Ako zvládate materskú?
Dievcata, ako zacat...mam syna, ktory ma 2 roky a 2 mesiace a 6 mesacne babo. Som teda doma uz cez 2 roky. Moja prva materska bola des. Dieta mi v kuse plakalo a skor to bol svetly moment, ked sme mali dobry den. Nase prechadzky trvali hodinu - pol hodinu tam a pol hodina cesta spat s placom, ci uz v kociku, alebo na rukach, lebo v kociku byt nechcel. Spal priblizne pol hodiny a opat bol hore. Po roku zacal spat 1x do dna, uz to bolo fajn, lebo hodku, dve......takze prichodu druheho dietata som sa skor obavala. Ked sa narodil mladsi, bola som 10 dni v nemocnici a manzel mi po 2 dni pisal, ze uz vie, o com hovorim - ze byt doma s dietatom (vtedy rok a 7 mesiacov), nie je ziaden oddych, ze v kuse vari, perie, ze nestiha a nema sa s kym porozpravat...Celkom to zvladal, len to, ze synovi v kuse pustal rozpravky, ci uz TV, alebo tablet. Prisla som domov, hura!!! no a dalsie 2 mesiace boli plne revu a trucu. Mladsi syn bol tichucko, plakal asi 5 minut do dna, zato starsi reval za vsetko asi kazdyh 5 minut...asi po 2 mesiacoch to ustalo a ako tak sme sa vratili k zabehanym kolajam. Uz ma prestal odmietat, lebo ja som sa k nemu nemohla ani prilizit, stale len tatinko a aj ked sa zobudil a manzel nahodou nebol doma, tak utekal k dveram, obliekal sa, ze ide prec a mama nie...Uz asi po mesiaci plakania a mojho kricania (lebo dohovaranie uz som nezvladala), som sa spytala maleho, preco tolko place za vsetko a on mi povedal, lebo mama ma babo...takze som sa snazila venovat sa mu viac, aj ked vsetko cas zabera aj tak on...kazdy mi vravi, aky je starsi aktivny, ze je asi hyperaktivny atd...uz si to uvedomujem aj ja, ked sme na ihriskach, musim stale davat pozor a pripominat, ze nesmie bit ine deti , strkat a nesmie na nich kricat. Na deti som sama od cca 8 rano do 18 vecer, potom pride manzel a dava do laty starsieho, ja uz mam len mladsieho - a potom ich oboch davam spat. Nemam tu babku, ale ta ked pride, tak je unavena, resp. nestiha za starsim synom. Baby, ja uz fakt nemam nervy na tu matersku - vy to zvladate? Nemam uz pochopenie pre tie synove vystupy. Ine deti placu, ze chce bicykel, moj place, ze ho nechce...Uz ma to unavuje, byt stale so starsim, nemat cas na druhe dieta, dookola varit, zehlit, tvarit sa spokojne a pokojne, dohovarat v kuse starsiemu. Pre poznamku, uz ho nechavam jest sameho, bez ohladu na to, ci sa potom cely prezlecie a plienky uz nema asi 4 mesiace. Ako to zvladate vy?
@mnariana ja dnes asi tak, ze strednemu ked som nakricala, tak sa mi smial do tvare.....od nervov mu jedna letela.....ale taka jemna, ze to sa nerobi, aby sa niekomu takto smial do oci, ked ho hresi za nieco.....
potom vonku zacal hadzat po sestrach hlinikovu skladaciu stolicku, ale to uz dostal na zadok a aj ruku mal otlacenu na nom....ja mam na oplatku prasknutu zilku na prostredniku pri druhom clanku...robi sa mi tam riadna modrina....a to som mu ani tak poriadne netreskla 😖
a poobede sme sa uz mojkali a pusinkovali.....proste doobeda des a poobede akoby utal a uz bolo vsetko ok 😀
@alenocka777 jeeeeej niektore vety, uplne jak u nas 😉 prva dcerka absolutne ukazkove dietko, mohla by som rady rozdavat ako si uzivat matersku 🙂 napapala lahla- spala, pekne sa hrala, neplakala, nenervacila...teraz si to asi vynahradza pije mi krv, hl. ked ide o ulohy 😀 ...stredny...uz som pisala vysie, presne!! od porodnice rev, uz na porodnej sale vrestal o 106, ma velmi silny hlasisko, aj hlucny prejav, inak je to drobne utle chlapca, (s ocami na celu hlavu 🙂)) ale vsade je ho plno, cumel nechcel ani za nic, stale s prsom v puse 😀...teraz, aspon zatial...klop klop tretie je velmi podobne dcerke 😉 nastastie...inak neviem neviem, ci by som to druhykrat este dala 🤐 😕 ja som si oddychla po 5r materskej 3roky v robote, zatial sa snazim si tuto matersku uzivat, ale je to tiez narocne, mm na tyzdnovkach...ale vela mi moji rodicia nastastie pomahaju 😉
@timea7..je to moje prvé, tak nemám s čím porovnávať.....snažím sa, aby som nebola nervozna, (pred štátnicami som bola dosť nervózna a bolo to vidno aj na dcére) mám čas aj na seba, aspon raz do týždňa sa snažím byť sama doma a len tak si vyložím nohy a nič nerobím...
