starať o rodičov?
Moja matka by toto v živote odomňa nechcela a to mi sama povedala.A myslím si žeby jej bolo lepšie v spoločností ľudí kde jej donesú jedlo, nájde si priateľov, prídeme ju pozrieť ako sa trápiť niekde doma celá rodina.

Máš to doma takto rodiča.
Ak sa smiem spýtať v 1,5 izbovom byte? Pracuješ na 12stky, máš 2 práce? Ako to všetko stíhaš?
Pýtam sa vážne ako to máš lebo ja si toto predstaviť neviem a ešte s malým dieťaťom.

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Ak musia chodiť do práce a nemajú kde psa dať tak nech hľadajú riešenie.
Ja mám tiež čo povedať keď nám výjdu 12stky.Tiež to musím riešiť, ale kvôli tomu neodnesiem psa do útulku lebo tu ide len o venčenie a nie o celodennú namáhavú starostlivosť.

simona277
autor
26. júl 2024

@hopsas vieš toto je diskutabilne, co znamena ze dlho tu nebude?
Je v tomto stave 8 rokov, nevravim ze to bolo od prveho dna takto tazke, este pred dvomi rokmi sa ako tak pohybovala po byte - co sprevadzalo pady - zlomena klucna kost, xkrat rozbita hlava, lahka porazka.
Nedala si vysvetlit ze potrebuje zavolat a musi ju niekto doprevadit. Boli dni kedy sa nedalo odist z domu a trebalo ju strazit.
Ano je teraz uz leziacia ale je to podla mna ovela narocnejsie.
Ja mam 60 kg ona 80kg.
Proste nemam fyzicke sily na to ju dvihat.
Ked mi v maji dvakrat padla ako som ji dvihala ma seklo v krizoch - tyzden som sa v bolestiach okolo nej motala a nevladala robit zakladne ukony.
A to boli len krize, ak by sa mi stalo nieco vaznejsie? Kto sa o nu postara?
Zvladla som vela, mozno by som zvladla o cosi viac a dlhsie ale dokedy?
Tu sa znovu vraciame l otazke co znamena ze tu nebude dlho?
Moze pokojne zit este dalsie 2 roky, 5 alebo 10.
Nador co ma je zastabilizovany ale vnimanie, psychika a chut žit sa z nej vytraca uz dlhodobo.
Mam vycitky, tym sa nevyhnem. Mala by som ich aj kebyze ju pred tymi 3t neodveziem do zariadenia. Clovek si stale nieco vycita, premysla co mohol urobit inak, lepsie…. Stale myslim na to ze co ak sok mohla pres 2-3rokmi ked na tom nebola este tak zle urobit viac.

ktochytavzite
26. júl 2024

@fajnova tak moze to vyskusat aspon sa o nu postarat,doteraz nola s otcom,za to nic neda.

ktochytavzite
26. júl 2024

@medda_beda preto si myslim ze ked ludia vedia dat rodicov do dss nemali by sa ostatni nad tym vzrušovať ked daju aj psa do utulku z podobnych príčin,zmena bývania,zmena partnera a podobne.A uz sa k tomu nebudem vyjadrovať kedze tema nie je o psovi ale inom,len mi to nedalo nespomenúť ako dobry priklad dnesnej doby pes nad cloveka😉

ktochytavzite
26. júl 2024

@simona277 letiaci pacient nie je narocny z jednoduchého dovodu,neujde ti a ostane tak alo bo necháš.Treba si len nechat poradit ako polohovať ,alo prebaľovat.Plienku tiez mozes menit aj ked prides z prace.Polohovaciu postel,z tej ti nedopadne mozes požiadať cez poistovnu,je to zadarmo.
Zalezi ale na tebe a tvojim muzovi,ci je ochotny by at s tvojou mamou aj,lebo nie kazdy partner to chce.Ak ta v tomto podporuje tak tu polohovaciu postel mozes kdekoľvek umiestniť,ale to vas bude stat komfort kedze mate len 2izb byt.Kazdopadne ležiaci pacienti az tak nároční nie su,zalezi ale aj od maminej povahy,ci spi v noci ,ci nie je požadovaná,ale kazdopadne aj ona by sa musela vediet a musiet prisposobit,hlavne v noci aby spala nevolala ta a aj.cez den aby ti dala vydýchnuť.

ktochytavzite
26. júl 2024

@medda_beda Ja sa staram o rodica a ztp a chodim aj do prace.

simona92101
26. júl 2024

@ktochytavzite leziak nie je narocny pacient?neblazni!si myslis ze je ok rano o 6 ju prebalit a 12h ju nechat samu v jednej plienke v jednej polohe kym pride z prace?

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Ja sa nad tým nevzrušujem.Moji rodičia majú mačku po staršej pani ktorá si ju nemohla nechať, ale určite nie preto, že jej nová známosť Doďko bol proti.

A nejaký počiatočný vzťah s cudzím chlapom by som ani náhodou neporovnávala so situáciami ako je práca, bývanie.
Žiadna krátka známosť by mi nikdy nebola prednajšia ako pes ktorý je nadrozdiel od nejakého chlapa somnou x rokov..To keď by sa môjmu mužovi nepáčili moje deti dajme tomu keby som bola rozvedená tak sa ich zbavím? Či ako? :D
Lebo láska, lebo nový chlap?
Lebo to je to isté.

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite Ale pýtam sa.V maličkom byte s malým dieťaťom pri 12stkách a 2 prácach? Takto to máš?
Keď ti rodič spadne 2 krát denne tak odbiehaš z práce? Keď sa pokaká, pociká?

medda_beda
26. júl 2024

@ktochytavzite A keď už by som psa mala niekam dať tak jedine k rodine alebo k známym a nie do útulku.
Ja som v útulku bola, môj muž tam pracoval kedysi.Útulok nie je DSS.

Tak ako sa nevzdám dieťaťa kvôli praci a bývaniu tak sa nevzdám ani psa a budem hľadať riešenie.

fajnova
26. júl 2024

Kks... Prosím vás neradte jej tu hlúposti a nevstupujte do svedomia. Autorku treba pochopiť a povzbudiť ju, nie ešte viac rozlutostit.
Ty len buď rada a dakuj pánbožkovi, že sa ti podarilo mamu umiestniť. Bude o ňu profesionálne postarané, ty by si to tak doma nezvládla. Aj moja mama prvé týždne plakala, ale jasne si uvedomovala, že proste iná cesta nie je. A ja si myslím, že keby sme ju nechali doma, už by tu nebola. A ja by som možno visela na najbližšej breze.
Takže hlavu hore, si dobrá dcéra a chces pre maminku len to najlepšie a toto je najlepšie riešenie pre všetkých.

lucia245
26. júl 2024

@simona277 ak ťa to trápi a máš aj iné možnosti, popremyslaj ešte nad tým. Ak ina možnosť nie je, snaž sa na to nemyslieť a vyrovnať sa s tým, ako to je.

medda_beda
26. júl 2024

Podľa mňa hrozné dieťa je to čo sa o rodiča nezaujíma, ani DSS nevybaví, nepomôže absolútne nijak.

A nie dieťa ktoré chce aby mal rodič komfort ktoré ono samo mu poskytnúť nedokáže.