@timea7..ale ja nechcem porovnávať...Ani hodnotiť kto aký je....to by som si nedovolila. Však ja tiež len učím, čo je pre nás doma najlepšie.
Akoby som citala o sebe, akurat ze medzi mojimi drobcami je 23 mesacny rozdiel. A tiez som si vypocula vetu ze mama ma nelubi lebo babo :( zabralo u nas jedno. vecer, ked prisiel manzel z prace, vzal si na starost mladsieho a ja so starsim sme vyrazili von, na ihrisko, na stanicu pozerat vlaciky, alebo sme sa len zatvorili do detskej. aspon hodinu ma mal len pre seba. ziadne motanie sa mladsieho okolo nas. a pomohlo. akosi sa znormalizoval, prestal ho bit, prestal mi robit zle, kym som kojila. pochopil ze som tu aj prenho, ze sa nemusi vzdy len delit.
mladsi uz bude mat rok, nemozem tvrdit ze ziarlenie uplne prestalo, ale ani zdaleka to nie je to co byvalo. vyskusaj, aspon par dni.
@timea7..je mi ľúto, že som sa niekoho dotkla....už radšej nebudem písať...ak má niekto pocit, že je to provokácia...a našťastie viem čítať...
Boze, ani nevies ako ti rozumiem. Mam polrocneho syna a takmer 3 rocnu dceru , ked sa maly narodil mala 2 roky aj 4 mesiace.. akurat obrovsky vzdor, ziarlila na maleho. Uz to je trochu lepsie, aspon ma take, obdobie, ze vzdor ma trochu pauzu. Tiez vie revat pre vsetko. Dakedy by som sa vystrelila na mesiac. Od rana pol 7, do vecera 6 som vacsinou sama. Deti, domacnost, no je to veru dost.
cez deň jej to spanie moc nejde...
@mnariana My to isté v inom odtieni akurat, že nemame druhé. To sme sa obaja zhodli, že ani nááááhodouuuu, lebo to by som si slučku mohla dat rovno. Hoci ja by som aj druhé chcela ale nie pri tomto chaose čo mam doma. Moj malý je detto. Vždy všetko opačne. Presne ako si pisala s tým byciklom. Nasho na niečo dostat neexistuje. Vsetky deti skaču na trampoline, on ani za nič, a ked sa ho snažim len prehovarat nech skusit tak reve ako tur. Inak je šikovný, ak niečo chce sam tak mut o ide hned ale je tvrdohlavý ako mulica. Ked bol maly tak vkuse reval, mrnčal, spal malo, zuby mu išli po jednom takže asi pol roka som mala mrnčanie od rana do večera, vtedy som už bola na pokraji, tiež sme toho do 18 mesiacov nenaspali. Teraz ma 26 mesiacov a je to lepšie ale naučila som sa žit v noci. tak strašne mi chýbal klud pre seba, že som sa naučiala ponocovat, čo nie je velmi zdravé. Tiež mi s nim nema kto pomoct lebo žijem v inom meste ako moji rodičia a svokra ešte robí. Manžel sa snaží ale jeho už tiež trpezlivost prechadza. Ja som ho už zahlasila do jaslí a čakam kedy sa uvolní miesto, inak sa už nedá. Takže držím palce velmi, vydrž a šup ho do kolektívu, nech sa nauči trochu prisposobovat 🙂
@ollski ja žijem v Rakusku,tam mi nemá kto pomôcť,manžel sa im venuje minimálne(no on tvrdí opak), on si zájde zahrať futbal,potom večer nevládze alebo jojči ako ho tam sfaulovali,na druhý deň po futbale dospava lebo však futbal ho vyčerpal... 🙄 večer zas nemôže spat lebo spal pomaly pol dňa.Po týždni sa vždy teším že bude víkend a on mi trošku pomôže s deťmi a on zahlásil že ide hrať futbal takže si viete predstaviť moju reakciu 🙄
Už som aj skúšala že som mu nechala tých starších doma a ja som šla kočíkovat najmladšieho. ..A nedopadlo to dobre.Ako som sa prechádzala tak vidím naše auto,myslela som že s nimi niekde ide...ale oni v aute nesedeli! Chlapec si išiel zahrať futbalik a svoje deti nechal doma same...takže to bolo prvý a posledný krát čo on s nimi ostal doma sám. Myslím si že by nepomohlo ani keby som ho zamkla 🤐
@simik22 tiez mam taky rozdiel, starsi bol ako dieta dobre babo, ale tak po roku zacal mrncat a vrestat za vsetko , teda, myslela som, ze za vsetko, ale to az teraz fakt mrnci za vsetko. Uplne mava amok, ked - dam prat bez neho, nemoze zhasnut svetlo on, nemame palicu, aby mohol brnkat po tyciach na plote... Proste ked nie je po jeho, tak reve. Inac je celkom fayn, ale ked ho toto chyti, hroza. On chce strasne pomahat, aj ked ja az tak nepotrebujem. 😀 No a surodenec, spociatku fayn, len teraz uz stvornozkuje a berie mu auticka, no tak je zurivy. A samozrejme, maminka je zla, lebo nemoze cely den kukat na tablet, musi jest sam, v obchode nekupim vsetko, na co ukaze. 8-18 doma sama, niekedy aj dlhsie. Pride tato a venuje sa starsiemu (okupe a uspava hovorenim rozpravky, ale zase ked nespi poobede za 10 minut je tuhy). Po 3 rokoch doma som vyhorena a starsi ide proste od septembra do skolky (sukromnej). Ako bol tyzden s nasimi, to som si sunky valala, hoci druhy syncek je maminkac a najradsej by s prsom spal ako s plysakom. 😀
ja si toto neviem ani predstavit....ze by moje toto robilo..aj ked mi vsetci tvrdia ze ja ani neviem ze mam dieta...to vkuse spalo...ja som sa velmi nudila na materskej az som sla do roboty skoro inak by ma porazilo...a spachtos je dodnes....no ze vraj sa mi to vrati na druhom hehe 😀 😀 😀 tak kazdopadne drzim mamicke palce....
@alenocka777 takého chlapa by som vymenila....my sme mali od zaciatku stanovene pravidla...s muzom a fungovalo to....
@mnariana ja mam kludne deti, teda az na koliky a tiez som obcas na prasky...vykaslala som sa na zehlenie uz pri prvom, starsi ide do skolky na 3 doobedia v tyzdni. To vyjde omnoho lacnejsie. Nas konkretne 140e. Doobedne pobyty vacsinou do 2 stovak vyjdu. Abo ho daj na dva tri dni v tyzdni. To urcite nevynde 380ecok. Otazne vsak je ze ked teraz ziarli, co bude robit ked do tej skolky nastupi.
Kamoska mi dala raz radu....na prvom mieste ma byt dieta a potom sa treba venovat detom od najstarsieho po najmladsie. Ked ma nas starsi dake potreby tak babo necham poplakat a jeho riesim ako prveho. Robim to tak od zaciatku a u nas nebol ani naznak ziarlivosti. Je aj daka kniha ze jak to zvladat ale zabudla som jak sa vola....
@majka99999 juuuj u nas to iste fakt... ale Timeu nevzali do skolky 😖
@alenocka777 toto by moj chlap urobil len raz....prvy a posledny, a mal by po futbale. To by som mu teda dala riadne vyzrat, ak by decka nechal same doma koli futbalu.
@sihaj Zakladateľka má náročnú materskú dovolenku, má dve deti, z toho jedno je dosť aktívne, v čom jej pomôže váš príspevok ako sa máte vy na materskej fajn??? ☹
@mariamaria88 Nečítala som celú diskusiu. Ale myslím, že aj pozitívne skúsenosti s MD sú na niečo dobré. A inak nehnevaj sa, ja mám tiež dve deti som na materskej a nesťažujem sa. Ak na to nemám, tak si druhé dieťa nespravím - áno možno to znie tvrdo ale je to realita. Koľko z nás má 3-4 deti a tu sme. 😉
@evittam ja mám pozitívne skúsenosti z MD, také deti, aké som mala, by som bez problémov zvládla aj tri naraz, no toto moje konštatovanie je zakladateľke témy na dve veci...naopak, môže na ňu pôsobiť frustrujúcu. Existujú deti, pri ktorých si človek pomaly nesadne, je podráždený z toho, že to nezvláda, je chronicky unavený, lebo je v noci sto krát hore, všetko na neho padá, potrebuje rady, ako si to čo najviac uľahčiť a nie kecy, ako to druhé mamičky zvládajú s jedným pokojným dieťaťom, alebo aj viacerými. Ako som písala, v pohode by som zvládla také deti, aké som mala tri naraz, ale viem, čo je živé, náročné dieťa.
@mariamaria88 sloboda prejavu....😀
@evittam..nehnevaj sa, ale tvoj komentar je uplne od veci, Jasne ze materska je dobra, ale nie je len o tych svetlych strankach. Modrykonik funguje aj na to, aby sa mamicky vyzalovali a popdporili sa. Ak na to nemam tak si druhe dieta nespravim ? Chces mi povedat ze ked si cakala dieta, bola si si na 100 percent ista ze budes dobrou mamou ? Keby to maju zeny brat ako si napisala, asi by tych deti vela nebolo...a druha vec, ako moze zena dopredu vediet, akej povahy bude jej dieta ? Ked bude mat 3 kludne deti je to nieco uplne ine, ako 1 dieta ktore je nonstop vsade, hyperaktivne, tvrdosive a jedovate. A ak si nepostrehla aj zakladatelka témy má dve deti a tu je 🙂
@majka99999 My na sukromnu bohuzial nemame.
a aj tak nehrozi, aby som ju dala na pol dna. to mi casovo nevychadza

@alenocka777 nemáš to ľahké, ale mať tri deti tak rýchlo po sebe bolo tvoje rozhodnutie. A prečo ich nešupneš všetky tri manželovi na krk pekne na celú sobotu? Veéééľmi rýchlo zmení názor, to som si istá.